גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תקרת הזכוכית בחברות ציבוריות: כשגבר מחליף אישה בתפקיד המנכ"ל, השכר מזנק

ניתוח BDO של פערי השכר המגדריים בחברות הנסחרות בבורסה בת"א מצייר תמונה עגומה: לא רק שמנכ"לים מרוויחים יותר ממנכ"ליות, אלא כשגבר מחליף אישה בראש הפירמידה, השכר עולה ● יש גם שתי נקודות אור: יושבות ראש דירקטוריון ויועצות משפטיות מרוויחות בממוצע יותר ממקביליהן הגברים

כשגבר מחליף אישה בתפקיד המנכ"ל, השכר מזנק / צילום: Shutterstock
כשגבר מחליף אישה בתפקיד המנכ"ל, השכר מזנק / צילום: Shutterstock

פער השכר המגדרי בישראל הוא נתון ידוע ומוכר מאוד, וגם יציב בשנים האחרונות: סביב 31%, לפי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. בין הגורמים העיקריים שמסבירים את הפער הזה - בחירות מקצועיות שונות (לדוגמה, הוא מהנדס והיא מורה) ומספר שעות עבודה שונה. מה קורה לפער השכר כשבוחנים אותו תפקיד מול תפקיד? מחקרים שנעשו בנושא זה בישראל ובעולם העלו שבמקרים אלה הפער מצטמצם לאחוזים בודדים. אך ניתוח חדש וראשון מסוגו שערכה פירמת הייעוץ העסקי וראיית החשבון BDO עבור "גלובס", מצביע על כך שבמשרות הבכירות ביותר בישראל הסיפור שונה בתכלית.

פערי השכר בין נשים לגברים בתפקידי מנכ"לות וסמנכ"לות מגיעים לעשרות אחוזים.  בתפקיד המוגדר "מנהל", ויכול להיות למשל מנהל תחום רכב או מנכ"ל של חברה בת, שכרם הממוצע של הגברים כמעט כפול מזה של הנשים. כ-940 אלף שקל בשנה למנהלים לעומת כ-500 אלף שקל בשנה למנהלות. 

 

ראש בראש: מנכ"ליות מרוויחות 26% פחות ממנכ"לים 

המחקר של BDO סקר לראשונה כמעט את כל החברות הישראליות שנסחרו בבורסה בתל אביב ב-2019 (השנה האחרונה שדווחה לבורסה). ניתוחי עבר התמקדו בחברות תל אביב 125 בלבד. הניתוח כלל 430 חברות מתוך 440 חברות שנסחרו סך הכול. את הניתוח ערכו עו"ד אדווה בלמס, דירקטורית ומנהלת מחלקת תגמול בכירים BDO Consulting, ויגאל טולדנו, שותף מנהל.

תפקידי הניהול הבכירים מייצגים את חמשת מקבלי השכר הגבוה בכל אחת מהחברות, שדווחו לבורסה כמתחייב לפי תקנה 21 בדוחות הכספיים. הסיבה לכך שהניתוח כולל 420 מנכ"לים ו-430 חברות היא שיש מנכ"לים שהחברות מדווחות עליהם כעל "מנהלים". שכרם של המנהלים הוא נתון המשקף "עלות שכר", הכוללת לצד השכר עצמו וזכויות סוציאליות בונוסים ומניות, או אופציות אם ישנן.

מהניתוח עולה שמנכ"ליות משתכרות בממוצע 26% פחות ממנכ"לים. שכרן הממוצע ב-2019 היה כ-1.9 מיליון שקל בשנה. מנכ"לים השתכרו כ-2.6 מיליון שקל בשנה. כמו כן, סמנכ"ליות השתכרו בממוצע 23% פחות מסמנכ"לים וחשבות 12% פחות מחשבים. 

שכר יורד ועולה: כשמנכ"ל מחליף מנכ"לית, השכר שלו עולה לפתע

המחקר גם בחן לראשונה מה קורה כאשר מנכ"ל מחליף מנכ"לית בתפקיד. בלמס השוותה בין רשימת המנכ"לים ב-2018 לבין זו ב-2019 וסימנה מקרים שבהם היו חילופי מנכ"ל. בשני המקרים שבהם אישה החליפה גבר בתפקיד המנכ"ל, לא נמצאה מגמה עקבית. ואולם בארבעה מתוך חמישה מקרים שבהם גבר החליף אישה בתפקיד מנכ"ל, "שכרו היה גבוה יותר בצורה משמעותית", אומרת בלמס. "במקרים שבהם גבר החליף גבר באותם תנאים, לא היה שינוי שכר משמעותי, אם בכלל".

אדווה בלמס, דירקטורית ומנהלת מחלקת תגמול בכירים, BDO / צילום: BDO

כיצד ניתן להסביר פערים אלה? ייתכן שהם נובעים גם מכך שנשים בשוק העבודה בכלל, ובתוכן גם מנהלות בכירות, מציבות דרישות נמוכות יותר בעת משא ומתן על שכר, ופחות נוטות להתמקח, בניגוד לגברים. ישנם גם מקרים אחרים, שבהם נשים בכירות מנהלות משא ומתן ככל יכולתן, אך תקרת הזכוכית שלהן נמוכה מזו של הגברים. הסכומים שהן מצליחות להשיג בסופם של הדיונים פשוט נמוכים יותר. במילים אחרות, מדובר באפליה מגדרית.

מנכ"לית בשוק ההון, ששוחחנו עמה באחרונה עבור מוסף הנשים המשפיעות של G שפורסם בסוף השבוע האחרון, סיפרה בהקשר זה: "מעולם לא ביקשתי העלאה או קידום, אולי כי תמיד חשבתי שאני לא ראויה מספיק. ברור מאליו שהייתי יכולה למצות טוב יותר את הסיטואציות שבהן קודמתי כדי לבקש יותר כסף. יכולתי לדפוק על השולחן. אבל לא עשיתי את זה. יכול להיות שפיקששתי בזה".

מנהלת בכירה אחרת סיפרה: "עשיתי סקר שוק וידעתי כמה קולגות גברים משתכרים בחברה שאליה הייתי מועמדת לעבודה. התמקחתי ככל שיכולתי ועדיין המקסימום שעליו סוכם בסוף היה נמוך יותר. יש לי חברות מנכ"ליות מהתעשייה המסורתית שחוו בדיוק את אותו דבר".

היתרון של הנשים: יו"ריות ויועצות משפטיות מרוויחות יותר

התמונה לא רק קודרת, וישנם תפקידים שבהם נשים משתכרות בממוצע יותר מגברים בתפקידים מקבילים להן. מדובר בשני תפקידים בלבד: יו"רית דירקטוריון ויועצת משפטית. יו"רית דירקטוריון מרוויחה בממוצע 7% יותר מיו"ר, ושכרה השנתי הממוצע הוא כ-2.4 מיליון שקל בשנה. יועצות משפטיות מרוויחות בממוצע 11% יותר מיועצים משפטיים, ושכרן השנתי הממוצע הוא כ-1.3 מיליון שקל בשנה. תפקיד היועצת המשפטית הוא גם היחיד שבו יש יותר נשים מגברים, 30 יועצות מול עשרה יועצים.

הניתוח של BDO בדק גם את הייצוג של הנשים הבכירות מכלל הבכירים בחברות הציבוריות וכן את ייצוגם בענפי הפעילות השונים, לצד פערי שכר מגדריים שנמצאו ברמה הכוללת וברמה הענפית.

הניתוח העלה שנשים הן 13% בלבד מכלל הבכירים בחברות הציבוריות והן רק 4% מכלל היו"רים ו-6% מכלל המנכ"לים, ובמספרים: 24 מנכ"ליות לעומת 396 מנכ"לים, ותשע יו"ריות לעומת 220 יו"רים. שיעור הנשים המחזיקות בתפקידי ניהול בכירים בשנת 2019 (13%) נמצא במגמת עלייה קלה לעומת 2018 ו-2017 - אז הוא היה 11% בלבד. שכרן הממוצע של כלל הבכירות - כ-1.4 מיליון שקל בשנה, נמוך ב-28% משכרם הממוצע של כלל הבכירים, העומד על כ-1.9 מיליון שקל בשנה.

עם זאת, מדובר בעלייה של 10% בשכרן הממוצע בהשוואה ל-2018. העלייה מיוחסת בעיקר לעלייה ברכיב השכר המשתנה, כלומר, בונוסים, אופציות ומניות.

יגאל טולדנו, שותף מנהל, BDO / צילום: BDO

הפערים בביומד: אהוד ברק ובכירי טבע משפיעים על תמונת השכר

המחקר מצא שפערי השכר הגדולים ביותר - כ-60% - הם בענפי הביומד וההשקעה וההחזקות. "כנראה בענפים אלה יש נשים ספורות המכהנות בתפקידים הבכירים ביותר, כמו מנכ"לית או יו"ר דירקטוריון, וזו הסיבה לפער", מסבירה בלמס.

מדוע רואים פערי שכר כה גדולים דווקא בענף הביומד? בלמס מתייחסת לתופעה המאפיינת ספציפית את הענף. "בחברות פריגו וטבע, עשרת נושאי המשרה הבכירים הם גברים לא ישראלים, עם חבילות תגמול של 12-38 מיליון שקל בשנה. לצדם יש גם אהוד ברק, יו"ר דירקטוריון חברת אינטרקיור, עם חבילת תגמול של 38 מיליון שקל בשנה. 11 בכירים אלה מושכים מעלה את כל המדגם, ובפרט את חלקם של הגברים".

עוד גילה המחקר שעיקר הפער בשכר בענף הביומד נובע מהרכיב המשתנה (בונוסים, מניות ואופציות) של חבילות התגמול של הגברים, הגבוה במאות אחוזים מזה של הנשים.

פערי שכר של 25%-40% נמצאו ברוב הענפים: נדל"ן ובנייה, תעשייה, טכנולוגיה, אנרגיה וחיפושי גז ונפט, מסחר ושירותים, שירותים פיננסיים וביטוח. בבנקים נמצאו פערי השכר הקטנים ביותר, 4% בלבד.

מבחינה מספרית, בנדל"ן יש הכי הרבה נשים בכירות (77), ובענף הביטוח הכי מעט (4 בלבד). בבנקים יש 15 נשים בתפקידים בכירים לצד 36 גברים. בענף האנרגיה וחיפושי גז ונפט רואים עלייה דרמטית במספר הבכירות - מאישה אחת ב-2018 ל-16 נשים ב-2019.

מדוע פערי השכר הקטנים ביותר הם בענף הבנקאות דווקא? הבדיקה נעשתה עבור 2019, כשעוד היה ייצוג גבוה לנשים בתפקידי מנכ"ל, עם לילך אשר טופילסקי כמנכ"לית דיסקונט, ורקפת רוסק עמינח כמנכ"לית בנק לאומי. האישה היחידה שנותרה בתפקידה היא סמדר ברבר צדיק, מנכ"לית הבנק הבינלאומי זה 12 שנה.

נכון ל-2019, ענף הבנקאות הוא המתגמל ביותר לנשים בכירות, עם שכר ממוצע של 2.7 מיליון שקל בשנה. אבל החילופים של המנכ"ליות במנכ"לים "יגדילו כנראה את האי-שוויון המגדרי בענף הבנקאות", אומרת בלמס. ייתכן שגם חוק התגמול לנושאי משרה בתאגידים פיננסיים מ-2016, המגביל את תקרת השכר בסקטור הפיננסי ל-2.5 מיליון שקל בשנה, תורם לכך שפערי השכר המגדריים בבנקאות קטנים יותר (אם כי החוק חל גם על ענפי הביטוח, ההשקעה והשירותים הפיננסיים, ושם לא רואים פערים קטנים בשכר).

בלמס וטולדנו אומרים שפערי השכר המגדריים במגזר העסקי עודם קיימים וגדולים "והשינוי האמיתי והמיוחל יגיע רק באמצעות שינוי תפיסה מעמיק מצד בעלי המניות ודרגי ההנהלה השונים, ודרך חינוך לשוויון מגדרי בגילאים צעירים. העמקת הדיון על הפערים וניתוחם יוכל לסייע בהגברת המודעות לפערים ובאופן טבעי גם לצמצומם".

עוד כתבות

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

משוויץ לעזה: היזם שהתחיל בסייבר התקפי ורוצה עכשיו לתפוס מחבלים דרך הסלולר

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של בני לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים