גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פי 3.5 על הכסף: נתי סיידוף כבר שווה 4 מיליארד שקל במניות שיכון ובינוי

פחות מ-3 שנים לאחר שרכש את השליטה בקבוצה מידי שרי אריסון, סיידוף מורווח בסכום של כמעט 3 מיליארד שקל "על הנייר" ● בדרך הותירה המניה הנוסקת מאחור גם את משבר הפרידה מהמנכ"ל אייל לפידות ● דיסקונט: "כשכל הגורמים ליצירת ערך משתלבים זה בזה, הם דוחפים את החברה קדימה"

נתי סיידוף / צילום: איל יצהר
נתי סיידוף / צילום: איל יצהר

ב-13 ביוני 2018 סיכם איש העסקים נתי סיידוף על רכישתן של מניות השליטה (כ-47%) בחברת התשתיות והבנייה  שיכון ובינוי (שו"ב) מידיה של בעלת השליטה דאז, המיליארדרית שרי אריסון. היקף העסקה הסתכם אז ב-1.1 מיליארד שקל, ושיקף הנחה של 15% ביחס לשווי המניות בבורסה באותו מועד.

פחות מחודשיים לאחר מכן, ב-6 באוגוסט אותה שנה, השלים סיידוף את העסקה, שהתבצעה לפי מחיר של 5.76 שקלים למניה. מאז טיפסה מניית שיכון ובינוי  במהירות לרמות שיא חדשות, ונכון ליום שלישי השבוע נסחרה בבורסה במחיר שיא, סביב 20 שקל, המשקף שווי חברה של כ-8.6 מיליארד שקל.

מחיר מניה זה גם משקף תשואה של 250% (פי 3.5) על ההשקעה הראשונית של סיידוף, וזאת בתוך פחות משלוש שנים. מאז העברת השליטה, לא חילקה שו"ב דיבידנדים לבעלי מניותיה, וסיידוף עצמו אף לא ניצל את התשואה הגבוהה למימוש חלק מרווחיו, המגיעים לכמעט 3 מיליארד שקל "על הנייר" וממחישים עד כמה הייתה העסקה מוצלחת עבורו ואומללה מבחינת אריסון.

נהפוך הוא: בדצמבר 2020 גייסה שו"ב סכום של 297 מיליון שקל בהנפקת זכויות לבעלי מניותיה, כשמתוך סכום זה הזרים לה סיידוף עצמו 145 מיליון שקל. נכון להיום, הוא מחזיק בכ-47% ממניות החברה, שערכן בבורסה עומד על כ-4 מיליארד שקל. 

סיידוף הוא ישראלי לשעבר, שמתגורר זה שנים רבות בארה"ב ועשה את עיקר הונו בעסקי נדל"ן שם. הוא רכש את השליטה בשו"ב מכיוון שהאמין כי קיים ערך חבוי בחברה, אבל גם הוא לא ציפה כנראה לתשואה כה גבוהה בתוך תקופה כה קצרה.

ניהול החברה נעשה ריכוזי הרבה יותר

שו"ב עדיין נתפסת כחברת החזקות, אף שניהולה נהפך לריכוזי ומאוחד הרבה יותר מאז רכישתה בידי סיידוף. החברה מחזיקה בבעלותה את חברת קבלנות הבנייה והתשתיות סולל בונה, יזמית הבנייה למגורים בישראל שיכון ובינוי נדל"ן, יזמית הבנייה למגורים במזרח אירופה RED, חברת האנרגיה שיכון ובינוי אנרגיה, ועוד.

באחרונה הודיעה שו"ב כי היא נערכת לביצוע הנפקה (IPO) של שיכון ובינוי אנרגיה בבורסת תל אביב על בסיס דוחות כספיים לסוף 2020, ובוחנת חלופה של אפשרות הנפקה בחו"ל. לחברת האנרגיה פעילות משולבת של תחנות כוח המופעלות בגז ושל ייצור אנרגיה מתחדשת (תרמו-סולארית ועוד) בישראל ובארה"ב, בעלות הספק של כ-1.2 ג'יגוואט. הנפקת החברה אמורה לצאת לדרך ברבעון השני או השלישי של 2021, בכפוף לתנאי השוק.

 

להערכת האנליסט ישי ששון מבנק דיסקונט, הנפקה כזאת עשויה להציף ערך משמעותי לשו"ב, לנוכח שוק האנרגיה הישראלי הרותח. באחרונה הוא התחיל לסקר את החברה, עם המלצת קנייה ומחיר יעד של 28 שקל למניה.

"כשכל הגורמים ליצירת ערך משתלבים זה בזה, הרי שהם דוחפים את החברה קדימה", כתב ששון. "ביניהם ניתן למנות את ההנהלה, המתמקדת ביצירת ערך, רוח גבית מהמאקרו המלווה בהשקעות ניכרות באנרגיה ותשתיות, שוק האנרגיה הרותח, שמהווה כר פורה להנפקת פעילויות מסוג זה, וסינרגיה גבוהה שצפויה להתעצם בשנים הקרובות".

עוד הוא הדגיש כי מאז החלפת השליטה, חל שינוי מהותי במודל העסקי, וההנהלה הציבה לה כמטרה לייצר ערך ולהימנע ממימוש נכסים. "בתחום הנדל"ן, למשל, נערכים מאמצים ניכרים להשבחת קרקעות, כשבניגוד לעבר, קרקעות אלה לא ימומשו, אלא ישמשו לבנייה, ומשכך, לאפסייד הגלום בהם יתווסף מרכיב של רווח יזמי", כתב ששון.

באקסלנס מציבים מחיר יעד נמוך יותר

גם האנליסט דוד גבאי מאקסלנס ממליץ לקנות את המניה, אם כי מחיר היעד שלו נמוך יותר, ועומד על 24.1 שקל. לדבריו, העדנה בתחום התשתיות בישראל וריבוי הפרויקטים הממשלתיים והפרטיים יבטיחו ביצועים חזקים לסולל בונה, שכבר הציגה צמיחה של 30% בצבר הפרויקטים שלה.

נוסף על כך, הגידול הצפוי בפעילות החברה בתחום הזכיינות צפוי, לדבריו, לייצר ערך רב מאוד בשנים הקרובות. "תקופת הקורונה לא האטה את קצב הוצאת המכרזים לפועל, ובחציון השני של 2020 המדינה השלימה מכרזים של קרית המודיעין והנתיבים המהירים, בשווי של כ-13.5 מיליארד שקל", ציין גבאי.

"אנו מעריכים כי שו"ב, יחד עם שאר המתמודדים, ימשיכו ליהנות מזירוז פרויקטי תשתית בתחום הכבישים והרכבות על ידי המדינה, כחלק מתוכנית שיקום הכלכלה לאחר הקורונה. אנו צפוים התמודדות על היקף משמעותי של כ-52 מיליארד שקל של פרויקטי BOT בתקופה הקרובה, ללא עיכוב משמעותי, על רקע הבחירות הקרובות ואפשרות של חילופי שלטון", כתב במסמך למשקיעים.

היו"ר נטל על עצמו גם את תפקיד המנכ"ל

מאז העברת השליטה בשו"ב לידיו של סיידוף, מוביל אותה מטעמו היו"ר והמנכ"ל תמיר כהן, שהיה מנהל פיתוח העסקים של סיידוף והוביל את העסקה לרכישת המניות מידיה של אריסון. קודם לכן, הגיש כהן בשמו של סיידוף גם הצעות שלא צלחו לרכישת השליטה בחברת כלכלית ירושלים (שנמצאת כיום בשליטת מבנה נדל"ן), בחברת אפריקה ישראל וכן בחברת יורוקום תקשורת, ששלטה אז בבזק.

תמיר כהן, יו"ר ומנכ"ל שו"ב / צילום: איל יצהר

בעקבות רכישת השליטה בשו"ב מונה כהן ליו"ר החברה, אבל בהמשך נטל על עצמו גם את תפקיד המנכ"ל, לאחר שיחסיו של המנכ"ל הקודם, איל לפידות (שאותו מינה כהן) עם הדירקטוריון והנהלת החברה עלו על שרטון.

לפידות נחשב בשוק ההון למנכ"ל-כוכב, שעצם מינויו תרם רבות לתשואה שהניבה מניית שו"ב. ואכן, כשדווח על עזיבתו הצפויה ביוני האחרון, איבדה מניית שו"ב כ-23% מערכה בתוך יומיים. עם זאת, בתוך פחות משלושה חודשים היא החזירה את כל הנפילה ונסחרת כיום במחיר הגבוה בכ-25%.

מינויו של כהן גם לתפקיד המנכ"ל אושר באסיפת בעלי המניות למשך 18 חודשים החל באוקטובר 2010, כך שבאביב 2022 הוא יידרש לוותר על אחד משני התפקידים, או לבקש מחדש את אישור האסיפה לכהונה בשני התפקידים במקביל.

עוד קודם לכן, העניק סיידוף באפריל 2020 הלוואת מוכר לכהן כדי לרכוש מידיו 3.8% מהחברה תמורת כ-56 מיליון דולר (185 מיליון שקל). העסקה בוצעה אז לפי מחיר המניה בבורסה ב-1 באפריל, ושיקפה את מחירי השפל של משבר הקורונה. ההלוואה ניתנה למשך 40 חודשים (עד לאוגוסט 2023) בריבית שנתית של 3.9%, כאשר לאחר פירעונה יעברו המניות באופן רשמי לידיו של כהן. עם זאת, כבר כעת עומד שווי המניות האלה על כ-330 מיליון שקל, כך שמכירתן בבורסה ופירעון מלא של ההלוואה יותירו יותר מ-100 מיליון שקל בידיו של כהן.

נזכיר כי שיכון ובינוי מתמודדת עדיין עם החשדות לפיהן שילמה בעבר שוחד לפקידי ממשל באפריקה, לטובת קידום עסקאות בתחום הקמת תשתיות במדינות ביבשת. מעשים אלו בוצעו לכאורה בטרם רכש סיידוף את השליטה בחברה וגם המנהלים הקשורים בפרשה כבר אינם מועסקים בה. עם זאת, החברה עצמה עומדת בפני הגשת כתב אישום בנושא ומסיבה זו חילטה לה המדינה סכום של 250 מיליון שקל, למקרה שעל החברה יושת בעתיד קנס גדול . 

עוד כתבות

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

מוצרי שסטוביץ על מדפי סופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית