גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דיבורים לחוד ועונשים לחוד: עבור בעלי החיים אין שופטים בירושלים

בפסקי דין רבים מדגישים השופטים את החובה המוסרית להגן על בעלי חיים וקוראים להחמיר בענישה של מי שפוגע בהם • אולם בדיקת גלובס מעלה כי הרטוריקה החריפה לא מתורגמת לענישה מרתיעה • מקרי התעללות קשים מסתיימים לרוב במאסר על-תנאי או בעבודות שירות

ח"כ מיקי חיימוביץ' / צילום: דוברות הכנסת, שמוליק גרוסמן
ח"כ מיקי חיימוביץ' / צילום: דוברות הכנסת, שמוליק גרוסמן

"יש מקום להחמיר בענישה הנוגעת לפגיעה בבעלי חיים. התאכזרות ופגיעה בבעלי חיים, מעבר לפגיעה העקיפה שהיא גורמת לבני האדם, מעידה על אטימות לב וקהות חושים. מהלך זה, להגנת האנושיות שבנו על-ידי צמצום פגיעתנו בבעלי החיים הסובבים אותנו, צריך להשפיע על כלל תחומי המשפט, ובתוכו אף על המשפט הפלילי" - כך כתב השופט סלים ג'ובראן ב-2013 במסגרת החלטה בעניינו של מי שהורשע בעבירות על-פי חוק הגנת חיית הבר.

פסק הדין של ג'ובראן אינו חריג ברטוריקה שלו. פסקי הדין של בתי משפט השונים שופעים אמירות ערכיות על חשיבות ההגנה על בעלי החיים, על הצורך להגן על החלש וחסר הישע ועל הפגם המוסרי העמוק בהתעללות בבעלי חיים. השופטים מרבים לחזור על האמירה הידועה ש"חברה נאורה נמדדת לא רק ביחסה לבני אדם אלא גם ביחסה לבעלי חיים", שנכתבה בדברי ההסבר לחוק צער בעלי חיים שנחקק ב-1994 ונאמרה במקור על-ידי מהטמה גנדי.

אולם דיבורים לחוד ועונשים לחוד. בחינת ההגנה על בעלי החיים בישראל מעלה תמונה עגומה. בדיקת גלובס מעלה שבמקרים רבים האמירות החשובות של השופטים בדבר הצורך להגן על בעלי החיים לא מתורגמות לענישה מרתיעה. ישנם מקרים רבים של התעללות קשה ומזעזעת המסתיימים בעונשים של מאסר על-תנאי או עבודות שירות.

המצב שנוצר הוא ש"מדיניות הענישה הרווחת בבתי המשפט" אינה מחמירה עם המתעללים, ונעשה שימוש בטיעון זה כדי להמשיך ולהטיל עונשי מאסר שאינם מרתיעים. לצד זאת, פעילי עמותות למען בעלי חיים מסבירים כי הבעיה העיקרית היא בתת-אכיפה של החוקים הקיימים.

דוח שנערך בדצמבר 2020 על-ידי מחקר המחקר והמידע של הכנסת, לבקשת ח"כ מיקי חיימוביץ' (כחול לבן), מצא כי בין השנים 2015 ועד ליוני 2020 נפתחו במשטרה 1,982 תיקי חקירה בעבירות הקשורות להגנה על בעלי חיים, ונכון ליוני 2020 - 82% מהתיקים נגנזו. במהלך תקופה זו הוגשו 201 כתבי אישום בעבירות אלה - 177 על-ידי התביעה המשטרתית ו-17 על-ידי הפרקליטות המטפלת רק בעבירה החמורה ביותר של ההתעללות. במשרד החקלאות נפתחו בשנים 2015-2019 523 תיקי חקירה בעבירות הקשורות להגנה על בעלי חיים, והוגשו 58 כתבי אישום. מהנתונים עולה כי רק כ-10% מתיקי החקירה מגיעים לכדי כתב אישום.

"אירוע נקודתי"

דוגמה לענישה קלה במקרה של התעללות בבעל חיים ניתנה בעניינו של בועז בשארי. בשארי הורשע בכך שקשר כלב בצווארו לחלק האחורי של מכוניתו ונסע למרחק של 700 מטר כשהכלב נגרר מאחור. בית המשפט הטיל עליו שלושה חודשי מאסר על-תנאי וקנס. הפרקליטות ערערה וביקשה להטיל עליו מאסר בפועל. ביוני האחרון קבע המחוזי בבאר שבע כי מדובר באירוע נקודתי וקצר שלא מעיד על כוונה לגרום לפגיעה בבעל החיים אלא על "שיקול-דעת מוטעה ופזיז". עונש המאסר על-תנאי נשאר על כנו, ונוספו לו 140 שעות לתועלת הציבור (עפ"ג 25094-03-20).

ענישה קלה הוטלה גם בעניינו של רפאל לוי. לוי הורשע ב-2016 בכך שהגיע שיכור לדירת אחותו ולאחר ויכוח ביניהם הטיח את גורת הכלבים בת השלושה שבועות של האחות על הקיר וגרם למותה. לוי לא הסתפק בכך ולאחר מכן גם היכה כלבה נוספת של האחות. בית המשפט גזר עליו 10 חודשי מאסר בפועל לאחר שהפעיל מאסר על-תנאי על עבירת "אלימות כלפי הגוף". לוי ערער לבית המשפט המחוזי בבאר שבע וטען כי פגיעה בבעל חיים היא לא אלימות כלפי הגוף. בית המשפט קיבל את הטיעון ואת הפרשנות, והפחית את העונש לחמישה חודשי עבודות שירות. (עפ"ג 24205-01-16).

סלימאן נאסר הורשע בשנת 2014 על-ידי בית משפט השלום בעכו בהתעללות בכלב עזוב, בכך שקשר לרכבו את הכלב וגרר אותו מרחק מאות מטרים. וטרינר נאלץ להמית את הכלב המתת חסד. בגין מעשה זה נגזרו על נאסר שישה חודשי מאסר על-תנאי ושעות שירות לציבור. פרקליטות מחוז חיפה הגישה ערעור על העונש אלא שבינתיים ביצע נאסר את השירות לציבור ולא ניתן היה להתערב בעונש (עפ"ג 49133-10-14).

"עונש ראוי"

בשנת 2012 חשפה עמותת אנימלס התעללות קשה בעגלים וטלאים בבית המטבחיים "אדום אדום" של תנובה. מנהל פס השחיטה וסגנו הורשעו ונגזרו עליהם שישה חודשי עבודות שירות. זאת, לאחר שהפרקליטות ביקשה מאסר בפועל. ערעור שהגישו הנאשמים נדחה (ע"פ 69270-07-20).

מקרה נוסף של התעללות בבעל חיים הגיע עד לשולחנו של שופט העליון אורי שהם. יהודה סלופצ'ניק התעלל בגור חתולים והביא למותו. בית משפט השלום גזר עליו 8 חודשי מאסר על-תנאי ושירות לטובת הציבור. פרקליטות מחוז דרום הגישה ערעור על העונש הקל, והמחוזי בבאר שבע החמיר את העונש לארבעה חודשי עבודות שירות. סלופצ'ניק לא ויתר והגיש בקשת רשות ערעור לעליון. הבקשה נדחתה, אך השופט שהם כתב כי "העונש מידתי וראוי ומאזן כהלכה בין כלל השיקולים" (רע"פ 4987/15).

"הכלבים עצבנו אותי"

במקרים מועטים אמנם נשלחים המתעללים למאסר בפועל, אך לרוב מדובר בעונש שאינו הולם את חומרת העבירה. כמו כן, הטלת מאסר בפועל נעשית לרוב במקרים שבהם למתעלל היו עבירות אלימות קודמות.

כך למשל, ראדי אבו עאנם, בעל עבר פלילי בעבירות אלימות, הרג באכזריות שלושה כלבים באמצעות מעדר. הוא הסביר את מעשיו בכך ש"הייתי עייף לאחר עבודה והכלבים עצבנו אותי". שופט השלום ברמלה מנחם מזרחי גזר עליו 18 חודשי מאסר וכתב - "אין דרך אחרת לתאר את מעשיו של הנאשם אלא כאכזריות לשמה, שכל כולה רוע צרוף כלפי בעל-חי" (34492-03-19).

במקרה אחר דמיטרי קנדלר התעלל בצבת ים ירוקה שעלתה לחוף להטיל ביצים. קנדלר החדיר מקל לצווארה וגרם לה לחבלות עד אשר נאלצו להמיתה. התביעה המשטרתית הסכימה בתחילה לשישה חודשי עבודות שירות. רק לאחר שברח ונעלם קנדלר למשך מספר שנים שינתה התביעה את עמדתה ונגזרו עליו 6 חודשי מאסר בפועל (עפ"ג 3710-07-18).

שחרור ממעצר

לא רק עונשי המאסר על מתעללים בבעלי חיים בארץ הם לרוב מגוחכים אלא שהמתעללים לרוב גם לא נעצרים עד תום ההליכים. זאת, למעט  אם מדובר בעבריין בעל עבר פלילי מכביד ומתלוות להתעללות עבירות נוספות. כך היה בעניינו של צעיר בן 18 שנגדו הוגש כתב אישום לאחרונה על-ידי פרקליטות מחוז דרום. הצעיר גזר אוזני שני גורי כלבים והעלה את הסרטון המזעזע לאפליקציית "טיק טוק". הפרקליטות ביקשה לעצור את הצעיר עד לתום ההליכים המשפטיים נגדו, אך השופט התחשב בגילו הצעיר ובכך שאין לו עבר פלילי ושחרר אותו למעצר בית.

סוגיית מעצר המתעללים בבעלי חיים עלתה לכותרות באוקטובר בשנה שעברה, לאחר שסרטון שבו נראה אדם מתעלל בכלב הועלה לרשתות החברתיות, וכוכב הרשת והפעיל למען זכויות בעלי חיים, מישל טרוני, הגיע למקום. הוא התעמת עם המתעלל ושחרר את הכלב. במסגרת הדיון במעצרו של המתעלל אמר שופט השלום איתי הרמלין, כי לא ניתן להחזיק אדם במעצר על-מנת למנוע סכנה לבעלי חיים, וכי יש לתקן את החוק. ח"כ חיימוביץ' הגישה הצעת חוק לתיקון עילת המעצר בחוק, אך זו לא קודמה לאור פיזור הכנסת. 

ח"כ מיקי לוי / צילום: רפי קוץ, גלובס

המחוקק מצדו ניסה לפעול גם להחמרת הענישה על מתעללים בבעלי חיים, אך עד כה - ללא הצלחה. באוקטובר 2020 הגישו הח"כים מיקי זוהר וקטי שטרית מהליכוד הצעת חוק לקבוע עונש מינימום למתעללים. אולם ההצעה לא הגיעה להצבעה בטרם פוזרה הכנסת. גם ח"כ מיקי לוי מיש עתיד הגיש הצעת חוק להחמיר את הענישה על המתעללים, וזו לא עברה בהצבעה באוקטובר 2020 משיקולים פוליטיים. זאת, לאחר שחברי הקואליציה (הליכוד וכחול לבן) הצביעו נגד החוק. בעקבות פיזור הכנסת בעלי החיים יצטרכו להמתין לכנסת הבאה.

עוד כתבות

אבי גבאי, מנכ''ל פרטנר, וסמנכ''ל השיווק אסף אביב / צילום: יח''צ

פרטנר משיקה את פלטפורמת הטלוויזיה החדשה: "פחות לקוחות ינטשו ונחזור לגייס"

כל 200 אלף מנויי חברת התקשורת כבר חוברו לממשק הטלוויזיה המתקדם, ללא העלאת מחירים ● לצד תכנים של yes, החברה מציעה תכנים בלעדיים משלה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

ה"קרב" של סמוטריץ' נגנז: רפורמת סוכני הביטוח ירדה מהפרק בתקציב 2026

הרפורמה הייתה אמורה להביא לכך שהלקוחות, ולא חברות הביטוח, הם שישלמו את העמלות ישירות לסוכנים, כדי למנוע ניגוד עניינים ● שר האוצר הגדיר אותה השנה כ"קרב" שהוא מתכוון לנהל, אך התוכנית נעלמה מקווי המתאר לתקציב, לאחר לחצים פוליטיים כבדים מצד הסוכנים

אמיר ברמלי / צילום: יוסי זמיר

בזמן שהוא מרצה עונש של 14 שנות מאסר: הרשעה נוספת לאמיר ברמלי

ביהמ"ש הרשיע היום את אמיר ברמלי, בעלי בית ההשקעות רוביקון וקרן קלע, לאחר שבמהלך ניהול משפטו המשיך להונות משקיעים בסכום כולל של כ-18.5 מיליון שקל ● במסגרת הסדר טיעון הוסכם כי הצדדים יעתרו במשותף להטלת עונש של 8.5 שנות מאסר, שחלקן ירוצו בחפיפה לתקופת מאסרו הנוכחית

רו''ח שלומי שוב בכנס ההשקעות של גלובס / צילום: שלומי יוסף

"הדיווחים הכספיים 'שבורים וישנים'. תוך עשור, ה-AI יספק למשקיעים מידע יומי"

בכנס ההשקעות של גלובס, צפה רו"ח שלומי שוב, ראש התוכנית לחשבונאות וסגן דקאן ביה"ס אריסון למינהל עסקים באוניברסיטת רייכמן, כי חברות הייטק וקרנות פרייבט אקוויטי ייכנסו לתחום ה-AI בפיננסים, ויקומו 10-8 פירמות פיננסיות-טכנולוגיות בינלאומיות

צילום: יוסי כהן, Shutterstock

לידיעת רוכשי הדירות: בנק ישראל מתכנן מגבלות מימון חדשות

טיוטת תקנות חדשה של בנק ישראל מציעה לצמצם את היכולת למשכן דירות לצורך הלוואות "לכל מטרה", בניסיון לרסן מינוף עודף בשוק הדיור ● עוד על השולחן: הקלות לזוכי "מחיר למשתכן" והארכת משכנתאות מעבר ל־30 שנה

אייל גורן, המשנה למנכ''ל אי.בי.אי, בכנס ההשקעות של גלובס / צילום: כדיה לוי

"עדיף לישון טוב בלילה מאשר להרוויח עוד 1% על תיק ההשקעות"

אייל גורן, המשנה למנכ"ל אי.בי.אי, הציג בכנס ההשקעות של גלובס את הרכיבים הפסיכולוגיים שעומדים בבסיס ההשקעות ● "אנחנו פועלים מתחושות בטן, קשה לנו מאוד להתמודד עם הפסדים" ● ומה הוא חושב על הגורואים שמסתובבים ברשתות החברתיות?

מנכ''ל מגדל ביטוח ופיננסים, רונן אגסי, בכנס ההשקעות של גלובס / צילום: שלומי יוסף

רונן אגסי: "בתפיסה שלי נדל"ן בישראל רק קונים, לא מוכרים"

מנכ"ל מגדל ביטוח ופיננסים בכנס ההשקעות של גלובס: "אי-הוודאות זו הוודאות החדשה, לכן צריך לחשוב על הטווח הארוך" ● לדברי אגסי, "יש בארץ הרבה מודעות לחיסכון, אנחנו עם חוסך; שוק ההון המקומי לא מספיק גדול כדי להכיל את שיעור החיסכון בישראל" ● וגם: למה מגדל לא משתתפת במשחק הקריפטו?

תשלום בטלפון. מיום ראשון בכל תחנות הדלק / צילום: Shutterstock

מהשבוע הבא תוכלו לשלם בכל תחנות הדלק בתשלום דיגיטלי

חברת שב"א עדכנה כי בהתאם להחלטת בנק ישראל, החל מיום ראשון הקרוב כל חברות הדלק והאנרגיה יחויבו לאפשר תשלום ללא מגע על התדלוק – באמצעות ארנקים דיגיטליים, שעון חכם והצמדת הטלפון או כרטיס האשראי למסוף

הפגנות באיסטנבול בעד ראש העיר העצור, אקרם אימאמאולו / צילום: ap, Emrah Gurel

ביהמ"ש הטורקי מגן על מנהיג האופוזיציה אך מאפשר המשך מעצרו של ראש העיר

משטר ארדואן ניסה לפסול את יו"ר מפלגת האופוזיציה הגדולה, אוזגור אוזל, בטענות כי ניצח את הפריימריז באופן פסול, אך בית המשפט קבע כי הטענות "חסרות בסיס" ● ברקע: גל מעצרים נרחב של בכירי מפלגת האופוזיציה, בהם של יריבו המר של ארדואן, ראש עיריית איסטנבול

עמית גל, הממונה על שוק ההון, בכנס ההשקעות של גלובס / צילום: שלומי יוסף

הממונה על שוק ההון: "לא נוכל לחיות עם סיטואציות של ניגודי עניינים וחוסר שקיפות של סוכני הביטוח"

בכנס ההשקעות של גלובס התייחס עמית גל, הממונה על רשות שוק הון, ביטוח וחיסכון במשרד האוצר, לשלל המאבקים של הרשות בימים אלו ● החל מהטיפול בפרשת סלייס ("מקצים משאבים גדולים כדי לטפל בציבור הנפגעים"), דרך הרפורמות בתשלום סוכני הביטוח ("קורא לאיגוד להקיא את הגורמים השליליים") ועד חיסכון משקי הבית ("הרבה כסף שוכב בפיקדונות ובחשבונות העו"ש")

נסיך הכתר הסעודי, מוחמד בן סלמאן / צילום: ap, Nathan Howard

פוטנציאל של 135 מיליארד דולר: סעודיה היא מגרש המשחקים החדש של בכירי הטק וה־AI

לא רק נפט: סעודיה מעוניינת לגוון את מקורות הצמיחה שלה ומקדמת את תחום ה-AI כמנוע מרכזי ● השבוע הודיעה ענקית השבבים קוואלקום על הסכם עם HUMAIN - חברת AI ודאטה סנטרים שנתמכת על־ידי קרן העושר הסעודית

ירון שמאי, מנהל חיסכון ארוך טווח, סיכונים ובריאות במגדל ביטוח ופיננסים, בכנס ההשקעות של גלובס / צילום: כדיה לוי

בכיר במגדל: 4 עצות שיעזרו לכם לנהל את החיסכון טוב יותר

ירון שמאי, מנהל חיסכון ארוך טווח, סיכונים ובריאות במגדל ביטוח ופיננסים, אמר בכנס ההשקעות של גלובס: "אם לא נכניס חינוך פיננסי אמיתי למערכת - נמשיך לדשדש" ● הוא קרא לציבור להיות אקטיבי יותר, להכיר את כל המכשירים הפיננסיים ולבדוק מדי שנה היכן נמצא כספו

רונית אשד לוי, מנכ''לית אפריקה מגורים, בכנס ההשקעות של גלובס / צילום: כדיה לוי

מנכ"לית אפריקה ישראל מגורים: "מי שחושב לקנות דירה - זה הזמן"

רונית אשד לוי, מנכ"לית אפריקה ישראל מגורים, דיברה בכנס ההשקעות של גלובס על ההאטה בשוק הנדל"ן ועל הסיכוי לצאת ממנה, על כך שהענף צפוי להוביל את ההתאוששות במשק אחרי המלחמה, ועל הרוכשים הפוטנציאליים מחו"ל שזקוקים להכוונה: "המדינה חייבת שזה יהיה לה חשוב"

עו''ד דני גבע, עו''ד רלי לשם ועו''ד דודי תדמור / צילום: איל יצהר

שיקולים כלכליים וחשש מניגודי עניינים: למה נפל מיזוג הענק בשוק עריכת הדין

אחרי שבספטמבר פורסם כי מתנהלים למיזוג בין מיתר, משרד עורכי הדין הגדול בישראל, לבין ארנון תדמור-לוי, באחרונה החליטו הצדדים שלא להתקדם עם העסקה ● ברקע ההחלטה: חשש מפני ניגודי עניינים, עזיבות של עורכי דין ורווחים שילכו לקבוצה מצומצמת של שותפים בכירים

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

"יהיה קשה בלי וורן באפט" – KBW מורידה המלצה לברקשייר האת'וויי

ב־KBW ציינו כי העסקים המרכזיים של ברקשייר צפויים לעמוד בפני לחצים בשנה הקרובה, "דברים רבים נעים בכיוון הלא נכון" ● חוסר הוודאות סביב הירושה בחברה נובע מ"המוניטין הבלתי־מעורער כמעט של וורן באפט ומה שאנו רואים כחוסר גילוי נאות מספק, שעלול להרתיע משקיעים" ● באפט, בן ה־95, יפרוש מתפקיד מנכ״ל החברה בסוף השנה

אלכס ספיר, יו''ר ובעלי ספיר קורפ / צילום: יח''צ

ספיר קורפ: המנכ"ל וכל הדירקטורים התפטרו, והחברה הגישה בקשה למינוי נאמן

המסחר באג"ח י"ח ו-י"ט של ספיר קורפ הושעה ● בבקשת נאמן האג"ח לביהמ"ש נכתב כי "החברה חדלת פירעון, אינה עומדת זמן רב במילוי התחייבויותיה, ולא שילמה למחזיקי סדרה י"ח את התשלומים המגיעים להם" ● השבוע, כחלק מגיבוש הסדר החוב מול מחזיקי האג"ח, נודע כי ספיר תמכור את מלון NoMo SoHo במנהטן למלונות דן ב-125 מיליון דולר

מו''ל גלובס אלונה בר און בכנס ההשקעות של גלובס / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: "פרסי הנובל הישראליים לכלכלה חידדו - החלטות השקעה נולדות ממפגש בין ידע, אמון ורגש"

מו"ל גלובס אלונה בר און בכנס ההשקעות של גלובס: "כיף לי שבפעם הראשונה מתחילת המלחמה אני לא צריכה לשים בכנס שקף על חטופים" ● "אנחנו בגלובס משתדלים להעלות סימני שאלה ולא רק סימני קריאה, והנתונים מראים שזה עובד ומוכר"

נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

סערה באחרון הנמלים הממשלתיים: רשות החברות מקדמת פיצול של נמל אשדוד

לאחר שניסיונות הפרטת נמל אשדוד נכשלו בעקבות התנגדות משרד התחבורה, רשות החברות בוחנת מתווה חלופי - פיצול לקבוצות רציפים שיתופעלו בזיכיונות נפרדים ● ברשות מקווים שהמהלך יעודד תחרות וישפר את היעילות בדרום, בדומה להצלחה שנרשמה בנמלי חיפה

נשיא סין שי ג'ינפינג ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה קודמת / צילום: Reuters, Carlos Barria

השווקים כבר מתמחרים "פגישה פנטסטית" בין טראמפ לשי. מה יכול להשתבש

הפגישה בין נשיא ארה"ב לנשיא סין בחמישי, שעשויה להביא לחתימת הסכם סחר חדש בין שתי הכלכלות, מזרימה אופטימיות לשווקים ● אילו סקטורים כבר נכנסים לכוננות ספיגה, ואילו עומדים ליהנות מכל הקלה במכסים ההדדיים ● מדדי אסיה ו-וול סטריט פתחו שבוע בעליות

נשיא טייוואן: "ישראל היא מודל להגנת אי"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: שלוש המעצמות ששולטות במזרח התיכון, קטאר מפיצה תחקירים נגד צה"ל באל-ג'זירה, ונשיא טייוואן משבח את ישראל ● כותרות העיתונים בעולם