גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם פייסבוק פועלת עם מותגי-על לחיסול היבוא המקביל?

כך נטען בתביעה שהגישה חברה המייבאת ביבוא מקביל מוצרים של טומי הילפיגר, נייקי וריבוק, אשר חשבונה נחסם בפייסבוק

חסימה מפייסבוק / אילוסטרציה: שאטרסטוק
חסימה מפייסבוק / אילוסטרציה: שאטרסטוק

האם פייסבוק עושה יד אחת עם חברות מותגי החזקות בעולם על מנת לחסל את שיטת היבוא המקביל ואת התחרות בתחום, זאת בניגוד לפסיקת בית המשפט העליון שהכשיר את היבוא המקביל עוד בשנת 2014?

חברת מחסן היבואן הגישה לאחרונה תביעה נגד פייסבוק לבית המשפט המחוזי בתל-אביב, זאת לאחר שהרשת החברתית חסמה את הדף העסקי של מחסן היבואן בשלהי ינואר 2021. יש לציין כי החשבון נחסם לכאורה ללא התראה מוקדמת. לטענת מחסן היבואן, המיוצגת על ידי עו"ד גיא אופיר, פייסבוק נכנעה ללחץ של חברות הענק כגון טומי הילפיגר, נייק וריבוק זאת כדי למנוע תחרות ולהילחם בשיטת "היבוא המקביל".

בתביעה דורשת מחסן היבואן להשיב לפעילות מלאה את חשבון הפרסום שבבעלותה; להימנע מהטלת הגבלות על החשבון; ליתן צו מניעה לפיו פייסבוק אינה רשאית לחסום את פעילות חשבון הפרסום ללא מתן התראה מוקדמת אלא אם החשבון הפרסום ביצע עבירה פלילית; ליתן צו הצהרתי כי סגירת חשבון הפרסום ללא התראה מוקדמת מהווה פגיעה בחופש העיסוק של התובעת, בזכות לקניין, וכי פייסבוק אינה רשאית לעשות כן ללא התנהגות מפרת דין של מחסן היבואן.

יבוא מקביל הוא יבוא למדינה של מוצרים שנקנו מהיצרן עבור מדינה אחרת. בדרך זו מבקש היבואן המקביל לקנות את המוצרים בזול במדינה פלונית ולמכור אותה במחיר נמוך יותר מהמחיר של היבואן הרשמי של החברה בישראל. בשנת 2014 קבע בית המשפט העליון בערעור שהגישה חברת מחסן היבואן כי יבוא מקביל של מוצרים "אמיתיים" ומקוריים אינו מפר כשלעצמו את סימני המסחר של היצרן, וכי שימוש בסימן המסחר לצורך שיווק הסחורה שאליה צמוד סימן המסחר, הוא שימוש חיוני ומותר.

מצד שני, הוטלו מספר הגבלות על היבואן המקביל כגון איסור ליצור אצל הצרכנים את הרושם המוטעה.

"פייסבוק נוהגת כבריון קפריזי הפועל בכוחניות"

מחסן היבואן, המונה 14 עובדים, טוענת בכתב התביעה כי חסימת החשבון שלה גורמת לנזקים של עשרות אלפי שקלים בכל יום ומצב זה מביא את החברה לחשש מקריסה כלכלית. לטענתה, "ככל הנראה משנוכחו לדעת אותם תאגידי על כי אינם יכולים לנצח את מחסן היבואן בזירה המשפטית, פנו הם 'לחבריה' - תאגידים רב לאומיים, המפעילים את הרשתות החברתיות, ושם מבקשים לחסום ולמנוע לחלוטין את פעילות מחסן היבואן, והכל ככל הנראה אגב תלונות כוזבות של הפרת זכויות יוצרים". לדברי עו"ד גיא אופיר, "את מה שבית המשפט העליון התיר, תאגידי העל במחשכים אוסרים".

על פי הנטען בתביעה, ב-24 בינואר נחסם ללא התראה חשבון הפייסבוק של מחסן היבואן, המונה 50 אלף עוקבים. עוד באותו היום פנתה החברה לפייסבוק בדרישה להבהרות. אולם עד כה סירבה פייסבוק להסביר באופן מפורש מדוע נחסם החשבון. ב-18 בפברואר השיבה הרשת החברתית כי מחסן היבואן הפרה את תנאי השימוש של פייסבוק בכך שפרסמה תוכן באיכות נמוכה או מטעה, אך לא פירטה במה דברים אמורים.

על פי הנטען בכתב התביעה, גם בחודש אוגוסט 2020 נחסם חשבון הפייסבוק של מחסן היבואן ללא התראה מראש. זאת בעקבות תלונה של עורכת דין מהולנד שטענה כי מחסן היבואן מפרסמת מוצרים שאינם מקוריים של מעצב האופנה הגרמני קרל לגרפלד. בעקבות דין ודברים, חזרה בה עורכת הדין ההולנדית מתלונתה, ולאחר דין ודברים מול פייסבוק - הושב החשבון של מחסן היבואן לפעילות.

"זוהי תצוגת תכלית לשרירותיות שנוקטת פייסבוק ולכך 'שהאצבע קלה על ההדק' וב'החלטה קפריזית' ללא כל התחשבות בזכויות המשתמשים - סוגרת עמודים וחשבונות פרסום, שעבור מקימי העמוד מדובר בצינור האוויר במיוחד בימי מגפת הקורונה. ובאותה הדרך - ללא כל הנמקה, משיבה את החשבון לפעילות בלי להסביר מה קרה ומה היה לא בסדר". לטענת עו"ד אופיר, "פייסבוק לא מקיימת כל דיאלוג עם בעלי העמודים אלא נוהגת כבריון קפריזי הפועל בכוחניות".

על פי הנטען בתביעה, פייסבוק מוגדרת כ"שומר שכר" של חשבונות הפייסבוק העסקיים על פי חוק השומרים, ולאור זאת יש לה חובת נאמנות כלפי מחסן היבואן. חובה אשר הופרה על פי הנטען. עוד נטען כי ההסכם מול פייסבוק מכיל תנאים מקפחים ובכל מקרה פייסבוק התנהלה בחוסר תום לב בביצוע ההסכם ובהפרתו.

בסיום כתב התביעה נאמר כי "חסימת חשבון הפרסום כמוה כדחפור הדורס את החנות הפיזית של מחסן היבואן. במצב הקורונה, בה עיקר הפעילות הנה בפייסבוק ובאינסטגרם, היה עדיף למחסן היבואן כי דחפור יהרוס את חנותה הפיזית, מאשר שפייסבוק תחסום את חשבון הפרסום שלה", אשר מהווה לטענתה כאמור מקור הכנסה עיקרי.

ביהמ"ש דחה את הבקשה לסעדים זמניים

במקביל הגישה מחסן היבואן בקשה לסעדים זמניים זהים. שופט בית המשפט המחוזי עודד מאור דחה את הבקשה לסעדים זמניים על הסף ללא צורך בתשובת פייסבוק לבקשה. זאת בשל השיהוי בין חסימת החשבון ב-24 בינואר 2021 עד להגשת התביעה ב-1 במרץ.

השופט מאור כתב בהחלטתו כי "גם אם אהיה מוכן ללכת כברת דרך נוספת לטובת מחסן היבואן, שביקשה ראשית למצות את הפנייה המוקדמת לפייסבוק, אליה היא פנתה כבר ב-24 בינואר אולם מתברר שפניותיה לא נענו, וגם פניותיו הטלפוניות של בא-כוחה של מחסן היבואן לא נענו על ידי פייסבוק, ורק ביום 18 בפברואר התקבלה תשובתה... הרי יכולה הייתה לפנות לבית המשפט מיד לאחר קבלת תשובתה של פייסבוק, אולם פייסבוק השתהתה, ופנתה רק היום, בחלוף 10 ימים.. התנהלות שיש בה כדי ללמד לפחות על פני הדברים על העדר הדחיפות שראתה המבקשת בפנייה לבית המשפט לאורך התקופה. משכך יש לדחות את הבקשה לסעד זמני בשל השיהוי".

פייסבוק בחרה שלא להגיב לידיעה. עו"ד גיא אופיר המייצג את מחסן היבואן מסר בתגובה כי "יש לנו פה התאגדות של תאגידים שבאים לחסל מתחרים. מדובר בעבירה פלילית של הגבלים עסקיים עם בעלי המותגים, החברות החזקות בשוק העולמי, ובמסגרת הסכמים לא כתובים שמהווים הגבלים עסקים והסדר כובל, פייסבוק מחסלת את המתחרים של החברות, כלומר כל מי שמתעסק ביבוא מקביל. לצערי הרב, רשות התחרות, הן בישראל והן במדינות רבות בעולם, מפגרת אחר ההתקדמות הטכנולוגית ולא מפנימה כי פייסבוק וגוגל הפכו להיות חברות שאינן מתמצות רק בטכנולוגיה אלא הלכה למעשה חברות העוסקות במכר ושיווק. מצער אותי מאוד שבית המשפט בחר שלא לדון בסעד הזמני ובכך נותן את האפשרות לפייסבוק להתיש את מחסן היבואן בהליך משפטי ארוך, בשעה שהחנות המקוונת שלה בפייסבוק תהיה סגורה".

עוד כתבות

המבורגר של GDB / צילום: אנטולי מיכאלוב, ליאל סנד

שווי של כ-65 מיליון שקל: האקזיט של בעלי מסעדת ההמבורגרים מתל אביב

לאחר השקעה של 130 מיליון שקל על ידי לאומי פרטנרס ומור גמל ופנסיה, ממשיכה קבוצת נונו בהתרחבות דרך אחזקות במותגי מסעדנות ורוכשת 50% ממותג ההמבורגרים התל־אביבי GDB ● לפני כחודש רכשה גם את רשת טאקריה בעסקת מזומן של 29 מיליון שקל

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: הגר בדר

30 מיליון שקל: לאומי פרטנרס גרף רווח על מימוש מניות טראלייט

הבנק נותר עדיין עם החזקה של 11% בחברת האנרגיה המתחדשת ● לו היה מוכר את כל מניותיו היה מורווח כ-100 מיליון שקל על השקעתו בה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הדיווח שמקפיץ את מניית הבורסה: מו"מ למכירת פעילות המדדים לגוף זר

הבורסה בת"א מתקרבת להצפת ערך בפעילות המדדים שלה, שצמחה פי שמונה תוך שנתיים, אותה היא מתכננת למכור לגוף זר ● בשנה שעברה העריכו כי הבורסה תמכור את הפעילות, לה הכנסות של 25 מיליון שקל, תמורת 300-400 מיליון שקל

לוי הלוי / צילום: ענבל מרמרי

30% יותר מקודמתו: השכר של מנכ״ל אל על החדש נחשף

אל על מבקשת לאשר ללוי הלוי שכר של 8.5 מיליון שקל בשנה שיורכב משכר, מענק חתימה ומניות ● אל על מסבירה את השכר של הלוי, שאין לו נסיון בניהול חברת תעופה ב"התחשבות ברקע ובניסיון העשיר של מר לוי ותרומתו הצפוייה לקידום החברה" ● המנכ"לית היוצאת דינה בן טל גננסיה מבקשת מענק פרישה של 830 אלף שקל והשלמת פיצויים

זום גלובלי / צילום: Reuters

השם החדש והמפתיע שעשוי להיכנס למועצת השלום

קים ג'ונג און משפיל את סגן ראש הממשלה ושולח מסר לקראת אירוע ענק • טראמפ מציע לאפיפיור להצטרף ל"מועצת השלום", למרות הביקורת נגדו • וההכרעה במשפט של רוצח ראש ממשלת יפן ● זום גלובלי, מדור חדש 

משרד הבריאות, ירושלים / צילום: איל יצהר

הוועדה שתכריע מי ישלוט באשפוזי הבית והבעיות שלא הגיעו לשולחן הדיונים

משרדי הבריאות והאוצר הקימו ועדה כדי לדון באופן שבו ינוהלו אשפוזי הבית ובחלוקת עוגת התמריצים בין בתי החולים לקופות ולקבלניות המשנה ● אלא ששאלות שנוגעות לאיכות הטיפול, כמו גישה לתרופות ולמומחים, עדיין רחוקות מלקבל הסדרה בחוק

ראול סרוגו / צילום: כדיה לוי

"כל חברה משפחתית לא ממשיכה בסוף": הקבלן ראול סרוגו מסביר למה החליט לעשות אקזיט

מאז מותו הטרגי של בנו רועי בתאונת גלישה, נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ לשעבר ראול סרוגו, הכניס שינויים דרמטיים בחייו ● הוא בהליכי מכירת החברה המשפחתית לאמפא, נלחם ברשויות כדי לחשוף את עומק המחדל שהביא למותו של בנו, ואף החל ללמד חינוך פיננסי בבית ספר תיכון, אבל לא נוטש את הנדל"ן

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

בנקים לא יוכלו להנפיק כרטיסי אשראי? שמחון נגד משרד האוצר

בעוד חוק ההסדרים מנסה להפוך את חברות כרטיסי האשראי ל"בנקים קטנים" - מאחורי הקלעים מתחולל מאבק ● במועצה הלאומית לכלכלה דורשים לאסור על הבנקים להנפיק כרטיסי אשראי חדשים ומזהירים מ"סירוס" התחרות, אך באוצר טוענים: "המהלך יפגע בתנאי האשראי של הציבור"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ מציג את מועצת השלום בדאבוס / צילום: Reuters, Harun Ozalp

קריאת תיגר על האו"ם: מה עומד מאחורי יוזמת מועצת השלום של טראמפ?

נשיא ארה"ב הגיע השנה לדאבוס כדי להכריז על עצמו, פעם נוספת, כמעצב-העל של הסדר העולמי החדש, ולעגן זאת במסגרת מוסד חדש שייסד - "מועצת השלום" ● אילו מדינות יצטרפו למועצת השלום, כיצד היא תפעל, והאם מדובר בניסיון אמיתי לייצר מנגנון חדש לפתרון סכסוכים - או בעוד מהלך של טראמפ לעקוף את המוסדות הקיימים?

בוול סטריט המניות הקטנות הפכו למובילות של השוק / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

"ההתמקדות בת"א 125 היא החמצה": האם המניות הקטנות בדרך להוביל את הבורסה?

מדד ראסל 2000, הכולל את מניות השורה השנייה בארה"ב, רושם את פתיחת השנה הטובה ביותר שלו מאז 2021, ובשוק מאמינים שהראלי יימשך ● האם גם בת"א המניות הקטנות יתפסו את קדמת הבמה? "מי שאופטימי על ישראל זה מדד טוב להיחשף אליו"

דאטה סנטר / אילוסטרציה: Reuters, Noah Berger

מי שלא מבין את תשתיות המחר, מממן את האתמול

הכלכלה המודרנית כבר לא נמדדת בנפח המבנים אלא ביכולת להזרים ולעבד דאטה בזמן אמת ● דאטה סנטרים, ענן וסיבים אופטיים אינם שכבת תמיכה של הכלכלה, הם הכלכלה עצמה - והתובנה הזו מחלחלת כיום אל ליבת המערכת הבנקאית ● הטור מתפרסם לקראת כנס תשתיות לעתיד של גלובס, שייערך ביום רביעי הבא

ח''כ אופיר כץ / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

יוצא מהקפאה: הקואליציה תקדם את החוק לביטול לשכת עורכי הדין

הצעת החוק, שעברה בקריאה טרומית ב-2023, תקודם ע"י ועדת הכנסת בראשות יו"ר הקואליציה אופיר כץ ● לפי ההצעה, הלשכה תוחלף במועצה שבה ישלוט שר המשפטים ● לשכת עורכי הדין: "לא ניכנע לסחיטה ואיומים"

הדמייה של כביש 6 צפון, מחלף בית העמק / צילום: ap, Matt Rourke

הסדרת הפקעת הקרקעות מאיימת לעכב את מיזם כביש 6 בצפון

פרויקט הארכת כביש 6 לצפון מתקדם לשלב המכרזי, אך לוחות הזמנים עשויים להתעכב ● בין הסיבות, סוגיות שטרם הוסדרו הקשורות לתפיסת קרקע, פיצוי בעלי הקרקעות וליווי משטרתי

TOTO / צילום: מתוך אתר החברה

הסיבה המפתיעה לזינוק של מניית יצרנית האסלות הגדולה בעולם

כבר שנים שחברת טוטו היפנית מייצרת לא רק מושבי אסלה מחוממים, אלא גם רכיבים המשמשים בייצור שבבים ● הבוקר מניית החברה זינקה ביותר מ-10% בעקבות המלצה של גולדמן סאקס

מנכ''ל קלרוטי יניב ורדי / צילום: דוקוארט

לפי שווי של כ-3 מיליארד דולר: חברת הסייבר קלרוטי בגיוס ענק, וכמה יקבלו העובדים?

קלרוטי, שעוסקת באבטחת סייבר של תשתיות קריטיות כמפעלי תעשייה, תחנות כוח, בתי חולים וארגוני ביטחון, גייסה 200 מיליון דולר נוספים ● החברה התכוננה במהלך השנתיים האחרונות ליציאה להנפקה, אך עליית רף מינימום ההכנסות למהלך דחה אותה

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Lev Radin/Si

טראמפ מתקפל? הסיר את המכסים החדשים על אירופה ודיווח על "מסגרת להסכמה" על גרינלנד

אחרי איומים בסיפוח גרינלנד ובהטלת מכסים על מדינות אירופה ככל שאלה ימנעו זאת בעדו, טראמפ הודיע על הקפאת הצעדים והציג "מסגרת לעסקה עתידית" עם נאט"ו ● מוקדם יותר היום הפרלמנט האירופי עצר את אישור הסכם הסחר עם ארה"ב, בטענה כי המכסים החדשים עשויים להפר אותו

חומרי בנייה, משאית הובלה בקירור של Trane Technologies, גם טכנולוגיות ביטחוניות של BAE SYSTEMS ברשימה / צילום: ap, Business Wire

חוששים מבועה, תגדרו עם השקעה: בנק אוף אמריקה עם המלצות AI "אחרות"

סקירה שפרסם האסטרטג הגלובלי הראשי של הבנק, מציעה לבחון השקעות בפריפריה של תחום הבינה המלאכותית, כגידור לחששות מבועה במניות המובילות בטרנד ● בבנק הרכיבו רשימה של קרוב ל-30 מניות, שהקורלציה שלהן למניות ה-AI "הטהורות" היא פחות מ-50%

מימין: עמיר אהרון, מנכ''ל מחלבות גד; ועזרא כהן, המייסד / צילום: זוהר שטרית

7 מיליון שקל לעובדים, לבעלים ולבת של היו"ר: חגיגת האופציות במחלבות גד

מחלבות גד תנפיק אופציות לכ-40 עובדים בשווי כולל של כ-8 מיליון שקל, אשר יבשילו על פני 4 שנים ● בראש המקבלים - המנכ"ל עמיר אהרון, בעל השליטה עזרא כהן ובתו המשמשת כמנהלת חדשנות ואסטרטגיה בחברה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה ירוקה בוול סטריט, בעקבות ההסכמות שהושגו לגבי גרינלנד

ה-S&P 500 עלה בכ-1.2% ● טראמפ הודיע כי הגיע למתווה של עסקה מול נאט"ו לגבי גרינלנד, ושלא יטיל מכסים חדשים על אירופה ● האיחוד האירופי השהה את אישורו של הסכם הסחר עם ארה"ב ● אינטל זינקה במעל 11%, לקראת פרסום דוחותיה הכספיים בליל יום חמישי ● נטפליקס ירדה בכ-2%, לאחר שתחזיותיה אכזבו את המשקיעים ● מחירי הזהב והכסף נסוגו מהשיאים שלהם

נדב טנא, דינה בן טל גננסיה, איציק וייץ / צילום: אורן בירן, גיא כושי ויריב פיין, אלעד גוטמן

חגיגת המימושים בבורסה: עשרות שכירים הפכו למיליונרים, ולא רק בהייטק

הגאות בשוק המניות ייצרה הון עתק לא רק לבעלי החברות, אלא גם לשורה של מנהלים ועובדים בחברות הנסחרות בת"א ● בבתי השקעות שמניותיהם זינקו במאות אחוזים, בכירים מימשו אופציות ומניות ● במקביל, אופציות למניות, שמזוהות בעיקר עם עובדים בחברות הייטק, הפכו כלי להתעשרות גם בתעשיות המסורתיות