גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם פייסבוק פועלת עם מותגי-על לחיסול היבוא המקביל?

כך נטען בתביעה שהגישה חברה המייבאת ביבוא מקביל מוצרים של טומי הילפיגר, נייקי וריבוק, אשר חשבונה נחסם בפייסבוק

חסימה מפייסבוק / אילוסטרציה: שאטרסטוק
חסימה מפייסבוק / אילוסטרציה: שאטרסטוק

האם פייסבוק עושה יד אחת עם חברות מותגי החזקות בעולם על מנת לחסל את שיטת היבוא המקביל ואת התחרות בתחום, זאת בניגוד לפסיקת בית המשפט העליון שהכשיר את היבוא המקביל עוד בשנת 2014?

חברת מחסן היבואן הגישה לאחרונה תביעה נגד פייסבוק לבית המשפט המחוזי בתל-אביב, זאת לאחר שהרשת החברתית חסמה את הדף העסקי של מחסן היבואן בשלהי ינואר 2021. יש לציין כי החשבון נחסם לכאורה ללא התראה מוקדמת. לטענת מחסן היבואן, המיוצגת על ידי עו"ד גיא אופיר, פייסבוק נכנעה ללחץ של חברות הענק כגון טומי הילפיגר, נייק וריבוק זאת כדי למנוע תחרות ולהילחם בשיטת "היבוא המקביל".

בתביעה דורשת מחסן היבואן להשיב לפעילות מלאה את חשבון הפרסום שבבעלותה; להימנע מהטלת הגבלות על החשבון; ליתן צו מניעה לפיו פייסבוק אינה רשאית לחסום את פעילות חשבון הפרסום ללא מתן התראה מוקדמת אלא אם החשבון הפרסום ביצע עבירה פלילית; ליתן צו הצהרתי כי סגירת חשבון הפרסום ללא התראה מוקדמת מהווה פגיעה בחופש העיסוק של התובעת, בזכות לקניין, וכי פייסבוק אינה רשאית לעשות כן ללא התנהגות מפרת דין של מחסן היבואן.

יבוא מקביל הוא יבוא למדינה של מוצרים שנקנו מהיצרן עבור מדינה אחרת. בדרך זו מבקש היבואן המקביל לקנות את המוצרים בזול במדינה פלונית ולמכור אותה במחיר נמוך יותר מהמחיר של היבואן הרשמי של החברה בישראל. בשנת 2014 קבע בית המשפט העליון בערעור שהגישה חברת מחסן היבואן כי יבוא מקביל של מוצרים "אמיתיים" ומקוריים אינו מפר כשלעצמו את סימני המסחר של היצרן, וכי שימוש בסימן המסחר לצורך שיווק הסחורה שאליה צמוד סימן המסחר, הוא שימוש חיוני ומותר.

מצד שני, הוטלו מספר הגבלות על היבואן המקביל כגון איסור ליצור אצל הצרכנים את הרושם המוטעה.

"פייסבוק נוהגת כבריון קפריזי הפועל בכוחניות"

מחסן היבואן, המונה 14 עובדים, טוענת בכתב התביעה כי חסימת החשבון שלה גורמת לנזקים של עשרות אלפי שקלים בכל יום ומצב זה מביא את החברה לחשש מקריסה כלכלית. לטענתה, "ככל הנראה משנוכחו לדעת אותם תאגידי על כי אינם יכולים לנצח את מחסן היבואן בזירה המשפטית, פנו הם 'לחבריה' - תאגידים רב לאומיים, המפעילים את הרשתות החברתיות, ושם מבקשים לחסום ולמנוע לחלוטין את פעילות מחסן היבואן, והכל ככל הנראה אגב תלונות כוזבות של הפרת זכויות יוצרים". לדברי עו"ד גיא אופיר, "את מה שבית המשפט העליון התיר, תאגידי העל במחשכים אוסרים".

על פי הנטען בתביעה, ב-24 בינואר נחסם ללא התראה חשבון הפייסבוק של מחסן היבואן, המונה 50 אלף עוקבים. עוד באותו היום פנתה החברה לפייסבוק בדרישה להבהרות. אולם עד כה סירבה פייסבוק להסביר באופן מפורש מדוע נחסם החשבון. ב-18 בפברואר השיבה הרשת החברתית כי מחסן היבואן הפרה את תנאי השימוש של פייסבוק בכך שפרסמה תוכן באיכות נמוכה או מטעה, אך לא פירטה במה דברים אמורים.

על פי הנטען בכתב התביעה, גם בחודש אוגוסט 2020 נחסם חשבון הפייסבוק של מחסן היבואן ללא התראה מראש. זאת בעקבות תלונה של עורכת דין מהולנד שטענה כי מחסן היבואן מפרסמת מוצרים שאינם מקוריים של מעצב האופנה הגרמני קרל לגרפלד. בעקבות דין ודברים, חזרה בה עורכת הדין ההולנדית מתלונתה, ולאחר דין ודברים מול פייסבוק - הושב החשבון של מחסן היבואן לפעילות.

"זוהי תצוגת תכלית לשרירותיות שנוקטת פייסבוק ולכך 'שהאצבע קלה על ההדק' וב'החלטה קפריזית' ללא כל התחשבות בזכויות המשתמשים - סוגרת עמודים וחשבונות פרסום, שעבור מקימי העמוד מדובר בצינור האוויר במיוחד בימי מגפת הקורונה. ובאותה הדרך - ללא כל הנמקה, משיבה את החשבון לפעילות בלי להסביר מה קרה ומה היה לא בסדר". לטענת עו"ד אופיר, "פייסבוק לא מקיימת כל דיאלוג עם בעלי העמודים אלא נוהגת כבריון קפריזי הפועל בכוחניות".

על פי הנטען בתביעה, פייסבוק מוגדרת כ"שומר שכר" של חשבונות הפייסבוק העסקיים על פי חוק השומרים, ולאור זאת יש לה חובת נאמנות כלפי מחסן היבואן. חובה אשר הופרה על פי הנטען. עוד נטען כי ההסכם מול פייסבוק מכיל תנאים מקפחים ובכל מקרה פייסבוק התנהלה בחוסר תום לב בביצוע ההסכם ובהפרתו.

בסיום כתב התביעה נאמר כי "חסימת חשבון הפרסום כמוה כדחפור הדורס את החנות הפיזית של מחסן היבואן. במצב הקורונה, בה עיקר הפעילות הנה בפייסבוק ובאינסטגרם, היה עדיף למחסן היבואן כי דחפור יהרוס את חנותה הפיזית, מאשר שפייסבוק תחסום את חשבון הפרסום שלה", אשר מהווה לטענתה כאמור מקור הכנסה עיקרי.

ביהמ"ש דחה את הבקשה לסעדים זמניים

במקביל הגישה מחסן היבואן בקשה לסעדים זמניים זהים. שופט בית המשפט המחוזי עודד מאור דחה את הבקשה לסעדים זמניים על הסף ללא צורך בתשובת פייסבוק לבקשה. זאת בשל השיהוי בין חסימת החשבון ב-24 בינואר 2021 עד להגשת התביעה ב-1 במרץ.

השופט מאור כתב בהחלטתו כי "גם אם אהיה מוכן ללכת כברת דרך נוספת לטובת מחסן היבואן, שביקשה ראשית למצות את הפנייה המוקדמת לפייסבוק, אליה היא פנתה כבר ב-24 בינואר אולם מתברר שפניותיה לא נענו, וגם פניותיו הטלפוניות של בא-כוחה של מחסן היבואן לא נענו על ידי פייסבוק, ורק ביום 18 בפברואר התקבלה תשובתה... הרי יכולה הייתה לפנות לבית המשפט מיד לאחר קבלת תשובתה של פייסבוק, אולם פייסבוק השתהתה, ופנתה רק היום, בחלוף 10 ימים.. התנהלות שיש בה כדי ללמד לפחות על פני הדברים על העדר הדחיפות שראתה המבקשת בפנייה לבית המשפט לאורך התקופה. משכך יש לדחות את הבקשה לסעד זמני בשל השיהוי".

פייסבוק בחרה שלא להגיב לידיעה. עו"ד גיא אופיר המייצג את מחסן היבואן מסר בתגובה כי "יש לנו פה התאגדות של תאגידים שבאים לחסל מתחרים. מדובר בעבירה פלילית של הגבלים עסקיים עם בעלי המותגים, החברות החזקות בשוק העולמי, ובמסגרת הסכמים לא כתובים שמהווים הגבלים עסקים והסדר כובל, פייסבוק מחסלת את המתחרים של החברות, כלומר כל מי שמתעסק ביבוא מקביל. לצערי הרב, רשות התחרות, הן בישראל והן במדינות רבות בעולם, מפגרת אחר ההתקדמות הטכנולוגית ולא מפנימה כי פייסבוק וגוגל הפכו להיות חברות שאינן מתמצות רק בטכנולוגיה אלא הלכה למעשה חברות העוסקות במכר ושיווק. מצער אותי מאוד שבית המשפט בחר שלא לדון בסעד הזמני ובכך נותן את האפשרות לפייסבוק להתיש את מחסן היבואן בהליך משפטי ארוך, בשעה שהחנות המקוונת שלה בפייסבוק תהיה סגורה".

עוד כתבות

שדרות. נהנית ממעמד גבוה יחסית לשכנותיה / צילום: Shutterstock

איך חצי קילומטר של שרירותיות תקציבית חרץ את גורלן של שלוש ערי פיתוח

דוח מבקר המדינה חושף כיצד המימון הממשלתי העודף הפך למנוף הכלכלי שהזניק את שדרות לשיא של 81% זכאות לבגרות, בעוד נתיבות ואופקים נותרו מאחור ● כעת, כשהמדינה נערכת לשיקום הדרום, מזהירים המומחים: ללא מודל חדש, תוכניות "חבל התקומה" עלולות להעמיק את העוול

דיון בבג''ץ / צילום: עמית שאבי, פול ידיעות אחרונות

בג"ץ בצו על-תנאי ללוין: נמק מדוע אינך מכנס את הוועדה לבחירת שופטים

לפי הצו, שר המשפטים ינמק עד 8 במרץ מדוע לא כינס את הוועדה לבחירת שופטים מאז ינואר 2025 לצורך איוש התקנים החסרים בכל ערכאות הרשות השופטת ● הצו ניתן בהמשך לדיון שנערך בנושא ביום חמישי האחרון, במסגרתו השופט אלכס שטיין סיפר בין היתר כי "נאלצתי אישית לשחרר שלושה אנשים בתיקי רצח" בשל המחסור בשופטים ● מנגד, לוין טען כי החוק נותן לו שיקול-דעת לפעול בהתאם לאידאולוגיה שלו

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: הגר בדר

ההשקעה החדשה של לאומי פרטנרס

לאומי פרטנרס ממשיכה בגל ההשקעות: רוכשת 17% מחברת הנדל"ן אבני דרך לפי שווי של 460 מיליון שקל אחרי הכסף

בודקים את המיתוס. משולש ברמודה / צילום: Shutterstock

לא עב"מים: זה ההסבר לתופעת משולש ברמודה

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: איך יכול להיות שבברמודה נרשמו כל־כך הרבה תאונות? למדע יש תשובות טובות

ההכרה בסומלילנד: האינטרסים הישראליים נחשפים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מצרים וסין מאחדות כוחות כדי להוריד את ההשפעה של המוסד באפריקה, הסיבה שמדינות נוספות צריכות ללכת בדרכה של ישראל ולהכיר בסומלילנד, ואיך משפיעה ההכרה הישראלית על היבשת • כותרות העיתונים בעולם

זוהרן ממדאני / צילום: Reuters, Derek French

עיריית ניו יורק "זרקה" חברת רחפנים שעובדת עם ישראל

עיריית ניו יורק החליטה שלא לחדש את חוזה השכירות של חברת הרחפנים Easy Aerial במבנה שבבעלותה ● לפי ה"ניו יורק פוסט", החברה סיפקה אמצעים לישראל לפעילות באזור גבול רצועת עזה ● דוברת המתחם הכחישה ואמרה כי אי־חידוש הסכם השכירות נבע "מסיבות עסקיות"

טראמפ. הפסד במחוז טקסני שהיה רפובליקני 50 שנה / צילום: ap, John Locher

מבחן על סטרואידים: מתקרב רגע ההכרעה לכהונתו של טראמפ

בהתחשב בכך שהנשיא עצמו העיד "אנחנו חייבים לנצח, כי אם לא הם ידיחו אותי", בחירות האמצע הן מבחן על סטרואידים לכהונת טראמפ ● מעבר למהמורה הזו יש לו שלל אתגרים, החל מהתמודדות עם ענקיות הטק והשלכות הבינה המלאכותית, וכלה בחזית מול סין

הדמיית שלט חוצות שיעלה השבוע במחלף ההלכה / הדמיה: אנשי העיר

החברה שמגרילה דירה במתנה (כדי למכור עוד דירות)

חברת ההתחדשות העירונית "אנשי העיר" מציעה לרוכשי דירות שלה במרכז ת"א להשתתף בהגרלת דירת 2 חדרים סמוך לכיכר המדינה ● המנכ"ל רון חן: "יש עודף של פרויקטים ושוק רווי. החלטנו לבוא עם רעיון יצירתי שיזעזע את התחום" ● וגם: בשופרסל בוחרים פרזנטורית אחרי כמעט שנתיים של קמפיינים רזים ● אירועים ומינויים

עזה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

ראש מיליציית אבו שבאב: "מפעילים לחץ על חמאס, השגנו תוצאות גדולות ברפיח"

דובר הוועדה לביטחון לאומי באיראן: "סבורים שהמשטר בישראל הוא הבעיה המרכזית באזור" ● הפגנות ענק לתמיכה בעם האיראני גם בצפון אמריקה: עשרות אלפים בלוס אנג'לס, סן דייגו וטורונטו ● מוקדם יותר נערכה הפגנת ענק במינכן ● בנו של השאה האיראני הגולה: "מתקפה עשויה להאיץ את נפילת המשטר" ● עדכונים שוטפים

כסף מזומן / אילוסטרציה: דוברות המשטרה

רשות המסים חושדת שמיליארדי שקלים לא דווחו בניכיון צ'קים; רוטמן: "החוק נכשל"

ועדת החוקה דנה בהצעה להגביל את ניכיון הצ'קים ל-15 אלף שקל בין אנשים פרטיים ול-6,000 שקל בין עסקים ● רשות המסים זיהתה פער של 8 מיליארד שקל בין היקף עסקאות הניכיון שעליהן דיווחו הגופים הפיננסיים לבין היקף הדיווח למע"מ

אלכסיי נבלני / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

אירופה מאשימה את רוסיה: נבלני נרצח על ידי רעל צפרדעים

אירופה מאשימה את רוסיה בהרעלת מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני לאחר שבגופו נמצא הרעלן הנדיר אפיבטידין, שמקורו בצפרדעים ארסיות מאקוודור ● בריטניה טוענת שרק למוסקבה הייתה יכולת להשתמש ברעלן ותפנה לארגון לאיסור נשק כימי בהאשמה נגד הפרת האמנה ● הקרמלין טרם הגיב

ירושלים / צילום: Shutterstock

זינוק חד של 25% בתוך חודש בהיצע הדירות החדשות בירושלים

מנתוני הלמ"ס עולה כי בעוד שהיצע הדירות בתל אביב פחת במחצית האחרונה של השנה שעברה, זה שבירושלים עלה ● מה הוביל לכך, והאם בעקבות הרחבת ההיצע מחירי הדירות יירדו?

למה הסוללה נגמרת מהר אחרי עדכון האייפון? / אילוסטרציה: Shutterstock

עדכנתם גרסה באייפון, והסוללה מתרוקנת? זו הסיבה

כבר זמן רב שמשתמשים מדווחים על ירידה זמנית בחיי הסוללה לאחר התקנת עדכוני מערכת באייפונים של אפל ● התלונות מלוות בתיאוריות המאשימות את אפל בניסיון לעידוד מכירות, אך בחברה מסבירים: מדובר בתהליך תקין שצפוי להתאזן בתוך ימים

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: don-monteaux-photography

בדרך לעסקת ענק בצים: אלה הזוכות במכרז

הפג לויד הגרמנית חברה לקרן פימי, והשתיים הגישו את ההצעה שזכתה במכרז ● ההצעה של הפג לויד נחשפה לראשונה בגלובס ● העסקה הייחודית תפצל את הפעילות של חברת הספנות לישראלית וזרה ● לחברה הגרמנית יש בעלים מקטאר וערב הסעודית ● צים תימחק מהמסחר בניו יורק באמצעות מיזוג משולש הופכי ● עובדי צים הופתעו מהעסקה ועשויים לפתוח בצעדי מחאה

קניון / אילוסטרציה: רמי זרנגר

בעלים של רשת אופנה גדולה שם קץ לחייו

הרשת, בעלת עשרות סנפים ברחבי הארץ, נקלעה לקשיים כלכליים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

דיווח: צבא ארה"ב נערך למערכה ארוכה שתימשך שבועות באיראן

האמריקאים עשויים לתקוף גם אתרים של המשטר, ומעריכים שהאיראנים יגיבו ● לקראת סבב המו"מ: וויטקוף העביר מסרים ליועצו הבכיר של ח'אמנאי באמצעות עומאן ● דיווח: צבא ארה"ב נערך למבצע ממושך של כמה שבועות נגד איראן, אם יידרש לכך ● שר החוץ האמריקאי רוביו: "הנשיא טראמפ מעדיף להגיע לעסקה עם איראן, אך זה קשה מאוד" ● עדכונים שוטפים

טיפול בפסולת של חברת מפעת (להב) / צילום: מתוך מצגת החברה

השקעות של חצי מיליארד שקל בחודשיים - הגופים שהופכים פסולת לכסף: "אנחנו לא מושפעים מטילים או מ-AI"

ייצור האשפה לנפש בישראל הוא מהגבוהים בעולם ומניב צמיחה נאה לחברות הפועלות בתחומי האיסוף והטיפול בפסולת ● לאחרונה מושך התחום גופי השקעה גדולים, שהזרימו מאות מיליוני שקלים לחברות הפועלות בו: "זה לא שיום אחד תקום אפליקציה שתאסוף אשפה. בסוף מישהו צריך לקחת את זה, וההיקפים הולכים וגדלים"

למה כל כך קשה להיפרד ממטפלים / איור: Shutterstock

למה כל־כך קשה להיפרד מפסיכולוגים

כמה שנים משכתם טיפול שלא התאים לכם רק כי לא היה לכם נעים לסיים? ● מחקרים חדשים שופכים אור על הסיבות שמסבכות פרידה ממטפלים, וגם על הדרך להגיע לסוף טוב ● כך זה נראה משני צדי הכורסה

שטח פתוח סמוך לרהט. בעיגול: שרת התחבורה מירי רגב / צילום: צילומים: בר - אל, עמית שאבי - ידיעות אחרונות

הממשלה אישרה הקמת שני שדות תעופה במקביל. מה יעלה בגורל צקלג?

הממשלה אישרה לקדם במקביל הקמת שני שדות תעופה - בצקלג שבנגב וברמת דוד ● ההחלטה התקבלה בניגוד לעמדת שרת התחבורה רגב, שטענה כי במצב הנוכחי צקלג עשויה להישאר מאחור ● ראשת המועצה האזורית עמק יזרעאל תקפה: "זו בכייה לדורות. הממשלה מוליכה שולל את תושבי הנגב"

שי דורון

"מסרבת לטיפוסים מגעילים": הכדורסלנית שפתחה בקריירה חדשה ומפתיעה

היא הייתה הישראלית הראשונה בדראפט הליגה הטובה בעולם, אבל את עולם ההון סיכון הכירה מהבית, מאביה שהיה ממקימי גרינפילד פרטנרס ● כיום, כשהיא מנהלת את מועדון האנג'לים Clutch Capital ופעילות של קרן קנדית ציונית, שי דורון מספרת לגלובס למה היא מסרבת לכסף של "טיפוסים מגעילים", ואיך זה מרגיש שהשיחה משתנה מ"אבא של שי" ל"הבת של יהודה" בחדרי הישיבות