גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסיפור של גלידה גולדה נבנה 20 שנה מתחת לפני השטח, ואז הגיעה הפריצה

עדי אביטל ואחיו ניר פתחו את גלידה אניטה בנווה צדק, "כשהעירייה לא הדליקה אור ברחוב שבזי" ● שנים הם התנהלו מתחת לרדאר, פתחו מפעלים ומחלבות והפכו לספקי הגלידה הגדולים בארץ ● הרשת המסיבית גלידה גולדה הייתה הקפיצה שלהם לאור הזרקורים ● וזו עדיין רק ההתחלה

עדי אביטל / צילום: עדי לס
עדי אביטל / צילום: עדי לס

Eran Gefen | חצי שעה של השראה עם ערן גפן · עדי אביטל | מנכ״ל ומייסד גלידת גולדה

אם נראה שגלידה גולדה צצה פתאום משום מקום, זה רק כי הסיפור שלה נבנה מתחת לפני השטח כבר מעל 20 שנה, שבמהלכן שני אחים ואמם היחידנית, אניטה, בנו אימפריית גלידה שהשתלטה על כל שרשרת הערך. מסניפי בוטיק, דרך הקמת מפעלים ומחלבות, ועד אספקת גלידה לגלידריות אחרות - ורק בשנים האחרונות, כשהיו בשלים, יצאו עם גולדה בצורה רחבה וגלויה. ועכשיו, עם 80 סניפים של גולדה, 4 של אניטה ובקרוב גם 12 בעולם - ברור שהמייסד עדי אביטל ממש לא מתכוון לעצור.

מאיפה הכל התחיל?
"זה התחיל עם אחי הצעיר ניר שהיה כל נעוריו דבוק לאמא שלי, אניטה, שהתאלמנה בגיל מאוד צעיר עם ארבעה ילדים. הדרך שלה להתפרנס, חוץ מלהיות מלצרית בגן אורנים, הייתה להשלים הכנסה ולהכין עוגיות לחינות ולחתונות. היא מאוד מוכשרת ועד היום הבית שלנו זה בית של אוכל, לא רק גלידה. אני זוכר את הילדות שלי - יושב על הספה ורואה כדורגל, ויש מגשים של עוגיות מעמול שמישהו צריך לבוא לאסוף, ואם אני מפרגן לאמא שלי אז אני עוזר לה לארוז בתוך קופסאות. ככה גדלנו".

ואחיך היה יותר מעורב?
" אחי עד היום חי ונושם את אמא שלי, וככה הוא התחיל להתעסק בגלידות. הוא התפרנס מזה במהלך הצבא, היה מוכר בעגלת גלידה בשוק בבני דרור פעם בשבוע. כל פעם הייתי אומר לו ׳לך לחפש חיים, תלמד ותעשה משהו עם עצמך׳. אבל בסוף, היום כל משפחת אביטל והסובבים אותה מתעסקים בגלידות".

איפה היית באותה תקופה?
" באותה תקופה השתחררתי מהצבא, טיילתי שנה וחצי באוסטרליה והתחלתי ללמוד ברופין".

אח שלך התחיל למכור כסוג של השלמת הכנסה. הלך לו טוב?
"הלך לו מצוין. הוא השתחרר מהצבא ואמא שלי כל פעם הייתה מבקשת ממני לעזור לו. לי ולאחותי הוא נראה כמו הילד שעושה בעיות. ואז פעם אחת שהוא נתקע ביום שישי והייתי צריך לעשות לו ג'סטה, וכשבאתי ראיתי שתוך שעה וחצי אין גלידה".

ואז הבנת שיש פה עסק.
" נכון. אני יכול לספור את כמות הפעמים שהייתי בת"א עד גיל 24. מעולם לא הייתי בנווה צדק לפני כן. נסעתי מנתניה לראות מקום עבור בית קפה של חבר. בדרך ראיתי חנות צמודה ועלה לי הרעיון לפתוח לאחי, ולאמא שלי שמשגעת אותי, גלידריה. כי אמא שלי קובעת הכל ואם אמא שלי רוצה משהו אז הוא קורה.

"במקביל לא עזבתי את העיסוקים שלי, והתחלתי לעבוד ברולטיים (יבואנית תכשיטים ושעוני יוקרה - ע"ג), בהתחלה בתור מנהל מלאי ואחר כך התקדמתי לשיווק. שם למדתי את כל הדימויים ואת כל התיאוריות על הזהב והיהלומים, וכל מה שאנחנו בעצם עושים היום בגולדה. אנחנו בהרבה מאוד מקרים לא עושים חנויות של גלידה, אנחנו עושים חנויות תכשיטים שיש בהן ויטרינות של גלידה".

אז הקמתם חנות. מההתחלה השם היה אניטה?
" לא, לא היה שם. פעם, לפני 20 שנה, העירייה לא הייתה מדליקה את האור ברחוב שבזי. הייתי מגיע לחנות ומתחיל לריב עם 106 כדי שידליקו לי את האור ברחוב. היו שם רק נרקומנים, זאת לא הייתה השכונה של היום".

אני מבין שלא עשית מחקר איפה כדאי לפתוח סניף, כמו שאני מניח שאתה עושה היום.
"לא. זה היה באמת במקרה. היום אני עושה הדמיות במאות אלפי שקלים, אבל אז היינו עושים הדמיות עם קרטונים. לא חשבנו בכלל שזאת תהיה חברה של 300 עובדים ו-3,000 עובדים ברשת".

מתי היה הרגע שבו אתה התחלת להישאב פנימה לתוך העסק?
" מהרגע הראשון הייתי מחליף את אחי לפחות שלוש פעמים בשבוע. הייתי מוריד את הבגדים היפים באוטו ומתחיל למכור גלידה. זה היה שבזי של פעם, היינו עושים 70 אלף שקל בחודש. הוא היה מאוד כשרוני, חרוץ בצורה מדהימה. הסתכלתי עליו כל הזמן ורציתי לראות מי יישבר קודם. עבדנו שבע פעמים בשבוע ואני עוד עבדתי ברולטיים במקביל".

ומתי הורדת את המדים של רולטיים ונכנסת לגלידה?
"היה איזשהו מקרה שפרצו לנו לחנות וגנבו את מכונת הגלידה. לא האמנתי שזה קרה. לא היה לנו כסף ולא היו לנו מרווחים. הוא ואמא שלי היו מגיעים מנתניה בבוקר וחוזרים ביחד, ואלו היו החיים שלהם. החלטתי לקחת שבוע חופש מרולטיים, לסדר את האקסל ולנסות להבין איך מרוויחים מהדבר הזה כסף. הוא היה מוכר גלידה ב-8 שקלים, כשחומרי הגלם שהוא היה מתעסק איתם היו הרבה יותר יקרים".

איך זה שהם לא טיפלו בזה קודם?
"אנחנו באנו ממקום שבו הסיכוי שלך להגיע לתל אביב היה רק בשמחות. אחי נולד פועל והוא ימות פועל, ואני אומר את זה במלוא ההערכה והוא לא נעלב מזה. אמא שלי היא אישה שהאוטומט שלה הוא הישרדותי. אף אחד לא חלם על עסק בתל אביב. אני עדיין לא מבין איך היה לי את האומץ לקחת אחריות, אבל זה קרה".

מה הבנת אז?
"הבנתי שהידע שיש לאמא שלי ולאחי, איך לבשל חלב, זה ידע שיש אולי לעוד שחקן או שניים בשוק. כשהייתי מוכר גלידה הייתי רואה את הפרצופים ושומע את התגובות של הלקוחות. הבנתי שהמוצר הוא מאוד מאוד טוב".

במה הבנת שאתה יכול לעזור להם? מה הם פספסו?
"באותה תקופה הורדתי מחירים אצל ספקים, הגעתי לעזור לאחי כל ערב. הייתי אומר לו שאם הוא יעשה מה שאני אומר לו, אנחנו נגיע רחוק. בזמנו לא היה כלום, אפילו לא היה שלט. אני איש מיתוג, למדתי ברופין, עשיתי התמחות בשיווק, אני מבין התנהגות צרכנית. עבדתי בתור מוכר בפיצוציה במהלך ארבע וחצי שנים באזור התעשייה בנתניה כדי לממן את הלימודים שלי. האחיות שלי היו דוגמה בשבילי ללכת ללמוד, לא רציתי להיות פועל.

"מה שאני הבאתי לתוך הדבר הזה, זה את מה שמכונה היום ׳הערך המוסף׳. המוצר היה, דפוסי ההתנהגות היו, ואני עשיתי את המיתוג. הייתי יושב בזמן הפנוי שלי, ועשיתי SWOT (מודל תכנון אסטרטגי לבחינת חוזקות, חולשות, הזדמנויות ואיומים של ארגון - ע"ג) של ילד שאין עליו גרוש. דמיינתי מה יהיה עוד 10 שנים עם אניטה בעולם, וזה מצחיק כי באותה תקופה ראיתי רק מסכים שחורים".

מה זה אומר "ראיתי רק מסכים שחורים"?
"בעשר השנים הראשונות עבדנו מאוד מאוד קשה, ברמת הסיזיפיות. עבדנו שבעה ימים בשבוע, פתיחות, סגירות, רק אני ואחי עם אפס עלויות עובדים. אחי ניר היה מכין את הגלידה ועובד עד הצהריים, כשהייתי מגיע להחליף אותו".

ואז הפכתם למין ספק של אחרים, מאחורי הקלעים. מתי זה קרה?
"אחרי שנתיים שמכרתי גלידה והבנתי מצוין את העסק, באתי ואמרתי - צריכים להתקדם. לקחתי ריזיקה בסניף נוסף בפלורנטין, ושם התחיל הרעיון. פנה אליי חבר ילדות שלי מנתניה, שרצה לפתוח עסק, ופתחתי לו סניף. הוא היה בא לקחת ממני את הבסיסים לגלידה מהסניף בפלורנטין. לקחתי 6,000 שקל על הליווי, שתבין איזה זול הייתי, ולימדתי אותו להכין גלידה".

בתור איש מיתוג, לא כאב לך שזה אתה מכין אבל בעצם זה בסוף מותג אחר? הפכתם להיות מעין ווייט לייבל.
"עבדנו עם 12 מותגים - בלה, אמיליה, דנזו, ארלקינו וכו', אבל רציתי להיות ספק. היום אנחנו יצרנים. מהיום הראשון הטענה שלי הייתה שלא הצטרפתי לאמא שלי ולאחי כדי למכור גלידה. הסיכוי שלנו לקנות מכונה מפסטרת (לטיפול בחלב גולמי - ע"ג) הייתה מכסף שהייתי מביא ׳מסביב׳ כספק גלידה לאחרים, כי הבטחתי לאמא שלי שלעולם לא ניקח הלוואות ולא נמנף. בזכות ההכנסות מאחרים, היה לי אומץ למשל לקנות מכונת שוקולד או לשכור 250 מטר ברעננה".

יש כאן משהו מעניין. הייתם מתחת לפני השטח, ויום אחד פתאום קפצתם. כי בשביל הקהל הישראלי החוויה היא "מאיפה הגיעה הגולדה הזו?". ביום אחד נהייתה פה מפלצת, אבל בפועל מאחורי הקלעים נצבר המון ידע וניסיון. ידעת מראש שיהיה רגע שבו זה יהפוך למותג שלך? זה היה בתוכנית של ה-SWOT המיתולוגי?
"מה שעניין אותי זה איך אני בונה מפעל. הבנתי שהעסק הרציני הוא בידע. כשהתחלנו לגדול, היינו מוכרים לרשתות. בעל רשת היה קונה מאיתנו חלב - ומהר מאוד פותח 5 סניפים. הבנתי שאני מפספס, שהסיכוי והסיכון לא טוב, ואז נולדה רשת גולדה".

ולמה הסיכוי והסיכון לא היו טובים?
" הרווחתי 60 אגורות על ליטר. למשל, בחור מאשקלון בנה חנות גלידה יפה, הכיר את אניטה, כשבפועל הוא בכלל לא יודע מה זה גלידה, לימדנו אותו ומהר מאוד הוא הפך לבעלים של רשת עם 6 סניפים. בסוף השנה רשת אחת הייתה בורחת לנו או פושטת רגל, המרווחים היו קטנים ולא היינו מרוויחים כסף".

למה היה צריך מותג חדש? היה לך כבר את אניטה והיית ספק בתעשייה, למה צריך עוד מותג?
" שמרנו על זה כמו תינוק, אמא שלי זו אניטה ויש בזה אהבה. מבחינתי זה לא שם של גלידריה, זו אמא שלי. ופחדתי ש׳היהודים יהרסו לי את אניטה׳. אני לא אמכור את השם, לא בארץ ולא בעולם, אני תמיד אשקיע את הכסף לבד".

דמיינתם שגולדה תצליח ככה? נשמע שהלב באניטה הבוטיקית, והכסף והכוח במפעל הייצור - אז מה זה גולדה?
" אתה לא יודע איזו בעיה יש למתחרים שלי. זה מאוד שחצני, אבל היכולת שלי לצאת עם גולדה, בארבע השנים האחרונות, ל-70 סניפים, שזה לכל הדעות הרבה, היא סיבה אחת ויחידה - אחי ניר ואני שחררנו עוד הרבה ׳ניר ועדי׳ לעולם - מנהלים שנבנו בדמותנו. הכוח שלנו הוא ההון האנושי. יהיה מאוד קשה לשנות את החוויה של גולדה בעשור הקרוב".

מה ההבדל בינך לבין כל רשת מזכה? מה דעתך על תחום הזיכיונות?
"יש לנו 79 סניפים של גולדה ומעולם לא נפגשתי עם שקל אחד של דמי זיכיון (הזכיינים משלמים לגולדה עבור הגלידה - ע.ג). הסיכוי של זכיין שישב במטבח, שהכין את הגלידה, להיפגש עם כסף - הוא לא קיים. הבעלים של הרשת שמייצגת את הזכיינים הוא בסה"כ יבואן טוב שהוא יד שלישית, והזכיין שלו הוא יד רביעית. אין היתכנות להרוויח כסף".

אתה חושב שמי שמזכה יודע עמוק בפנים שלזכיינים שלו אין סיכוי להרוויח?
" כן, אין לזכיינים סיכוי להרוויח כי אין ׳אקסל׳ (שעושה שכל - ע.ג)".

והדבר הזה דומה לענפים משיקים לעולם הגלידות כמו עולם המזון, הקפה וכו'? אם מישהו מהמשפחה שלך היה רוצה להיות זכיין של פיצה, מה היית אומר לו?
"תעצור. הסיכוי שלו להרוויח הוא לא קיים, זה סוג של דמיון. עם הקורונה יש פה הזדמנות שלא תחזור, לבוא ולנסות להגדיר את הדבר הזה שקוראים לו עולם הזכיינות. הקורונה היא ההזדמנות כי ה׳פועלים׳, אלו שלא היה להם זמן להרים את הראש מעל המים, הזכיינים, הם שנה לא עבדו. והם הבינו שאין להם באמת סיכוי".

ערן גפן / צילום: מנחם רייס

למה לכם לא יקרה מה שקרה לרשת וניליה, שנכנסה למצוקה כלכלית ולהקפאת הליכים?
"אנחנו לא רק מבינים בגלידה. לא נולדתי בעלים של רשת זכיינית, אבל יש לי ניסיון מצוין בניהול של גלידריות. אני תמיד אומר שאני לא איש עסקים, אני יודע להפעיל גלידריות. למה אניטה מצליחה באוסטרליה? למה אניטה מצליחה בניו יורק? למה אניטה מצליחה בפורטו ריקו? כי אני יודע להפעיל טוב סניפים של גלידות".

מה הקורונה עשתה למכירות ואיך התגברתם עליה?
"לנו הקורונה עשתה טוב מאוד. בסגר הראשון מכרנו גלידה ב-70 מיליון שקל בחודשיים. גם ברמת הדימוי למותג, הקורונה חיזקה את הזהויות, את הישראליות, עם גולדה".

אני חושב שהשיווק של גולדה הוא בעיקר דרך החוויה במסע הלקוח, מעיצוב הסניפים, דרך הגלידה ועד השקית.
"נכון מאוד. כשאתה היית בא לאניטה בנווה צדק בשנים האחרונות, היית משלם 17 שקל לכדור. לא היית בא בגלל הגלידה. באת בגלל שזה מדויק, באת כי ידעת מה אתה מקבל, הריגוש ועולם התוכן הוא לא פחות חשוב מהפונקציונליות של המוצר".

מי לימד אותך לייצר חוויה בסניף שהיא כזו היי אנד?
" אני איש מיתוג, זה ב-DNA שלי. השקית שלנו, למשל. הייתה לי בעיה קשה עם המיחזור, לא יכולתי להישאר במקום שהוא לא חברתי. הייתי אתמול בעזריאלי ואני רואה אנשים מסתובבים עם שקיות גולדה, בלי גלידה בפנים. נסעתי אחרי זה לבאר יעקב, וגם שם אותו דבר. הצלחנו לגרום להם לקחת את השקית הזאת ולא לזרוק אותה לפח. וזה מותג".

כשניגשת לשקית, חשבת מראש איך היא מספרת את הסיפור של המותג?
"נכון מאוד. אני לומד הרבה מאוד דברים בעולם, מסתובב בחו"ל, בדמיונות שלי. וזה לא רק אני, יש פה במטה 20 איש ומנכ"ל שמתעורר בשש בבוקר וצריך לסבול אותי".

איך החוויה הזו עוברת נניח בוולט?
"וולט הם חבר'ה מאוד מוכשרים ברמת החשיבה, שאני מאוד רוצה להיות כמוהם. אנחנו בגולדה מכונה שיווקית הרבה מאוד שנים. שיווק מבחינתי זה לא מבצע מכירות של אחד פלוס אחד".

מה עם כל הביקורת על וולט? איך אתה רואה את וולט כערוץ הפצה? (וגילוי נאות - אני עובד עם וולט).
" כשוולט הגיעו לארץ, הם ישר פנו אליי. שקלתי את זה ולא שכחתי מה קרה לי באוסטרליה איתם, והייתה לי פינה חמה אליהם - המשלוחים הצילו לי שם את העסק. היום, אחרי שנתיים שהם כאן, אני אומר שהמותגים שלי הם אניטה, גולדה, ג'לטו בוטיק ויש לי גם מותג שקוראים לו וולט.

"אם אני אמשיך לעשות משלוחים בעולם הגלידה לאורך זמן, אני צריך רמות דיוק כמו של וולט. אני פותח עכשיו רשת שקוראים לה פינק גולדה, ויהיו לי חנויות וירטואליות דרך וולט בכל הארץ. ביום הפתיחה של הסניף הראשון בפתח תקווה אני עושה השקה עם וולט, ואפשר יהיה לרכוש את כל המוצרים של פינק גולדה בוולט. אם תדבר איתי בעוד שנתיים, העסק הכי טוב שלי זה וולט.

"אנחנו מכניסים בשבוע הבא את ערכת המתנות של גולדה לסל של וולט. אני אגרום לך לקנות צעיף של גולדה וכובע טמבל של גולדה. וולט זה משהו מדויק ואני אעמיס לזכיינים שלי כי כשאתה תזמין גולדה, אתה תזמין גם ממרח בייגלה מלוח ונייט קוקי וקוקוס טעים, וסל ההזמנה שלך יהפוך להיות מאוד גבוה".

אתם בונים עכשיו מפעל חדש, וראיתי בסיור שעשינו מכלי ענק כמו שיש נניח בתנובה. אתה בונה פה מחלבה?
"לדעתי אנחנו צרכני החלב הכי גדולים במדינת ישראל. בפער. אנחנו מוכרים הרבה מאוד גלידה, וגלידה זה חלב. אנחנו לקוחות מאוד גדולים של טרה, של תנובה בעבר. המלחמה שלי היא שהמחיר של החלב לא יעלה. יש מרווחים מאוד קטנים בלשנע החלב, שזה סיפור בירוקרטי".

אם אני מבין נכון, אתה רוצה לפסטר את החלב בעצמך? ללכת עוד שלב למטה בשרשרת הייצור?
"אני היום מקבל ממועצת החלב ישירות את החלב, לא דרך תנובה וטרה. הם לוקחים לי את השקל שחסר לי, את ה-60 אגורות שחסרות לי בתור יצרן גדול".

זו מכה גדולה לתנובה וטרה, אם הלקוח הכי גדול שלהם אומר להם להתראות. יכלו לתת לך מחיר יותר טוב במקום שתעשה את זה בעצמך.
"לא לגמרי, עדיין יש דברים שאני צריך לקנות מהם. אבל נכון. אני יכול להגיד לך שאלה מלחמות של שנים. אם אתה יוצא מהסכם שנתי שהוא לא טוב, המחיר של החלב שלך יעלה. הפיקוח על החלב הרג אותנו בשנה הראשונה. זה הדבר הכי טיפשי שיש, לדרוש ממישהו שקונה 900 טון חלב לשלם אותו מחיר כמו מי שקונה ליטר חלב בסופר".

כשהרשי החליט להקים את הרשיז, הוא הצליח לגייס מיליון דולר והחליט להקים רפת ומרעה, ושם הוא השקיע את כל הכסף. גם אתם העמקתם את שרשרת הערך למטה. ומצד שני במקביל גם עליתם למעלה ובניתם מותג. בעצם בניתם עסק ורטיקלי לחלוטין מקצה לקצה. בסוף אתה מגיע לרמה שאתה מוכר כובע טמבל של גולדה?
"נכון, כשאנחנו חושבים על המותג גולדה אנחנו לא חושבים עליו רק כגלידה. אנחנו שנים מדברים אופנה, יודעים להשתנות".

לגבי ההתרחבות - אתה לא מפחד? מצד אחד יש את עדי החולם, מצד שני יש את אמא שלך שאומרת לך עזוב, הכל טוב.
"תמיד כשאני רוצה לדעת את האמת, אני מדבר עם אמא שלי. אמא שלי ואחי הם אנשים פשוטים אבל מאוד חכמים. לי יש את החלומות שלי, החלומות של אחי ואמא שלי כבר התגשמו. כל אחד בחלקת האלוהים שלו.
בדמיונות שלי אני רוצה להפוך את אניטה לרשת בינלאומית, ב-12 מדינות ועם 3-4 מפעלים".

ערן גפן הוא מייסד G^Team חברה לייעוץ אסטרטגי שעוזרת לחברות לצמוח. הוא בעל ניסיון בעבודה עם חברות מובילות בארץ ובעולם ביניהן: קוקה-קולה, מיקרוסופט, קימברלי קלארק וסודה סטרים. חברה קודמת שהקים נקנתה בשנה שעברה על ידי wix. גפן מפעיל את הפודקאסט "חצי שעה של השראה" ומחבר הספר "יוצרים צמיחה - כך הופכים יצירתיות עסקית לתוכנית עבודה"

גילוי מלא: החברה של ערן גפן נותנת שירותי ייעוץ אסטרטגיים לחברת וולט שהוזכרה בראיון.

עוד כתבות

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק כעת בכ-150 מיליארד דולר

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי