גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בנעלי אביו: הבן של דב לאוטמן במיזם לקירוב חרדים וחילונים

מה מחבר בין נעם לאוטמן, בנו של התעשיין דב לאוטמן, המו"ל הכי חזק במגזר החרדי אלי פלאי ומנכ"לית משרד המשפטים לשעבר אמי פלמור? ● מיזם חדש לשילוב חרדים במגזר הציבורי, והרבה מאוד תשוקה לאחות את הקרעים בחברה הישראלית

(מימין) אלי פלאי, נעם לאוטמן, אמי פלמור / צילום: איל יצהר
(מימין) אלי פלאי, נעם לאוטמן, אמי פלמור / צילום: איל יצהר

"חוסר האמון בין הקבוצות בחברה הישראלית לבין עצמן ובינן לבין השלטון הפך לקיצוני", אומר נעם לאוטמן, ממייסדי מיזם "לחיות יחד", שהוקם באוקטובר האחרון. "הקורונה קרעה את שמיכת הטלאים שלנו. היא חשפה את כישלון ההנהגה, שלא אכפת לה מחיים משותפים, אפילו להפך. הוקם קבינט פיוס שלא עשה כלום בעניין. אני מצפה ממנה, אחרי השנה הזאת, שתבין שלהחזיק אותנו מפולגים יהרוס את החברה הישראלית".

את המיזם, שמטרתו לקרב בין חרדים לחילונים, לשלב חרדים בתעסוקה במגזר הציבורי ולתת מענה לפערים, הוא לא הקים לבד. חבר אליו, באופן מפתיע או אולי הרמוני למדי, אלי פלאי, המו"ל של העיתון החרדי "משפחה" ומייסד המכון החרדי למחקרי מדיניות.

אנחנו נפגשים בזום לקראת כנס דב לאוטמן (התעשיין ואיש העסקים שנעם הוא בנו וממשיך דרכו), שיתקיים ב־16 במרץ, במטרה להעלות את הנושא של חיים משותפים לסדר היום מתוך תפיסה כי הם המענה לפערים המתרחבים בחברה הישראלית. על מסך אחד לאוטמן בטי שירט וזקן אופנתי, על השני פלאי בחולצה לבנה וכיפה, כל אחד מהם מייצג פיסה בפאזל השבור של החברה הישראלית.

"כשנעם בא עם הרעיון למיזם והשפה החדשה שלו, זה כל כך דיבר אליי", אומר פלאי. "לפני כן הדיבור היה בעיקר על בעיה חרדית של תעסוקה, לימודי ליב"ה והשתלבות בחברה. אני החלטתי להביא נקודת מבט אחרת, לא פטרנליסטית, מבוססת מחקרים - הסתכלות על החרדים כחברה שמביאה תרבות ערכית, מודל משפחתי וחברתי מעניין".

"שחברה עסקית לא תתגאה שהיא מעסיקה אתיופים כשכולם מנקים"

הדרך אל מיזם "לחיות יחד" מתחילה בקרן פילנתרופית שהקים דב לאוטמן, שהלך לעולמו ב־2013, ששמה לה למטרה להגדיל את השותפות והשוויון בחברה הישראלית. בשנותיה הראשונות היא אמנם התמקדה בפעילות המגזר הערבי. אבל בקיץ 2014 משהו השתנה.

"צוק איתן ובחירות 2015 חידדו בצורה ברורה את הקיטוב החברתי", אומר לאוטמן, שעומד בעשור האחרון בראש הקרן וגם משמש יו"ר דלתא, שייסד אביו. "זיהיתי שהוא הגיע למקום מסוכן, אז כינסנו את השותפים שלנו בקרן וראינו שכולם חילונים, אשכנזים, גברים ונשים. הבנו שצריך גיוון וגייסנו שותפים חרדים, ערבים, אתיופים, להט"ב.

"הקמנו כוח משימה מאוזן ומגוון. התרבות והאמונה שכל אחד מביא איתו היא נכס, כי 'כור ההיתוך' נכשל. דרוש גיוון עמוק - שחברה עסקית לא תתגאה שהיא מעסיקה אתיופים אם כולם שם מנקים, ושתהיה לגיטימציה לכל אחד להביא את הכאב שלו, שהוא הרי מה שמניע אותנו. הקמנו כמה מיזמים של פעילות בקהילות מעורבות, שותפויות עם החברה למתנ"סים, בית הנשיא והמשרד לשוויון חברתי. ואז נפגשתי את אלי".

ההיכרות בין השניים התחילה הרבה לפני המיזם. הם נפגשו לפני שנים אחדות במסגרת JFN, ארגון בינלאומי של פילנתרופים יהודים מרחבי העולם, שפלאי הוא החרדי היחיד בו.

הם אולי שונים מאוד ברקע ובסגנון החיים, אך יש גם נקודות דמיון: שניהם יזמים, שניהם עומדים בראש ארגונים ציבוריים משפיעים, ושניהם בנים לאבות דומיננטיים, גם אם משני קצות החברה הישראלית: לאוטמן, מאבות התעשייה הישראלית, חילוני, מלח הארץ; יהודה פלאי, אביו של אלי, יצא להציל ילדי עולים במעברות מהתפקרות והביא אותם לחינוך החרדי, והיה חבר בקואליציה לסגירת עסקים בשבת.

"כל אחד מאיתנו הצטרף לפעילות של האחר", אומר פלאי. "נעם הצטרף כחבר דירקטוריון למכון, ואני השתלבתי בעשייה של הקרן. ואז הגיעה הקורונה, והעצימה את הפערים לממדים מטורפים. לא עצמתי עין, כי לא ידעתי לאן הולכים מכאן. שאלנו את עצמנו אם לחזון שלנו יש בכלל סיכוי".

"חרדיות זו התבדלות בהגדרה, והמחיר הוא הניתוק מהחברה"

התמונות מהשטח לא נראו מעודדות. על רקע הכעס העצום של החילונים על הפרת הנחיות הקורונה מצד החרדים וטענות על אכיפה בררנית, ומנגד תחושת הנרדפות של החרדים - הדיבורים על חזון וחיבורים נשמעים מנותקים.

אבל בדיוק בנקודה הזאת החליטו לאוטמן ופלאי לפעול. לפני חמישה חודשים הם הקימו את "לחיות יחד", שיתוף פעולה של המכון החרדי למחקרי מדיניות וקרן לאוטמן, שתוקצב בחצי מיליון שקל. הצוות עובד במרץ, ומגבש בימים אלה תוכנית אופרטיבית (שתוצג לנציבות שירות המדינה ותובא לאישור הממשלה) לשילוב חרדים בעבודה במגזר הציבורי.

למעשה, אומרים פלאי ולאוטמן, דווקא משבר הקורונה המחיש למה השילוב הזה חשוב כל כך ולמה הניתוק של החרדים ממוסדות המדינה היה בעוכרי כולם, משני הקצוות. "מחקר שפרסם המכון על הצפיפות בחברה החרדית יודע לנבא נתוני הדבקה גבוהים", אומר פלאי.

"בתחילת המגפה החרדים לא הבינו מאיפה זה בא להם, והיום אנחנו יודעים שזה היה בלתי נמנע. אז הביאו את הקומנדו של פיקוד העורף וציידו אותם במילונים ביידיש, כשאין בבני ברק מישהו שמדבר רק יידיש. שלחו אותם לחלק אוכל בסגר, כשיש אלפי ארגוני סיוע וחסד. למה לא השתמשו בזק"א ואיחוד הצלה, שמבינים את המנטליות והצרכים של האוכלוסייה? למה לא עשו פורום של ראשי רשויות חרדיות וניסו להבין אותם? אם במשרדי האוצר, הרווחה והבריאות היה גיוון חרדי, הכול היה נראה אחרת".

"אי אפשר לתכנן מאקרו־כלכלה בלי להבין את החברה החרדית לעומק", מוסיף לאוטמן. "אם פקששת חלק אחד, זה לא יעבוד. הניתוח אולי יצליח, אבל החולה ימות".
"ניסיתי להבין איפה שורש הבעיה. הרי החרדים לא יותר טובים או רעים מהחילונים בהתייחסות להוראות הקורונה", ממשיך פלאי ומדגים: "אשתי הזמינה את אחותה, חסידת גור, אלינו הביתה קצת אחרי פורים בשנה שעברה, כשהייתה מותרת התקהלות של 20 איש בלבד. אחותה סיפרה שהשתתפה בחתונה כמה ימים קודם לכן והיו שם ‘לא יותר ממאה איש’. אשתי השתגעה מזה. אמרתי לה: אחותך, שחיה מנותקת בקהילה באשדוד, לא רואה טלוויזיה ולא שותפה לתחושת החרדה והדחיפות, היא מנותקת מהסיפור הממלכתי".

כי היא בוחרת, כמו חרדים רבים, לא להיות חלק מהממלכתיות הישראלית.
"יותר מזה, חרדיות זו התבדלות בהגדרה, ומפה נוכל להמשיך את השיחה הזאת. זו אסטרטגיה שהשיגה את היעדים של שימור חברה תורנית בסביבה משתנה, והמחיר הוא הניתוק, העובדה שהם לא חלק מהחברה האזרחית".

זה מתחבר לכעס של חילונים רבים על אי־השוויון בנטל, על כך שחרדים גם לא משרתים בצבא.
"אף פעם לא יהיה שוויון מוחלט", מודה פלאי. "אבל שיעור ההתנדבות בקהילה החרדית הוא הגבוה בישראל וצריך לדעת לרתום אותו נכון. צמצום הפערים הוא לא אוטופי".

כאן נכנסת לתמונה התוכנית האסטרטגית לשילוב החרדים בשירות הציבורי, שמכוונת לשלושה מוקדים: שירות המדינה, רשויות השלטון המקומי והחברות הממשלתיות.

מי שנבחרה לעמוד בראש "לחיות ביחד" היא אמי פלמור, מנכ"לית משרד המשפטים לשעבר, המזוהה עם גיוון בתעסוקה והגדלת חלקם של חרדים וערבים במעגל העבודה. "כשהמכון החרדי ממנה אישה חילונית לתפקיד כזה, יש לזה ערך", אומרת פלמור, שהקשר שלה עם החרדים לא נבנה בן יום.

"היו לי 5,000 עובדים, וכמעסיק גדול שנותן שירותים לציבור הרגשתי שהייתה עליי האחריות ליצור מדיניות טובה יותר בעזרתם.

"זה התחיל בניסוי וטעייה בלשכה, ואחר כך בייצור תודעה. התראיינתי בלי סוף בתקשורת החרדית על המשרד כדי לייצר שיח ולהראות שהציבור החרדי מעניין אותי, ואז התחלתי להתייחס לאירועים אקטואליים, למשל, כששוטר הכה צעיר חולה נפש. אני מביאה את ההיכרות עם השיח הציבורי וידע על סוגי העובדים שיש בו".

בשלב הראשון יצאו חברי הצוות של "לחיות יחד" למפות תמונת מצב מקיפה ומבוססת מידע. הנתונים שנאספו זעזעו אותם. מתוך 80 אלף עובדים בשירות המדינה רק 927 הם חרדים, כ-1.2%. זאת אף שחלקם של החרדים באוכלוסייה הוא כ-13%, יותר מפי עשרה.

נוסף על כך, מרביתם של אותם חרדים מעטים בשירות הממשלתי נמנים עם השדרה הנמוכה של כוח העבודה. בחדרים שבהם מתקבלות החלטות אין כמעט ייצוג לציבור שכולל יותר ממיליון נפש. החשיבות בשילובם בשירות הציבורי אינה נובעת רק מהרצון לייצר עבורם מקומות עבודה, אלא גם מהצורך לשפר את איכות קבלת ההחלטות במגזר הציבורי כולו.

על פי תחזיות דמוגרפיות של הלמ"ס, חלקם היחסי של החרדים באוכלוסייה עתיד להכפיל את עצמו ב-25 השנים הקרובות. לכן החשיבות של שילוב מיטבי של החרדים במרחבים החברתיים-כלכליים-ציבוריים בישראל היא קריטית. אבל ברור לכולם ששילוב כזה לא יקרה מעצמו. השאיפה של לאוטמן, פלאי ופלמור היא לייצר תוכנית הכשרה מותאמת למגזר, שתסייע לגשר על הפערים הנדרשים ותחשוף את החרדים להזדמנויות שיש בו.

כך למשל מתייחסת התוכנית לאחד החסמים המרכזיים להשתלבותם של חרדים בשירות הציבורי: מתברר שההיענות שלהם למכרזים דווקא גבוהה, אבל רובם נופלים בגלל חוסר התאמה מבחינת קורות החיים וההשכלה, שכן אין להם תואר אקדמי, אלא תעודת השכלה תורנית.

"50% מעובדי המדינה אינם אקדמאים", מפתיעה פלמור, "ומבין האקדמאים יש רבים שרכשו את ההשכלה תוך כדי עבודה. אפשר לעשות את זה גם עם חרדים. רק צריך לתת להם הזדמנות".

ההכרה במיומנות על פני תואר אקדמי תאפשר פתיחת ערוצי תעסוקה נוספים, המותאמים לאורח החיים החרדי. שירות המדינה והרשויות המקומיות הם מהמעסיקים הגדולים במשק. שילוב רחב היקף ואיכותי של חרדים במערכות אלה יציב דוגמה משמעותית מאוד לשאר המגזרים הכלכליים, ומנגד יגביר את האמון בין החברה החרדית ומוסדות השלטון. אמון מחודש כזה, אומרים היזמים, יש בכוחו להביא לריפוי ההכרחי בין הציבורים השונים בחברה הישראלית.

אלי פלאי
אישי: בן 56, גר בירושלים
מקצועי: יו"ר המכון החרדי למחקרי מדיניות, מו"ל השבועון "משפחה"

נעם לאוטמן
אישי: בן 51, גר בתל אביב
מקצועי: יו"ר קרן לאוטמן, יו"ר דלתא גליל

אמי פלמור
אישי: בת 54, גרה במבשרת ציון
מקצועי: חברה במועצה הבינלאומית המפקחת על פייסבוק, מנכ"לית משרד המשפטים לשעבר 

עוד כתבות

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם