גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

770% מהשפל: פריון נתמכת בהתאוששות שוק הפרסום הדיגיטלי ובהייפ הטכנולוגי

מהלך התייעלות שהוביל דורון גרסטל, שמונה למנכ"ל פריון בתחילת 2017, עמד בבסיס היחלצותה מהמצב הקשה שבו הייתה אז ● החברה לא מתרגשת משינוי מדיניות הפרסום של ענקית האינטרנט גוגל, ובאופנהיימר מדברים על "ביטחון גבוה ביכולתה להשיג את יעדיה בטווח הרחוק"

דורון גרסטל, מנכ״ל פריון / צילום: פריון
דורון גרסטל, מנכ״ל פריון / צילום: פריון

בשנת 2020 הכפילה מניית חברת הטכנולוגיה הישראלית פריון נטוורק את ערכה, ובשלושת החודשים הראשונים של 2021 היא הספיקה להכפיל אותו שוב, כשהגיעה למחיר שיא של 6.5 שנים.

לאחרונה, על רקע שינוי מדיניות הפרסום של גוגל, מניית פריון רעדה, אך נראה שבחברה פחות מתרגשים מכך - בניגוד לתקופות קודמות בהיסטוריה שלה, שבהן שינוי מדיניות של אחת מענקיות האינטרנט העולמיות היווה פוטנציאל לקריסת ערך המניה.

יום משקיעים ראשון שערכה פריון השבוע משך אליו כמה עשרות משקיעים ואנליסטים, ובו פירטו בכירי החברה, בראשות המנכ"ל דורון גרסטל, את פעילות פריון בשנים האחרונות ומה צפוי לה להערכתם בעתיד.

"יצאנו מיום המשקיעים עם ביטחון גבוה יותר ביכולת החברה להשיג את היעדים הפיננסיים שלה לטווח הארוך, ברקע לשינויי המדיניות של גוגל", כתבו כלכלני אופנהיימר לאחר מכן.

פריון מספקת פתרונות בתחום החיפוש באינטרנט והפרסום הדיגיטלי. החברה הוקמה בשנת 1999, נקראה אינקרדימייל ועסקה בשנים הראשונות בתחום שונה - אפליקציות חינמיות לדואר אלקטרוני. בדיוק לפני עשור החליפה את שמה לפריון, והרחיבה את פעילותה מעבר לתחום הדואר האלקטרוני.

אז היא החלה להשיג את עיקר ההכנסות שלה מתחום החיפוש באינטרנט, באמצעות שיתופי פעולה עם מנועי החיפוש הגדולים (גוגל, ובינג של מיקרוסופט) שאליהם הייתה מפנה משתמשים בתוכנות שלה.

ואולם, התלות הגדולה שלה בענקיות החיפוש פגעה בה, ושינויים בשוק הובילו לפגיעה קשה בתוצאות פריון ולנפילה במחיר המניה שלה.

בניסיון לקזז את הירידה החדה בתחום החיפוש, התרחבה פריון לתחום הפרסום הדיגיטלי. ב-2015 היא רכשה את אנדרטון האמריקאית בתמורה ל-180 מיליון דולר. עוד קודם לכן, ב-2013, היא ביצעה רכישה גדולה יותר, כשמיזגה לתוכה בעסקת מזומנים ומניות את חטיבת סרגלי הכלים של חברת קונדואיט, עסקה שגזרה שווי של 920 מיליון דולר לחברה הממוזגת.

 

השווי צנח אל פחות מ-100 מיליון דולר

הירידה החדה במניית פריון לנוכח המשבר העסקי שאליו נקלעה גרמה מאבק שליטה בחברה. בקיץ 2016, שלוש שנים לאחר רכישת החטיבה מקונדואיט, הוביל רונן שילה, אחד ממייסדי קונדואיט, שהפך לבעל מניות בפריון בעקבות העסקה - מאבק נגד הנהלת החברה, אז בראשותו של ג'וזף מנדלבאום.

באותה תקופה צנח שווי החברה אל פחות מ-100 מיליון דולר, הרבה פחות ממה שהוציאה על הרכישות בשנים שלפני כן. בסופו של דבר פרש מנדלבאום מתפקיד המנכ"ל והוחלף על-ידי גרסטל (לשעבר מנכ"ל החברות פאנאיה וסינרון) בתחילת 2017.

לאחר מינויו הוביל גרסטל מהלך של התייעלות תפעולית וחיזוק המאזן. הוא שם דגש על הפחתת החוב של פריון, כולל פירעון מוקדם של אג"ח, והתייעלות תפעולית. כך, לדוגמה, הוצגו ביום האנליסטים נתונים שלפיהם שיעור ההוצאות התפעוליות מההכנסות ירד ב-10% בארבע השנים האחרונות; מנגד, עלה שיעור ההוצאה על מחקר ופיתוח, במטרה לייצר בידול מול המתחרים.

התוצאות לא איחרו לבוא כאשר לצד השיפור בדוחות הכספיים, רוח גבית משוק הפרסום הדיגיטלי וההייפ במניות הטכנולוגיה הזניקו את המניה ב-770% מאז השפל של 2018.

רונן שילה, מצדו, ראה את העלייה במניה מאז, ומימש חלקים נרחבים מההחזקה שלו בפריון, אם כי פספס את העליות הגדולות של השנתיים האחרונות. כך למשל, ב-2019 רכשה קרן ההשקעות EA2K מניות פריון מידי שילה ודרור ארז (גם הוא מיוצאי קונדואיט) במחיר של 3.3 דולרים למניה, ובסוף 2020 היא מכרה את המניות במחירים של 7.7-11.3 דולרים למניה; מאז, הגיעה המניה עד לשיא של מעל 25 דולר, וכיום היא נסחרת במחיר של כ-19 דולר למניה, המשקף שווי חברה של 618 מיליארד דולר.

"תחום החיפוש לא יושפע מהחלטת גוגל"

לאחרונה האריכה פריון את החוזה שלה עם מיקרוסופט בינג לארבע שנים נוספות, ובמקביל היא נהנית גם מהמומנטום החיובי בשוק הפרסום הדיגיטלי בצל משבר הקורונה (בין היתר, בתחום הפרסום בפלטפורמות של טלוויזיות חכמות למשל).

פריון העלתה את התחזיות שלה לא פעם בשנה האחרונה. רק לפני מספר שבועות הציבה החברה גם יעד רב-שנתי, והיא מתכננת להגיע להכנסות של כ-500 מיליון דולר ב-2023, לעומת הכנסות של 328 מיליון דולר (צמיחה של 25.5%) ב-2020, ותחזית הכנסות של 350-370 מיליון דולר ב-2021.

סמוך ליום האנליסטים הודיעה פריון על השקת מערכת למדידת יעילות של קמפיינים ברשתות החברתיות. מדובר במערכת SaaS - תוכנה כשירות - והמשמעות היא שלקוחות שיבחרו להשתמש בה ישלמו לפריון דמי מינוי עבור השימוש, כלומר החברה תיהנה מהכנסות חוזרות.

ומה העניין עם שינוי המדיניות של גוגל? לאחרונה הודיעה גוגל כי תפסיק למכור פרסומות על בסיס ניטור הגלישה של משתמשים באתרים שונים. זהו שינוי שיש לו השלכות מהותיות על תעשיית הפרסום הדיגיטלי, שמבצעת ניטור לצורך פרסום ממוקד.

ואולם, ביום האנליסטים ציינו בכירי פריון כי ההכרזה של גוגל דווקא מאשררת את האסטרטגיה של פריון; להערכת החברה, רק 3% מכלל ההכנסות השנתיות שלה עלולות להיפגע מכך - כלומר כ-10 מיליון דולר, ואילו יתר ההכנסות מגוונות ואינן חשופות לפגיעה כזו כלל.

האנליסט אריק מרטינוצי מבית ההשקעות Lake Street התייחס לכך וכתב כי "פריון לא צופה השפעה מהותית מהחלטת גוגל לסגור למפרסמים גישה ל-cookies של צדדים שלישיים. פריון סבורה שההוצאות באנדרטון (חטיבת הפרסום של פריון) הן באיכות גבוהה יותר, ממוקדות יותר ופחות תלויות ב-cookies של צדדים שלישיים.

"פריון יכולה להתעלם מהסוגיה הזו, משום שהיא מתמקדת בתחומים אחרים. תחום החיפוש בעסקי פריון לא יושפע כלל".

ב-Lake Street ממליצים על פריון בהמלצת "קנייה" במחיר יעד של 31 דולר למניה, מכפיל 2.5 על ההכנסות הצפויות ב-2022. מחיר היעד גבוה ב-65% מהמחיר הנוכחי.

פריון נטוורק

עיסוק: מספקת פתרונות טכנולוגיים בתחום החיפוש באינטרנט והפרסום הדיגיטלי ● שנת הקמה: 1999 (בשמה הקודם אינקרדימייל) ● מנכ"ל: דורון גרסטל● מיקום: חולון ● מספר עובדים: 500. מתוכם 160 בישראל, 200 ארה"ב והיתר באירופה ● הכנסות 2020: 328 מיליון דולר ● רווח נקי 2020: 26.6 מיליון דולר (Non-GAAP) ● בעלי מניות בולטים: בנצ'מרק ישראל, זק ואורלי רינת, פרייבט קפיטל, רנסנס טכנולוג'יס

עוד כתבות

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת-ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית משרדי עורכי הדין הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסך-הכול 312 עורכי דין

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית בוול סטריט בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

הדאקס עולה ב-0.4% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

מוצרי שסטוביץ על מדפי סופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

תיקון והתנצלות

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה