גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כבר מאה שנה מדברים על הניסוי הכלכלי הזה, השנה הוא יצא לדרך, וזה מה שהסולידית למדה ממנו

הרעיון של הכנסה בסיסית אוניברסלית חוזר על עצמו בדרכים כאלה ואחרות מאז תחילת המאה הקודמת ● מודל החל"ת ותוכנית המענקים סיפקו לנו במובנים רבים את האפשרות לבחון אותו ● לאיזה 4 קבוצות של התנהלות פיננסית אפשר לחלק את הישראלים, ולמה מדובר ברעיון נחמד אבל תמים

פרופיל הסולידית בטוויטר
פרופיל הסולידית בטוויטר

הכנסה פסיבית קבועה מקנה לאדם בעלות על זמנו ופוטרת אותו מהצורך לעבוד תמורת משכורת, אלא אם הוא רוצה בכך. לתובנה הזו מגיע מי שחוסך את כספו לאורך שנים ומשקיע אותו באופן שיטתי בנכסים מניבי הכנסה, עד שתזרים המזומנים מאותם נכסים מכסה את כל הוצאותיו, ותלותו בתלוש המשכורת נגדעת.

ישראלים רבים טעמו מסגנון החיים הזה בשנה החולפת, שעה שדמי החל"ת שקיבלו מהממשלה החליפו חלק ניכר מתלוש המשכורת שלהם. טעמו - ואהבו. עד כדי כך שעל פי דיווחים שונים רבים מהם מעדיפים להמשיך ולקבל הכנסה מהמדינה ולא לשוב למעגל העבודה בשכר גבוה רק במעט. בני אדם, תאמינו או לא, מגיבים לתמריצים.

התוצאה היא שקל מאוד להרגיל אנשים לקבל קצבה ממשלתית - וקשה הרבה יותר לגמול אותם ממנה.

נשיא ארה"ב המנוח הארי טרומן אמר פעם שאחד מהגורמים שהביאו אותו להחלטה להשתמש בנשק גרעיני היה החשש שמא הציבור האמריקאי יגלה שלממשל היה נשק שיכול להביא לסיום מלחמת העולם השנייה, אך הממשל נמנע מלהשתמש בו.
להערכתי, היגיון דומה יביא לכך שהרעיון הבסיסי של חלוקת כספים לציבור יהפוך, בצורה זו או אחרת, לפתרון של קבע.

הסיבה לכך היא שהיכולת של הציבור לסבול מיתון כלכלי נחלשה. מרגע שתשלומים ממשלתיים בקנה מידה נרחב הורעפו על הציבור כפתרון ארעי למצב משברי, מתגבשת ציפייה שתשלומים כאלו יחולקו גם בעתיד במקרה של משבר. אף פוליטיקאי, הרי, לא ירצה להתמודד עם נרטיב בנוסח "יכולנו לקבל כסף מהמדינה, כמו ב-2020, אבל הממשלה בוחרת שלא לעשות זאת".

רעיון נחמד, אבל תמים

הרעיון של הכנסה בסיסית אוניברסלית - תשלום תקופתי לכל האזרחים, שאינו מותנה במבחני הכנסה או בהיסטוריה תעסוקתית, ושנועד לכסות את צורכי המחיה הבסיסיים של כל אדם - חוזר על עצמו במופעים שונים מאז ראשית המאה הקודמת. זהו רעיון שובה לב, שזוכה לתומכים רבים בכל ספקטרום הדעות הכלכליות.

מנקודת מבט שמאלית כלכלית, הכנסה בסיסית אוניברסלית תגן על עובדים חלשים מפני מגמות של רובוטיזציה ואוטומציה בשוק העבודה, שמאיימות לייתר אותם כליל. הממשלה, ולא שוק העבודה, היא שתחלק את פירות הצמיחה להמונים, תחלץ אותם מחיי עוני, ותפחית את תלותם במעסיקים.

מנקודת מבט ימנית כלכלית, הכנסה בסיסית אוניברסלית היא חלופה יעילה למערכת רווחה מנופחת ויקרה. הכנסה כזו גודעת את התלות בין מקבל ההכנסה לבין בירוקרטיית הסעד על פקידיה, ועדותיה, מבחניה, חוקריה ותמריצי ההתנהגות השליליים שהיא מייצרת, ובנוסף מאפשרת לבטל קצבאות רבות אחרות.

ועדיין, יהיה זה תמים לצפות שהכנסה בסיסית אוניברסלית תהווה תרופת פלא שתחלץ אנשים מעוני ותבטיח קיום בכבוד לכולם. הסיבה לכך היא שבני אדם נבדלים זה מזה; לא רק ביכולת לייצר הכנסה, אלא גם ביכולת לנהל הכנסה.

חלוקת כסף לא תחנך את האנשים

מכאן שאפשר לחלק את הציבור לארבע קבוצות: (א') אנשים עם הכנסה גבוהה שיודעים לנהל את הכנסתם; (ב') אנשים עם הכנסה נמוכה שיודעים לנהל את הכנסתם; (ג') אנשים עם הכנסה גבוהה שלא יודעים לנהל את הכנסתם; (ד') אנשים עם הכנסה נמוכה שלא יודעים לנהל את הכנסתם.

אם נניח שממשלת ישראל תקבע הכנסה בסיסית אוניברסלית, ללא תנאי, לכל אזרח, בגובה של 5,000 שקל, ניווכח עד מהרה בבעיה.

אלה שיודעים להתנהל עם הכנסתם - כלומר, להפיק את המרב מכל שקל ולחסוך כהוגן - לא יזדקקו ל-5,000 השקלים הללו מלכתחילה. אבל אלה שאינם יודעים להתנהל עם הכנסתם, צפויים לבזבז את 5,000 השקלים הללו מהר כל כך, עד שהיא פשוט לא תספיק להם.

במילים אחרות, הכנסה בסיסית אוניברסלית צפויה לשפר את ההכנסה במונחים מוחלטים. היא לא צפויה לשפר במאומה את היכולת לעשות שימוש יעיל בהכנסה הזו. למעשה, תשלומים לא מבוקרים לאנשים שלא יודעים להתנהל כלכלית צפויה רק להחמיר את מצבם ולעודד אותם להתנהל בפזיזות, במופת של סיכון מוסרי.

מי שלא יודע להתנהל עם כספו, לא משנה כמה כסף יישפך עליו, תמיד ימצא דרך לבזבז אותו. אחרי הכול, אם עוני היה בעיה כלכלית, אפשר היה לפתור אותו בכסף.
לבסוף, אני בספק אם הכנסה בסיסית אוניברסלית לטווח ארוך באמת תהפוך אנשים למאושרים יותר. "אושר", כותב הסופר והעיתונאי דניאל פינק, "הוא פועל יוצא של תחושות של אוטונומיה, אדונות-עצמית ותכלית".

האם הסתמכות על תשלום תקופתי מהממשלה, שאינו מותנה במאמץ או בהחלטות אישיות, מחזקת במידת מה תחושות כאלה? אני בספק. 

הכותבת היא בעלת הבלוג "הסולידית" (www.hasolidit.com) ומשקיעה חובבת.

עוד כתבות

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה