גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביונדווקס חוזרת אחרי קריסת המניה: "מחפשים לפתח חיסונים חדשים"

לאחר כישלונה עם החיסון לשפעת, ביונדווקס נחושה להציע לשוק סיפור חדש, שנשען בעיקר על ניסיונו של המנכ"ל הנכנס, אמיר רייכמן, שעבד והקים מפעלי חיסונים בבלגיה ובארה"ב ● האם החברה תקים את מפעל החיסונים הישראלי שבכוונת הממשלה לקדם? "לחלוטין רואים עצמנו מועמדים, וכבר ביקשו ממני לייעץ לממשלה מניסיוני"

בשיא התפרצות מגפת הקורונה, כאשר ההתלהבות מנושא החיסונים הייתה בשיאה, נכשל ניסוי של חברת ביונדווקס בחיסון לשפעת. כוונת החברה הייתה לפתח חיסון משולב לזנים רבים של שפעת, שניתן לקחת פעם אחת, לכל החיים.

על פניו חיסון כזה אמור להגן גם ממגפת שפעת עתידית, אולי פנדמית. החברה נשענה על פיתוח של פרופ' רות ארנון, ממציאת הקופקסון, וקיבלה תמיכה מקרן aMoon הראשונה, שמשקיע העוגן בה היה מריוס נכט.

העניין היה רב, אך הכישלון היה חרוץ. המניה שנסחרה בנאסד"ק (אחרי שנמחקה מהמסחר בתל אביב) איבדה ביום אחד באוקטובר האחרון כ-86% מערכה, שהם כ-380 מיליון דולר, ומחירה המשיך להתדרדר מאז.

ביונדווקס נותרה בעצם חסרת כל מוצר מבטיח, אך היא נחושה להציע לשוק סיפור חדש, שנשען במידה רבה על המנכ"ל החדש, אמיר רייכמן, שנכנס לפני כשבועיים לתפקיד. המטרה: להסתמך על הניסיון של הצוות והמפעל הקטן שהחברה כבר הקימה לצורך פיתוח מוצרים אחרים בתחום החיסונים והתרופות למחלות זיהומיות. כל זה אפשר לחברה לגייס הון נוסף, ולחזור לשווי שבו נסחרה מיד לאחר הנפילה אשתקד - 59 מיליון דולר.

השינויים בשוק יוצרים לעתים קרובות הזדמנויות"

רייכמן בהחלט מגיע עם הניסיון הרלוונטי. בתחילת דרכו היה אחד העובדים הראשונים של חברת נוירודרם, שהוקמה למעשה על בסיס פרויקט אקדמי שלו (אם כי בסופו של דבר פיתחה מוצר מעט שונה). לפני כעשור הצטרף לחטיבת החיסונים של נוברטיס, והיה ממובילי בניית מפעל החיסונים של החברה בדרום קרוליינה.

כאשר חטיבת החיסונים של נוברטיס נרכשה על ידי GSK, הוא עבר איתה והקים בבלגיה מפעל חיסונים עבור GSK, עם 12 אלף עובדים, והמשיך לנהל הקמה של מפעלים ושרשראות אספקה בחטיבה.

"בלגיה היא היום מובילה בייצור חיסונים עבור כל העולם, דבר שיכול לקרות גם בישראל", הוא אומר בראיון ראשון בתפקיד. "זה התחיל מחברה אחת שנרכשה על ידי GSK, וכך נוצרה התמחות אשר יחד עם תמריצים ממשלתיים נדיבים מאוד, משכה עוד חברות בתחום. בלגיה לא מציעה את כוח האדם הכי זול, אבל שילוב היכולות והתמריצים הוביל אותה להיות מעצמה בתחום".

היית בכיר בחברה בינלאומית, ובאת לעבוד בחברה ישראלית שהתרסקה.
"חיפשתי הזדמנות לחזור לישראל ולאפשר לילדים שלי לגדול כישראלים. קיבלתי מהעבודה בנוברטיס ו-GSK את מה שחיפשתי שם - למדתי איך מנהלים חברת פארמה בינלאומית אמיתית, בארה"ב ובאירופה.

"בביונדווקס התנאים נראו לי בתחילה קשים. שווי שכמעט נמחק, מעט מאוד כסף בקופה. אבל מצד שני ראיתי צוות שיודע לעבוד עם חיסונים ושכבר עשה שבעה ניסויים קליניים; קורה שניסוי נכשל, אבל הם עשו אותו במסגרת הזמן והתקציב.

"ראיתי מפעל שכבר יודע לייצר כ-10-40 מיליון מנות בשנה, כלומר אפשר להכניס מוצר חדש לניסויים קליניים מאוד מהר. יש לה גם ועדה מדעית מייעצת נהדרת, מומחית ומקושרת. עכשיו רק צריך לחבר ליכולות הללו את המוצרים הנכונים. הפיתוח שלהם כבר לא ייקח 15 שנה, אלא הרבה פחות".

יש הזדמנות אמיתית לחברת חיסונים חדשה דווקא בישראל?
"עולם החיסונים נשלט על ידי GSK, סאנופי, מרק ופייזר, שהחזיקו יותר מ-90% מהשוק, אך הקורונה פרצה ונתנה הזדמנות לחברות חדשות, כמו מודרנה או נובהווקס, וגם הכניסה לתחום חברות גדולות שלא היו בו, כמו ג'ונסון אנד ג'ונסון. יש שינויים בשוק והם יוצרים לעתים קרובות הזדמנויות".

המפעל של החברה מתאים לייצור תרופות ביוטכנולוגיות וחיסונים על בסיס חלבון. כרגע אינו מותאם, למשל, לייצור חיסון RNA. רייכמן אומר כי ניתן לשנות זאת בקלות.

עשויים לייצר חיסונים במפעל הקיים 

המשקיעים הקיימים בחברה מגבים את המינוי שלך בהשקעה נוספת?
"קרה משהו אחר. כשהודענו על המינוי שלי בינואר והתחלתי להציג את החזון, המניה זינקה ב-40%, ובפברואר ביצענו גיוס מהציבור, שבניכוי עלות הגיוס הכניס לנו 12.8 מיליון דולר, כך שיש לנו היום בחברה כ-15 מיליון דולר. השוק היום מאוד פתוח לחברות בתחום המחלות המדבקות, וניתנים מענקי ממשלה.

"מיפינו כבר עשרה נכסים מובילים שהכי מעניינים אותנו, ואנחנו נמצאים מולם בבדיקות נאותות ברמות שונות ובקצבים שונים. הגורמים הם מכוני מחקר וחברות קטנות, חלקם בישראל, רובם באירופה".

המוצר לשפעת הוא לא חלק מהחזון? אתם יודעים מדוע הוא נכשל?
"החיסון לשפעת נועד לייצר הגנה רחבה יותר על ידי שימוש לא בנוגדנים אלא בחלק אחר של מערכת החיסון, תגובה של תאי T. בדקנו זאת באנשים מבוגרים, כי הם הכי זקוקים לחיסון כזה, אבל אולי הם לא מסוגלים ליייצר כזו תגובה תאית חזקה. אולי היה נכון יותר לחסן צעירים, שייצרו את התגובה החיסונית שתלך איתם הלאה לבגרותם. יכול להיות שנפתח אותו בעתיד שוב, אך כעת אנחנו מחפשים מוצרים אחרים".

האם אתם חושבים לייצר חיסונים קיימים במפעל שלכם? 
"כן, חשוב לשמור על 'הכושר' של המפעל, למשל על ידי ייצור בסדר גודל קטן עבור ניסויים קליניים".

אתם רואים את עצמכם מועמדים להקים את מפעל החיסונים הישראלי - שבכוונת הממשלה לקדם?
"לחלוטין כן, וכבר ביקשו ממני לייעץ לממשלה מניסיוני בהקשר הזה, אחרי שבניתי את המפעלים בארה"ב ואירופה. המפעל של נוברטיס בצפון קרוליינה נבנה בתמיכה משמעותית של המדינה בתמורה לשריון חלק מכושר הייצור לחיסוני שפעת עונתיים בתמחור משתלם למדינה, והסכם להסבת הייצור במפעל לחיסוני מגפה, אם תגיע כזו. גם ישראל יכולה לפעול כך. אם היה לנו כזה מפעל בארץ, אולי היינו רואים כבר את החיסון  של המכון הביולוגי לקורונה בשוק".

נראה שהמכון הביולוגי מתעכב בשלב הניסוי של החיסון לקורונה.
"הם צריכים לייצר עבור הניסוי,ו וזה לוחץ מאוד את המכון והוא לא מתפנה לדברים אחרים. המכון רצה לעשות הכול לבד כי לא היה למי להעביר את המקל בארץ, וכי חששו להעביר יכולות ליצרן במדינה זרה, כי אחרת מה עשינו בזה. הרי לא ידענו שנקבל מלאי חיסונים מפייזר, המחשבה הייתה שזה יהיה מלאי החיסונים שלנו. הם עשו את זה בגבורה, אבל 60 איש עשו מה שעושים 3,000 ב-GSK. המכון ניסה לקחת את כל המשימה על עצמו, אבל בעתיד חייבים להיות שותפים למהלך כזה".

רייכמן מציין כי ישראל מקבלת בכל שנה את חיסוני השפעת יחסית מאוחר. "עם מפעל משלנו אפשר יהיה לקבל אותם כבר ביולי-אוגוסט".

"המגפה הבאה עלולה להיות כמו אבולה"

הוא מבהיר כי מדינת ישראל עדיין לא פרסמה קול קורא להקמת מפעל חיסונים. "ישנן חברות ספורות בארץ שיכולות לעבוד בתנאים א-ספטיים", מסביר רייכמן.

חברת מאפי של אהוד מרום, המייצרת גרסה בשחרור מושהה של תרופת הקופקסון, התעניינה בעבר בהפיכת המפעל שלה בירושליים למפעל חיסונים לאומי. גורמים אחרים בשוק מעריכים כי המדינה מכוונת למפעלים הקיימים של טבע, שחלקם עומדים ריקים.

"אם אני רוצה לבנות היום מפעל תעשייה, אני לא זכאי למענקים משמעותיים", אומר רייכמן, "אלא רק למענקים של חברת מו"פ. מי שרוצה לבנות מפעל גדול, חייב להוכיח שהוא כבר חברה גדולה ויציבה, וזה בתחום הרפואי - משאיר כמעט רק את טבע".

הוא מוסיף כי "המדינה מאוד מעוניינת להקים את המפעל, וכל משרדי הממשלה מנסים להבין במה בדיוק זה כרוך. החלום שלי הוא שזה לא יהיה מפעל בודד אלא תשתית של הרבה מפעלים של חברות שונות".

זה נכון לתמרץ הקמה של מפעל חיסונים דווקא, כאשר יש תעשיות ביוטק יותר חדשניות שישראל מתמחה בהן, כמו תאי גזע למשל.
"ראינו הרי שמגפה היא איום על הביטחון הלאומי. המגפה הבאה היא לא שאלה של האם אלא של מתי. וזו אולי לא תהיה מחלה כמו קורונה - זו יכולה גם להיות מחלה כמו אבולה".

גילוי מלא - מריוס נכט הוא בן הזוג לשעבר של ענת אגמון, מבעלות השליטה בגלובס. השניים מצויים במחלוקת אישית וכלכלית 

עוד כתבות

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

ירידות באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס נחלש ב-0.7%, פוטסי יורד ב-0.4% והקאק נסוג ב-1.1% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

תיקון והתנצלות

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות