גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביונדווקס חוזרת אחרי קריסת המניה: "מחפשים לפתח חיסונים חדשים"

לאחר כישלונה עם החיסון לשפעת, ביונדווקס נחושה להציע לשוק סיפור חדש, שנשען בעיקר על ניסיונו של המנכ"ל הנכנס, אמיר רייכמן, שעבד והקים מפעלי חיסונים בבלגיה ובארה"ב ● האם החברה תקים את מפעל החיסונים הישראלי שבכוונת הממשלה לקדם? "לחלוטין רואים עצמנו מועמדים, וכבר ביקשו ממני לייעץ לממשלה מניסיוני"

בשיא התפרצות מגפת הקורונה, כאשר ההתלהבות מנושא החיסונים הייתה בשיאה, נכשל ניסוי של חברת ביונדווקס בחיסון לשפעת. כוונת החברה הייתה לפתח חיסון משולב לזנים רבים של שפעת, שניתן לקחת פעם אחת, לכל החיים.

על פניו חיסון כזה אמור להגן גם ממגפת שפעת עתידית, אולי פנדמית. החברה נשענה על פיתוח של פרופ' רות ארנון, ממציאת הקופקסון, וקיבלה תמיכה מקרן aMoon הראשונה, שמשקיע העוגן בה היה מריוס נכט.

העניין היה רב, אך הכישלון היה חרוץ. המניה שנסחרה בנאסד"ק (אחרי שנמחקה מהמסחר בתל אביב) איבדה ביום אחד באוקטובר האחרון כ-86% מערכה, שהם כ-380 מיליון דולר, ומחירה המשיך להתדרדר מאז.

ביונדווקס נותרה בעצם חסרת כל מוצר מבטיח, אך היא נחושה להציע לשוק סיפור חדש, שנשען במידה רבה על המנכ"ל החדש, אמיר רייכמן, שנכנס לפני כשבועיים לתפקיד. המטרה: להסתמך על הניסיון של הצוות והמפעל הקטן שהחברה כבר הקימה לצורך פיתוח מוצרים אחרים בתחום החיסונים והתרופות למחלות זיהומיות. כל זה אפשר לחברה לגייס הון נוסף, ולחזור לשווי שבו נסחרה מיד לאחר הנפילה אשתקד - 59 מיליון דולר.

השינויים בשוק יוצרים לעתים קרובות הזדמנויות"

רייכמן בהחלט מגיע עם הניסיון הרלוונטי. בתחילת דרכו היה אחד העובדים הראשונים של חברת נוירודרם, שהוקמה למעשה על בסיס פרויקט אקדמי שלו (אם כי בסופו של דבר פיתחה מוצר מעט שונה). לפני כעשור הצטרף לחטיבת החיסונים של נוברטיס, והיה ממובילי בניית מפעל החיסונים של החברה בדרום קרוליינה.

כאשר חטיבת החיסונים של נוברטיס נרכשה על ידי GSK, הוא עבר איתה והקים בבלגיה מפעל חיסונים עבור GSK, עם 12 אלף עובדים, והמשיך לנהל הקמה של מפעלים ושרשראות אספקה בחטיבה.

"בלגיה היא היום מובילה בייצור חיסונים עבור כל העולם, דבר שיכול לקרות גם בישראל", הוא אומר בראיון ראשון בתפקיד. "זה התחיל מחברה אחת שנרכשה על ידי GSK, וכך נוצרה התמחות אשר יחד עם תמריצים ממשלתיים נדיבים מאוד, משכה עוד חברות בתחום. בלגיה לא מציעה את כוח האדם הכי זול, אבל שילוב היכולות והתמריצים הוביל אותה להיות מעצמה בתחום".

היית בכיר בחברה בינלאומית, ובאת לעבוד בחברה ישראלית שהתרסקה.
"חיפשתי הזדמנות לחזור לישראל ולאפשר לילדים שלי לגדול כישראלים. קיבלתי מהעבודה בנוברטיס ו-GSK את מה שחיפשתי שם - למדתי איך מנהלים חברת פארמה בינלאומית אמיתית, בארה"ב ובאירופה.

"בביונדווקס התנאים נראו לי בתחילה קשים. שווי שכמעט נמחק, מעט מאוד כסף בקופה. אבל מצד שני ראיתי צוות שיודע לעבוד עם חיסונים ושכבר עשה שבעה ניסויים קליניים; קורה שניסוי נכשל, אבל הם עשו אותו במסגרת הזמן והתקציב.

"ראיתי מפעל שכבר יודע לייצר כ-10-40 מיליון מנות בשנה, כלומר אפשר להכניס מוצר חדש לניסויים קליניים מאוד מהר. יש לה גם ועדה מדעית מייעצת נהדרת, מומחית ומקושרת. עכשיו רק צריך לחבר ליכולות הללו את המוצרים הנכונים. הפיתוח שלהם כבר לא ייקח 15 שנה, אלא הרבה פחות".

יש הזדמנות אמיתית לחברת חיסונים חדשה דווקא בישראל?
"עולם החיסונים נשלט על ידי GSK, סאנופי, מרק ופייזר, שהחזיקו יותר מ-90% מהשוק, אך הקורונה פרצה ונתנה הזדמנות לחברות חדשות, כמו מודרנה או נובהווקס, וגם הכניסה לתחום חברות גדולות שלא היו בו, כמו ג'ונסון אנד ג'ונסון. יש שינויים בשוק והם יוצרים לעתים קרובות הזדמנויות".

המפעל של החברה מתאים לייצור תרופות ביוטכנולוגיות וחיסונים על בסיס חלבון. כרגע אינו מותאם, למשל, לייצור חיסון RNA. רייכמן אומר כי ניתן לשנות זאת בקלות.

עשויים לייצר חיסונים במפעל הקיים 

המשקיעים הקיימים בחברה מגבים את המינוי שלך בהשקעה נוספת?
"קרה משהו אחר. כשהודענו על המינוי שלי בינואר והתחלתי להציג את החזון, המניה זינקה ב-40%, ובפברואר ביצענו גיוס מהציבור, שבניכוי עלות הגיוס הכניס לנו 12.8 מיליון דולר, כך שיש לנו היום בחברה כ-15 מיליון דולר. השוק היום מאוד פתוח לחברות בתחום המחלות המדבקות, וניתנים מענקי ממשלה.

"מיפינו כבר עשרה נכסים מובילים שהכי מעניינים אותנו, ואנחנו נמצאים מולם בבדיקות נאותות ברמות שונות ובקצבים שונים. הגורמים הם מכוני מחקר וחברות קטנות, חלקם בישראל, רובם באירופה".

המוצר לשפעת הוא לא חלק מהחזון? אתם יודעים מדוע הוא נכשל?
"החיסון לשפעת נועד לייצר הגנה רחבה יותר על ידי שימוש לא בנוגדנים אלא בחלק אחר של מערכת החיסון, תגובה של תאי T. בדקנו זאת באנשים מבוגרים, כי הם הכי זקוקים לחיסון כזה, אבל אולי הם לא מסוגלים ליייצר כזו תגובה תאית חזקה. אולי היה נכון יותר לחסן צעירים, שייצרו את התגובה החיסונית שתלך איתם הלאה לבגרותם. יכול להיות שנפתח אותו בעתיד שוב, אך כעת אנחנו מחפשים מוצרים אחרים".

האם אתם חושבים לייצר חיסונים קיימים במפעל שלכם? 
"כן, חשוב לשמור על 'הכושר' של המפעל, למשל על ידי ייצור בסדר גודל קטן עבור ניסויים קליניים".

אתם רואים את עצמכם מועמדים להקים את מפעל החיסונים הישראלי - שבכוונת הממשלה לקדם?
"לחלוטין כן, וכבר ביקשו ממני לייעץ לממשלה מניסיוני בהקשר הזה, אחרי שבניתי את המפעלים בארה"ב ואירופה. המפעל של נוברטיס בצפון קרוליינה נבנה בתמיכה משמעותית של המדינה בתמורה לשריון חלק מכושר הייצור לחיסוני שפעת עונתיים בתמחור משתלם למדינה, והסכם להסבת הייצור במפעל לחיסוני מגפה, אם תגיע כזו. גם ישראל יכולה לפעול כך. אם היה לנו כזה מפעל בארץ, אולי היינו רואים כבר את החיסון  של המכון הביולוגי לקורונה בשוק".

נראה שהמכון הביולוגי מתעכב בשלב הניסוי של החיסון לקורונה.
"הם צריכים לייצר עבור הניסוי,ו וזה לוחץ מאוד את המכון והוא לא מתפנה לדברים אחרים. המכון רצה לעשות הכול לבד כי לא היה למי להעביר את המקל בארץ, וכי חששו להעביר יכולות ליצרן במדינה זרה, כי אחרת מה עשינו בזה. הרי לא ידענו שנקבל מלאי חיסונים מפייזר, המחשבה הייתה שזה יהיה מלאי החיסונים שלנו. הם עשו את זה בגבורה, אבל 60 איש עשו מה שעושים 3,000 ב-GSK. המכון ניסה לקחת את כל המשימה על עצמו, אבל בעתיד חייבים להיות שותפים למהלך כזה".

רייכמן מציין כי ישראל מקבלת בכל שנה את חיסוני השפעת יחסית מאוחר. "עם מפעל משלנו אפשר יהיה לקבל אותם כבר ביולי-אוגוסט".

"המגפה הבאה עלולה להיות כמו אבולה"

הוא מבהיר כי מדינת ישראל עדיין לא פרסמה קול קורא להקמת מפעל חיסונים. "ישנן חברות ספורות בארץ שיכולות לעבוד בתנאים א-ספטיים", מסביר רייכמן.

חברת מאפי של אהוד מרום, המייצרת גרסה בשחרור מושהה של תרופת הקופקסון, התעניינה בעבר בהפיכת המפעל שלה בירושליים למפעל חיסונים לאומי. גורמים אחרים בשוק מעריכים כי המדינה מכוונת למפעלים הקיימים של טבע, שחלקם עומדים ריקים.

"אם אני רוצה לבנות היום מפעל תעשייה, אני לא זכאי למענקים משמעותיים", אומר רייכמן, "אלא רק למענקים של חברת מו"פ. מי שרוצה לבנות מפעל גדול, חייב להוכיח שהוא כבר חברה גדולה ויציבה, וזה בתחום הרפואי - משאיר כמעט רק את טבע".

הוא מוסיף כי "המדינה מאוד מעוניינת להקים את המפעל, וכל משרדי הממשלה מנסים להבין במה בדיוק זה כרוך. החלום שלי הוא שזה לא יהיה מפעל בודד אלא תשתית של הרבה מפעלים של חברות שונות".

זה נכון לתמרץ הקמה של מפעל חיסונים דווקא, כאשר יש תעשיות ביוטק יותר חדשניות שישראל מתמחה בהן, כמו תאי גזע למשל.
"ראינו הרי שמגפה היא איום על הביטחון הלאומי. המגפה הבאה היא לא שאלה של האם אלא של מתי. וזו אולי לא תהיה מחלה כמו קורונה - זו יכולה גם להיות מחלה כמו אבולה".

גילוי מלא - מריוס נכט הוא בן הזוג לשעבר של ענת אגמון, מבעלות השליטה בגלובס. השניים מצויים במחלוקת אישית וכלכלית 

עוד כתבות

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מה יכולים אנשים בגיל העמידה לעשות עכשיו כדי למנוע דמנציה בעתיד

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים יותר כאשר אתם מתבגרים

רואי סויסה / צילום: תמונה פרטית

המשקיע הזה ראה עשר דירות יד שנייה, ובסוף מבצע אחד שינה את התמונה

רואי סויסה קנה דירה חדשה מקבלן בבת ים ואז מכר אותה לפני שתכנן, כדי להשיג עסקה טובה יותר: "לקחתי בחשבון שאולי אצטרך להחזיק את שתיהן לתקופה מסוימת" ● האזינו

צבי יחזקאלי / צילום: רן יחזקאל, ויקימדיה

"שליחות חדשה": צבי יחזקאלי עוזב את רשת 13 ומצטרף ל-i24NEWS

יחזקאלי, ראש דסק הערבים של חדשות 13, עוזב את ערוץ רשת 13 ומצטרף לערוץ החדשות של i24NEWS כפרשן בכיר ומגיש תוכנית מרכזית ● "הטבח הנורא ב-7 באוקטובר הביא אותי להתבונן מחדש על חיי האישיים והמקצועיים ולעשות שינוי"

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

מדפי סופר / צילום: טלי בודנובסקי

הגל נמשך: עליות מחירים במוצרי טרה וקוקה קולה

מוצרי החלב הלא מפוקחים של טרה, ביניהם מעדנים, משקאות חלב וגבינות, יתייקרו בשיעור ממוצע של כ-3.2% ● המשקאות הממותקים והמשקאות האלכוהוליים של החברה המרכזית למשקאות יתייקרו בשיעור של כ-4.5%

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

דובאי / צילום: Shutterstock, Risal Khan

הטיסות של ארקיע בוטלו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי, הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

מייסדי איילנד , מייק פיי (משמאל) ודן אמיגה / צילום: MKJ photography

השווי הוכפל בתוך חצי שנה: חד הקרן איילנד מקבל תג מחיר של 3 מיליארד דולר

חברת איילנד מגייסת לפי שווי של 3 מיליארד דולר ● החברה עוסקת באבטחת מידע לדפדפנים, בעיקר כרום, במקומות עבודה ● רק לפני חצי שנה גייסה איילנד לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר.

טהראן, אמצע חודש  אפריל / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל חיסלה בתוך איראן איש משמרות המהפכה

כתב איראן אינטרנשיונל דיווח כי ישראל חיסלה קצין במשמרות המהפכה שהיה מעורב בניסיון פיגוע נגד יהודים בגרמניה ● בסוף דצמבר דווח כי מספר חשודים נעצרו בחשד לניסיון פיגוע בברלין

ניצן גולדברג, משנה למנכ''ל ומנהל אגף סחר ושיווק קבוצת שופרסל / צילום: יח''צ

עזיבה שלישית בתוך חודש: המשנה למנכ"ל שופרסל הודיע על התפטרות

ניצן גולדברג, המשנה למנכ"ל ומנהל אגף סחר ושיווק בשופרסל, הודיע על עזיבתו ● מדובר בבכיר השלישי שעוזב את הקבוצה לאחר ההשתלטות של האחים אמיר, אחרי שסמנכ"לית התקשורת התאגידית וסמנכ"לית משאבי האנוש הודיעו גם הן על סיום תפקידן

פרויקט TLV במתחם השוק הסיטונאי בת''א, על קרקע שתנובה מכרה / צילום: טל איז׳ק

מבית שמש ועד צומת מורשה: הכירו את האקזיטים הנדל"ניים המפתיעים

מכירת קרקעות על ידי חברה תעשייתית חושפת לרוב ערך חבוי, הגבוה לעיתים אף מזה של פעילותה המסורתית – מה שמוביל לא פעם לזינוק במניה ● אנליסט נדל"ן: "בעסקה שכזו מקבלת המוכרת תזרים מזומנים משמעותי שיכול לסייע לה בהגדלת הייצור, ואף לבצע רכישות" ● סיור בין אקזיטים נדל"ניים מפתיעים שנרשמו בבית שמש, ירושלים, לוד, תל אביב ובצומת מורשה

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

דרכון ישראלי / צילום: Shutterstock

מהיום: אפשר לחדש דרכון ותעודת זהות באינטרנט. כך זה יעבוד

לאחר שבשנה שעברה נרשמו "פקקים" חסרי תקדים בדרך להנפקת דרכונים ותעודות זהות, חוק חדש שנכנס לתוקף מאפשר לבצע את התהליך באופן מקוון ● כיצד זה יעבוד, ולמי הדבר יתאפשר? ● גלובס עושה סדר

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

קרנות 'ארק' הפופולריות של קתי ווד שוקעות במהירות

המשקיעים משכו השנה 2.2 מיליארד דולר מהקרנות הפעילות של ARK השנה, יותר מהתזרים של כל 2023

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

ירידות בוול סטריט; איליי לילי מזנקת ב-7%, טסלה יורדת ב-5%

דאו ג'ונס יורד ב-0.3% ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה יורדת ● הביטקוין יורד ב-3%, מיקרו סטרטג'י צוללת ב-12% ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● אמזון תפרסם את תוצאות הרבעון הראשון לאחר הנעילה