גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפתעת הקורונה באירופה: המומחים צפו "בייבי־בום", אך אחרי שנה של סגרים, הילודה מתרסקת

ירידות של 22% בלידות בספרד ואיטליה, 13% בצרפת ו־6.4% בשבדיה (שלא חוותה סגר) בדצמבר־ינואר מסעירים את היבשת ומעלים חששות בקרב המומחים ● סקרים מראים כי עשרות אחוזים דוחים תוכניות להביא ילדים לעולם, ובספרד 29% מהנשאלים אמרו כי הם מוותרים על כך לחלוטין

נוריה בראבו מציגה לשכנים את התינוק החדש / צילום: רויטרס, Jon Nazca
נוריה בראבו מציגה לשכנים את התינוק החדש / צילום: רויטרס, Jon Nazca

לפני כשנה, כשפרץ משבר הקורונה באירופה, היו מי שהעריכו כי היבשת עומדת בפני "בייבי־בום", גל של "תינוקות סגר" שיוולדו כתוצאה מהשילוב היוצא־דופן בין שהות ממושכת בין ארבע קירות, זמן רב יחד ואפשרויות בידור מוגבלות. אלא שהמציאות מוכיחה בימים אלה כי התמונה הפוכה: שורה של נתונים ראשוניים מכמה מדינות ביבשת מצביעה על ירידה דרמטית במספר התינוקות שנולדים כעת, תשעה חודשים ויותר אחרי הסגר הראשון, ביבשת שממילא משוועת לילודה כדי להמשיך ולתמוך בצמיחה ובמודל הפנסיוני שלה.

מומחים מסבירים כי גם בעבר היו מקרים של דיכוי ילודה בעקבות משברים כלכליים - כמו המשבר הפיננסי העולמי ב־2008 או השפל הגדול בשנות ה־30. ישנו מתאם בין פחד בנוגע לעתיד הכלכלי לבין חוסר רצון להביא ילדים לעולם. אך הפעם המצב יוצא דופן. "המספרים מעולם לא היו כאלה גדולים", אמר ראש המכון הלאומי הצרפתי לדמוגרפיה (INED) ל"פייננשייל טיימס".

בספרד, למשל, דיווח המכון הלאומי לסטטיסטיקה (INE) על צניחה של 23% במספר הלידות בדצמבר ובינואר האחרונים, בהשוואה לתקופה המקבילה לפני כשנה. במספרים מוחלטים מדובר על כ־45,054 תינוקות שנולדו בספרד בחודשיים האחרונים - 13,141 לידות פחות לעומת דצמבר־־ינואר בשנה שעברה. באיטליה, נתונים ראשוניים לגבי דצמבר, החודש שבו אמורים היו להיוולד התינוקות, שנוצרו במהלך הסגר הראשון (איטליה הייתה הראשונה ליישם סגר מקיף בתחילת מרץ) - מראים צניחה של 21% בלידות.

אפילו בצרפת, שנחשבה בשנים קודמות ל"אלופת אירופה" בשיעור הילדים לאישה, ולמדינה שבה מגמת הירידה שנרשמה ברוב אירופה לא שוכפלה במדויק, מספר התינוקות שנולדו בינואר היה נמוך ב־13% לעומת המספר בינואר אשתקד, לפי נתוני המכון הלאומי לסטטיסטיקה (INSEE). במקום "בייבי־בום", אירופה קיבלה "בייבי־באסט", כתבו כלי התקשורת ביבשת בשבוע האחרון.

הכי נמוך מאז מלחמת העולם ה־2

בצרפת במיוחד זוכה הנושא לכותרות, ומומחים נדרשים להסביר את התופעה. שיעורי הילודה במדינה עלו וירדו בעשורים האחרונים, אולם לא השתנו באופן דרמטי בין 1970 (1.8 ילדים) ל־2020 (1.6 ילדים). הם אפילו רשמו שיא זמני (2 ילדים) ב־2010, אולם מאז מפגינים שיעורי ירידה. בשנה שעברה נולדו 740 אלף תינוקות בצרפת, המספר הנמוך ביותר מאז מלחמת העולם השנייה. ב־2010 נולדו 833 אלף.

חוקרת מהמכון הלאומי לסטטיסטיקה הסבירה לתקשורת כי "כשפרצה מגפת הקורונה, חלק מהאימהות חששו להיכנס להריון משום שחששו להדביק את העובר בקורונה. אבל מעבר למשבר הבריאותי, יש כעת משבר כלכלי וחברתי עם הרבה אי־ודאות לגבי העתיד". צרפת השעתה את הלימודים והגנים במסגרת הסגר הראשון שלה, מה שאולי המחיש להורים פוטנציאליים רבים מה ההשלכות של קיום משפחה בתקופה שבה המדינה אינה מספקת שירותי חינוך. עדיין, ירידה של 13%, אם תמשך לאורך זמן, מהווה את הקריסה הגדולה ביותר בילודה במדינה מאז שנות ה־70.

בספרד, שחוותה את הירידה החריפה ביותר ביבשת עד כה, הנתונים מתווספים למגמת ירידה כללית שנרשמה בעשרות השנים האחרונות - צניחה בשיעור הפוריות מ־2.8 ילדים לאישה ב־1970 ל־1.3 ילדים כיום, אחד השיעורים הנמוכים באירופה. "המספרים מתיישבים עם מה שצפינו ומה שאנחנו רואים ממדינות אחרות", הסביר לעיתון 'אל פאיס', דייגו רמירו, ראש המכון הלאומי לחקר דמוגרפיה (CSIC). הוא אמר כי עדיף לא להסיק לגבי נתוני השנה כולה על בסיס נתוני דצמבר־ינואר בלבד, במיוחד מכיוון שספרד חוותה גם יציאה מהסגר באביב, "אבל אנחנו מצפים שהצניחה תהיה משמעותית".

"החשש הגדול ביותר הוא זה הכלכלי", אמרה חוקרת ספרדית מה־CSIC לעיתון, "גם אם לא איבדת את מקום העבודה שלך, האיום קיים וחוששים לאבד אותו, אז דוחים החלטות". היא השוותה את המצב לזה שאחרי המשבר הכלכלי של 2008, שהיכה בספרד באופן משמעותי, אחריו צעירים רבים הניצבים בפני אבטלה ומשכורות נמוכות בחרו לא לצאת מבית ההורים.

שיעורי פריון נמוכים מאי פעם

ראש ה־CSIC רמירו אינו אופטימי לגבי שיעור הילודה. "מלבד המשבר הבריאותי יש לנו ויהיה לנו גם משבר כלכלי נמשך. כבר ראינו מה קורה לילודה כתוצאה ממשברים כלכליים, למשל זה של 2008, שגרם לירידה מתמשכת". הוא הוסיף כי "אנחנו בדרך לשנה של האטה כלכלית ומה שנראה הם את שיעורי הפריון הנמוכים ביותר שספרד ידעה אי פעם".

גם באיטליה נרשמה ירידה חדה, שמתווספת לשיעורי הילודה הנמוכים ממילא, המאיימים על מודל הפנסיה, שבו עובדים צעירים ללא הוצאות בריאות רבות מממנים את הפנסיונרים הזכאים להשקעה רבה מבחינת בריאות ופנסיה. ביחד עם תמותה של 100 אלף בני אדם בשנה האחרונה, הפער בין כמות המתים למספר הלידות באיטליה בשנה החולפת היה הגדול ביותר מאז מגפת השפעת הספרדית ב־1918, דיווחו כלי התקשורת.

אולם שתי המדינות הן שמרניות יחסית, וחלק מהמומחים משער כי אחת הסיבות לירידה בפריון היא הרצון להביא ילדים לעולם רק במסגרת ברית נישואין. בשנה האחרונה, ברוב אירופה, רוב הזמן היו הגבלות חמורות על אירועים כמו חתונות, וייתכן שהקריסה בשיעור הילודה בחודשים האחרונים נובע בעיקר מהאיסור להתחתן. זה ההסבר של לשכת הסטטיסטיקה הלאומית באיטליה, שהעריכה כי זוהי הסיבה העיקרית לירידה במספר הלידות.

לפי הלשכה, מספר החתונות באיטליה פחת ב־50% בעשרה החודשים הראשונים של 2020. מבחינה זו, אולי לא צפוי שיפור גם בשנה הקרובה, מכיוון שאיטליה חזרה כעת לסגר ורוב מדינות אירופה מגבילות אירועים ציבוריים.

אבל גם במדינות יותר ליברליות התמונה דומה. אפילו בשבדיה, שבה לא הוטל סגר, והרשויות הפכו למודל עולמי להתמודדות עם הקורונה באמצעים "רכים" ו־וולונטריים, צנח מספר התינוקות שנולדו בינואר ב־6.4%, לעומת התקופה המקבילה. גם נורבגיה מדווחת על ירידה במספר הלידות.

ירידה זמנית או מגמה חדשה

אחת השאלות העיקריות היא אם מדובר בדחייה בלבד, בירידה זמנית, או בשינוי שיהיה כרוך בוויתור על ילדים לחלוטין. בתקופה שבה הגיל שבה נשים בוחרות להביא ילדים באירופה הולך ועולה, יתכן שדחייה תתורגם לחוסר יכולת לילודה מבחינה ביולוגית. סקר שהתקיים בספרד עם תחילת הסגר, במרץ־אפריל, מצא כי מחצית מהמשיבים ענו שהם "מעכבים" את התוכניות שלהם להביא ילדים לעולם. 29% מתוך הנשאלים אמרו כי הם "מוותרים לחלוטין" על האפשרות.

סוגיית הילודה הפוחתת היא נושא כאוב וסיבה לחשש בקרב מדינות אירופה. מדינות כמו גרמניה סבלו באחרונה משיעור שלילי של גידול באוכלוסייה, מגמה שהתהפכה רק עם הכנסתם של יותר ממיליון מהגרים ומבקשי מקלט. התכווצות האוכלוסייה היא בעלת השלכות כלכליות משמעותית, החל ממחסור בידיים עובדות ועד למעגל ארוך טווח שבו יש פחות נשים, וכתוצאה מכך פחות ילדים, לא משנה מהו שיעור הילדים לאישה.

מדינות רבות באירופה מציעות כיום סובסידיות נדיבות למי שבוחר להביא ילדים לעולם - מחופשת לידה בתשלום של חצי שנה עד שנה, דרך ביטחון תעסוקתי ואי־אפשרות לפיטורים, ועד להטבות מס לזוגות נשואים עם ילדים, כפי שנהוג בין היתר בגרמניה ובצרפת.

עוד כתבות

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני