גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בין גירעון לקיצוץ בשירותים הציבוריים: לידיעת נתניהו, הפחתת מסים לא ממש רלוונטית לישראל כרגע

ראש הממשלה חזר על הטיעון במספר ראיונות: "צריך להפחית מסים, ונקבל יותר תקבולים" ● העניין הוא שכפי שהתברר בישראל, בפועל הפחתת מסים מובילה לגבייה מופחתת ● יש שיעורי מס, ואפילו גבוהים, שבהם אנשים כן ממשיכים לעבוד - ואפילו במרץ

בנימין נתניהו / צילום: אמיל סלמן-הארץ
בנימין נתניהו / צילום: אמיל סלמן-הארץ

"את רוצה לעבוד במסים גבוהים?", את השאלה הזאת הפנה ראש הממשלה בנימין נתניהו לאיילה חסון בראיון שקיימה איתו ביום שבת, כשניסה להסביר למה הוא תומך בהפחתת מסים. "אני משלמת מסים גבוהים", ענתה לו חסון, ונתניהו לא התבלבל: "אבל אם הייתי אומר לך 'יש לך עכשיו מאה אחוז מס', את תעבדי? לא. תגידי 'מה פתאום אני רוצה לשלם את כל המסים?'. אז אני אקבל אפס מס אם יהיו מסים גבוהים. אבל אם אני אפחית לך את שיעורי המס, את תעבדי ואני אקבל מסים לקופת המדינה".

את אותו טיעון הציג נתניהו בראיון לגל"צ בשבוע שעבר, כשנשאל אם ההתמודדות עם הגירעון בעקבות המשבר תצריך גזרות או העלאות מסים. התשובה שלו הייתה ברורה. ההפך בדיוק הוא הנכון: "צריך להפחית מסים, ואתה תקבל יותר תקבולי מסים".

זו לא הפעם הראשונה שנתניהו מציג את הנימוק הזה להפחתת מסים, והוא גם לא היחיד שמציג את הטיעון הזה. גם יו"ר ימינה נפתלי בנט מעלה אותו לעיתים, וכך עשה גם שר האוצר לשעבר משה כחלון. הרעיון הבסיסי הוא שהורדת מסים כל כך מתמרצת את המשק, ומובילה לכזה זינוק בצמיחה, עד שבסופו של דבר המדינה נשארת עם יותר כסף ביד. כלומר, הפחתת מסים מובילה ליותר גביית מסים. 

פרדוקסלי, אבל קורץ. הרי אם אפשר גם להוריד מסים, וגם להגדיל את ההכנסות, אין פה מה להפסיד. כולם מרוצים. למעט בעיה אחת: במציאות, זה לא ממש עובד.

לא מדובר בעמדה חדשה של נתניהו. הוא מדבר על הרעיון הזה כבר שנים. ולמען האמת, זו גם לא עמדה מקורית שלו. זו עמדה קלאסית במפלגה הרפובליקנית בארה"ב מאז ימי הנשיא רונלד רייגן, כלומר מאז תחילת שנות השמונים לפחות. 

העניין הוא שכפי שהתברר בישראל, וגם לאחרונה בארה"ב של טראמפ, בפועל הפחתת מסים מובילה לגבייה של פחות מסים. ולכן התוצאה שלה היא לא יותר תקבולי מסים אלא אחד מהשניים: הגדלת הגירעון - או קיצוץ בשירותים הציבוריים.

משלב מסוים הורדת מסים פשוט תוביל לגביית פחות מסים

הרעיון שלפיו הורדת מסים תוביל ליותר גביית מסים מקושר עם הכלכלן ארתור לאפר, מי שהיה יועצו של הנשיא רייגן, ושיחק תפקיד מפתח במדיניות הכלכלית שלו. לפי האגדה, לאפר הציג את הרעיון הזה לראשונה ב-1974, בארוחת ערב ליועציו של הנשיא פורד, כשהוא מדגים אותו באמצעות גרף שצייר על מפית. הגרף הזה הפך למפורסם, ונודע בהמשך כ'עקומת לאפר'. 

נקודת הפתיחה של לאפר משכנעת: אם הממשלה תגבה 100% מסים, לאף אחד לא תהיה מוטיבציה לעבוד, ולכן ההכנסות ממסים יהיו אפס. במצב כזה, הורדת מסים תוביל לגביית יותר מסים.

אבל כפי שחושפת ההערה של חסון בראיון עם נתניהו, יש שיעורי מס, ואפילו גבוהים, שבהם אנשים כן ממשיכים לעבוד, ואפילו לעבוד במרץ, וגם חברות ממשיכות לשלם מסים. כפי שגם העקומה של לאפר ממחישה, לא כל הורדת מסים תוביל ליותר גביית מסים. החל משלב מסוים הורדת מסים פשוט תוביל לגביית פחות מסים (ראו תרשים). זו נקודה קריטית, אבל לעיתים קרובות היא נשכחת ממי שמנופפים בעקומת לאפר כנימוק להורדת מסים.

ומה אצלנו? אין סיבה להניח שבישראל - שנטל המס בה נמוך מנטל המס הממוצע ב- OECD (נכון ל-2018) - שיעורי המס כל כך גבוהים כרגע שאם נוריד אותם המדינה תגבה יותר מסים. זו גם הייתה המסקנה של כלכלני בנק ישראל עדי ברנדר וערן פוליצר, שפרסמו ב-2014 מחקר הבודק את השינויים בשיעורי המס בישראל בשנים 1991-2012. "בישראל של שני העשורים האחרונים הפחתות מסים מובילות לירידה בגבייה והעלאות מסים מגדילות את הגבייה. מסקנה זו תקפה הן בבחינה של כלל המסים והן בבחינה נפרדת כל של אחד מסוגי המס שבדקנו". ההמלצות של לאפר פשוט לא רלוונטיות לישראל כרגע. גם פרופ' קרנית פלוג, נגידת בנק ישראל לשעבר, חזרה על קביעה דומה בראיון עם גלובס ב-2019. 

הגישה של לאפר מאפשר לפוליטיקאים להתעלם מהחלטות קשות

את לאפר עצמו הזדמן לי לפגוש כשביקר בתל אביב ב-2017, מטעם חברת פיליפ מוריס. הוא שפע שבחים לרפורמה במסים של הנשיא טראמפ, שבמרכזה עמד קיצוץ במס החברות, וחזה ש"הורדות המסים יממנו את עצמן ואפילו יותר". את הכלכלנים בארה"ב וגם בבנק ישראל שחלקו על ההערכות שלו, הוא השווה בבוז מופגן לסטודנטים שקיבלו 60 בקורסים שלו. התוצאה של רפורמת המס של טראמפ, אגב, היתה זינוק אדיר בגירעון - מה שלא מנע מטראמפ להעניק ללאפר את מדליית החירות ב-2019.

הביקורת על לאפר והשימוש שנעשה ברעיונות שלו אינה חדשה, ומגיעה מכלכלנים המזוהים עם שני צדי המפה הפוליטית בארה"ב. הכלכלן זוכה הנובל פול קרוגמן מכנה את הרעיון שהפחתות מס ישלמו על עצמן 'רעיון זומבי' שמסרב למות. ואילו פרופ' גרג מנקיו מהרווארד, ששימש כיועצו הכלכלי של הנשיא בוש הבן, תיאר את לאפר (בביקורת על ספר שזה פרסם ב-2018), כמי שמציע משאלות לב ולא תוכנית כלכלית הגיונית, ועסוק בחנופה לבוס: טראמפ. הבעיה עם הגישה הזאת, שהופכת את הורדת המסים והצמיחה שתגיע מהם לחזות הכל, קובע מנקיו, היא שהיא מאפשרת לפוליטיקאים להתעלם מהחלטות קשות שניצבות בפניהם.

אותו דבר נכון גם לישראל. יכול להיות שבאמת כדאי לתת הקלות מסים זמניות לעסקים קטנים ובינוניים שמתקשים, או להקפיא את תשלומי המע"מ שלהם, כל עוד מכירים בכך שיתלווה לכך גידול בגירעון. אפשר גם לטעון שמשתלם לנצל את סביבת הריבית הנמוכה כדי לגייס עוד חוב ולהשקיע בתשתיות. מי שנרתע מהגירעון יכול להציע לקצץ בהוצאה הציבורית בישראל - או לחלופין לבטל פטורים ממס למיניהם, ואפילו לשקול להטיל מס עשירים או היטל קורונה כזה או אחר. אבל לטעון שאפשר גם להוריד מסים וגם להגדיל את גביית המסים כתוצאה, זו כבר לא תוכנית ריאלית, אלא סתם עוד הבטחת בחירות.

עוד כתבות

אלי כהן, מנכ''ל קבוצת הבינלאומי / צילום: אייל טואג

למרות ירידה בהכנסות וברווח, הבנק הבינלאומי עם תשואה להון של 18.7%

הרווח הנקי של הבנק הבינלאומי ירד ב-10% לעומת הרבעון המקביל אשתקד, בעיקר בשל ירידה בהכנסות ממימון • הבינלאומי רשם הכנסות בסעיף הפסדי האשראי, מה שמעיד על ביטחון ביכולת הלווים להחזיר הלוואות • בתיק האשראי נרשמה ירידה של 2% במהלך הרבעון ● הבנק יחלק דיבידנד בשיעור של 40% מההון

מנהלי המשרד הממוזג גולדפרב גרוס זליגמן / צילום: דדי אליאס

גולדפרב גרוס זליגמן: חשד שבוצע ניסיון חדירה נוסף לרשת החברה

פירמת עורכי הדין גולדפרב גרוס זליגמן, שהותקפה בשבוע שעבר ע"י האקרים, הודיעה כי עודכנה ע"י מערך הסייבר הלאומי על ניסיון תקיפה נוסף ● בפירמה אישרו לאחר התקיפה הראשונה כי הועתק מידע, והודיעו כי שכרו את חברת הסייבר סיגניה, מהמובילות בתחום ● בין השאלות שנותרו פתוחות: מהו היקף המידע שנגנב, וכיצד בוצעה התקיפה?

לבואינג אג''ח בעשרות מיליארדי דולרים בסכנה של הורדת דירוג / צילום: Reuters, Peter Cziborra

רודפים אחר תשואה ומתעלמים מהסיכונים הגוברים: נורות אזהרה למשקיעי האג"ח

מרווחי התשואות בשוק הקונצרני בארה"ב, במיוחד מתחת לדירוג השקעה (זבל), ירדו לשפל היסטורי ● הנפקות בסיכון גבוה, ובתשואה שאינה מפצה עליו, בוצעו מתחילת השנה בהיקף כפול מהתקופה המקבילה ● בישראל התמונה דומה, חרף סיכוני המלחמה. מה המשמעויות למשקיעים?

ח''כ משה סולומון, הציונות הדתית / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

האם שיעורי העישון בישראל עולים או יורדים? תלוי בקבוצת הגיל

ח"כ משה סולומון טען כי גרף המעשנים כל שנה ושנה הולך וגדל, וכי גיל המעשנים הולך וקטן. בדקנו ● המשרוקית של גלובס

מנכ''ל בנק לאומי, חנן פרידמן / צילום: אורן דאי

מכירת נכסים ב-600 מיליון שקל והריבית הגבוהה: רווח של 2.8 מיליארד שקל ללאומי

שנה אחרי הפרשת הענק בשל ההחזקה בבנק האמריקאי וואלי, בנק לאומי רשם ברבעון הראשון של השנה תשואה של 20.2% ויחלק דיבידנד בהיקף של 835 מיליון שקל, כשיחד עם תוכנית רכישה עצמית בהיקף של 280 מיליון שקל שווים לכ-40% מהרווח הרבעוני • תיק האשראי גדל ב-2.2%

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

הרווח הנקי של מנועי בית שמש זינק ב-240% על רקע המלחמה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● הכנסות מנועי בית שמש הסתכמו ב-63 מיליון דולר ברבעון ● בזכות מכירת מעונות הסטודנטים אלקטרה הקטינה את החוב, הרווח הנקי זינק ב-75%, אך הרווח הגולמי נשחק ● שופרסל: הרווח הנקי עלה ב-35% לכ-90 מיליון שקל ● ביטוח ישיר: הרווח זינק בזכות העלאת תעריפים בביטוח רכב והכנסות מהשקעות ● הולמס פלייס: למרות המלחמה, גידול במספר המועדונים והמנויים ● בנק ירושלים: פיקדונות הציבור זינקו ב-12% והרווח הנקי גדל ב-5% ● מדור חדש

קניון עזריאלי / צילום: Shutterstock

דוחות הקניונים וחברות האופנה מגלים: הישראלים משלמים יותר

בעוד האינפלציה בישראל עלתה בשנה האחרונה בשיעור של 2.8%, דוחות חברת הקניונים עזריאלי מצביעים על עלייה בפדיונות השוכרים, של כ־11% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● נתונים דומים שמצביעים על ביטול המבצעים בחנויות מופיעים בדוחותיהן של חברות האופנה

פעילות כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: לוחם מילואים נפצע קשה בקרב רצועת עזה

חילופי אש התפתחו היום במעבר רפיח בין צה"ל לכוחות מצריים ● המחבלים יאסין רביע וחאלד נגאר, שעסקו בהכוונת טרור ואף ביצעו פיגועים בעברם - חוסלו בתקיפה ברפיח ●  הפרקליטה הצבאית הראשית הורתה לתחקר את תקיפת צה"ל אמש ברפיח • עדכונים שוטפים

עו''ד אפי נוה והשופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילומים: כדיה לוי, תמר מצפי; עיבוד: טלי בוגדנובסקי

החשדות וקו ההגנה: כל מה שכדאי לדעת על החקירה הדרמטית של השופט וראש הלשכה לשעבר

בעוד שלעו"ד אפי נוה זו החקירה השלישית במספר - עבור איתן אורנשטיין, שהיה שופט ונשיא מוערך מאוד, זו החקירה הראשונה ● מהם החשדות נגדם, מה צפויים השניים לטעון, ואיך הגיבה השופטת דליה גנות אותה ביקש נוה להעביר? ● גלובס עושה סדר

בית מלון / אילוסטרציה: Shutterstock

חדשות טובות לנופשים: האתרים הבינלאומיים יחויבו לעמוד בדין הישראלי

בית המשפט העליון קבע כי הדין שיחול על תביעה נגד אתר "אגודה" - המציע בתי מלון בישראל ונמצא בבעלות חברה זרה - הוא הדין הישראלי, ולא הדין הסינגפורי כפי שנקבע בתנאי השימוש באתר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הריבית הגבוהה כואבת לישראלים יותר. הנתונים מראים שהיא כאן כדי להישאר

בגוש האירו צפויים להתחיל בהורדת הריבית כבר ביוני, לאחר שסחרור המחירים מהשנה שעברה נבלם ● בבריטניה האינפלציה עומדת על 2.3%, כשבשיא היא הייתה גבוהה פי חמישה, וגם בקנדה ישנה הקלה ● בישראל עם זאת המגמה הפוכה והקונצנזוס הוא שהאינפלציה תטפס ● וגם: למה נוטלי המשכנתאות פה סובלים יותר?

ההסתבכות של יוסי כהן, ההבטחה של טראמפ

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: טרמאפ הבטיח לגרש מפגינים פרופלסטינים מארה"ב, אבל גם אמר לישראל "תפסיק להרוג אנשים", קבוצת הכדורסל של המועצה האיזורית אשכול התאחדה לראשונה בניו יורק ● ועוד סיפורים • כותרות העיתונים בעולם 

בצלאל מכליס, מנכ''ל אלביט / צילום: אסף שילה ישראל סאן

כך הגיב מנכ"ל אלביט מערכות כשנשאל על החרם השקט של המשקיעים הזרים

החברה הבטחונית מציגה תוצאות חזקות וצבר ההזמנות בשיא של יותר מ-20 מיליארד דולר, לצד תזרים שלילי מפעילות ● למרות זאת, מניית אלביט נסחרת מתחת לערכה בתחילת המלחמה בעזה ● המנכ"ל בצלאל מכליס: "אני מנהל חברה ולא מניה – ועם התוצאות קשה להתווכח"

משרדי מיתר, הרצוג ופישר, בכר, חן. לשכת עורכי הדין החריגה את הגדולים מההגבלות / צילומים: ZUZ יועצי נדל''ן, תמר מצפי

לשכת עוה"ד פרסמה הנחיות חדשות עם סוכריה למשרדים הגדולים

הנחיות חדשות שהוציאה לשכת עורכי הדין מגבילות את האופן שבו רשאים עורכי הדין להציג בפומבי את שלטי משרדיהם, אך החריגה רבי-קומות ● בתגובתה הבהירה הלשכה: "ניתן יהיה לחרוג מהגודל כדי להתאימו לגודל ולממדי הבניין"

נשיא ברזיל לואיז אינסיו דה סילבה / צילום: Shutterstock, Isaac Fontana

בפעם השנייה: ברזיל מעכבת עסקה עם חברה ביטחונית ישראלית

זרוע היבשה של צבא ברזיל יקים קבוצת חשיבה לשינוי מועדי האספקה של טילי נ"ט מתוצרת רפאל, כך לפי דיווח במדינה ● אין סיבה רשמית לצעד, אבל סביר מאוד שהוא נובע מההתנגדות של ברגיל למלחמת חרבות ברזל

גיל גרון, מנכ''ל Orca ואסף רפפורט, מנכ''ל Wiz / צילום: אורקה סקיוריטי, איל יצהר

"עו"ד באלף דולר לשעה": מה קורה כששני חדי קרן נאבקים בבית משפט בארה"ב

בית המשפט בארה"ב הודיע השבוע כי הוא דוחה את בקשתה של ענקית הסייבר וויז למחוק את תביעת הפרת הפטנטים שהגישה נגדה המתחרה אורקה סקיוריטי ● כשהוגשה התביעה לפני פחות משנה היו מי שאמרו כי היא חסרת שיניים, וכעת אומרים בשוק: "זו לא תביעת סרק"

גיא חכמי, מנהל ההשקעות הראשי של הבנקאות הפרטית בבנק דיסקונט / צילום: דוברות דיסקונט

מנהל ההשקעות שבטוח שענקיות הטכנולוגיה לא ימשיכו להוביל בעשורים הבאים

גיא חכמי, מנהל השקעות בדיסקונט, בטוח שענקיות הטכנולוגיה שמובילות את וול סטריט לא יעשו זאת בעתיד ● בהתאם הוא ממליץ לפזר את ההשקעות בעולם ולהתמקד באג"ח קונצרניות: "יש אפיקים בשוק החוב שנותנים 8%–9% שנתיים, כלומר יותר מלהכפיל את הכסף בעשר שנים"

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

אפוד וקסדה ב־150 מיליון שקל: פימי במגעים לרכישת מחצית ממרעום דולפין

הקרן במו"מ לרכישת מחצית ממניות יצרנית הציוד הטקטי, שנהנית מביקוש גובר למוצריה מאז תחילת המלחמה בעזה, לפי שווי חברה של 250-300 מיליון שקל

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

אלפי שקלים לשעה ותיבת פנדורה: הכירו את השופט שנחקר בחשד לשוחד

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● הבוקר (ג') הוא נחקר בחשד לשוחד ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר-על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יונתן בלום (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

הנגיד על האפשרות שיוטלו גזרות חדשות: "סביר שיידרשו צעדים נוספים מעבר להעלאת המע"מ ב-2025"

אחרי שבנק ישראל הותיר את הריבית על 4.5% בפעם השלישית ברציפות, פרופ' אמיר ירון דבק בתחזיות שמראות שבעוד שנה האינפלציה תתכנס ליעד ● על הקדמת העלאת המע"מ ל-2024: "ככל שיחול גידול בלתי צפוי בהוצאות הביטחוניות יש לשקול צעדים נוספים בתחום המיסוי או הקדמת צעדים מתוכננים"