גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המועצה המחוקקת של ניו יורק מציעה מס עשירים שיכניס לקופות המדינה כמעט 7 מיליארד דולר

דמוקרטים בסנאט ובמועצה המחוקקת של מדינת ניו יורק פרסמו הצעות תקציב שמבוססות על גביית מסים של מיליארדי דולרים מעשירי ניו יורק ● המטרה: לסגור פער בהוצאות המדינה שנוצר בעקבות הקורונה ולממן תוכניות חינוך ובריאות

הפנה במנהטן נגד הקיצוצים שהנהיג המושל  קואומו  ובעד מיסוי עשירים / צילום: Reuters, Gabriele Holtermann/Sipa USA
הפנה במנהטן נגד הקיצוצים שהנהיג המושל קואומו ובעד מיסוי עשירים / צילום: Reuters, Gabriele Holtermann/Sipa USA

אחרי מדינת וושינגטון וושינגטון די.סי, גם המחוקקים בניו יורק רוצים להכניס את היד יותר עמוק אל תוך כיסיהם של עשירי המדינה. מחוקקים במדינה מקדמים תוכניות להגדיל את מס ההכנסה של עשירי המדינה כדי לממן הוצאות שיא בחינוך, איכות הסביבה והכלכלה שנולדו בעקבות מגפת הקורונה. התוכנית צפויה לעבור עד סוף החודש.

ביום שני השבוע העביר הסנאט של ניו יורק החלטת תקציב לשנה הפיסקלית שמתחילה ב־1 באפריל. היא כוללת הגדלת מסים על מי שמרוויח יותר ממיליון דולר בשנה, בשאיפה להגדיל את קופת המדינה ב־4.3 מיליארד דולר.

על מנת לעזור לכסות את ההוצאות החדשות שהוצעו כמו שכר דירה ל"תושבי ניו יורק שאין להם גישה לדמי אבטלה, קרנות סיוע פדרליות ותוכניות סיוע אחרות" - כולל מהגרים לא חוקיים - אמרו המחוקקים שהם רוצים לגייס את כמעט כל 7 מיליארד הדולר הנחוצים על ידי מיסוי נוסף.

המועצה צפויה להעביר תוכנית דומה השבוע, ואז הצדדים ידונו בתקציב עם המושל אנדרו קואומו. שני בתי הרשות המחוקקת במדינה הציעו תקציבים הכוללים כ־7 מיליארד דולר במסים חדשים ומוגדלים על עסקים ועל עשירי המדינה.

עדיין לא ברור אם התוכנית תהפוך לבסוף לחוק, אך המועצה המחוקקת, שנמצאת בשליטת הדמוקרטים, קבעה את עמדתה והיא מצפה להשפיע על ההליך והתקציב. זאת כשברקע המושל הדמוקרטי קואומו נמצא במצב החלש ביותר שלו אי פעם בקריירה, מאחר והוא מתמודד עם שתי שערוריות גדולות - הטרדה של מספר נשים שעבדו תחתיו ופרסום טיוח של אלפי מתים מקורונה בבתי אבות.

קואמו, שרק לפני חודשים ספורים היו מי שראו בו כמתמודד פוטנציאלי לנשיאות מטעם הדמוקרטים, מוצא עצמו כעת מתמודד עם קריאות שיתפטר מתפקידו ועם איום בהדחה מבחוץ ומתוך המפלגה. האחרון שקרא לעזיבתו את התפקיד הוא מנהיג הרוב בסנאט, צ'אק שומר הדמוקרטי, שמייצג את מדינת ניו יורק בסנאט. חולשתו הפוליטית כעת, מגדילה את כוחם של הדמוקרטים שמעוניינים במיסוי העשירים ואת הסיכוי שמס כזה, ראשון מסוגו בארה"ב, יעבור.

המנהיגים הדמוקרטים במועצה המחוקקת מחזיקים את גורלו של קואומו בידיהם. יש להם אפשרות להניע הצבעה על הדחתו בכל עת. בינתיים, יושב ראש מועצת המחוקקים של ניו יורק קרל הייסטי רק פתח בחקירה על פעולותיו.

קואומו גם הציג תוכנית למיסוי עשירים

התוכנית של הדמוקרטים מציעה תקציב בגובה 208.3 מיליארד דולר לשנה הפיסקלית הקרובה והיא כוללת הגדלה של ההוצאה ב־22.6% - או 16.9 מיליארד דולר - לעומת השנה הקודמת. מדובר בהצעה הגבוהה ב־10.5% מההצעה של המושל קואומו.

ביחס למיסוי העשירים, קואומו הציע בחודשים האחרונים העלאה במס ההכנסה האישי לאנשים המרוויחים יותר מ־5 מיליון דולר בשנה. ההצעה של קואומו הייתה מבוססת על כך שניו יורק תקבל רק רק 3 מיליארד דולר בסיוע ישיר מממשל ביידן במסגרת חבילת הסיוע האחרונה בגובה 1.9 מיליארד דולר.

אלא שעל פי התוכנית שעברה בשבוע שעבר, תקבל ניו יורק 12.5 מיליארד דולר. קואומו לא פסל תמיכה בהעלאת המס בצורה כלשהי במסגרת התקציב החדש.

מה כוללת ההצעה של הדמוקרטים?

המסים המוצעים החדשים כוללים:

1. העלאת מס מדורגת על מיליונרים: הדמוקרטים רוצים להעלות את שיעור מס ההכנסה הגבוה ביותר מ־8.82% ל־9.85% לאדם פרטי שמדווח לבד על הכנסתו ומרוויח יותר ממיליון דולר בשנה וכן מזוגות המדווחים ביחד ומרוויחים יותר משני מיליון דולר בשנה.

שתי מדרגות מס חדשות יתווספו למי שמרוויח בין 5 מיליון ל־25 מיליון דולר, ויגיעו ל־10.85% ול־11.85% למי שמרוויח מעל 25 מיליון דולר. העלאות מס הכנסה אלה יכניסו, על פי הערכותיהם, 4.3 מיליארד דולר נוספים ממיסוי לקופת המדינה.

2. מס חדש על רווחי הון של 1% שיושת על מי שמרוויח יותר ממיליון דולר בשנה. המס יוסיף, על פי ההערכות, לקופות המדינה עוד 700 מיליון דולר.

3. מס פרוגרסיבי יוטל על אנשים שברשותם בית צמוד קרקע (לא מושכר) בנוסף לבית שבו הם גרים. בתים כאלה משמשים בדרך כלל את עשירי המדינה כבתי קיץ או כבתים שניים שרוב הזמן נותרים ריקים. הצפי הוא כי למדינה ייכנסו עוד כ־300 מיליון דולר ממס זה.

4. מס העיזבון יעלה מ־16% ל־20%, ויכניס עוד כ־130 מיליון דולר למדינה.

5. מס חדש של 18% על זיכיונות עסקיים, חברות שירותים וחברות ביטוח אמור להכניס עוד מיליארד דולר לפי החישוב של המחוקקים.

6. החזרת מס מינימלי על רווחים תאגידיים תכניס לקופות ניו יורק עוד 150 מיליון דולר.

אם יאושרו, העלאות המסים יממנו עלייה של עד 23% בסיוע לבתי ספר והמימון יגיע ל־29.5 מיליארד דולר בסך הכל.

כצפוי, ההצעה של הדמוקרטים זוכה לחיבוק מצד גופים ליברלים ולביקורת חריפה מצד גופים שמרניים ורפובליקאים.

האחוזון העליון של תושבי ניו יורק העשירים כבר משלמים 44% במיסי הכנסה במדינה, והצמיחה במסים מרווחי הון בשנה שעברה עזרה לניו יורק להכניס ממיסוי יותר מכפי ששיערו מראש, כך על פי Empire Center for State Policy - מכון מחקר שמרני מעיר הבירה אלבני.

"תושבי ניו יורק משלמים מסים עד מוות", אמר מייק לולר, רפובליקאי, חבר המועצה המחוקקת של ניו יורק בהודעה. "בזמן שאנו מנסים להתאושש מהמגפה, הדבר האחרון שאנו צריכים לעשות הוא להוסיף לנטל המס העצום שתושבינו כבר סובלים ממנו".

ממשל ארה"ב ישקול הטלת מס עושר

ההצעה של נבחרי הציבור הדמוקרטים בניו יורק, לא נולדה בחלל ריק. קדמו לה הצעה של מדינת וושינגטון למיסוי המיליארדרים; הצעה משותפת של הסנאטורית אליזבת וורן בקפיטול יחד עם עוד כמה דמוקרטים, למיסוי האולטרה־עשירים.

בית הנבחרים של מדינת וושינגטון דן בינואר השנה בהטלת מס עשירים בגובה 1% על הונם של המיליארדרים שמתגוררים במדינה, ובהם ג'ף בזוס, ביל גייטס, מקנזי סקוט, הווארד שולץ וסטיב באלמר.

לפי מחלקת הגבייה במדינה, במסגרת המס החדש תוכל וושינגטון לקבל 2.25 מיליארד דולר ב־2023 ו־2.5 מיליארד דולר ב־2024. אם אכן יחוקק החוק, בזוס עשוי לשלם מס שנתי בגובה של כ־2 מיליארד דולר וגייטס כ־1.3 מיליארד.

במקביל, שרת האוצר ג'נט ילן אמרה השבוע כי הממשל ישקול אם להטיל מס על העושר בארה"ב. ילן הזכירה כי במהלך הקמפיין לנשיאות, ביידן עצמו הציע לגבות מסים גבוהים יותר מתאגידים, מאנשים בודדים, מרווחי הון או מתשלומי דיבידנד. "אלה אפשרויות הנוגעות.... הדומות בהשפעתן למס עושר", אמרה ילן.

עוד כתבות

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

מגמה מעורבת באסיה; מדד ניקיי עולה ב-1.4%


מדד הקוספי הדרום קוריאני מזנק בכ-2% ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"הבורסה בת"א אטרקטיבית": מנהל ההשקעות שבעד קמעונאות וביטחון

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן, אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם