גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המהפכה השקטה בדיני משפחה: "אחריות הורית" במקום "משמורת"

המונח "משמורת", השגור בדיני משפחה, הוצא במכוון מתקנות סדר הדין האזרחי החדשות ● מדובר במהפכה שקטה של תפיסה חדשה - להורים יש אחריות הורית כלפי הילד, ולילד יש זכות שההורים יפעלו בהתאם לאחריותם

מאבק על משמורת ילדים / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאטיב
מאבק על משמורת ילדים / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאטיב

בתחילת השנה נכנסו לתוקפן תקנות סדר הדין האזרחי החדשות, ואיתן תקנות בית משפט לענייני משפחה. בעוד כל עורכי הדין עסוקים בפרוצדורה - בהגבלות השונות שהוטלו עליהם, במספר העמודים, ברווח בין השורות והפונט בו יש להגיש את כתבי הטענות - נראה כי נעלם מן העין שינוי משמעותי ביותר שהתחולל בתקנות - המונח "משמורת", הכה שגור בדיני משפחה, הוצא במכוון מהתקנות החדשות (תקנה 15).

רבות דובר בשנים האחרונות על שוויון בין המגזרים - נשים וגברים, בהיבטי ההורות, ואולם המהפכה בעניין המשמורת היא לאו דווקא מהפכה בתחום השוויון בין נשים לגברים, אלא דווקא מהפכה מנקודת הראות של הילדים.

תקנה 15 לתקנות בית המשפט לענייני משפחה, הקובעת את התביעות שניתן להגיש לבית המשפט לענייני משפחה, מפרטת בתת-סעיף 3 את התובענות הרלוונטיות לעניינו של קטין - בין היתר זמני שהות, הבטחת קשר, יציאה מהארץ וכל תביעה אחרת לפי חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות; ואולם בין התביעות האפשריות השונות אין מוזכרת תביעת משמורת.

היעדר המונח "משמורת" משמעותי עוד יותר, אם משווים את התקנות החדשות לקודמות להן, במסגרתן תקנה 258ז, המקבילה לתקנה 15 דלעיל, שציינה מפורשות תביעה שנושאה זכויות משמורת כאחת התביעות האפשריות, ואפילו הראשונה, בעניינו של קטין. המושג "משמורת" אף אינו מופיע בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, כך שלמעשה, לפי התקנות אין מושג של תביעת משמורת באשר לילדים. אף התקנה העוסקת בסעדים זמניים הקשורים לקטינים מדברת על חלוקת האחריות ההורית בזמני הביניים, ולא עוסקת או מזכירה את המונח "משמורת".

בעבר, ההסתכלות על הילד הייתה שלהורים יש זכויות משמורת כלפי הילד (כך ממש!). כיום להורים יש אחריות הורית כלפי הילד, ולילד יש זכות כי ההורים יפעלו בהתאם לאחריותם זו. כך ניתן יהיה לחייב את ההורים לממש את האחריות הזו כלפי הילד שהם הביאו לעולם. מדובר בצעד נוסף ששם את הילד במרכז, ואם בתי המשפט ישכילו להבין את האפשרות הגלומה בכך, ניתן יהיה לממש מהפכה שקטה זו בצורה מיטבית בסכסוכי גירושים בין הורים.

פסיקת אחריות הורית תוך הסתכלות מנקודת מבטו של הילד, יכולה להוביל לשינוי מהותי. בתי המשפט יכולים לחייב בסנקציות הורים אשר מפרים את אחריותם ההורית כלפי הילד. בתי המשפט יכולים לקבל תביעות נזיקיות של ילדים, אשר הוריהם הפרו את אחריותם ההורית כלפיהם. התמונה העצובה של ילד שעומד מתחת לבית, עת אחד ההורים לא מגיע להסדרי השהות עימו, עשויה לחייב את ההורה הפוגע בפיצוי על הנזק שנגרם לאותו הילד. מצב בו ילד נקלע בעל כורחו למאבק נאמנויות - עת ההורים מתעלמים מטובתו ומושכים כל אחד לכיוונו, תוך הזנחת טובתו של הילד שלא להיות מעורב בסכסוך - אף הוא מצב שחוטא לאחריות ההורים כלפי ילדיהם ואשר בית המשפט יוכלו לתת עליו את הדעת.

מונח האחריות ההורית עשוי להוביל אף לשוויון מהותי, אמיתי, בין ההורים - שוויון הדורש את מעורבות ההורים שניהם בחיי ילדיהם, לא כזה שפוסק הסדרי שהות נרחבים (ומפחית בהתאם את דמי המזונות) מבלי לפקח על שאלת קיומם של הסדרי השהות - אלא פסיקה המחייבת את ההורים שניהם בקיום אחריותם ההורית כלפי הילד, ובכלל זה הסדרי השהות, תוך קביעת מפורשת של סנקציה כספית משמעותית בגין הפרת ההסדרים באופן המהווה הפרת אותה אחריות כלפי הילד.

למרות האמור, יש לשים לב כי שינוי עולם המושגים במסגרת תקנות סדר הדין האזרחי אינה חלה על בתי הדין הרבניים. כאשר הפסיקה קובעת כי ענייני משמורת כרוכים מעצם טיבם וטבעם לתביעות גירושים המוגשת על-ידי מי מהצדדים, תיתכן אנדרלמוסיה בין ההחלטות המתקבלות בשתי הערכאות, ולכן ייתכן כי לימים תעודכן אף הפסיקה בעניין זה.

אומנם בחוק בית המשפט לענייני משפחה נותר המונח "משמורת", אולם נוכח העובדה שהתקנות אינן מפנות אליו, לא ברור מה הנפקות של המונח בחוק. בית המשפט טרם נדרשו לבקשות לסילוק תובענות למשמורת, נוכח הטענה כי התקנות לא מאפשרות הגשתה, ועל כן מוקדם מאוד לנבא מה צופן העתיד מבחינת תביעות משמורת, אך ייתכן כי מדובר בנחלת העבר ובמהפכה שקטה שמתממשת - רק ימים יגידו, אבל אין ספק כי מדובר בצעד משמעותי בכיוון הנכון. 

הכותבת היא מומחית בדיני משפחה במשרד סידי עורכי דין

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה מניית ג'י סיטי יורדת?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 20% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר והבעל נותר בלי זכויות בבית

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

מניות ה-IT בתל אביב חוו צניחה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עם ירידות של כ-30% מתחילת השנה: המניות שחוטפות חזק, והסיבות

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT ● הסיבה: טלטלה גלובלית שמפילה את מניות התוכנה, על רקע השקת כלי AI חדישים שמאיימים על ההגמוניה של חברות ותיקות ובעלות מוניטין ● האם הן הגיעו לתחתית, ומה לגבי העובדים?