גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בנטרול חריגים: רווחי ישראכרט הצטמקו ב-2020 בכ-39% ל-181 מיליון שקל

בשנת הקורונה החברה התרחקה מהרווחיות המייצגת שלה בשנים 2016-2019, שעמדה על כ-300 מיליון שקל לשנה

רון וקסלר / צילום: איל יצהר
רון וקסלר / צילום: איל יצהר

קיטון של 5.1% במחזור העסקאות בכרטיסי האשראי של ישראכרט יחד עם גידול של 79 מיליון שקל בהוצאות בגין הפסדי, הובילו את חברת כרטיסי האשראי הגדולה בשוק, שבניהולו של המנכ"ל ד"ר רון וקסלר, להציג ירידה של 92% ברווח הנקי, שהסתכם בכ-93 מיליון שקל, בדומה לרווח של 94 מיליון שקל שרשמה המתחרה מקס, ומתחת לרווח של 115 מיליון שקל שרשמה המתחרה כאל.

אלא שהפגיעה ברווחי ישראכרט בהסתכלות על הפעילות הנמשכת של החברה פחות קשה, והרווח הנקי מנוטרל חריגים שרשמה ב-2020 גבוה בהרבה מהכתוב מעלה, וגם מהרווח המצטבר של שתי המתחרות יחדיו.

"תוצאות הפעילות ל-2020, הושפעו בעיקר מהתפשטות מגיפת הקורונה, שגרמה בין היתר, להתכווצות חדה בפעילות הכלכלית המקומית והעולמית, ירידה מהותית בפעילות בכרטיסי אשראי בתחומים שונים והרעה במצב המשק והלווים", אומרים בחברה, תוך שהם מוסיפים כי התוצאות הושפעו גם מאירועים חד פעמיים.

כך, תוכנית ההתייעלות דרך פרישה מוקדמת מרצון שהחברה פצחה בה בשלהי 2020 הקטינה את רווחי החברה בכ-35 מיליון שקל לאחר מס, כשבנוסף "הפסקת פרויקט טכנולוגי - מערכת לניהול לקוחות ואשראי", הובילה לקיטון נוסף של 53 מיליון שקל ברווחי החברה, לאחר מס. ביחס להפסקת הפרויקט הטכנולוגי מפרטת החברה כי "דירקטוריון החברה החליט בדצמבר 2020 על הפסקתו של הפרויקט (שהחל ב-2018, ר"ש), ומעבר לפיתוח עצמי של רכיבי הבסיס החיוניים של הפרויקט".

כך או כך, שני האירועים החד פעמיים שגרעו מרווחי ישראכרט סכום של 88 מיליון שקל לאחר מס, באים מול הוצאה של 52 מיליון שקל לאחר מס שנרשמה ב-2019 בתוצאות החברה, בעקבות תשלום מענק היפרדות מהפועלים.

לפיכך, הרווח "האמיתי" של ישראכרט ב-2020, בנטרול השפעות חד פעמיות, עמד על 181 מיליון שקל, לעומת 296 מיליון שקל ב-2019 - קיטון של 39%. בסך הכל, בשנת הקורונה החברה התרחקה מהרווחיות המייצגת שלה בשנים 2016-2019, שעמדה על כ-300 מיליון שקל לשנה.

עוד נציין כי הרווח המנטורל של ישראכרט היווה כ-8.8% מההכנסות ב-2020, לעומת ממוצע כלל ענפי של 6.1%.

בעקבות השלכות משבר הקורונה קטן מחזור העסקאות שנעשה באמצעות כרטיסי החברה לסך של כ-158.6 מיליארד שקל, המהווה כ-45.8% מהשוק. אגב, ב-2019 החזיקה ישראכרט ב-46.3% ממחזור העסקאות המצרפי בכרטיסי אשראי בישראל, כשב-2018 היא החזיקה בנתח של 46.9% מהשוק. למעשה, הקיטון בנתח שוק במחזור העסקאות בכרטיסי האשראי מורגש לא רק אצל ישראכרט אלא גם מורגש אצל מקס, כשמנגד כאל עלתה מנתח של 28.2% ב-2018 לנתח של 31.2% בסוף 2020.

כך או כך, בשנה החולפת גדל היקף הכרטיסים של ישראכרט ל-5.49 מיליון כרטיסים. ואולם, במספר הכרטיסים הבנקאיים הפעילים חלה ירידה בכרטיסי ישראכרט, למול גידול בכרטיסים החוץ בנקאיים הפעילים. בשורה התחתונה ישראכרט מציגה את ההכנסה מכרטיסי אשראי בממוצע לכרטיס הנמוכה בענף, 292.5 שקל לשנה, לעומת 321.2 שקל במקס ו-336.6 שקל לכרטיס בכאל. אגב, ההכנסה מכרטיס קטנה ב-2020 בכל שלוש החברות, ובשיעור ממוצע של 16%.

לאור זאת, בשורה העליונה חוותה החברה קיטון בהכנסותיה העיקריות, מכרטיסי אשראי. כך, ההכנסות מבתי עסק קטנו מ-1.19 מיליארד שקל ב-2019 לכ-1.08 מיליארד שקל ב-2020 (קיטון של 9.4%), בעוד שההכנסות השנתיות בגין מחזיקי כרטיסי אשראי הצטמקו בכ-21.7% לכ-527 מיליון שקל. מנגד, ההכנסות מריבית, בגלל פעילות האשראי של החברה, גדלו בשנה החולפת בכ-15.2% לכ-433 מיליון שקל. כמו כן, גם הוצאות החברה בגין הפסדי אשראי גדלו בשנה החולפת, בגלל משבר הקורונה. כך, ב-2020 הסתכמו ההוצאות בגין הפסדי אשראי של החברה בכ-247 מיליון שקל, גידול של כ-47% ביחס לשנה שקדמה.

משבר שהוא הזדמנות, ותוכנית התייעלות

"המשבר הנוכחי מספק לנו הזדמנות לבחון מחדש את האופן שבו אנו עושים עסקים, ומאפשר לנו לפתח את ישראכרט כפלטפורמת שירותים פיננסיים מתקדמת וחדשנית, עם הצעות ערך משמעותיות ללקוחות הפרטיים והעסקיים", כתבה היו"רית תמר יסעור, שנכנסה לתפקידה לאחרונה. עוד כתבה במכתב שנלווה לדוחות כי "הקורונה השפיעה על תוצאות שנת 2020 :תכניות העבודה, ההערכות והתחזיות השתבשו, אך ישראכרט היא חברה חזקה שיודעת להתאים את עצמה למציאות המשתנה. אנחנו נמצאים בימים של משבר, בהם אף אחד עדיין לא יודע להגדיר מה תהיינה ההשפעות ארוכות הטווח שלו".

כמו כן, בדצמבר 2020, אישר דירקטוריון החברה תכנית התייעלות, וזאת לאור שינויים דינאמיים בסביבה התחרותית בה פועלת החברה לצד השלכות משבר הקורונה, ולבצע פעולות התייעלות במגוון נושאים ופעילויות. במסגרת תכנית ההתייעלות, תצומצם מצבת כח האדם בהיקף של כ-220 עובדים, מתוכם כ-100 עובדים המועסקים בחוזים אישיים או במיקור חוץ, וכ-120 עובדי חברה בהסכם קיבוצי בהתאם לתכנית פרישה מרצון.

בהסתכלות קדימה אומרת ישראכרט כי היא תפעל לקדם "ביצוע השקעות, מיזוגים ורכישות בעולמות תוכן משיקים, כגון רכישת החזקות בתחומים הסינרגטיים לתחומי פעילות הליבה ומנועי הצמיחה, הן בחברות מסורתיות והן במיזמי פינטק ואחרים, באופן שיאיץ את מנועי הצמיחה או ייצר תוספת רווח לפעילות הקבוצה". עוד היא מפרטת ביחס לסוכנות הביטוח שהיא מקימה כי היא "צפויה להתחיל לפעול בתחום הביטוח במהלך המחצית השנייה של שנת 2021", תוך שפירטה בנוסף כי היא "בוחנת דרכים ומהלכים להגברת פעילותה בתחום האשראי המסחרי".

לישראכרט חלק במועדון הפלייקארד של אל על, משני לזה של כאל. בדוחות מפרטת ישראכרט כי " השפעת התפרצותה של מגיפת הקורונה בישראל ובעולם באה לידי ביטוי במיוחד בתחומים מסוימים ובהם תחומי התיירות והתעופה, באופן שהיקפי הפעילות בענפים אלו נפגעו באופן מהותי", תוך שבהתייחסות למועדון הפלייקארד היא אומרת בדומה לכאל כי "בשלב זה לא נדרשת הפחתת סכומים ששולמו לאל-על בעת הארכת ההסכם".

עוד כתבות

אוניית משא של צים / צילום: ליאור פטל עבור צים

"עסקה רגישה, שיש לה שיקולים פוליטיים": מניית הפג־לויד צנחה בעקבות רכישת צים

התגובה המיידית בשווקים להכרזה כי החברה תרכוש את צים הייתה שלילית ● אנליסטים מיהרו להסביר בתקשורת הגרמנית כי ישנה מגמת קונסולידציה כעת בשוק התובלה הימית, וכי רכישות ומיזוגים הם רוח התקופה

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים אקסטנד מתמזגת בנאסד"ק בעסקת מניות לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר

החברה הודיעה על מיזוג בעסקת מניות עם חברת האחזקות JFB הנאסד"קאית לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר ● בין המשקיעים נמנים אריק טראמפ, בנו של נשיא ארה"ב

נתוני הלמ''ס / צילום: Shutterstock

בשוק וברשות ני"ע לא מאמינים יותר לנתוני הדיור של הלמ"ס

ברשות ני"ע מחמירים את חובות הדיווח של יזמיות המגורים הציבוריות, מחשש שהמחירים בפועל נמוכים יותר בשל המבצעים ● זאת, בעוד שהשבוע דיווחה הלמ"ס על חודש שני ברציפות של עליות במחירי הדירות ● רשות ני"ע: "צריך להבין שכל מבצעי הקבלן מגלמים ירידה במחיר האפקטיבי"

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

גורם ישראלי: נערכים לאפשרות של קריסת המגעים

סבב השיחות השני בין ארה"ב ואיראן הסתיים;  באיראן הביעו אופטימיות, בארה"ב מצננים את ההתלהבות ● הרמטכ"ל זמיר התריע בפני הדרג המדיני על פוטנציאל לערעור היציבות ביהודה ושומרון בחודש הרמדאן ● מחאות באיראן לקראת השלמת 40 ימי האבל מאז הטבח שביצע המשטר במוחים ● דיווחים שוטפים

אילוסטרציה: Shutterstock

המרוויחים של ולנטיינ'ס דיי: ענפי התכשיטים, הקוסמטיקה והפרחים

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי רוב התכשיטים נרכשו בשבוע החולף בחנויות, בעוד קוסמטיקה נרכשה בעיקר באונליין

עידן עופר / צילום: סיון פרג'

בדקנו: האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

בעלי חברת הספנות לשעבר החל לממש את החזקותיו במחירי השיא של 2022 ונהנה מתמורה כוללת של מעל 2 מיליארד דולר, בעיקר מדיבידנדים ● עופר יכול היה להרוויח יותר על יתרת המניות שמימש, אך גם כך הערך המצטבר שלו בצים גבוה מהמחיר בעסקה למכירתה

פרויקט ישע של אנלייט / צילום: באדיבות Belectric Israel

חברת האנרגיה המתחדשת אנלייט עוקפת את התחזיות, המניה זינקה

אנלייט, חברת האנרגיה המתחדשת הגדולה בבורסת ת"א, עקפה את התחזיות שלה לשנת 2025, זאת הודות להקמה מהירה מהצפוי של פרויקטים בדרום-מערב ארה"ב והתחזקות השקל מול הדולר ● בנוסף מדווחת החברה על התקדמויות בפרויקטים נוספים בארה"ב ובאירופה, וצופה צמיחה של 32% בהכנסותיה ב-2026

כוחות איטלקיים לצד סירת מהגרים, בסמוך לאי למפדוזה / צילום: Reuters, Juan Medina

"מצור" בים התיכון: איטליה משנה את כללי המשחק נגד ההגירה הלא־חוקית

במסגרת רפורמה דרמטית, איטליה תאפשר לחיל הים למנוע כניסת סירות מהגרים למים הטריטוריאליים ולגרשם למדינות שלישיות שהוגדרו "בטוחות" ● החוק החדש גם מטיל קנסות כבדים על ארגוני הסיוע למבקשי המקלט, ומהווה חלק מהחרפת המאבק האירופי בהגירה הלא־חוקית

היקף העסקאות בירידה, אבל מחירי הדיור עולים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דירה ממוצעת נמכרת כבר ב־2.3 מיליון שקל, ומשכנתאות היוקרה מטפסות

היקף העסקאות שבוצעו בשנה שעברה עמד על 80% לעומת שנה ממוצעת, אבל המחיר הממוצע של דירה ברבעון הרביעי של 2025 היה הגבוה ביותר אי־פעם ● 40% מהמשכנתאות נלקחו על דירות של 3 מיליון שקל ומעלה, וחלק ניכר מהעסקאות מתרכזות בתל אביב והמרכז

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

חשד למידע פנים במניה הלוהטת של ת״א: פשיטה על משרדי ארית

החוקרים הגיעו למשרדי החברה באור יהודה וחקרו מספר נושאי משרה ●  ארית דיווחה לבורסה כי בשלב זה אין חשדות נגד החברה עצמה ואין השפעה על הפעילות השוטפת של החברה או של חברת הבת רשף

שותפי קרן קינטיקה ואלכס מור מ־8VC / צילום: לינוי ברק קורין

"נקסט ויז'ן לרחפנים" - ההשקעה החדשה של מייסד פלנטיר בישראל

קרן 8VC של מייסד פלנטיר נכנסה כמשקיעה מוקדמת בסטארט־אפ לייטויז'ן, המפתח מצלמות לרחפנים ● קרן הדיפנס־טק קינטיקה השתתפה במהלך

מוצרי מזון בסופרמרקט / צילום: Shutterstock

הסקר שמגלה: הישראלים מתוסכלים מהמחירים, אבל לא מפסיקים לקנות

רוב מוחלט של הישראלים מרגישים את יוקר המחיה כמעט בכל תחומי החיים, במיוחד במזון, ומעידים כי הם מצמצמים רכישות - כך עולה מסקר חדש של מועדון הצרכנות הוט ● "למרות זאת", אומרת המנכ"לית גנית הראל, "בפועל הם לא מוותרים על תענוגות וחיים טובים"

מנכ''ל אפל, טים קוק / צילום: ap, Richard Shotwell

"חוויית אפל ייחודית": יצרנית האייפון הודיעה על אירוע השקה חריג – בשלוש מדינות שונות במקביל

אפל הכריזה על אירוע השקה חריג שיתקיים ב-4 במרץ וייערך במקביל בניו יורק, בלונדון ובשנגחאי ● עפ"י ההערכות, החברה צפויה להשיק באירוע מספר מכשירים: אייפון 17e מוזל, מקבוק פרו עם שבבי M5 פרו ומקס, אייפד אייר ועוד

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

רשות המסים חשפה שיטת העלמת מס במכולות ובפיצוציות

כחלק ממאבקה של רשות המסים בהון השחור ובשיטות שונות להלבין הון, חוקרת רשות המסים בעלי מכולות ופיצוציות שמבצעים העלמות באמצעות מכשירי כספומט המוצבים בבתי עסק

אבישי אברהמי, ניר זוהר, ערן זינמן, רועי מן, מיכה קאופמן / צילום: אלן צצקין, נתנאל טוביאס, NYSE

צניחת מניות התוכנה: היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר

מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● הללו רשמו ירידה מצטברת של מעל ל־80% משוויין בשיא ● ההפסדים שרשמו הבכירים של מאנדיי, וויקס, פייבר וסימילרווב - והמכה לאופציות של העובדים בהן

פלטפורמת המשחקים של סאנפלאוור / צילום: צילום מסך אתר CrownCoinCasino

עם משקיע מפורסם ו-200 עובדים: החברה המסתורית מת"א שכבר שווה יותר מ-2 מיליארד דולר

תחת דיסקרטיות כבדה, סאנפלאוור הצעירה מישראל הפכה לאחד השמות המובילים בזירת משחקי הסושיאל־קזינו, עם מחזור של מאות מיליוני דולרים והשקעה פרטית של גיגי לוי־וייס ● כעת, כשהיא חמושה במערכות AI מתקדמות ושווי שמוערך ביותר מ־2 מיליארד דולר, חברת הגיימינג מסמנת את היעד הבא: שוקי החיזוי ● המהלך עשוי לאלץ את "אימפריית הרפאים" לצאת סוף־סוף לאור

הסקר שמרעיד את דמשק: מה חושבים הסורים על ישראל?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: חברה־בת של סקוטיה בנק הקנדי חיסלה את כל ההחזקות שלה באלביט, האזרחים באיראן מתמודדים עם אבל לאומי וחרדה, ו־59% מהסורים סבורים כי שלום עם ישראל אפשרי • כותרות העיתונים בעולם

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

מכירת צים במעל 4 מיליארד דולר - מכה לשורטיסטים ולאנליסטים שלא האמינו בה

פרמיה משמעותית של כמעט 60% על מחיר השוק שישלמו קרן פימי והפג-לויד עבור חברת התובלה הימית, צפויה להסב הפסדים כבדים לשורטיסטים שהימרו נגדה ● אבל גם אנליסטים שמסקרים את צים "פספסו" את האפסייד במכירה: אף אחד מהם לא המליץ לקנות את המניה

שלמה קרמר, מנכ''ל ומייסד קייטו נטוורקס / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

המיליארדר הישראלי שמזהיר: אנחנו בעיצומה של בועת AI. ועדיין מחפש את ההשקעה הבאה בתחום

שלמה קרמר, מנכ"ל קייטו נטוורקס, אמר בראיון ל"ביזנס אינסיידר", כי למרות התמחור המנופח של שוק ה-AI, הוא עדיין ממשיך לחפש השקעות עם פוטנציאל אמיתי ● עוד אמר, כי מבחינתו יש שלושה תנאים מרכזיים הכרחיים להצלחה עסקית שחשוב להכיר