גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סגירת התיק נגד אפי נוה ואתי כרייף: מכה בבטן, אבל ההחלטה הנכונה

גם לאחר סגירת התיק נגד נוה וכרייף אסור לשכוח כי מדובר באירוע חמור וחסר תקדים של זיהום הליך הבחירה של שופטים בארץ ● אבל בסופו של דבר, המסר מהחלטת סגירת התיק הוא שבמדינת חוק המטרה לא יכולה להכשיר את האמצעים

אפי נוה ואתי כרייף / צילום: רפי קוץ ודוברות הרשות השופטת
אפי נוה ואתי כרייף / צילום: רפי קוץ ודוברות הרשות השופטת

החלטת הפרקליטות לסגור את התיק הפלילי נגד יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר, עו"ד אפי נוה, והשופטת לשעבר אסתר (אתי) כרייף, בפרשת "מין תמורת מינוי", היא כזו שמכה בבטן, אבל לראש אין ברירה אלא לקבל אותה ולהבין שהיא נכונה.

סגירת תיק נוה-כרייף היא מכה בבטן, מכיוון שההחלטה לא יכולה ולא צריכה להשכיח שמדובר באירוע קשה וחסר תקדים של זיהום הליך בחירת שופטים בישראל, שאמור להיות נקי מרבב. ההתנהלות הכוחנית של נוה - שכיו"ר לשכת עורכי הדין הפך ל"ממליך מלכים" וכזה שעורכי דין ושופטים משחרים לפתחו - גלשה כאן לפסים פליליים, ואסור שמקרים דומים יתרחשו בעתיד.

גם המשנה לפרקליט המדינה, עו"ד מומי למברגר, לא התעלם מחומרת הדברים בהחלטת הסגירה. הוא הדגיש כי מחומר הראיות בתיק עלה כי כרייף הייתה זקוקה לעזרתו של נוה וביקשה ממנו פעם אחר פעם לקדם את מינויה לשופטת, זאת במקביל ובשילוב עם שיח אינטימי ו"שמירת האש" ביניהם.

כלומר, התברר כי ציר הקשר האינטימי בין נוה לכרייף וציר קידומה של כרייף לשיפוט היו שלובים זה בזה. להתנהלות כזו לא היה תקדים במדינת ישראל, וטוב שהיא נחשפה (רק חבל שבאמצעות פריצה לטלפונים ופגיעה קשה מאוד בפרטיות).

ואולם גם אם ההחלטה לסגור את תיק נוה-כרייף היא מכה בבטן, אז לראש, כאמור, אין ברירה אלא לקבל אותה כנכונה, וזאת משתי סיבות מרכזיות: האחת - הסכנה שבהצגת מערכת יחסים אינטימית הדדית בין שני אנשים בוגרים כמתן וקבלת שוחד; השנייה - הדרך הפלילית שבה הושגו הראיות נגד נוה וכרייף והפגיעה הקשה בפרטיות שלהם.

לשמור על האוטונומיה של הפרט לנהל את חייו

באשר להתייחסות אל מערכת היחסים בין כרייף לנוה כאל שוחד: מדובר אומנם בצעד שהוא תאורטית אפשרי משפטית, כאשר יש הוכחה ניצחת בתכתובות או בראיות אחרות לכך שהיחסים נועדו אך ורק כדי להשיג את רכיב ה"בעד" של המינוי, שכן שוחד יכול לתת בדרכים שונות. ואולם התזה שנחקרה - לפיה ההחלטה של כרייף (בין היתר החלטה על גופה) לנהל מערכת יחסים אינטימית עם נוה מהווה מתן שוחד - היא בעייתית, שוביניסטית, מחפצנת ואפילו מסוכנת.

המשפט הפלילי צריך להיזהר מאוד מלהיכנס לטריטוריה הזאת של האוטונומיה של הפרט לנהל את חייו האישיים. הסכנה שבהתייחסות אל מערכת היחסים ההדדית בין נוה אל כרייף כאל שוחד גדלה מאוד כשהתברר כי הקשר הקרוב בין השניים בכלל התחיל שנתיים קודם לתקופה שבה התבקש נוה לסייע לכרייף בהליך המינוי שלה.

מרגע שירד החשד לשוחד, נותר החשד לכך שנוה ביצע עבירה של הפרת אמונים. מהחלטת הפרקליטות עולה כי למברגר סבור כי אכן כך היה. הוא כתב שמהעובדות שהתבררו במהלך החקירה עלה כי נוה, בהיותו ראש לשכת עורכי הדין ובעל מעמד משמעותי ודומיננטי בבחירת שופטים, "פעל באופן מהותי, במספר הזדמנויות, לקידום מינויה של כרייף, בהיותו בניגוד עניינים חריף נוכח הקשר האישי-אינטימי ביניהם".

ואולם, למברגר ידע שהליכה לבית המשפט עם אישום של מרמה והפרת אמונים נגד נוה, כאשר הראיות להוכחת האשמה הושגו בדרך בלתי חוקית של פריצה לטלפונים של נוה ופגיעה קשה בפרטיות, תגרום לפרקליטות יותר נזק מתועלת.

בהחלטתו הסביר למברגר את הדברים בלשון משפטית יבשה: "מכלול הנסיבות - מעשיהם הלכאוריים החמורים של נוה ושל כרייף, כעולה מן השיח ביניהם, מחד גיסא; והפגיעה הקשה בפרטיותו של נוה, באופן שמעמיד בסימן שאלה של ממש את קבלת הראיות על-ידי בית המשפט, מאידך גיסא - יהיה זה לא הוגן ולא נכון לעשות שימוש בראיות שמקורן בפגיעה קשה בפרטיותו ובזכויותיו של נוה, תוך הפרה לכאורה של החוק, ועל בסיסן להעמיד אותו לדין פלילי, כאשר נותרנו עם עבירה של מרמה והפרת אמונים".

במילים קצת פחות משפטיות ודיפלומטיות, אפשר לומר כי למברגר ידע היטב שהגשת כתב אישום נוה לבית המשפט תביא לא רק להעלאתו על דוכן הנאשמים של נוה, אלא שגם הפרקליטות תועלה מטאפורית לדוכן הנאשמים ותואשם על-ידי ההגנה בשימוש שלה בראיות, שהושגו בדרך נלוזה של פריצה לטלפונים סלולריים ופגיעה בפרטיות. למברגר ידע שעורך דינו של נוה, בעז בן-צור, לא ירפה מהעניין הזה, ושהתקשורת לא תפסיק לעסוק בכך, והעדיף שלא לקחת סיכון.

זו לא מכה לפרקליטות

לשתי הסיבות המרכזיות לסגירת התיק נגד נוה וכרייף אפשר להוסיף סיבות משנה שחיזקו את ההחלטה. למשל, שנוה לא ישב בוועדה לבחירת שופטים בעת שכרייף מונתה, אלא "רק" השפיע עליה מבחוץ באמצעות נציגי לשכת עורכי הדין. למשל, ששמונה מבין תשעת חברי הוועדה, בהם שופטים מבית המשפט העליון, החליטו למנות את כרייף ללא קשר לקשרים שלה עם נוה.

בנוסף, צריך לזכור שנוה וכרייף אומנם לא יואשמו בפלילים, אבל אי-אפשר לומר שהם לא שילמו על התנהלותם מחיר כבד. במעצר, בחקירה, בפגיעה הקשה בפרטיותם, בהוקעה הציבורית. כרייף גם בגדיעת הקריירה שלה כשופטת, ונוה בכך שירד ממעמדו כיו"ר לשכת עורכי הדין. יש לקוות שאין לו תוכניות לנסות ולחזור לשם.

בשולי ההחלטה שלא להאשים את נוה וכרייף בשוחד או בהפרת אמונים, הוחלט גם שלא להאשים את כרייף בשיבוש מהלכי משפט, למרות שהיא ביצעה לכאורה גם עבירה של השמדת ראיה, בכך שמחקה התכתבויות מהטלפון הנייד שלה בעת שהייתה בתחנת המשטרה.

קשה שלא לחוש תחושות של אפליה לטובה של כרייף בעניין הזה, נוכח העובדה שהיא הייתה שופטת בשעה שביצעה את העבירה לכאורה. גם למברגר ציין כי "קיים לכאורה אינטרס ציבורי להעמיד לדין את כרייף בגין מעשה זה".

למרות הביקורת, צריך לומר שבהרבה מקרים שבהם מוחלט שלא להאשים חשוד בעבירה עיקרית, הוא לא יואשם גם בעבירה נלווית שלמעשה באה לעולם בשל החקירה נגדו. מה עוד שמצב שבו כל מה שהיה נשאר מפרשת "מין תמורת מינוי" הוא משפט פלילי של כרייף בגין מחיקת תכתובת מהטלפון שלה, היה אבסורדי למדי.

אם לסכם, רבים תוקפים היום את הפרקליטות על החקירה נגד נוה וכרייף, וכותרות חלק מהעיתונים זועקות שמדובר ב"מכה לפרקליטות", אבל את הדברים אפשר גם לראות באופן אחר. בסופו של דבר, המסר מהחלטת סגירת התיק הוא שבמדינת חוק המטרה לא יכולה להכשיר את האמצעים. כפי שהשב"כ לא רשאי לענות נחקרים (שאינם "פצצה מתקתקת") כדי להגיע למידע ביטחוני - כך גם הפרקליטות לא צריכה לעשות שימוש בראיות שהושגו תוך פגיעה אנושה בפרטיות כדי לעשות שימוש בהן לניהול הליך פלילי. זהו מסר נכון וראוי.

עוד כתבות

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

על קודקודו של הר בגליל מצאנו משקה חלומי עם מרכיב סודי ועיסוי תאילנדי מסורתי

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דיווח: מגעים לשיחה בין ביידן לנתניהו - ככל הנראה עוד היום

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין