גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסיפור שמתחיל ב-12 מקלות של ארטיק ונגמר במשחק ישראלי שמשגע את העולם

איך הפך המשחק פופיט, שנולד בישראל של שנות ה־70 ולא עניין אף אחד במשך עשורים, לתופעה עולמית עם 500 מיליון צפיות בטיק־טוק, מפעלים שלא עומדים בקצב וגל חיקויים מסין ומקוריאה? ● הסיפור מתחיל ב־12 מיליארד מקלות של ארטיקים ועובר אפילו דרך אנה פרנק

המשחק פופיט של פוקסמיינד
המשחק פופיט של פוקסמיינד

משחק הלהיט פופיט (Poppit) שמשווק בארץ גם בשם "העכבר האחרון" ומשגע ילדי בית הספר בארץ וברחבי העולם, הוא דוגמה לאופייה המתעתע של תעשיית המשחקים וכמה קשה לצפות מה יהיה המוצר שיהפוך ללהיט. מי היה מאמין שמשחק צנוע, שהומצא בכלל בישראל בשנות ה-70 ושבתחילתו אף משווק לא רצה בו, יהפוך לתופעה היסטרית, עם 500 מיליון צפיות בטיק-טוק, מפעלים שלא עומדים בקצב הייצור וצונאמי של חיקויים מסין ומקוריאה.

ואם זה לא מספיק, פופיט הוא בכלל המצאה של בן כיתתה של אחת הנערות הידועות בהיסטוריה, אנה פרנק. והרעיון למשחק? מקורו בכלל בחלום ביעותים על סרטן השד. מבלבל? זו רק ההתחלה.

כדי לפוגג מעט את הבלבול אנו פונים לקנדה הצוננת. שם יושב כבר יותר מ-30 שנה דוד קפון, ישראלי לשעבר, המנכ"ל של חברת פוקסמיינד, שמשווקת את המשחק, ובראיון ל-G הוא מספר את סיפורו של הלהיט העולמי כמו גם את סיפורם של ממציאיו הישראלים, שכבר לא יכולים ליהנות מההצלחה המטורפת.

דוד קפון / צילום: פרטי

ורק למי שטרם נתקל בתופעה שכבר השוו אותה לספינר ולפוגים, הסבר קצר: לוח המשחק עגול וכולל שש שורות של בועות, בדומה למשטחי הפצפצים המוכרים. כל משתתף לוחץ בתורו על בועה אחת או יותר באותה שורה. מטרת המשחק היא לגרום ליריב ללחוץ על הבועה האחרונה, לחיצה שפירושה הפסד בסיבוב.

בקיצור, משחק חשיבה חביב ולא מחייב, שכל סיבוב בו נמשך דקות ספורות. מתאים מאוד להפסקות בבית הספר ובהחלט בעל פוטנציאל. ועדיין, ההתחלה לא רמזה על שום דבר בכיוון.

מוצר שנולד בחלום

קפון הגיע לקנדה ב-1985 ללימודי MBA, הכיר שם את אשתו, ונשאר. ב-2001 הקים את חברת משחקי החשיבה פוקסמיינד, שלה יש חברה אחות בישראל תחת אותו שם. קפון שותף גם בחברה הישראלית, המנוהלת על ידי מאיר רונן.

"ממציאי המשחק הם תיאו ואורה קוסטר", מספר דוד קפון. "תיאו היה בן כיתתה של אנה פרנק. הוא אומץ על ידי משפחה הולנדית, ובניגוד לאנה פרנק עבר את כל מלחמת העולם השנייה מבלי להתגלות על ידי הנאצים. הוא נפטר לפני שנתיים.

"בתחילת שנות החמישים, כשהיה כבר איש צעיר, תיאו החליט לעלות לישראל ופגש את מי שתהיה אשתו, אורה. לשניים היה גם חיבור יצירתי ועסקי, והם הקימו יחד חברה בשם תיאורה דייזיין, שעסקה בהמצאת משחקים והצליחה יפה.

"אורה הייתה זו שבדרך כלל הייתה מביאה את הרעיונות. היו לה בראש רעיונות כמו זיקוקי דינור, ותיאו היה הופך אותם למוצר. הסיפור של אחד המוצרים המוקדמים שלהם מדגים את זה: בסוף שנות השישים או תחילת השבעים, ילדים שיחקו הרבה עם מקלות ארטיקים. אורה חשבה שכדאי לייצר להם מקלות שיהיו מתאימים לבנייה והרכבה. תיאו, עם הראש ההנדסי שלו, ישר חשב על מקלות עם חריץ באמצע ונקודת חיבור.

"רצה הגורל, וכשהוא היה בניו יורק כדי לשווק את המשחק הוא נתקע במעלית עם המנכ"ל של חברת מוצרי החלב הגדולה ביותר בארה"ב באותם ימים. זה נגמר בהסכם שהוביל את תיאו ואורה למכור לחברה הזו 12 מיליארד מקלות ארטיק".

ובחזרה לפופיט. אף שבמשך השנים פיתחו בני הזוג כ-160 משחקים וכבר היו להם דלתות פתוחות ליצרנים ולמשווקים - דווקא עם הפופיט זה לא הלך להם בקלות. הרעיון למשחק נולד גם הוא באופן לא שגרתי. "זה סיפור מוזר", אומר קפון. "בשנת 1974 אחותה של אורה נפטרה מסרטן השד בגיל צעיר יחסית. כמה חודשים אחרי מותה, לאורה היה חלום - ואני מצטט את מילותיה - על שדה של שדיים. היא באה לתיאו, סיפר ואמרה לו שהיא חושבת שצריך לפתח מזה מוצר. תיאו יצר משהו שמזכיר את המוצר כיום, רק עם משהו שנראה כמו פטמות בקצה הבועות.

אורה קוסטר, ממציאת המשחק / צילום: פוקסמיינד

"אני קיבלתי מתיאו את פופיט רק ב-2008, מה שאומר שבמשך 30 שנה הם הציעו את זה להרבה גורמים, ואף אחד לא רצה. אמרתי לקולגות שלי שזה מוצר מדהים שגם שיימכר, אבל הם לא ראו את זה ככה. רק ב-2012 באתי ואמרתי, אנחנו עושים את המוצר הזה. אבל עדיין היו לי ספקות. בהתחלה קראנו לזה Last Mouse Lost, 'עכברון אחרון בעברית. ב-2014 אותו בגרסה מרובעת וקראנו לו GoBong!. בשני המקרים טעינו".

למה? איך זה התקבל בשנים הראשונות?
"היו בעלי חנויות קטנות בארצות הברית, לקוחות שלנו, שהתאהבו במוצר. אחד מהם מכר תוך שלושה חודשים אלף יחידות. אבל היו גם חנויות שמכרו הרבה פחות טוב. להגיד שזה היה crazed? בשלב זה, ממש לא".

ואז הגיעה נקודת המפנה

נקודת המפנה התרחשה רק חמש שנים מאוחר יותר, מספר קפון. "ב-2016 הייתה לי פגישה עם הקניין של רשת הכלבו האמריקנית טארגט. הראיתי לו את המוצר הזה ועוד מוצרים רבים אחרים שלנו, אבל הוא החליט לא לקחת שום דבר. שלוש שנים אחר כך, ב-2019, פגשתי אותו שוב בתערוכת משחקים וצעצועים בנירנברג.

התברר שהוא בינתיים עזב את טרגט והצטרף כסגן נשיא לחברה אחרת. הוא נזכר במוצר שלי מ-2016 וחשב שיכול להיות רעיון טוב לצרף אותו לליין של משחקים שהם פיתחו לחברת טרגט. הוחלט שהמותג ישווק אקסלוסיבית לטרגט, תחת השם !Pop it.

"שלושה-ארבעה שבועות אחרי שפופיט עלה למדפים של טרגט התקשר אליי אותו סגן הנשיא, וסיפר לי ששאלו אותו אם הוא משקיע כסף בפרסום המשחק או עושה מהלכים בסושיאל מדיה. הוא לא עשה כלום, אמר לי, אבל הם סיפרו לו שהמכירות פשוט מטורפות, המוצר עף מהמדפים, בכמויות שעברו את כל הציפיות שלהם, יותר מ-500,000 יחידות בשנה, כשב-60% מהזמן הם נמצאים במצב שאזלה להם הסחורה. כולנו נתפסנו לגמרי לא מוכנים, ומצאנו את עצמנו במצב שאנחנו לא יכולים לעמוד בביקושים מבחינת קצב הייצור".

אחרון מפסיד - המשחק / צילום: פוקסמיינד

קפון מייחס חלק מרכזי בהצלחה לפופולריות הרבה של פופיט ברשת טיק-טוק. "באוגוסט 2020, בעיצומה של המגפה, עלה קמפיין משפיענים לפופיט בטיק-טוק. פתאום המספרים שלנו באמזון יצאו מכלל שליטה, היינו כל הזמן במצב של גמר מלאי. המוצר היה חם יותר מהשמש. היו לנו משהו כמו 500 מיליון צפיות רק בטיק-טוק. אבל אז כמובן גם הגיעו כל החיקויים".

זו מלחמה!

וכאן מגיע החלק הפחות אופטימי של הסיפור. לפוקסמיינד קנדה אין הגנת פטנט על המוצר. "יש הגנות אחרות, כמו סימני מסחר תחת השם !Pop it", מסביר קפון. "יש גם זכויות יוצרים, אבל עדיין קשה מאוד להגן על מוצר כזה, שכל כך הרבה רוצים לזייף אותו. בהערכה גסה, מאוקטובר 2020 עד היום נמכרו בין 40 ל-60 מיליון מוצרים דמויי פופיט, שמהם אנחנו מכרנו מיליונים בודדים בלבד".

על כל מוצר שאתה מוכר החקיינים מוכרים עשרה?
"אולי אפילו יותר. אני מקבל באופן שוטף הצעות מיצרנים סיניים שפונים ושואלים אותי האם אני מעוניין לקנות מהם את המוצר הכי חם בעולם כיום - ומציעים לי בלי שמץ בושה את המוצר שלי. כמובן שאין להם מושג למי הם פונים, כי הם ניזונים מרשתות תפוצה שמוכרות כתובות מיילים לכל דורש. במובן מסוים זו אפילו מחמאה, אבל זו גם מלחמה".

איך פועלים במלחמה כזו?
"בהתחלה נכנסנו להלם, אני רואה את כל העובדים שלנו עם פנים נפולות, מחכים לראות מה יהיה הפתרון, איך נקבל בעלות בחזרה על הבייבי שלנו. היה ברור לי שהפתרון שלנו צריך להיות בכמה חזיתות.

אחת מהן היא הזירה המשפטית, אכיפת הזכויות המשפטיות שלנו באמצעים חוקיים. זה יעיל מול הרשתות הגדולות, אבל לא שווה כלום מול הפיראטים הקטנים, כי איך תאכוף את זכויותיך על מפרי חוק שקונים את המוצר ישירות מסין, מהפיליפינים, מווייטנאם או מטייוואן?

"זירה נוספת היא החדשנות, שבה תמיד היינו חזקים וידענו להשאיר את עצמנו צעד או שניים לפני המתחרים. כאן הפתיע אותי לגלות עד כמה החקיינים שמים אפס אנרגיה או אפס יכולות כדי להוסיף חידושים למוצר. ואת זה אנחנו עושים ונעשה. אני לא רוצה להיכנס עדיין לפרטים, אבל יש לנו חידושים טכנולוגיים וחידושי עיצוב. לחידושים האלה כבר יש לנו הגנות הרבה יותר טובות".

"אנחנו מוכרים מאות אלפי יחידות של המוצר ומתמודדים עם הרבה מאוד זיופים באיכות גרועה", אומר מאיר רונן, מנכ"ל פוקסמיינד ישראל, "אבל זה לא מצליח להרוס לנו: נחמד לחשוב שהמצאה ישראלית הפכה ללהיט עולמי שמצליח בטירוף. כשחושבים גם על הסיפור האישי של הממציאים, זה אפילו מרגש". 

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"