גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רוצים להתחיל גיוס המונים? יו"ר הדסטארט מסביר איך עושים את זה נכון

מאז הקמתה הוכיחה פלטפורמת הדסטארט כי ערבות ההדדית היא חלק מהזירה העסקית, משיווק ומפרסום ● בשיחה עם גלובס מסביר יו"ר הקבוצה אסף גרינפלד, מה עשתה הקורונה לפעילות, כמה פרויקטים מגיעים ליעד, ואיך הם שומרים על המותג של עצמם

אסף גרינפלד / צילום: כדיה לוי
אסף גרינפלד / צילום: כדיה לוי

בתקופת הקורונה גויסו 8 מיליון שקלים עבור יותר מ-100 עסקים במסגרת מיזם "עוברים את זה יחד" שפעל בפלטפורמת הדסטארט. המגייסים הם עסקים, רבים בתחום המזון, שנקלעו לסכנה קיומית והמשקיעים הם צרכנים ששילמו על ארוחה עתידית והזרימו כסף שהוא בבחינת אוויר לנשימה עבור עצמאים, שנחלו אכזבה מהתמיכה שציפו לקבל מהמדינה. מסעדות שניצלו מסגירה בתמורה לארוחה עתידית הפכו למודל שביסס אמון ותמיכה של הצרכנים בעסקים שהם מכירים יותר או פחות מהשגרה של פעם.

קבוצת הדסטארט קמה בישראל ב-2011 על ידי היזמים מעין מלצר, יונתן גל ויוסי מאירי הרעיון היה לצמצם את הפער שבין חלום להגשמתו דרך קהילה ומימון. מי שעומד בראשה הוא אסף גרינפלד שהצטרף כשנה לאחר ההקמה. מאז הקמתה גייסה הקבוצה כ-630 מיליון שקל מכ-850 אלף תומכים עבור כ-4,600 מיזמים.

תחת מטריית הדסטארט פועלים כמה מותגים: giveback, לגיוס תרומות לפרויקטים חברתיים, beactive למימון מאבקים משפטיים ו-Fundit להשקעות וגיוס הון דיגיטלי בתמורה לני"ע ולאג"ח (גיוס הון של חברות שאינן ציבוריות). המודל העסקי של הדסטארט נשען על עמלות: בהשקעות דרך Fundit מדובר ב-5% מסכום הגיוס, בהדסטארט 9% וב-giveback לא נגבית עמלה. מי שמשלם הוא העסק המגייס.

"אתרי קבוצת הדסטארט נותנים במה וכלים פרקטיים לקידום של יזמות ואקטיביזם מכל קשת הדעות והתחומים", אומר גרינפלד בראיון לגלובס.

יותר מ-3,500 מיזמים עלו בהדסטארט עד כה. הראשון היה לטובת גיוס ספר של הסופר אילון שלו, שלימים הפך לסטארט-אפיסט: "היזם יוצא לדרך בדומה לכל אפיק אחר שהיה בוחר בו. הוא בונה תוכנית עסקית ומגדיר יעדים. אלינו הוא מגיע מגובש עם היקף ההשקעה שהוא צריך להגשמת החלום. אם מדובר ביזמות אמנותית (הדסטארט), חברתית (גיבבאק וביאקטיב) או עסקית (פאנדאיט), מימון על ידי קבוצת תומכים, תורמים או משקיעים לצורך הגשמתה מהווה אלטרנטיבה נכונה, מאוזנת ובריאה יותר מאשר פנייה לגורם מממן בודד".

מושכים יזמים שבטוחים בעצמם

"אנחנו מתנהלים כחברה אינטרנטית לחלוטין וגם השיחות עם היזמים נעשות וירטואלית. מעבר ליעילות, אנחנו חושבים שהמשקיעים צריכים לדעת לספר את הסיפור בכתב או בווידאו מבלי ששוחחנו איתם לפני. המשקיע נכנס לפאזה טקסטואלית ואינטרנטית מההתקשרות הראשונה שעוברת לפינג פונג של ההתכתבויות. הוא קובע את הסכום שיגשים לו את החלום, אם זה יישמע תלוש נביע עמדה ובהתאם למוצר או לשירות, נמליץ על משך הזמן שכדאי שהפרויקט יימשך. אם המיזם לא עומד ביעד, גם בשקל אחד, הכסף לא נסלק מהמשקיעים ואנחנו לא מקבלים עמלה ולכן אנחנו שותפים לסיכון. המדיניות הזו משכה אלינו יזמים שהם יותר בטוחים בעצמם. אם מגייסים יותר מהיעד - מה טוב. אם הגיוס נכשל, אפשר לחזור אחרי חשיבה מחדש. יש יותר מ-50% הצלחה וזה אומר שיש יותר מ-40% פרויקטים שמקבלים סיוע וליווי ולא מגיעים ליעד. עבורנו זה אומר שהשקענו בהם לריק אבל זה חלק מהכלכלה של העניין. 50% הצלחה זה שיעור גבוה מהבנצ'מרק של הפלטפורמה האמריקאית קיקסטארטר".

בתוך הפלטפורמה נוצרת תחרות, למשל בין מסעדות שמתחרות על כיסו של המשקיע. איך זה עובד?
"כמו בהפסקת פרסומות שבה אין הגבלה לחברות מאותו התחום, גם אצלנו אין בלעדיות בתחום מסוים. מי שיציע את העסקה המשתלמת ביותר, ירוויח את הצרכן. בהיבט השיווקי, קידום פרויקט דרך מימון המונים הוא תורה שלמה. זה מאתגר יותר משיווק דרך קמפיין פרסומי, והאתגר גדל ככל שהגיוסים גדלים בהיקפם. הדומה הוא שגם בגיוס המונים המסר חייב להיות ארוז נכון. כשמיזם מצליח לעמוד ביעדים זו תחושת ניצחון שלא פוסחת על הערבות ההדדית. תחשבי על עצמאי שהמערכת הבנקאית הפנתה לו גב ושביום אחד סגר את הדלת של העסק בלי אופק, והוא ניצל אחרי שקיבל תמיכה מהלקוחות. בתקופת הקורונה מדהים היה לראות את הקהילה החזקה שסובבת עסקים ואת המחויבות למותג. עסק כזה הופך אחראי יותר לגורלו. הקהילה מחויבת לעסקים מכורח קיומם וזה לא תמיד קשור לוותק, גם עסקים צעירים עם סיפור טוב הגיעו לתוצאות מדהימות. הצרכנים זכו לצאת מהמצוקה האישית ולהסתכל על האחר - חווית הנתינה היא חזקה ושווה יותר ממה שמקבלים בתמורה. הצרכנים קנו לא רק ארוחה במחיר משתלם אלא גם אסקפיזם".

לשים את האגו בצד

היו עסקים שהגיוס היה עבורם בבחינת להיות או לחדול. פאב המנזר, מוסד תל אביבי ותיק ומוערך מצא את עצמו בסיטואציה לא מוכרת של סגירת שערים. הבעלים ליאור הרגיל  התיישב מול המצלמה וקרא לקהילתו ולשאר הצרכנים לתמוך. יום לפני המועד האחרון לגיוס, הושלמה המשימה והרגיל נשם לרווחה. "עבור רוב העסקים זה היה הסיפור. היו כאלה שהיו צריכים לשים את האגו בצד כדי להימצא בסיטואציה של לבקש כסף מהציבור, למרות שבפועל מדובר במכירה מוקדמת למוצר שיסופק בהמשך".

זה דומה לעולם הקופונים שקם הרבה לפניכם - משלמים מראש ומקבלים תמורה מוגדלת.
"לא אמרתי שהמצאנו משהו חדש, אלא שיש פה עטיפה של נסיבות שנותנות לגיטימציה לפרי-סייל של מוצר או שירות. וזה לא נעצר בזה, השיתוף מחזק את הקשר בין הצרכנים לעסקים שיכולים לקחת את זה צעד קדימה. היה לנו מיזם בשם גרופר, משקה מוגז אורגני טבעי. היזמים מכרו את המוצר עוד לפני שהוא יוצר רק על סמך המסר השיווקי. הם גייסו 310 אלף שקל מ-2,300 תומכים אבל יותר מזה הם גייסו מאות צרכנים שחיכו למוצר. כשהם הגיעו ליעד כבר היו להם שגרירים של המותג - ועכשיו הם בגיוס הון בפאנדיט דרכו יהפכו את הקהל לשותפים".

האם אתם עורכים סינון לעסקים שיפרסמו בפלטפורמה?
"איכות החברות היא קריטית כי היא תקרין על המותג שלנו. זו הסיבה שמעטות החברות שעולות בפאנדיט. לנו יותר מה להפסיד. בפאנדיט יצאנו מנקודת הנחה שאנחנו מחנכי שוק להשקעות המונים. לכל ענף שנכנסנו אליו כאלטרנטיבה, הפרענו לשחקני המימון המסורתיים שנהנו מכוח לא מידתי. אבל אנחנו לא באים להחליף אף אחד אלא לגוון את המקורות ובכך לקדם יזמות ויצירה. בפאנדיט אנחנו שמים פוקוס על גיוסים בתחום הנדל"ן בארץ ובחו"ל. 85% מתוך 350 מיליון שקל שגייסנו עד היום היו בתחום הזה, זה יכול להיות עסקאות של פינוי-בינוי, תמ"א 38 או השבחה מעבר לים. לאחר שהחברה השלימה את הגיוס אנחנו יוצאים מהתמונה בממשק שבין המשקיע לחברה אבל ממשיכים לעקוב. הייתה לנו למשל את חברת קנאבוטק (המפתחת מוצרים המשלבים בין קנאביס לפטריות מרפא), ב-2019 היא גייסה שיא של 6.3 מיליון שקל מ-600 משקיעים ונשארו לא מעט מתעניינים שרצו שהמשיכו לטפח את הקשר עם המשקיעים. החברה יצאה לסבב נוסף וגייסה יותר מ-12 מיליון שקל מ-900 משקיעים ועם הגשת תשקיף לרשות ני"ע. ברגע שאדם או עסק מגייס כסף למימוש החלום הוא מגייס קבוצה של אנשים נאמני מותג שמאמינים ורוצים בהצלחה. מאלבום מוזיקלי ועד מאבק משפטי. נאמנות למותג ממשיכה איתך הלאה גם אחרי הגיוס. כדי לא לייצר מצב של איפה ואיפה, בחרנו שלא להשתתף בהשקעות בעצמנו".

דמוקרטיזציה של הכלכלה 

הקורונה טלטלה את המגזר השלישי והובילה לעצירה של תרומות ותמיכה בעמותות. את הצורך הזה הרגישו בקבוצה היטב בפלטפורמת גיב בק שקמה ב-2017 "מתוך ראייה שחייבים להחזיר את הציבור לתרום. שריר שהיה חזק בדורות ותיקים התרופף וזה לווה בראייה צינית כלפי עמותות בעקבות פרסומים שחלק גדול מהתרומות עובר למשכורות גבוהות של מנהליהן. בגיב בק הצרכנים רואים בדיוק לאיזה פרויקט הכסף שלהם הולך". מתוך הקורונה צמחו גם פרויקטים מרגשים דוגמת 'תעבירו זאת הלאה' של 'הצינור' (רשת 13) שגייס 18.5 מיליון שקל מהמענקים שחילקה הממשלה לאזרחים. 21 אלף מתוכם תרמו את המענק. "זו דוגמה קלאסית לכך שהציבור מצביע ברגליים ואומר שמשהו פה לא הגיוני. שהממשלה מחלקת 750 שקל למלצר מובטל וגם לטייקון עשיר. ראינו לאן זה הלך עם החזון של גיא לרר, חרגנו ממנהגנו בכל מיני אספקטים ובפיתוחים דיגיטליים וזה הפך להיות פרויקט גדול שנתן פרספקטיבה מעניינת לכוח של מימון המונים ולכוח של הקהילה ולהבנה שבסוף אנחנו חלק ממכלול. כשיש מספרים לא צריך פילוסופיה: גדלנו ב-100% לעומת 2019 בהיקף גיוסים ולא כי היה יותר כסף, אלא כי הייתה אחריות כלפי האחר".

גם לגיוסים פוליטיים יש במה בפלטפורמה בי אקטיב - מרב מיכאלי גייסה 380 אלף שקל מ-2,100 תורמים (היעד שלה הסתכם ב-220 אלף שקל). פרופ' ירון זליכה גייס 342 אלף שקל מ-728 תומכים ויצא בסבב גיוס נוסף. "אנחנו נותנים מקום לכל אחד ולא ננקוט עמדה. בשורה התחתונה, במסגרת החוק אנחנו מנסים לעשות תהליכים של דמוקרטיזציה של הכלכלה ולהביא את כוחו של הצרכן הבודד בכל אפיק. בפאנדיט אנחנו רואים איך תחום ההשקעות פוגש את עולם מימון ההמונים. זו אבולוציה שלא ניתן לעצור. דברים שהיו הגיוניים בעבר, פחות הגיוניים היום, יש לנו מתחרים בכל האתרים ואם ייכנסו לנו עוד מתחרים לא יהיה שמח ממני, כי זה יוכיח שעשינו משהו נכון. קיבלנו כמה הצעות לצאת מעבר לים, כולל מאיחוד האמירויות שם השוק הזה מאוד לא משוכלל. אחרי שנתמחה בזירה הביתית נצא למדינות אחרות".

אסף גרינפלד

בן 45, נשוי ואב ל-3, מתגורר ברמת השרון • שותף מייסד ויו"ר קבוצת הדסטארט ו-Fundit ● יו"ר קבוצת The Box ובעברו שימש כמנכ"ל חטיבת המימון הישראלית של Daimler Financial Services ● "מנסה לרוץ כמה שיותר. מקווה לחזור לצייר ולעשות מוזיקה אלקטרונית"

קבוצת המימון הדסטארט (headstart)

קמה ב-2011 ● תחתיה פועלים מותגי הקבוצה: הדסטארט "להגשמת חלומות" יזמים, giveback לגיוס תרומות לפרויקטים חברתיים (כל סכום שנצבר מעבר לכיסוי התפעול והסליקה נתרם לפרויקטים המגייסים), Fundit השקעות וגיוס הון לעסקים (יחד עם פועלים ו-IBI), beactive מימון המונים למאבקים משפטיים, חקיקתיים וציבוריים.

עוד כתבות

אקסל / אילוסטרציה: Shutterstock

כך הבינה המלאכותית תעזור לכם להשתמש באקסל

מיקרוסופט החלה להכניס כלי AI לתוכנת האקסל ● בקרוב תוכלו לקבל ניתוחי מגמות ותובנות על הנתונים שלכם, לייצר נוסחאות בקלות בעזרת טקסט, ולקבל דגש על מה שחשוב לכם

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים האיראנית, אך עדיין יש כמה חברות שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזי ג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל. כעת יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

בורסת שנחאי, סין. / צילום: Shutterstock

רוב הבורסות באירופה סגורות; AMD פרסמה תחזית פושרת, המניה ירדה ב-7% במסחר המאוחר

מדד ניקיי ירד ב-0.4% ● באירופה רוב הבורסות סגורות לרגל האחד במאי ● גם סופר מיקרו צוללת ב-10% בעקבות הדוח הרבעוני ● המדדים המרכזיים בארה"ב סגרו את החודש עם ירידות של כ-4% ● היום הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, ואגב כך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?

בלינקן יוצא לפעילים שהפגינו מחוץ למלון שבו הוא לן בתל אביב / צילום: Associated Press, Evelyn Hockstein

בלינקן למשפחות חטופים בתל אביב: "לא ננוח עד שנחזיר את כולם"

זוהו שני שיגורים שחצו משטח לבנון ונפלו בשטחים פתוחים, לא דווח על נפגעים או נזק • מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו בחמישה מרחבים שונים בדרום לבנון • ראש האופוזיציה לפיד ייצא לביקור מדיני באיחוד האמירויות • דיווח ב-CBS: ארה"ב שוקלת לקלוט קבוצת פלסטינים מהרצועה כפליטים' כולל אופציה למעמד קבע • צבא ארה"ב הודיע: הושמד כלי שיט בלתי מאוייש של החות'ים בתימן ● עדכונים שוטפים 

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

אפליקציית רייזאפ / צילום: מתוך אתר החברה

בגלל המלחמה: סטארט-אפ הפינטק רייזאפ מפטר מחצית מעובדיו

קצב גיוס הלקוחות לא עמד בציפיות, וגם עלות גיוס לקוח הפכה להיות הרבה יותר גבוהה, ולכן החברה החליטה היום על פיטורי כמחצית מכוח-האדם ● ברייזאפ מדגישים כי בקופתה יש מספיק כסף להמשיך להתנהל, וכי המהלך, שכולל גם שינויים אסטרטגיים, יאפשר להגיע לרווחיות

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מועד התשלום על ימי המילואים מגיע: כמה יקבלו מאות אלפי מגויסים?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום היום (ד'), כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו–פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

ניצן גולדברג, משנה למנכ''ל ומנהל אגף סחר ושיווק קבוצת שופרסל / צילום: יח''צ

עזיבה שלישית בתוך חודש: המשנה למנכ"ל שופרסל הודיע על התפטרות

ניצן גולדברג, המשנה למנכ"ל ומנהל אגף סחר ושיווק בשופרסל, הודיע על עזיבתו ● מדובר בבכיר השלישי שעוזב את הקבוצה לאחר ההשתלטות של האחים אמיר, אחרי שסמנכ"לית התקשורת התאגידית וסמנכ"לית משאבי האנוש הודיעו גם הן על סיום תפקידן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

ישראל נפרדת ממערכת הפטריוט: כמה יירוטים היא רשמה ומי המחליפה?

33 שנים מאז שהוטעמה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס, אתמול / צילום: Reuters, Selcuk Acar/Anadolu Agency

מצוידים ברימוני הלם: המשטרה פשטה על אוניברסיטת קולומביה ופינתה את המפגינים

השוטרים הגיעו אתמול בלילה מצוידים ברימוני הלם ופשטו על בניין המילטון באוניברסיטת קולומביה בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים ● באוניברסיטאות אחרות ברחבי ארה"ב נמשכו המהומות בעוצמה נמוכה יותר