גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשת שיכון ובינוי: עופר קוטלר ניהל מו"מ להסדר טיעון, אך נסוג כי נדרש לרצות מאסר

מתמלילי החקירות שהגיעו לידי גלובס עולה כי המנכ"ל לשעבר הכחיש בחקירותיו כי אישר לשחד עובדי ציבור זרים באפריקה, זאת למרות עדויות של בכירים בחברה נגדו ● לאחרונה ניהל קוטלר מו"מ עם הפרקליטות להודאה באשמה, אך חזר בו בשל דרישה תקדימית לריצוי מאסר

עופר קוטלר / צילום: תמר מצפי
עופר קוטלר / צילום: תמר מצפי

"חוץ מזה שאני בשוק, אני כופר בכל מה שאמרת. אני לא רוצה להתייעץ עם עו"ד. אין לי מה להסתיר", כך השיב מנכ"ל שיכון ובינוי  לשעבר (2008-2015) עופר קוטלר בפתיחת חקירתו בפברואר 2018 בפרשת השוחד בבינוי ושיכון. לדברי קוטלר, כשפרשת השוחד התפוצצה הוא היה אחוז תדהמה. "לא מאמין שזה קרה בכלל", אמר.

כאשר חוקר המשטרה שאל את קוטלר אם מתן שוחד לעובדי ציבור זרים היה נוהג שכיח בתרבות העסקית של שיכון ובינוי, קוטלר השיב בשלילה נחרצת. "לא דובים ולא יער. לא היה ולא נברא... אף אחד לא העז לגשת אליי בנושאים שכאלה בחיים, כי הם ידעו את עמדתי בנושא הזה", אמר.

גם חקירתו השנייה של קוטלר, לאחר ששהה במעצר, נפתחה בזעקת חפות. "אני מכחיש מכל וכל", אמר קוטלר. "לא הייתי מעורב בשום מתן שוחד לאף אחד, ללא יוצא מן הכלל".

לגלובס נודע כי לאחרונה דווקא ניהל קוטלר משא-ומתן מול הפרקליטות להודאה באשמה לצורך הגעה להסדר טיעון. אולם הפרקליטות קבעה תג מחיר גבוה, וקוטלר נסוג מההסדר. הפרקליטות דרשה כי במסגרת ההסדר, ייגזר על קוטלר עונש מאסר בפועל בגין עבירת השוחד לעובד ציבור זר.

יש לציין כי מאז כניסת החוק לתוקף ב-2008, מעולם לא הועמד לדין אדם במתן שוחד לעובד ציבור זר, ומבחינה זו הפרקליטות מציבה רף משמעותי מהתיק הפלילי הראשון שהיא מנהלת.

בפברואר 2021 הודיעה פרקליטות מיסוי וכלכלה לשיכון ובינוי ולמנהלים בחברה לשעבר כי נשקלת העמדתם לדין, בכפוף לשימוע. זאת, בגין מתן שוחד לעובדי ציבור זרים בחו"ל תמורת קידום אינטרסים של החברה.

"אולי התרשלתי"

בחקירתו הראשונה טען קוטלר כי הדוחות שמדברים על תשלומי מזומן בחו"ל ללא קבלות בהיקפים נרחבים עסקו בכלל בתשלומי אוכל ושמירה, וכי מדובר בסכומים של מאות אלפי שקלים או דולרים. בפועל, מדובר על כ-10 מיליון דולר בשנת 2009 בלבד.

החוקר רפ"ק אבישי שטאובר הציג בפני קוטלר את גרסת מנכ"ל החברה הבת של שיכון ובינוי "SBI" לשעבר, יהודה אלימלך, שהיה כפוף לו. אלימלך העיד במשטרה כי הוא התריע בפני קוטלר ב-2010 כי מדובר בתשלומי שוחד. קוטלר השיב: "לא ידוע לי על כך... אני בחיים לא ראיתי רשימות כאלה של תשלומי שוחד וגם לא אישרתי אותן. במידה ודובר על תשלומי עמלות או ייעוץ, אני בטוח שדרשתי להפסיק עם זה לאלתר".

בפתח חקירתו השלישית, קוטלר החל לשנות קמעא את הכיוון, ואמר כי הוא אמנם לא נתן שוחד מעולם ולא נתן אישור לאף אחד לתת שוחד, אך לאור הראיות שהוצגו בפניו בחקירה, "אולי אני התרשלתי ולא מנעתי, אבל אני לא מכיר שום דבר".

לטענת קוטלר, אלימלך עזב את החברה ב-2012, בעקבות המדיניות הנחרצת והבלתי מתפשרת של קוטלר בנושא תשלומים לא אתיים. כאשר רוני פלוך החליף את אלימלך כמנכ"ל SBI, הבהיר לו קוטלר, לטענתו, כי "אסור בתכלית האיסור לעסוק בזה", ואף דרש להחתים על כך את כל העובדים.

לטענתו, פלוך אמר לו שמהלך כזה הוא "כאילו להפקיר פצוע בשדה הקרב", כיוון שיש אנשים שעדיין נותנים שוחד באפריקה. לטענת קוטלר, הוא הזהיר את פלוך שאם עובד ייתפס נותן שוחד, הוא יעוף הביתה, וכי פלוך צריך לתת דוגמה אישית, אחרת הוא ישלם בכיסאו.

עננה באפריקה

קוטלר סיפר בחקירתו כי ב-2012 עלה על הפרק למכור את SBI. אולם הבעלים דאז של קבוצת שיכון ובינוי, שרי אריסון, התנגדה. לטענתו, הוא דחף למעבר של העסקים מאפריקה לארה"ב, בנימוק שיש עננה אפריקה וכדאי להיפטר מהפעילות ביבשת. לטענתו, בקיץ 2015 עמדתו נדחתה על-ידי יו"ר הדירקטוריון, משה לחמני, והדבר הוביל לעזיבתו את החברה.

חוקר: "למה אתה מתכוון ב‘עננה’ מעל הפעילות באפריקה?; קוטלר: "כשאני מדבר על 'עננה', אני לא בטוח שבתפקידי הצלחתי לעקור מן השורש את התשלומים במזומן".
חוקר: "רק כדי להבהיר - תשלומים במזומן שווה שוחד?"; קוטלר: "לא. אני אף פעם לא עסקתי, ולא אישרתי ולא דיברו איתי על תשלומי שוחד בחיים".

חוקר: "אז תשלומים במזומן זוהי הגדרה מכובסת ויפה לדברים שאתה לא רוצה לשמוע או לדבר עליהם".

גם חקירתו הרביעית של קוטלר נפתחה בהכחשת החשדות נגדו. הוא טען כי התשלום במזומן באפריקה נועד לצורך קניית אוכל ושמירה של הכפריים. החוקר תומר בן-דב שאל אם קוטלר לא היה צריך לחשוד שמדובר בתשלום שוחד, כאשר 40 מיליון שקל בשנה אחת יוצאים במזומן ללא קבלות; וקוטלר השיב: "בהחלט כן".

החוקר שאל מה המשמעות אם הבנק העולמי היה מגלה כי SBI גונבת אותו בפרויקטים שהיא מנהלת באפריקה. קוטלר השיב כי הדבר היה גורם לסיכון יציבותה של חברת שיכון ובינוי.

החוקר הקשה: "אז בבקשה תסביר לי שוב, כיצד אתה יושב בראש דירקטוריון SBI ושומע על ‘פצצה מתקתקת’ בדמות תשלומים ללא תיעוד בסך 40 מיליון שקל, אשר יש בהם כדי להביא לקריסת החברה, ואתה לא מדווח על כך לבורסה כגורם סיכון"; קוטלר השיב: "מי שמכין את הדוחות השנתיים הם מנהלי הכספים ורואי החשבון, אשר הם מגדירים את כל גורמי הסיכון באופן עצמאי".

כאשר שאל החוקר את קוטלר: "האם הבאת לתשומת ליבם את הפוטנציאל ההרסני לחברה הגלום באותם תשלומים ללא תיעוד?" - השיב קוטלר כי אינו זוכר. החוקר הקשה ואמר: "אם הייתם מכניסים לדוח השנתי את הנתון של תשלומים בסך 40 מיליון שקל ללא תיעוד... קרוב לוודאי שהמניה הייתה קורסת והייתה נפתחת חקירה; על כך השיב קוטלר: "אני לא יודע".

כאשר הוצג בפני קוטלר סרטון שצילם בסתר מנהל הכספים של שיכון ובינוי באפריקה, שי סקף, המוכיח את תשלומי השוחד בהיקפים אדירים, השיב קוטלר: "מזעזע. ידי לא הייתה במעל, ואני נדהם לראות את מה שהקרנת לי. לא הייתי מעורב באף שלב". בסרטון נשמע המבקר החיצוני של החברה, רו"ח רובי לזרוב, מספר שקוטלר היה מודע לתשלומי השוחד.

החוקרים הציגו בפני קוטלר את חקירתו של אלימלך, שבה הוא הודה כי ישב עם קוטלר מדי שנה על רשימות תשלומי השוחד. "אני בהלם. אני לא זוכר שישבתי אי פעם עם אלימלך על רשימות של אנשים שקיבלו שוחד. אני בחיים לא ישבתי לאשר את רשימות השוחד. לא חתמתי על מסמכים כאלה, כי לא ראיתי אותם בחיים", אמר.

"קשקוש בלבוש"

גם בפתח חקירתו החמישית והאחרונה, הכחיש קוטלר מעורבות בשוחד. "אני דבק בגרסתי. לא ידעתי שמשלמים שוחד. תמיד נלחמתי שלא יקרו דברים כאלה", אמר.
כאשר עימתו החוקרים את קוטלר עם האמירה של סמנכ"ל הכספים לשעבר, דני לוסטיגר, כי התריע בפניו על תשלומי השוחד וכתוצאה מכך פוטר מיידית, טען קוטלר כי זהו "שקר וכזב". לדבריו, עזיבתו נבעה משיקולים מקצועיים עקב היותו מנהל חלש.

אולם החוקרים הציגו בפני קוטלר מסמך שכתב לוסטיגר ב-2008 שאכן התריע בפניו על תשלומי השוחד. "אני מזועזע לראות את המסמך, ואני לא זוכר שקיבלתי אותו אף פעם", אמר. אלא שלוסטיגר טען במשטרה כי מסר לקוטלר את המסמך באופן אישי וכי הם ניהלו עליו מספר פגישות. לחיזוק גרסתו נמצאו תרשומות מזמן אמת של לוסטיגר. "אני מכחיש", השיב קוטלר.

כאשר נשאל קוטלר אודות פיטורי הסמנכ"לית לענייני קיימות, אורנה אנג’ל, לאחר שהתריעה בפניו על תשלומי השוחד, השיב קוטלר כי זהו "קשקוש בלבוש. אורנה מעולם לא דיברה איתי על זה. היא מחוץ לחברה על רקע תפקוד לקוי".

החוקר הטיח בקוטלר: "איך אתה מסביר את זה שכל חושפי השחיתויות מוצאים את עצמם מפוטרים עקב תפקוד לקוי?"; וקוטלר השיב: "אף אחד מהם לא היה חושף שחיתויות".

לקראת סיום החקירה, החוקרים הציגו בפני קוטלר מסמכים רבים המוכיחים את מודעתו לכאורה לתשלומי השוחד באפריקה. אולם קוטלר דבק בהכחשתו. גם כאשר הוצג לו מסמך המתעד פגישת היכרות של קוטלר ופלוך עם לחמני מ-2012, ובו מוזכרת בפירוש מדיניות תשלומי השוחד באפריקה - השיב קוטלר: "אני לא יודע מה הביא את רוני (פלוך)לרשום אמירות שלי שלא אמרתי".

קוטלר ועורך דינו גיורא אדרת לא מסרו תגובה.

***חזקת החפות: ההליכים הפליליים נגד חשודי פרשת שיכון ובינוי הם בעיצומם. הם עומדים בפני הליכי שימוע בפרקליטות ועומדת להם חזקת החפות.

עוד כתבות

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו