גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפורום הכלכלי העולמי: הקורונה הסיגה אחורה ב-40 שנה את השוויון בין נשים לגברים

דוח הפורום הכלכלי העולמי על פערי מגדר לשנת 2021 מצא פערים מתרחבים בין נשים לגברים בעיקר בתחומי העבודה והייצוג הפוליטי ● בפעם ה־12: איסלנד בפסגת המדינות השוויוניות מגדרית ● והיכן ממוקמת ישראל במדד צמצום הפער המגדרי?

שוויון מגדרי / אילוסטרציה: אפרת לוי, גלובס
שוויון מגדרי / אילוסטרציה: אפרת לוי, גלובס

מגפת הקורונה והמשבר הכלכלי והחברתי הנלווה אליה הסיגו אחורה את השוויון הגלובלי בין נשים לגברים בכ-40 שנה - זו המסקנה של דוח הפורום הכלכלי העולמי (WEF), המנטר באופן קבוע את הפער בין המגדרים בשורה של תחומים, אשר פורסם אתמול (ג').

הדוח מצא פערים מתרחבים בין נשים לגברים בעיקר בתחומי העבודה והייצוג הפוליטי. מחברי הדוח חישבו כי אם בשנה שעברה העריכו כי ייקח 100 שנה לסגור ברחבי העולם את הפערים בין נשים לגברים, השנה זינק טווח זמן זה ל־135 שנים.

לפי דוח הפורום הכלכלי העולמי, ההשפעה הגדולה ביותר של מגפת הקורונה מורגשת בשוק העבודה. חלק מהעובדים בתחומים שנפגעו ביותר על-ידי ההגבלות והסגרים שנועדו להיאבק במגפה - כמו התיירות, האירוח והגסטרונומיה - הן נשים. בנוסף, סגירת הגנים ובתי הספר הממושכת במדינות רבות הטילה על נשים באופן לא פרופורציונלי את הצורך להישאר בבית ולטפל בילדים.

הדוח מציין כי 5% מהנשים איבדו את מקום עבודתן, לפי הערכות ארגון העבודה הבינלאומי (ILO), לעומת 3.9% מהגברים. מגמת שכירת נשים לתפקידים בכירים הוסגה לאחור בשנה או שנתיים, מעריכים מחברי הדוח. כמו כן, סקטורים שבהם נשים מהוות את רוב כוח העבודה, כמו מגזר השירותים, ארגונים לא-ממשלתיים ועוד, נפגעו קשה יותר מאשר סקטורים כמו טכנולוגיה ושירותים פיננסיים, בהם יש רוב גברי.

"פערים קיימים השתקפו באופן בלתי סימטרי והועצמו על-ידי המשבר", נכתב בדוח של ה-WEF, הארגון האחראי מדי שנה גם לפסגה הכלכלית בדאבוס, אשר אימץ בשנים האחרונות עמדות ברורות יותר נגד אי-שוויון, בעד מאבק בהתחממות הגלובלית, ושם דגש על מדינות מתפתחות.

הדוח בודק באופן קבוע ב-15 השנים האחרונות את הפער בין נשים לגברים בתחומי הכלכלה והעבודה, החינוך, הבריאות והפוליטיקה. הוא מנטר את המצב ב-156 מדינות על סמך עשרות מדדים, ומאפשר השוואה בין מדינות וכן איתור מגמות גלובליות.

אחת המגמות של השנים האחרונות היא של ממשלות באפריקה לבצע רפורמות יסודיות שנועדו להגביר את השוויון, בעיקר על-ידי הגברה משמעותית של הייצוג הפוליטי של נשים בבתי הנבחרים. גם באירופה כמה ממשלות, בעיקר מהצד הסוציאל-דמוקרטי של המפה הפוליטית, הוקמו על עיקרון של שוויון בין שרים לשרות. 

 

מחברי הדוח מציינים במיוחד את נמיביה ורואנדה כמדינות שבהן השינוי שחל במעמד הנשים בפוליטיקה ובחברה היה המהיר ביותר; ואת איסלנד, פינלנד ונורבגיה כמדינות שבהן הפער בין גברים ונשים הוא הקטן ביותר. חמש מדינות אלה נמצאות ברשימת עשר המדינות שבהן הפערים בין נשים לגברים הם הקטנים ביותר.

ה-WEF קורא לאמץ "אסטרטגיות שיקום רגישות למגדר" בעקבות הקורונה, כלומר לשים דגש על קידום השוויון כחלק מהבנייה מחדש של מגזרים כלכליים ותעשיות שנפגעו על-ידי המגפה, כמו גם למצוא פתרונות עסקיים וממשלתיים לסוגיית החינוך והמשפחה.

מחברי הדוח מציינים כי הנסיגה החזויה בהגעה לשוויון נובעת ברובה מירידה בכמה מדדים במדינות גדולות. מתוך 153 המדינות שנבדקו בשנתיים האחרונות, 98 רשמו שיפור בשנה החולפת, לעומת 55 שבהן המדד לא השתפר או שהן רשמו ירידה. בין המדינות שהמצב בהן הורע נמצאות בין היתר פולין, סלובקיה, הודו, אינדונזיה, אתיופיה ואיראן. יפן וארה"ב, למשל, "מככבות" במיעוט הייצוג הפוליטי לנשים, בעוד הודו ופקיסטאן נמצאות בתחתית הטבלה של השתתפות נשים בכוח העבודה.

הפער הגדול ביותר שעדיין קיים ברמה העולמית הוא בתחום הייצוג הפוליטי (רק 22% מהפער נסגר, נסיגה של יותר מ-2.4% לעומת השנה שעברה). התחום השני בגודלו בו ישנו פער הוא בהשתתפות בעבודה ובהבדלי השכר. רק 58% מהפערים הגלובליים בתחום זה נסגרו עד כה, וכותבי הדוח מציינים כי הם חוזים "השפעה שלילית" למגפת הקורונה עליו.

תחום אחד שבו הפערים כמעט ונסגרו הוא החינוך. בעוד 14 שנים בלבד, חוזים מחברי הדוח, "ייסגר הפער הגלובלי בנוגע לגישה לחינוך לנשים ולגברים", ו-37 מדינות (ביניהן ישראל) כבר השיגו שוויון בתחום זה בין המגדרים. גם בתחום הבריאות וההישרדות חוזים מחברי הדוח שוויון בעוד עשורים בודדים (96% מהפער כבר נסגרו).

הדוח מצא כי פערי השכר בין נשים לגברים, הקשורים בין השאר לעובדה שבמצב העניינים החוקי והחברתי כיום נשים נוטות לעבוד פחות בשל הצורך לטפל במשפחה, קיימים באופן בולט בכל המדינות המערביות. במקום הראשון במדד זה נמצאת שבדיה, שבה יש פער של 18% בממוצע בין השכר של נשים לגברים. בצרפת עומד הפער על 39%, בדנמרק השכנה על 38%, ובארה"ב על 35%. בישראל עומד הפער שחושב על 39% (הכנסת נשים היא 61% מהכנסת גברים).

ישראל עלתה ארבעה מקומות, אבל תוצאות הבחירות האחרונות עלולות לדרדר אותה

ישראל עלתה מהמקום ה-64 למקום ה-60 במדד צמצום הפער המגדרי של ארגון הפורום הכלכלי העולמי (WEF), אולם נראה כי החישוב מושפע מתוצאות הבחירות הקודמות. בכנסת הקודמת היה שיעור הנשים בפרלמנט 26.7%, לעומת שיעור של 24.1% לפי תוצאות הבחירות האחרונות. לירידה זו עשויה להיות השפעה משמעותית על מדד הייצוג הפוליטי, ודרכו על הדירוג הכולל.

בתחומי ההשתתפות בכוח העבודה והייצוג הפוליטי, נמצאת ישראל במקום ה-65 מתוך 156 המדינות שנבדקו. בתחום השוויון בגישה לחינוך לנשים ולגברים, ישראל חולקת את המקום הראשון (שוויון מגדרי) עם כ-25 מדינות אחרות.

יש לציין כי ישראל ירדה בדירוג העולמי 15 מקומות לעומת המצב ב-2006, בעיקר בגלל השיפור היחסי של מדינות אחרות וההשקעה שלהן בהגעה לשוויון מגדרי, ולא רק בגלל הרעה של המצב במדינה. 

ואיפה ישראל עומדת?

■ מקום 60 בעולם מתוך 156 מדינות בפער בין המגדרים

■ ירדה 15 מקומות בדירוג מאז 2006 (אך עלתה ארבעה מקומות מאז הסקר הקודם)

■ 24.1% נשים בקרב חברי וחברות הפרלמנט

■ 34% נשים בקרב מחוקקים, בכירים ומנהלים

■ 38% פערי שכר על עבודה דומה (הכנסת נשים היא 62% מהכנסת הגברים)

● מקום 65 בעולם בתחום הכלכלה והעבודה וכן בייצוג הפוליטי

* נתונים: הפורום הכלכלי העולמי

עוד כתבות

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"