גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המהפך של הפניקס: הרוויחה ב-2020 יותר ממגדל וכלל יחד

לפני כעשור וחצי הפניקס ביצעה שרשרת רכישות אסטרטגיות, ולאחר מכן עברה שנים של הרכבה מחדש וייעול ● עכשיו היא מובילה את הענף הביטוח, ומציגה רווח גבוה משל שתי הענקיות של פעם - מגדל וכלל

אייל בן סימון, אייל לפידות, יהלי שפי / צילום: יח"צ - ענבל מרמרי, איל יצהר, דני כיתרי
אייל בן סימון, אייל לפידות, יהלי שפי / צילום: יח"צ - ענבל מרמרי, איל יצהר, דני כיתרי

בשנת 2005, קבוצת הביטוח מנורה מבטחים בחנה את האפשרות להצטרף לקבוצת דלק של יצחק תשובה במהלך לרכישת החזקות שלמה אליהו בהפניקס, מתוך תקווה  בהמשך להשתלט במשותף על הפניקס ולהביא למיזוג שתי קבוצות הביטוח. זה לא קרה בגלל התנגדות גורפת מצד גורמי הרגולציה, וקבוצת דלק המשיכה עם העסקה לבד, הוציאה את אליהו מהחזקתו בהפניקס, ובהמשך החליפה את קבוצת מאיר כבעלת השליטה בקבוצת הביטוח, שחוותה אז שנים ארוכות של הידרדרות יחסית לענף.

מאז הנסיבות השתנו כמעט לגמרי, כפי שניכר במיצובה ובתוצאותיה של הפניקס.

שלמה אליהו אכן נפרד כבר מקבוצת הביטוח הבינונית בגודלה שהייתה בידיו, והספיק להשתלט על קבוצת הביטוח מגדל - שבעצמה חוותה בעשור החולף הידרדרות במעמדה בענף; דלק נפרדה מהפניקס ומכרה אותה לקרנות השקעה פרטיות זרות - סנטרברידג' וגלטין פוינט; ובעיקר הפניקס הפכה לקבוצת הביטוח הרווחית ביותר בישראל.

זה מתבטא גם במאזן הכוחות של קבוצות הביטוח הגדולות בענף, כשהפניקס ניצבת זה זמן בצמרת דירוג שווי השוק של ענף הביטוח המקומי, עם שווי חברה נוכחי של כ-7.5 מיליארד שקל.

ההתפתחות של הפניקס, שלדעת מנהליה ובעלי השליטה בה עדיין רחוקה ממיצוי, הגיעה בשנה החולפת לאבן דרך, כשהחברה הפכה לרווחית מאוד סיכמה את 2020 עם רווח כולל של יותר מ-1.35 מיליארד שקל. מדובר ברווח הגבוה בהרבה מזה של המתחרות, וכן גבוה מהרווח המצרפי של כלל ביטוח ומגדל יחד - שהיו, נזכיר, ב-2005 שתי ה-מובילות של שוק הביטוח.

כיום הקבוצה מנוהלת על ידי אייל בן סימון, והיא הגיעה למעמדה הנוכחי בענף ולרווחים שהציגה בשנה החולפת - שכנראה גבוהים מהרווחיות "המייצגת" שלה - בדרך שעברה תחת שלושה מנכ"לים: בן סימון, לפניו אייל לפידות שניהל את הקבוצה במשך כ-10 שנים עד אמצע 2019, וקדם לו יהלי שפי שכיהן כמנכ"ל הקבוצה במשך כארבע שנים.

רכישות אסטרטגיות ומגוונות

אחת החוזקות של הפניקס בשנים האחרונות, וב-2020 במיוחד, היא הגיוון במקורות הרווח של הקבוצה. למעשה, הפניקס היא קבוצת הביטוח שמגשימה במובן הכי רחב את המהות של "קבוצה", כשנוסף על פעילויות "מסורתיות" של ביטוח וניהול כספי ציבור, מתחת לקבוצה האם הציבורית יש עוד שלל פעילויות.

בין אלו: בעלות מלאה בבית ההשקעות אקסלנס, שדרכו מנהלת הקבוצה קרנות נאמנות, תיקי השקעה, חבר בורסה ועוד; שליטה ובעלות על שורת סוכנויות ביטוח (בראשן אגם, שקל ואורן מזרח, למשל), החזקות בחברת שירותי המימון החוץ בנקאית גמא (שעומדת בפני הנפקה ראשונית של מניותיה), וכן בחברת הדיור המוגן עד 120 (שעומדת למכירה).

את הרכישות המהותיות ביותר ביצעה הפניקס לפני כעשור וחצי, בהובלתו של שפי כמנכ"ל. עסקאות אלה יצרו להפניקס מקורות רווח שאינם קשורים ישירות לביצועי שוק ההון, מה שגם חיזק את יכולתה של הקבוצה לאמץ מדיניות דיבידנד ב-2020.

באותן שנים שפי ספג ביקורת רבה על חלק מהעסקאות והמחירים שהפניקס שילמה עבורן, אבל היום ניתן בדיעבד לומר שהוא צדק ויצר ערך להפניקס. בין העסקאות שניסה שפי לקדם אז, ולא צלחו, הייתה רכישת פעילויות ביטוח ברומניה ובאוקראינה ורכישת נתח מישראכרט, שנעצרה בשל הרגולציה.

כך או כך, בהפניקס התגאו לאחרונה כי הרווח הכולל לפני מס בשנת 2020 מסוכנויות ביטוח ומאקסלנס היה כ-378 מיליון שקל - כ-18.5% מהרווח הכולל לפני מס של הקבוצה כולה. וזאת לפני רווחים של כ-38 מיליון שקל שגמא תרמה על פי דוחות הפניקס (שמחזיקה ב-49% ממניות גמא), ורווח של 74 מיליון שקל שרשמה עד 120, למרות השפעות הקורונה.

בנייה מחדש, ייעול ושיפור הרווחיות

אם שפי בנה והביא את הרכישות האסטרטגיות, לפידות הגיע להפניקס עם הרשאה לעשות שינוי אדיר בקבוצה, והוא ניצל זאת היטב. בכהונתו עברה הפניקס ניעור רציני שהפך אותה מחברה שנתפסה לא אחת כמתחרה רדומה, לענק זריז, יעיל ומוטה רווחיות.

לפידות כיוונן מחדש את הקבוצה, החליף מנהלים ונוהלי עבודה, ניקה רעשים וחיבר את הפניקס עם החברות שנרכשו לכדי קבוצה מגובשת. במקביל הוא גם קידם מאוד את חטיבת ההשקעות של הקבוצה - רכיב משמעותי בביצועים של קבוצות הביטוח הגדולות. למעשה, חטיבת ההשקעות של הפניקס היא חוזקה נוספת, ופה הקרדיט מגיע בעיקר ללפידות, שזיהה הזדמנות אצל המתחרה כלל ביטוח, "גנב" משם את מנהל ההשקעות המוערך רועי יקיר, ויחדיו הם בנו מחדש חטיבת השקעות מובילה.

ללא לפידות, הקבוצה לא הייתה מגיעה למיצובה הגבוה ולרווחיות הנאה בשנים האחרונות. כמו כן, תחת ניהולו אחד המנהלים שסומנו וקודמו היה בן סימון, שכמנכ"ל אחריו ממשיך באותה רוח של שיפור עם דגש על רווחיות ועל ייעול. וכך, בדומה ללפני כעשור וחצי - הפניקס שוב בבולמוס רכישות.

שמים דגש על טכנולוגיה וחוזרים לרכישות

לאחר הליך וחשיבה מחדש אסטרטגית עם פירמת הייעוץ הבינלאומית מקינזי, הפניקס פרסמה לאחרונה תוכנית אסטרטגית שאפתנית שמכוונת לצמיחה תוך דגש על פעילויות עם דרישות הון נמוכות יחסית, וגם רכישות. עד כה תחת בן סימון הפניקס כבר רכשה את בית ההשקעות הלמן אלדובי, לאחר שאשתקד רכשה את אלומות, וכיום היא מתחרה על רכישת חלק מקרנות הנאמנות של פסגות - וזה לא הסוף. במקביל, הפניקס מקדמת צמיחה בפעילויות המסורתיות תוך שימוש בטכנולוגיה, כשהיא מכוונת לצמיחה בתיק הישיר שלה, ואף גייסה לשורותיה את אחד מאדריכלי ההצלחה של ביטוח ישיר - רענן סעד.

כמו כן, בהפניקס מקפידים למנות דירקטורים מקצועיים מאוד. כך לדוגמה בדירקטוריון הנוכחי: היו"ר בני גבאי, ששנים מכיר את שוק הביטוח הישראלי על בוריו כמי שהיה 'הרו"ח של הענף'; אלי יונס שניהל את בנק הפועלים, ובעיקר הפך את מזרחי טפחות מ'עוד בנק' לבנק השלישי בגודלו במשק; הילה קונפורטי שמתמחה בניהול סיכונים בביטוח; רחל (רוחה) לוין שבאה עם ידע משמעותי בניהול עסקים בארץ ובחו"ל; אורית אלסטר שניהלה את הבנקאות העסקית בדיסקונט שנים רבות, ומכירה את עולם האשראי ושוק ההון הקונצרני לפני ולפנים; אהוד שפירא שהיה כבר יו"ר הפניקס ויו"ר פסגות וגם בכיר מאוד בבנק לאומי, שם ניהל את החטיבה העסקית, ומכיר את שוק הפיננסים ואת הרגולציה לעומק; ואחרים, בהם יוצא מקינזי ועוד.

כל אלה מסמנים שהפניקס לא סיימה את הריצה שלה למעלה, כשכבר כיום, יחד עם הראל ולצדן מנורה מבטחים, הן מובילות את הענף המקומי.

עוד כתבות

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

משוויץ לעזה: היזם שהתחיל בסייבר התקפי ורוצה עכשיו לתפוס מחבלים דרך הסלולר

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן