גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השקעה של פעם בדור: התוכנית שנתנה לוול סטריט מכה מתחת לחגורה ומה ההשפעה על ישראל?

נשיא ארה"ב הציג לראשונה את תוכנית תשתיות ובמרכזה השקעה של 2.25 טריליון דולר עם דגש משמעותי על אנרגיה מתחדשת ומאבק במשבר האקלים ● פרופ' ליאו ליידרמן מנתח את ההשלכות על אמריקה ועל ישראל

נשיא ארה"ב ביידן. הקצה מיליארדים / צילום: Associated Press, Evan Vucci
נשיא ארה"ב ביידן. הקצה מיליארדים / צילום: Associated Press, Evan Vucci

נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, הציג לראשונה את תוכנית התשתיות הגדולה של ממשלו, ובמרכזה השקעה של 2.25 טריליון דולר בתשתיות ברחבי המדינה ב-8 השנים הקרובות ובהיקף של כ-1% מהתמ"ג של אמריקה בשנה, עם דגש משמעותי על אנרגיה מתחדשת ומאבק במשבר האקלימי. בין היתר, מתמקדת התוכנית בהקמת חצי מיליון עמדות טעינה לרכבים חשמליים ולהסבת רשת החשמל לשימוש באנרגיה מתחדשת.

"זו השקעה של פעם בדור באמריקה, שלא דומה לשום דבר שראינו או עשינו מאז שהקמנו את מערכת הכבישים המהירים בין מדינות ומירוץ החלל לפני עשרות שנים", אמר ביידן בנאומו בפנסלבניה, כשהוא מציג תוכנית השואפת לבנות מחדש את התשתיות במדינות המרכיבות את ארה"ב, בעלות של 621 מיליארד דולר. בין היתר, ישופצו כבישים באורך של 32 אלף ק"מ, וישוקמו עשרת הגשרים בעלי החשיבות הכלכלית הגדולה ביותר ועוד אלפי קטנים יותר. לפי ביידן, זוהי "ההשקעה האמריקאית הגדולה ביותר ביצירת משרות מאז מלחמת העולם השנייה".

תוכניתו של נשיא ארה"ב שמה דגש מרכזי על תעסוקה, שכן המעבר מכלכלה עתירת פחמן לכלכלה מאופסת פחמנית, דורשת מציאת פתרונות עבור עובדים רבים הממלאים כיום משרות בתעשיות הדלקים המאובנים - משדות הנפט והגז, לתחנות הכוח ומכרות הפחם. לצורך כך, יוקצו מיליארדים להכשרת עובדים. הצד החברתי בתוכנית של ביידן בא לידי ביטוי גם בהשקעה בתשתיות; 111 מיליארד דולר, יושקע בהחלפת צינורות העופרת ובשדרוג מערכות ביוב, זאת בזמן שבאזורים מוחלשים בארה"ב, מי השתייה כיום אינם עומדים בתקני בריאות.

התוכנית של ביידן "מחזירה" למרכז הבמה את המדינה - ושואפת להצמיח את הכלכלה באמצעות השקעה בתשתיות חברתיות ופיזיות, שמימונן יגיע בין היתר מהגדלת מיסים וצמצום האי שוויון החברתי בארה"ב. היא מונחת על השולחן זמן קצר לאחר שהצליח הנשיא הנכנס לאשר בצנרת הפוליטית חבילת תמריצי הקורונה בשווי 1.9 טריליון דולר, אך בניגוד לתוכנית הקורונה, תוכנית התשתיות מסתכלת לטווח הרחוק - עשרות שנים קדימה, מתוך שאיפה 'לתקן' את המדינה עבור הדורות הבאים - ואת פירותיה כלל לא יגזור ביידן בזמן שלטונו.

כיצד תמומן התוכנית? בעיקר באמצעות העלאת מיסי חברות וביטול הקלות מס על דלקים מאובנים, למשך 15 השנים הבאות. 12% מהמימון יבוא מהעלאת מס הכנסה לבעלי הכנסות גבוהות, 14% יבוא מהעלאת מיסים על רווחי הון ודיבידנדים של בעלי הכנסות גבוהות, 17% ממס על רווחים בחו"ל של חברות אמריקאיות, 28% מקורם בהעלאת מס החברות, ו- 29% מהעלאת ה payroll tax לבעלי הכנסות גבוהות.

"סין הייתה שמחה אם ביידן לא היה עושה זאת"

התוכנית של ביידן כוללת השקעות בסביבה, מדע, טכנולוגיה ותשתיות, ויש מי שמכנה אותה 'הקאמבק' של אמריקה. ארה"ב תחת ביידן, שואפת לקחת עמדה מובילה בחוד החנית העולמי בכל הנוגע לחדשנות וכך גם הון הנובע מאותה חדשנות, ולא להותיר את הזירה לסין.

"ביידן רוצה להחזיר את ארה"ב להיות מעצמה תעשייתית. ארה"ב, לא עמדה בתחרות מול סין לאורך השנים האחרונות, וביידן רוצה להחזיר את העוצמה הזו בין היתר על ידי הכשרות מקצועיות לעובדים, עידוד לטכנולוגיות וכסף למחקר ופיתוח", אומר פרופ' ליאו ליידרמן, מומחה למאקרו כלכלה מאוניברסיטת תל אביב, והיועץ הכלכלי הראשי של בנק הפועלים. "במרץ היה המפגש השנתי של המפלגה הקומוניסטית, והממשל הסיני פרסם תוכנית חמש שנתית. יש שם ראייה קדימה, למשך 15 שנה. הם שמים דגש על טכנולוגיה ומחקר ופיתוח. סין מנסה להפוך לארה"ב החדשה, למרכז עולמי שמושך השקעות. עכשיו, ארה"ב תהיה במצב של שיפור הבסיס המבני שלה, כדי להיות מתחרה טובה, דינמית וגמישה יותר מול סין. אם ארה"ב לא הייתה נוקטת בצעדים האלו, סין הייתה שמחה מאוד. זה משפר מאוד את המצב של ארה"ב כעת במשחק העולמי".

פרופ' ליאו ליידרמן / צילום: יח"צ

התוכנית של ביידן אכן מסתכלת שנים קדימה, אך גם בטווח הקצר, למרות שבבסיסה העלאות מיסים והשקעות אקלימיות שיובילו לירידה בצריכה של דלקים מאובנים מזהמים, ובניגוד לחששות של אנליסטים מסוימים שחשבו שהמילים 'העלאת מיסים' היא איום עצום על וול סטריט, השווקים דווקא קיבלו את התוכנית כשהם צובעים את מסכי וול סטריט בירוק. כך למשל, מדד ה-S&P 500 חצה את 4,000 הנקודות, ונמצא ברמת שיא של כל הזמנים.

"אפשר להעלות מסים, כל עוד זה לא הולך לכספים קואליציוניים"

"מס החברות אצל אובמה היה 35%, וטראמפ הוריד אותו ל-21%. כאן, ביידן מעלה אותו ל-28%. כלומר, ארה"ב ידעה לחיות עם מסי חברות גבוהים יותר. זה מאוד מעניין שאתמול, עוד לפני הנאום כשהבית הלבן פרסם את התוכנית, וול סטריט עלתה וחלק מהמדדים עלו לשיאים חדשים", אומר ליידרמן. "כשמעלים מיסים ועושים את זה בפריסה לאורך השנים והכספים לא הולכים לכספים קואליציוניים אלא למטרות שיועילו לכלכלה, לפיריון ולצמיחה, אנשי עסקים מבינים את זה. זה פרויקט שהוא לטובת כולם. תשתיות זה נושא שמעורר קונצנזוס".

לא בכדי, הנאום של ביידן אף היה מכה קלה מתחת לחגורה עבור וול סטריט. תוכניתו הוצגה בפנסלבניה, כשהוא נואם במרכז הכשרות וקורץ לאיגודי העובדים. את המבט הוא הישיר לאנשי הצווארון הכחול, ולא לאנשי ההון. "הגיע הזמן לבנות את הכלכלה שלנו מלמטה למעלה ומהאמצע החוצה", אמר ביידן והדגיש את הצורך בעבודות טובות יותר בתשלום ובאיגודים. "וול סטריט לא בנתה את המדינה הזאת; אתה, המעמד הבינוני, בנית את המדינה הזו. ואיגודים בנו את מעמד הביניים".

תוכניתו אף כוללת השקעות של 300 מיליארד דולר לחיזוק היצור, ומיליארד דולר לדיור בר השגה. לפי ממשל ביידן, החייאת התשתיות האמריקאיות תייצר מיליוני משרות בעלי שכר טוב, תפחית את פליטות הפחמן מדינה, ותסייע כאמור לארה"ב להתחרות בזירה העולמית - בעיקר מול סין.

האם התוכנית הזו טובה לעסקים באמריקה? לפי ליידרמן, "בארה"ב המגזר הציבורי יצא מסיפור התשתיות בשנים האחרונות. יש קונצנזוס בין כלכלנים: ממשלות לא משקיעות מספיק בתשתיות, כולל מערכת החינוך. אופק התכנון של מקבלי ההחלטות הלך והתקצר עם השנים. ממשלות מקצצות קודם כל בתשתיות, וזה בא על חשבון הדורות הבאים. אף אחד לא מרגיש את הנזק באופן מיידי. פתאום ביידן מחזיר את החשיבות של המגזר הציבורי, בדיוק למקומות שהמגזר העסקי לא יכול לפעול בהם לבד. היוזמות האלו יעזרו למגזר העסקי להתפתח, והצמיחה תגיע ממנו בהמשך לכך. זה נשיא שבא ואומר: אני רוצה להשקיע בעתיד של אמריקה, וזו תוכנית מאוזנת מבחינה תקציבית".

ומה עם ישראל? "מאבדים יתרון תחרותי בכל מיני תחומים"

מה כדאי לישראל ללמוד מהתוכנית של ביידן? לפי ליידרמן, "בישראל, אופק התכנון הוא מהבחירות האחרונות עד הבחירות הקרובות. כמה זמן עבר מאז הפעם האחרונה שבישראל הייתה ממשלה שיצאה עם אסטרטגיה כלכלית רבת שנים, עשור או שניים קדימה, כאשר נושא התשתיות והגנת הסביבה הוא במוקד התוכנית? תמיד בדיוני תקציב היה חוק הסדרים, והמטרה שלו הייתה להאיץ רפורמות כלכליות כמקשה אחת. נעשו כאן רפורמות חשובות, אבל מצד שני נוצר כאן פיגור של הרבה שנים מבחינת התשתיות הציבוריות של ישראל. זה מופיע בדוחות ה-OECD והבנק העולמי.

"כדי שממשלה תשב ותסכים על נושאים של מדיניות כלכלית, אנחנו צריכים קודם כל יציבות פוליטית, כך שלכל הפחות אופק התכנון של הממשלה יהיה ארבע שנים. אחרת, אנחנו רק נתדרדר. אנחנו נראה את סין וארה"ב מניחות תוכניות אטסרטגיות שנים קדימה, בזמן שאנחנו עוסקים במועדים לסבבי בחירות. ישראל מאבדת יתרון תחרותי בכל מני תחומים, ובוודאי בתחום הטכנולוגי, שם מדינות אחרות משקיעות כסף".

תוכנית התשתיות היא תוכנית אקלים

תוכנית התשתית בשווי 2 טריליון דולר של הנשיא ביידן מייצגת מאמץ משמעותי ורחב היקף להגן על האמריקנים מפני שינויי אקלים, לראשונה בהיסטוריה של ארה"ב. ביידן נכנס לבית הלבן 'חמוש' בצוות אקלימי גדול, והציב את נושא משבר האקלים כאחד הנושאים שיובילו את הקדנציה שלו. הוא החזיר את ארה"ב להסכם פריז ביומו הראשון בתפקיד, וכעת מניח תוכנית שמסמנת כיוון לעולם. מחד, הוא מכריז - ארה"ב לא תשאר מאחור, ומאידך, הוא דוחף קדימה מדינות שלא התייחסו מספיק ברצינות לנושא בשנים האחרונות.

כעת, בצד האקלימי, יוקצו בין היתר 100 מיליארד דולר לעדכון ושדרוג רשת החשמל - שתחובר לתשתיות סולריות ו-46 מיליארד יוקצו לתשתיות אנרגיה מתחדשת, הסוכנויות הפדרליות יעברו לרכבים חשמליים, וגם המדע חוזר לתמונה; 35 מיליארד דולר יוקצו לפיתוח טכנולוגיות בתחום האקלים. 50 מיליארד דולר יוקצו להכנת תשתיות להתמודדות עם אסונות ושינויים להם גורם המשבר.

ביידן זכה לתמיכה כמעט מקיר אל קיר מצד אנשי הסביבה במרוץ לנשיאות, גם אם לא היה מדובר בהתגשמות של חלום עבור הארגונים שקיוו ל'גרין ניו דיל' שאפתני ומסיבי משמעותית. כעת, נראה שהתוכנית שהניח ביידן נתקלת אצל חלקם בקבלת פנים צוננת. מחד, מדובר בתוכנית היסטורית בקנה מידה שאי אפשר להתעלם ממנו, אך מאידך, יש מי שטוען כי דרוש הרבה יותר ממנה כדי לבלום את השפעותיו ההרסניות של משבר האקלים ולהאט את עליית הטמפרטורה, ומנגד לבצע הליכי מיטיגציה של המדינה לעידן של משבר אקלים, בו גובה פני הים עולה ואירועי מזג אוויר קיצוניים הופכים עניין שבשגרה. 

פרופ' ניר בקר, ראש החוג לכלכלה וניהול במכללה האקדמית תל חי, אומר כי בהיבט האקלימי, "התכנית היא מאוד אמביציוזית. יש כאן מטרה שאפתנית של מעבר חד לכלכלה ללא השפעות גלובליות עד 2035. חלק מהמדענים יגידו ש-2035 זה כבר מאוחר מדי וצריך להקדים את הדד ליין אבל הרבה יאמרו שזה שינוי דרמטי ביחס למה קרה עד כה. מצד שני, לא צריך למהר לשמוח. יש כאן יעדים. יש אפילו מקור מימון. אבל לא ברור בדיוק איך יגיעו ליעדים והאם בתי המחוקקים יסכימו לצעדים האלו. מדובר בהעלאת מיסי חברות והם ישיבו מלחמה כולל גיוס באיומי פיטורים וכו'".

מנגד, בקר מדגיש כי תעסוקה ירוקה איננה תועלת, אלא עלות שצריכה בשלב זה להיות מנוכה מהתועלת האמיתית של תוכניות סביבתיות, שהן הפחתה בתחלואה, פגיעה במערכות אקולוגיות ועוד. לדבריו, "התכנית מציבה יעדים שאפתניים אבל ניתן להגיע ליעדים הללו גם בלי גם מחיר תקציבי כפי שנראה שהממשל מתכוון לעשות. בארה"ב יש מחיר לשווה ערך של טון פחמן שמשמש ככדור בדולח בכל הרשויות הממשלתיות. הוא עמד על 42 דולר לטון עד שממשל טראמפ הוריד אותו ל-4 דולר לטון. ההבדלים הגדולים נוסעים משער ההיוון שכל אחד מחליט להשתמש בו. ממשל טראמפ השתמש בשער היוון גבוה מדי מה שקיצץ את התועלת של דורות עתידיים באופן משמעותי.

"הממשל הנוכחי מתכוון ממש בקרוב לקבוע מחיר של 52 דולר לטון. יש כאלו שטוענים שגם המחיר הזה נמוך מדי והוא צריך להיות יותר מכפליים (בסביבות 125 דולר לטון). מחירים כאלו משנים החלטות של פירמות ומתמרצות אותן לעבור לטכנולוגיות נקיות יותר. זה למעשה הפטיש שאיתו מתכוונים לחצוב את הדרך עד ל-2035. השאלה אם הפטיש הזה מספיק או לא זה כבר עניין מדעי שייתכן שיגרום לשינוי נוסף במחיר בקרוב".

עוד לפי בקר, למרות שהתוכנית היא שינוי דרסטי ביחס למה שהתרחש בזירה האקלימית בארה"ב עד כה, "רוב הכלכלנים מעדיפים מיסוי פחמן מכיוון שהוא יוצר דיווידנד כפול. גם משנה התנהגות וגם מגייס מיסים בבחינת "המזהם משלם" (מה שמאפשר להוריד מיסים אחרים). אבל קופסה תקציבית כפי שככל הנראה הממשל מתכוון לנצל, מצביעה על כך שהוא מתכוון לסבסד אנרגיות נקיות במקום למסות אנרגיות מזהמות. זה אומנם אמור להביא לאותה תוצאה סופית, אבל בעלות גבוהה יותר".

מה ניתן ללמוד מתוכנית ביידן בזירה הישראלית?
"האמת היא שבישראל לא מוכנים עדיין להקרבה שכזאת. יש מוכנות להפחתת פליטות לנפש אבל גידול האוכלוסייה מנטרל את האפקט הזה כמעט לחלוטין ואפילו מציב אותנו עם גידול כולל בפליטות. בלי שיפול האסימון שצריך להשקיע כסף, הרבה כסף ושאנחנו לא נראה מזה כמעט שום תועלת, הדברים לא יתקדמו בקצב שארה"ב הציבה כיעד. בישראל אגב יש מחיר למזהמים השונים שהמשרד להגנת הסביבה מפרסם. זה כולל גם שווי ערך פחמן. נכון לתחילת 2021 המחר נקבע על 167 שקלים לטון פחמן. במידה והמשרד והממשלה כולה יחליטו שאכן זה המחיר שצריך ללוות כל פליטה, אנחנו נהיה במצב הרבה יותר טוב מאשר כעת".

עוד כתבות

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים