גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שידורי הספורט יקרים מאי -פעם: מי המרוויחים הגדולים, ולמה זה לא צפוי להשתנות בקרוב?

הסכם חדש קובע שיא במכירת זכויות שידור: רשתות הטלוויזיה האמריקאיות ישלמו בכל עונה על שידורי ליגת הפוטבול מחצית מתקציב הביטחון השנתי של מדינת ישראל ●  האם שידורי הספורט שווים את הכסף הגדול שמשולם עליהם?

שידורי הספורט יקרים מאי-פעם, וזה לא צפוי להשתנות בקרוב / אילוסטרציה: Shutterstock, daphnusia
שידורי הספורט יקרים מאי-פעם, וזה לא צפוי להשתנות בקרוב / אילוסטרציה: Shutterstock, daphnusia

אם שואלים אמריקאי איפה הוא יהיה ומה יעשה בעוד 20 שנה מהיום, הוא יענה שתלוי באיזה שעה. כי ביום ראשון אחה"צ ובשני בערב (Monday Night Football) הוא רואה פוטבול.

האמירה הזאת משמשת חלק מגופי השידור בארה"ב בהקשר של רכישת זכויות שידור של אירועי ספורט. הוודאות הזאת לגבי תרבות הספורט מנצחת כל מודל עסקי כשרשתות טלוויזיה עוסקות בשאלה אם לרכוש שידורי ספורט, או יותר נכון כמה לשלם עבורם. כלומר, אף אחד לא יודע מי יהיה נשיא ארה"ב בעוד 10 או 15 שנים ואם תהיה עוד מגפה בעולם - אבל פוטבול, כדורסל ובייסבול ישחקו בוודאות, והם ימשיכו לרתק צופים ולהיות פלטפורמה שמפרסמיםישלמו עליה מיליוני דולרים.

שאלת הכדאיות של השקעה בשידורי ספורט עומדת למבחן בשבועות האחרונים עם חידושם של כמה מחוזי השידורים הגדולים. האם הם שווים את הכסף הגדול שמשולם עליהם?

האירוע המכונן בהקשר של שידורי ספורט התרחש לפני כשבועיים. ליגת הפוטבול האמריקאית (NFL) מכרה את זכויות השידור שלה עד שנת 2033 לחמש רשתות שונות עבור סכום כולל של 105 מיליארד דולר. במילים אחרות, רשתות הטלוויזיה האמריקאיות ישלמו בכל עונה על שידורי ליגת הפוטבול מחצית מתקציב הביטחון השנתי של מדינת ישראל.

ההסכם עם רשתות CBS ,ESPN ,ABC ,FOX ,NBC הוא ל-11 שנים ויחל בשנת 2023, והוא משקף עלייה של כ-108% לעומת הסכום ששולם בהסכם הקודם.

איך ייתכן שהמחיר נוסק בתקופה שבה מגפה עולמית קשה הכתה בכלכלה, ודווקא כאשר נתוני הצפייה בשנתיים האחרונות בספורט נמצאים בירידה? שוב, הרצון של גופי השידור ליצור עוגן איכותי ללוח השידורים שלהם ולרפד אותו בתוכן שבוודאות מוחלטת ימכור פרסומות.

עכשיו נותרה שאלת הרווח - האם הסכום הזה של רכישת זכויות שעליו יש להעמיס גם עלויות הפקה מחזיר את עצמו? לגמרי. הנה דוגמה קטנה: עבור טורניר המכללות הארצי בכדורסל שמתקיים החודש בארה"ב משלמות  CBS  ו-Turner Sports סכום של 770 מיליון דולר בכל עונה עד שנת 2032.  ההערכה היא שהטורניר השנה יכניס לשתי הרשתות הללו ממכירת פרסומות כמיליארד דולר, אולי טיפה יותר. בניכוי של עלויות הפקה ועוד, הרווח הוא מעל 100 מיליון דולר.

כשמדברים על פוטבול המספרים הם דרמטיים בהרבה. אם לוקחים את האירוע הטלוויזיוני שהעסיק את כל ארה"ב - הראיון של הנסיך הארי ומייגן מרקל אצל אופרה ווינפרי - מדובר בבלוקבסטר שהכניס 20 מיליון דולר מפרסומות, כאשר כל ספורט של 30 שניות במהלך הראיון נמכר עבור כ-325 אלף דולר. 

כהשוואה, הסופרבול (גמר ליגת ה-NFL) ששוחק בפברואר ונחשב לאחד מהחלשים מבחינה טלוויזיונית בשנים האחרונות, הכניס לרשתות הטלוויזיה 400 מיליון דולר ממכירת פרסומות. ספוט של 30 שניות נמכר במחיר ממוצע של 4.73 מיליון דולר. איפה מייגן והארי ואיפה הפוטבול.

75 מתוך 100 השידורים הנצפים

הוודאות של גופי השידור שהספורט ימשוך את העגלה שנים קדימה נשענת על הרגלי צפייה של שנים. ברשימת 100 השידורים הנצפים של כל אחת מ-5 השנים האחרונות בארה"ב, 75 שידורים הם שידורי ספורט. כולל 24 מ-25 השידורים הנצפים ביותר. בחתך של ענפים, כמעט כל השידורים הנצפים הם משחקי פוטבול.

מכירה של ליגה לשנים קדימה משרתת את שני הצדדים - מבחינת הליגה והקבוצות מדובר על כסף בטוח בכיס, שיבטיח תשלום של משכורות לשחקנים, בניית אצטדיונים והותרת רווח בצד לבעלים. מבחינת רשת טלוויזיה מדובר במוצר שמוכיח את עצמו בכל פעם מחדש ככזה ששווה את ההשקעה בו, ושעליו נשען חלק גדול מהפעילות הכלכלית של הערוץ. ואם ככה, למה לא להשקיע בסוס המנצח הזה, שתמיד מנצח, 10 או 20 שנה קדימה.

כמה מההסכמים בארה"ב שנחתמו בספורט הם חסרי תקדים באורכם- קבוצת ה- NBA  לוס אנג'לס לייקרס חתמה על הסכם שידורים בשנת 2012 עד שנת 2032 עם Turner Sports; קבוצת הבייסבול פילדלפיה פיליז חתמה בשנת 2016 על חוזה שידורים ל-25 שנה, עד שנת 2040 עם Comcast. וניו יורק יאנקיז הבטיחה לעצמה הסכם שידורים ל-30 שנה, עד שנת 2042. 

העסקה שווה 5.7 מיליארד דולר ליאנקיז, כאשר על-מנת לממן אותה נאלצה רשת Yes  להיפרד גם מ-30% מהבעלות על הרשת. 

אגב, מימון חלק מהעסקה באמצעות מכירה של חלק מהרשת לטובת קבוצת הספורט הוא עניין שהפך למקובל מאוד, והוא הדרך היחידה לעמוד במחירי הזכויות. נכון לשנת 2019, 18 מתוך 30 קבוצות הבייסבול מחזיקות בבעלות חלקית מהערוצים שחתמו איתם הסכמי שידורים.

באירופה המנגנון של מכירת זכויות של שידורי ספורט פחות תומך בחוזים ארוכי טווח. בדרך כלל ההסכמים שנחתמים בספורט האירופי הם ל-3 עד 5 שנים. חלק מזה מתוך רצון של הליגות ליהנות מהשינויים

הטכנולוגיים שמתרחשים - חתימה ל-10 או 15 שנים עלולה לפספס גורם שידורים גדול שבדיוק נכנס ומוכן להשקיע (כמו אמזון, פייסבוק או נטפליקס) או אפילו להתמודד במכרז ולהקפיץ את מחיר הזכויות.

הדרך היחידה לנצח את הממיר המקליט

ודאות ללוח השידורים זה חשוב, אבל מדוע הסכומים שמטורפים גם ככה ממשיכים לעלות? שתי סיבות מרכזיות - עם הזמן מתברר ששידורי ספורט חיים עם הדרך היחידה לנצח את הממיר המקליט, אימת המפרסמים. 

העניין השני הוא הכניסה של גורמים חדשים למשחק. השחקנית שמאיימת על ההגמוניה של הרשתות המסורתיות היא אמזון שנכנסה בשנים האחרונות חזק לשוק שידורי הספורט. 

בימים האחרונים קיבלה אמזון את האישור הסופי לשדר את ליגת האלופות בגרמניה. המשמעות היא כל מי שגר בגרמניה וירצה לראות את המשחק המרכזי של ליגת האלופות בימי שלישי החל מהעונה הבאה יצטרך להיות מנוי של "אמזון Prime". על הדרך אמזון תרוויח בחזרה בריבית דריבית דרך מוצרים שתמכור לאנשים שרק התכוונו לצפות דרכה בספורט.

לאמזון יש גם חלק משמעותי בזינוק במחירי הפוטבול - מתוך 105 מיליארד דולר היא התחייבה לשלם במשך עשור בין 10-13 מיליארד דולר, עבור חלק קטן מחבילת השידורים שהציעה הליגה. היא נמצאת גם בפרמיירליג האנגלית, והפורטפוליו שלה כולל כדורגל, טניס, ראגבי, קריקט והוא הולך ומתרחב.

שיטה נוספת להעלאת המחיר היא הרחבת התכנים, כלומר - עוד משחקים. ב-NFL  כדי ליצוק יותר תוכן סיכמו בימים האחרונים על "המשחק ה-17 בעונה", שיהפוך את הליגה מעונה של 16 מחזורים בלבד ל-17. אם לוקחים בחשבון שמשחק ממוצע בעונה הסדירה מכניס לערוץ טלוויזיה ממפרסמים כ-25 מיליון דולר, אז פוטנציאל ההכנסה ממחזור משחקים אחד לכלל הרשתות הוא 400 מיליון דולר. השחקנים יעבדו יותר קשה? כן, אבל הגלגל הזה מבטיח שגם להם זה ישתלם: עוד כסף מטלוויזיה שווה תקרת שכר גבוהה יותר, שמבטיחה משכורות גבוהות יותר.

עוד כתבות

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים