גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאן הולך השוק? תשאלו את האלגוריתמים

המסחר האלגוריתמי, המבוסס על תוכנות מחשב, פורח בתקופות של תנודתיות ומשברים, וב-2020 - שנת הקורונה - הוא כבר תפס 80% מנפח המסחר הכולל ● איך הוא עובד, מהם היתרונות הטמונים בו, והאם הוא באמת מאתגר את האמירה שלפיה "אי אפשר לתזמן את השוק"

הבורסה בניו יורק - וול סטריט / צילום: תמר מצפי
הבורסה בניו יורק - וול סטריט / צילום: תמר מצפי

שנת המסחר האחרונה התאפיינה בתנודתיות רבה. לראשונה זה עשור נראה, כי השוק השורי ששוקי ההון חוו מאז סיום המשבר של 2008 הגיע לסוף תקופה. אולם באופן מפתיע, לאחר כחודש של ירידות במרץ 2020, שבו הגיע הנאסד"ק לשפל של 7,617 נקודות, חזרה מגמת העלייה, והמדד אף פרץ בפברואר 2021 את מחסום ה-14,000 נקודות. ההתאוששות המהירה של השווקים מיוחסת לטריליוני הדולרים שהזרים הממשל האמריקאי לשווקים, לצד הריביות הנמוכות והירידה בצריכה הפרטית.

אז מיהם המרוויחים העיקריים מכל התנודתיות הזו? האלגוריתמים כמובן. ב-20 השנים האחרונות תופס המסחר האלגוריתמי מקום הולך וגובר מתוך נפח המסחר הכולל, והוא הגיע בשנת 2020 אל מעל 80% מנפח המסחר.

מסחר אלגוריתמי הוא שם כולל למסחר שמבוצע על ידי תוכנות מחשב שכותבות בעצמן (ולא רק מבצעות) פקודות קנייה ומכירה.

שני הסוגים העיקריים של שיטות מסחר אלגוריתמי הן HFT - High Frequency Trading, שמתבסס בעיקרו על זיהוי פערי ארביטראז' סטטיסטיים, ומסחר אלגוריתמי שמבוסס על אסטרטגיית in/out, על פי נתוני מסחר וזיהוי מגמות.

למסחר אלגוריתמי יתרונות רבים - כמות המידע שסוחר אנושי יכול לעבד בזמן נתון מוגבלת מאוד, גם אם הוא משתמש בכלי מחשב חזקים לניתוח, ומהירות ביצוע הפעולות מוגבלת אף היא. אלגוריתמים יכולים לעבד ביג-דאטה במהירות רבה יותר ולהגיע להחלטות שאינן מוטות על ידי הפסיכולוגיה האנושית.

אלגוריתמים אוהבים עליות וירידות

אלגוריתמים אינם אוהבים קו מגמה אחיד - אלא עליות וירידות; שינויי מגמה תכופים מייצרים הזדמנות גם לסוחרי יום זריזים, אולם לא פחות לאלגוריתמים שיודעים לזהות שינויי מגמה ו"לרכוב" עליהם.

כמה זה דרמטי? תשאלו משקיע מוסדי משוק ההון כמה עלה הנאסד"ק בשנת 2020, ותקבלו את התשובה 40.86%. תשאלו מדען מומחה ללמידת מכונה ובינה מלאכותית בחברה למסחר אלגוריתמי כמה עלה הנאסד"ק בשנת 2020 ותקבלו תשובה אחרת לגמרי - הנאסד"ק עלה למעשה 724.28%. יש לציין, יוסיף המדען, שהנאסד"ק גם ירד ב-479.6% באותה שנה, ומשקלול שני נתונים אלה נובעת העלייה נטו של 40.86% שציין המשקיע המוסדי.

לברון פיליפ דה רוטשילד מיוחסת האמרה "כשהדם זורם ברחובות - זה הזמן לקנות מניות". התנודתיות הגבוהה שמאפיינת עתות מלחמה אפיינה גם את שנת הקורונה, ועשתה טוב לחלק מחברות המסחר האלגוריתמי.

קחו למשל את חברת המסחר האלגוריתמי Virtu Financial Inc (סימבול VIRT), אשר הכנסותיה קפצו במעל 100% בשנת 2020 ל-3.29 מיליארד דולר, מ- 1.53 מיליארד דולר בשנת 2019, ורווחיה קפצו ל-1.47 מיליארד דולר מ-5.87 מיליון דולר בלבד בשנה קודמת. התוצאות של Virtue ממחישות לא עד כמה תנודתיות שווה לרווח, אלא כמה גדול הרווח שאפשר ליצור ממסחר אלגוריתמי.

"אם רק הייתי יודע לתזמן את השוק"

כמה שווה אסטרטגיית אין/אאוט שיודעת לצאת בימים של ירידות ולהיכנס בימים של עליות? להמחשת העוצמה של היכולת לתזמן את השוק, בנק אוף אמריקה ניתח את המשמעות של הימנעות מעשרת ימי הירידות הגדולים ביותר בכל עשור על תשואת מדד S&P 500 במאה השנה האחרונות.

בעוד שאסטרטגיית "קנה והחזק" הייתה מניבה תשואה של 17,715% במצטבר על פני 100 שנים, הרי שהחרגה של עשרת ימי המסחר הגרועים ביותר בכל עשור (רק יום אחד בשנה, בממוצע), הייתה מניבה תשואה של 3,793,787% - קראתם נכון, קרוב ל-4 מיליון אחוזים - פי 214 במצטבר - על ידי הימנעות מ-100 ימי ירידות בלבד על פני מאה שנים.

גם בהסתכלות על עשור אחד (2010-2020), החרגה של עשרת ימי מסחר בלבד בכל העשור, שבהם היו ירידות חדות, מקנה תשואה של 125% למול תשואה של 18% באסטרטגיית "קנה והחזק" לאורך כל העשור. ההפרש, כאמור, משמעותי למי שיודע מתי להיכנס ומתי לצאת - אבל דווקא בנק אוף אמריקה מגיע מהניתוח הזה למסקנה ההפוכה, שמאחר ומאוד קשה עד בלתי אפשרי לסוחרים רגילים לתזמן את השוק, החשש הוא דווקא להפסיד את ימי העליות הגדולים, שלרוב באים לאחר ימי ירידות.

האם אפשרי בכלל לצפות התנהגות של שוק מניות? הטענה היא שכל עוד עיקר המסחר בשוק ההון התבצע על ידי סוחרים - אנשים בשר ודם, אשר פועלים על בסיס מידע חלקי ומקבלים גם החלטות לא רציונליות, ומושפעים מגורמים פסיכולוגיים ומהטיות כאלה ואחרות - אזי האלגוריתמים התקשו לצפות את התנהגותם. אולם מאחר שרוב המסחר היום מתבצע על ידי אלגוריתמים, יש מקום לטענה שאלגוריתמים טובים יותר יידעו לנבא התנהגות של שווקים באופן שיקנה יתרון עצום במסחר, ואם לא ממש לנבא, אז לפחות להגיב בזמן למגמות שמתפתחות.

האלגוריתמים האידיאליים יידעו לשלב באופן נכון ניתוח טכני שמתבסס על התנהגות תוצאתית של ניירות הערך והמדדים, כדי לזהות מגמות, עם מידע פונדמנטלי (מהותי) שמתייחס לנתוני מאקרו של השוק, תופעות גלובליות (קורונה למשל) ואירועים בניירות הערך (דיבידנדים, פרסום דוחות כספיים, מיזוגים ורכישות וכו'). החיבור בין ניתוח טכני ומהותי טמן בחובו את הפוטנציאל הרב ביותר להצליח להקדים את השוק ברגעים הנכונים, ולהשיג תשואות גבוהות ברמות סיכון סבירות.

הכותב הינו שותף בחברת Cerebro Capital הפועלת בתחום המסחר האלגוריתמי, ובחברת Fundem Capital, העוסקת בייזום ובאיתור חברות ספאק לתהליכי מיזוג עם חברות טכנולוגיה ישראליות. האמור אינו מהווה ייעוץ השקעות

עוד כתבות

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

חלוקת רכוש בגירושים / איור: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בעלה לשעבר ● השופטת יעל וילנר הרחיבה בכך את הלכת השיתוף הספציפי וקבעה כי היא תחול אם ניתן להסיק מהתנהגות בני הזוג על הסכמה בפועל לשתף בנכס ● עוד נקבע כי הכלל עשוי לחול גם על נכס שאינו בהכרח דירת המגורים המשפחתית

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

התרסקות מניית OST, איבדה 93% ביום / צילום: Shutterstock

הונאה על הונאה: אחרי שגרמו להפסדים עצומים, הם מציעים "פיצוי"

נוכלים ברשתות החברתיות הצליחו לגרום למשקיעים ישראלים לרכוש מניה סינית - ואז מכרו את מניותיהם ברווח עתק כשהגיעה לשיא ● כעת הם חוזרים עם הצעה "לפצות" את הקורבנות באמצעות הונאה חדשה ● אלו הסימנים שכדאי להכיר כדי לא ליפול בפח

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

יציבות בבורסות אירופה; טסלה נופלת ב-5% במסחר המוקדם בעקבות עימות מחודש בין טראמפ למאסק

הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא