גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בהלת הקורונה מאחורינו? מכירות המזון והמשקאות צנחו ב-17% לעומת מרץ 2020

לפי נתוני סטורנקסט, מכירות הענף ברבעון הראשון ירדו ב־3% לעומת הרבעון המקביל אשתקד, אז פרצה הקורונה והישראלים פשטו על חנויות המזון ● היקף המכירות קטן ב–352 מיליון שקל ● חברות שרשמו את הצמיחה הכי גדולה לפני שנה, מציגות כעת את הירידה הכי גדולה

קניות בסופר. השפעות הקורונה עדיין נוכחות בשוק / צילום: Shutterstock
קניות בסופר. השפעות הקורונה עדיין נוכחות בשוק / צילום: Shutterstock

שנה אחרי פרוץ מגפת הקורונה בישראל ובהלת הקניות שליוותה את תחילתה, ושוק המזון והמשקאות המקומי מתכווץ ב-3.3% ברבעון הראשון של 2021. לפי נתוני סטורנקסט, המתבססים על הקופות ברשתות הקמעונאות, מכירות שוק המזון ברבעון הראשון של 2021 קטנו ב-352 מיליון שקל לעומת הרבעון המקביל ב-2021.

בהסתכלות על חודש מרץ לבדו, רושם שוק המזון והמשקאות שחיקה של 17.3% לעומת מרץ 2020, אז התפרצה מגפת הקורונה בישראל והביאה לבהלת קניות מוגברת שהביאה לשיא כל הזמנים במכירות בחודש מרץ.

כמעט כל יצרניות המזון הגדולות רשמו במרץ הנוכחי ירידות, כך שמי שהכי צמחה במרץ 2020, תציג את הקיטון המשמעותי יותר במרץ 2021 ולהיפך - יצרניות שהציגו ביצועים חלשים במרץ שעבר מציגות עתה צמיחה.

הפער במכירות נוגע גם להסתערות על הסופרמרקטים שקדמה לסגר הראשון וגם להשפעת הסגר עצמו, שהשבית את בתי המלון, המסעדות, הברים, אולמות האירועים, והנסיעות לחו"ל.

נציין כי גם השנה, בדומה ל-2020, מרץ הושפע ממכירות חג הפסח.

גם בחודש הנוכחי נהנו יצרניות המזון והרשתות מכך שהשפעות הקורונה עדיין כאן, השמיים עדיין לא נפתחו במלואם, ורבים מהישראלים בילו את חג הפסח בארץ ולא בחופשות בחו"ל שמאפיינות את התקופה בעיתות שגרה.

 

תנובה - ירידה של 100 מיליון שקל במכירות 

אז מי מהיצרניות הצליחו לצמוח ברבעון ומי פחות? תנובה, יצרנית המזון הגדולה בישראל רושמת במרץ ירידה במכירות של 17% לעומת מרץ אשתקד, לסך של 489 מיליון שקל. מדובר בירידה במכירות הקמעונאיות של 100 מיליון שקל לעומת 2020, כאשר הירידה הזו מתבקשת לאחר שבמרץ אשתקד הצמיחה של תנובה עמדה על 30%. את הרבעון הראשון של 2020 מסכמת תנובה עם נתח שוק של 14%, וקיטון במכירות של 3% לסך של 1.46 מיליארד שקל.

המתחרה השנייה בגודלה בשוק המזון המקומי, שטראוס, מסכמת את חודש מרץ עם ירידה של כ-13% במכירות ברשתות הקמעונאות לסך של 453 מיליון שקל. בדומה לתנובה, גם שטראוס רשמה במרץ אשתקד זינוק במכירות של 31%, מה שמסביר את הירידה שהיא חווה כעת. את הרבעון הראשון מסיימת שטראוס עם נתח שוק 12.5% ועם שחיקה קטנה בהרבה של מתחרותיה, של 1% בלבד בהשוואה לרבעון המקביל ב-2020, לסך של 1.3 מיליארד שקל.

קצב הצמיחה של אסם-נסטלה, יצרנית הבמבה והקשטופ במרץ 2020 היה חריג גם בהשוואה לזה של שטראוס ותנובה ועמד על כ-42%, מה שמביא אותה כעת לרשום ירידה חדה מהן במרץ הנוכחי. כך, אסם-נסטלה מציגה במרץ 2021 קיטון במכירות של 23% לסך של 305 מיליון. בסיכום הרבעון הראשון של 2021 רושמת אסם-נסטלה שחיקה קלה בנתח השוק שלה ל-9%. כמו כן, המכירות הכספיות שלה ב-2021 נשחקו ב-6% לסך של 941 מיליון שקל.

החברה המרכזית, היצרנית של קוקה קולה ישראל וטרה, הציגה קצב צמיחה מרשים במרץ שעבר אך נמוך במעט מזה של יתר מתחרותיה הגדולות, מה שמאפשר לה כעת להיות אחת החברות היחידות שמציגות צמיחה בסיכון הרבעון הראשון של 2021. במרץ לבדו רושמת החברה המרכזית שחיקה מינורית יותר ביחס למתחרות של כ-7% בלבד לסך של 222 מיליון שקל, ואילו בסיכום הרבעון היא אפילו מציגה צמיחה של 1.8% לסך של 620 מיליון שקל.

נטו נהנית מהמעבר לבשר טרי

לעומת זאת נטו, היצרנית של שלושת האופים, דלידג וטיבון ויל, שהציגה צמיחה יוצאת דופן וגבוהה גם ביחס למתחרות של כ-52% במרץ אשתקד, רושמת עתה שחיקה של כ-28% במכירותיה שהסתכמו לפי נתוני סטורנקסט (שאינם כוללים מכירות של עופות, דגים ובשר טריים) ב-134 מיליון שקל. את הרבעון הראשון של 2021 היא מסכמת עם שחיקה במכירות הקמעונאיות של כ-11% לסך של 379 מיליון שקל.

ואולם, מנתונים שהעבירה נטו לגלובס שכוללים את מכירת הבשר, הדגים והעופות הטריים שהיא משווקת, עולה כי המכירות של החברה בחודש מרץ נשחקו "רק" ב-6% ביחס למרץ 2020, לסך של 261 מיליון שקל. לעומת זאת, לפי נתוני נטו את הרבעון השלישי היא מסכמת עם גידול במכירות של כ-4% לסך של 666 מיליון שקל, ונתח שוק של 6.2%, אשר בהתבסס על הנתונים שמסרה, ממצב אותה כיצרנית המזון הרביעית בגודלה (לעומת נתח שוק של 3.6% לפי נתוני סטורנקסט). הביצועים של נטו משקפים את המעבר מצריכת בשר, דגים ועופות קפואים לטריים, כשהצמיחה בקטגוריות הללו מהותית בהרבה.

גם ביוניליוור, היצרנית של דגני הבוקר של תלמה, נרשמת מגמה דומה לאחרות. החברה מסכמת את 2021 עם ירידה של 32% במכירות מזון לרשתות הקמעונאות לעומת החודש המקביל ב-2020 לסך של 74 מיליון שקל. את הרבעון הראשון של 2021 מסיימת יוניליוור עם נתח שוק 2.4% וירידה של 10% במכירות לסך של 251 מיליון שקל.

יפאורה תבורי רושמת גידול

ומי הן היצרניות הנוספות שבולטות לחיוב? יפאורה תבורי היא היצרנית היחידה שמצליחה להציג גידול בחודש מרץ הנוכחי עם עלייה במכירות של כ-2% לסך של 66 מיליון שקל, כשגם את הרבעון הראשון של 2021 היא מסכמת עם צמיחה של כ-5% לסך של 167 מיליון שקל.

בהסתכלות רבעונית, מחלבות גד היא החברה הצומחת ביותר כשהיא מצליחה להציג גידול במכירות של כ-15% לעומת הרבעון המקביל אשתקד לסך של 117 מיליון שקל, כשאת מרץ לבדו היא מסכמת עם יציבות שמתבטאת בשחיקה מינורית של פחות מאחוז.

ומי בלטו לשלילה? מאפיית אנג'ל שבאופן טבעי החודש בו חל חג הפסח הוא חודש חלש מבחינתה בשל הפסקת מכירת החמץ ברוב רשתות המזון בישראל, רושמת ירידה של כ-33% במכירות ברשתות הקמעונאות במהלך מרץ לסך של 29 מיליון שקל, כשאת הרבעון הראשון של 2021 היא מסכמת עם שחיקה של 12%.

שתי שחקניות נוספות שחיקה חדה במכירות הן סוגת שמכירותיה לשוק הקמעונאי ירדו בכ-42% בחודש מרץ לעומת החודש המקביל אשתקד, שהתאפיין באגירת מזון יבש שמהווה את עיקר התמהיל שלה לסך של 41 מיליון שקל. ההשפעה לכך ניכרת בסיכום הרבעון כשהיא רושמת ירידה של 19% לעומת הרבעון המקביל עם מכירות של 120 מיליון שקל.

עוד שחקנית שבולטת לשלילה החודש היא דיפלומט, היבואנית של מותגים כמו היינץ, קלוגס, קיקומן והיצרנית של טונה סטארקיסט. מכירותיה לשוק הקמעונאי נשחקו במרץ 2021 בכ-35% לעומת החודש המקביל בשנה שעבר לסך של 106 מיליון שקל. על הרקע הזה דיפלומט, שמניותיה הונפקו לראשונה בחודש שעבר בבורסה בת"א מסכמת את הרבעון הראשון של 2021 עם שחיקה במכירות הקמעונאית של כ-12% לסך של 223 מיליון שקל.

עוד כתבות

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק