גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

330 אלף מתים, בתי קברות שעובדים לתוך הלילה ומשבר פוליטי חריף: המגפה משנה את פניה של ברזיל

ברזיל היא המדינה השנייה בעולם בהיקפי התחלואה והתמותה מקורונה, כשרק ארה"ב לפניה ● המקומיים מספרים כי המצב יצא משליטה, ואחרי שנה של מגפה, גם התאגידים הגדולים במדינה כבר לא מצליחים לחמוק מהנזק ● האם זה ייגמר בהדחת הנשיא בולסונארו?

עובדי בית הקברות בסאו פאולו קוברים מתים מנגיף הקורונה. מספר המתים כה גבוה שבבתי הקברות נאלצים להאריך את שעות העבודה עד הלילה / צילום: Associated Press, Nelson Antoine
עובדי בית הקברות בסאו פאולו קוברים מתים מנגיף הקורונה. מספר המתים כה גבוה שבבתי הקברות נאלצים להאריך את שעות העבודה עד הלילה / צילום: Associated Press, Nelson Antoine

יום אחר יום, בברזיל סופרים את ארונות מתי הקורונה בדאגה גוברת. המגפה ממשיכה להכות בציבור, כאשר גרף החולים והמתים מזנק. במהלך מרץ, נרשמו כמעט מדי יום בין 70 ל-100 אלף מקרי קורונה מדווחים, בזמן שבבתי הקברות עבדו במתכונת לילה כדי להספיק לקבור את מתי הקורונה שהצטברו במהירות. בחודש מרץ לבדו, מתי מתחלואת הקורונה בברזיל יותר מ-66 אלף בני אדם, ואילו בשבוע הראשון של חודש אפריל נוספו כבר יותר מעשרת אלפים מתים.

עד כה, מתו כתוצאה מהמגפה בברזיל מוכת הקורונה יותר מ-330 אלף בני אדם, כשהיא ניצבת שנייה בעולם לאחר ארה"ב בהיקפי מקרי הקורונה והתמותה, והסוף אינו נראה באופק. בסאו פאולו עובדים הקברנים מ-7:00 בבוקר אל תוך הלילה בלוויות גב אל גב, בהן מעטים מלווים בדרכם האחרונה את בני משפחתם שמתו כתוצאה מהמחלה, חלקם צעירים ללא כל מחלת רקע. מקרי המוות היומיים במדינה בחודש שעבר, היוו כרבע מכלל הרוגי הקורונה בעולם.

לא מפתיע, אם כן, שמערכת הבריאות הברזילאית נמצאת על סף קריסה, או בתהליך מתמשך של קריסה. מרבית מחלקות הטיפול הנמרץ נמצאות בתפוסה מלאה, כאשר מחוץ להן משתרכים ברזילאים רבים ברשימת המתנה למיטה בבית החולים. גם מכונות ההנשמה הולכות ואוזלות, וכך גם תרופות מצילות חיים. בברזיל אמנם מתקיים גם מבצע חיסונים, אך הוא לא מצליח להדביק את קצב התפשטות המגפה, כאשר רק 2% מהאוכלוסייה חוסנו, ולמרות היכולות הלוגיסטיות - למדינה אין מספיק חיסונים בהישג יד.

לפי אפידמיולוגים ביבשת, לברזיל עלולה להיות השפעה על החמרת התחלואה במדינות השכנות. אי לכך, צ'ילה סגרה את גבולותיה, ארגנטינה הגבילה את הטיסות לברזיל וממנה, וקולומביה סגרה את הגבול עם ברזיל אף היא מוקדם יותר השנה. במדינה עצמה חוששים שחוסר היכולת ואולי אף הרצון של השלטון להתמודד עם הקורונה טיפחו בחודשים האחרונים קרקע להיווצרות של מוטציות, וכך עלולה ברזיל להפוך למדינה "מצורעת" בזירה הבינלאומית.

"בשבועות האחרונים המצב יצא לגמרי משליטה. 60 אלף מתים בחודש זה המספר הגבוה בעולם", מספר ל'גלובס' רן לוצקי, ישראלי המתגורר עם משפחתו בסאו פאולו. "ברזיל היא מדינה ענקית של 230 מיליון בני אדם. אנשים לא מתים ברחוב, אבל סביר להניח שרוב הברזילאים מכירים מישהו שחלה או מת מקורונה. יש הרבה אנשים ששומרים ונזהרים. אבל הרחובות לא ריקים - תמיד יש תנועה, אנשים הולכים לרוב בלי מסכות. חשבנו שהגענו לשיא המגפה במאי. באוגוסט העקומה טיפסה ל-1,000 מתים ביום, ואז התחילה ירידה. באזור נובמבר, פתאום התחילה עלייה שוב. הגל הזה עוד היה קצת בשליטה אבל חג המולד החמיר את המצב, כולם היו בחופשים ובים בשיא הקיץ, והקרנבל אמנם בוטל אבל עכשיו מתמודדים עם המסיבות שהיו במקומו, בשילוב של מה שקרה בשבוע שעבר: בית המשפט התיר לכנסיות לערוך טקסים דתיים עם קהל בחג הפסחא".

מנהיגות מבולבלת ומסרים סותרים

אחת הבעיות העיקריות היא חוסר אחידות במנהיגות ובמסרים בברזיל. מחד, נשיא ברזיל - מכחיש קורונה שלאורך השנה האחרונה הסתובב בגאון ללא מסכה, לחץ ידיים וכינה את הקורונה 'שטויות'. מאידך, מושלים ב-27 מדינות פדרליות, שניסו לנקוט בצעדים מקומיים אך כשלו באין עזרה מהשלטון המרכזי. לדברי לוצקי, "האוכלוסייה עצמה, מאוד מבולבלת. בולסונארו החליף ארבעה שרי בריאות מאז תחילת המשבר, בתנאי שיסכימו לומר שהידרוקסיכלורוקווין זו התרפה הנכונה לקורונה, ושאין צורך בסגר. הבעיה היא עכשיו שמדובר בגל במדינה. אם בתחילת הקורונה היו התפרצויות בצפון, אחר כך בדרום ואז במרכז, עכשיו זה לא גל זז עם משאבים שאפשר להעביר ממקום למקום כדי להתמודד. זה בכל ברזיל, באותו הזמן. איפה שאתה נמצא, אתה מרגיש לא בטוח, ובתי החולים מתמלאים".

בולסונארו / צילום: Associated Press, Eraldo Peres

"בולסונארו הפך מבודד בצמרת"

חלק ניכר מהאשמה למצב התחלואה בברזיל, כך אומרים במדינה, הינו על כתפיו של נשיא ברזיל - ז'איר בולסונארו. מן הרגע הראשון, הוא מתח ביקורת בוטה על מושלים שביצעו סגרים מקומיים, הכחיש את המדע וזלזל בקורונה. שר הבריאות לשעבר שלו, לואיז הנריקה מנדטה, תיאר את המצב שנוצר בברזיל ואמר: "המערכת פשוט קורסת. יש לנו בעיה בריאותית, יש לנו בעיה חברתית, יש לנו בעיה כלכלית".

ברזיל שרויה כעת במשבר כפול בקנה מידה עולמי. מחד, גלי תחלואה גבוהים שהולכים וגואים בשל וריאנטים מקומיים מדבקים במיוחד התוקפים באופן חריג, כך נראה, גם את האוכלוסייה הצעירה יותר וגורמים לתחלואה קשה ולמוות בקרבה, ומנגד, לפנדמיה המתפשטת מצטרף גם משבר פוליטי חריף של דמוקרטיה שברירית המונהגת בידי שלטון בלתי יציב.

"בולסונארו הפך מבודד בצמרת", מספר ד״ר סבסטיאן בן דניאל, מומחה ליחסים בינלאומיים. "המשבר החל לגעת בכל התחומים בברזיל, שרואה את העולם מתחיל לצאת מהקורונה כשבבית אין צפי לכך. התחלואה עולה, יש משבר כלכלי, ובאופק בחירות - כשנשיא פופולרי מן העבר מתעתד להתמודד מולו. מצד אחד, ברגע שהוא איבד את הפופולריות שלו, יש לו יותר סיכוי להיות מודח על ידי הקונגרס, כשכישלון הקורונה יודבק אליו אחרי שהוביל הפגנות נגד מסכות, התנגד לסגרים והוביל קו של 'אין קורונה'. גם האנשים שהוא אמר להם עדיף למות מקורונה מאשר מרעב, הטיעון הזה כבר לא עובד עליהם".

בצל המשבר הפוליטי, בולסונארו החל לפטר בכירים בשלטונו. לפי בן דניאל, "הוא הגיע למסקנה שהוא צריך יותר כוח בפרלמנט כדי למנוע הדחה ולהתכונן לבחירות, אז הוא החל בפיטורים. הוא פיטר את שר החוץ שהיה מזוהה עם מדיניות טראמפית ואנטי סינית - לאחר שטראמפ איבד את השלטון, כדי לקרוץ למרכז. על הדרך, הוא הוציא כל כמה שעות הודעות על מפוטרים: שר המשפטים, שר ההגנה, שר הבריאות, שר החינוך. שר ההגנה שהוא פיטר, נהנה מתמיכת הצבא, ולכן בשבוע האחרון הוא גם פיטר את צמרת אנשי הצבא, כשהם לא הסכימו לסור למרותו. חצי קבינט שלו התפטר או פוטר, כל ראשי הצבא - אנשים פוליטיים בברזיל - מפוטרים לפני שהם מתפטרים. נוצר משבר גדול. הוא ניסה ליצור כאוס מכוון של אי יציבות שלטונית, שהוא זה שמנהל".

הפיטורים אליהם יצא בולסונארו התרחשו בין היתר על רקע "רחשים" בצמרת השלטון וכך גם בצבא נגד מדיניותו בעניין הקורונה, שהובילה למותם של רבים, אך גם למשבר כלכלי חריף, שעלול לזלוג גם למדינות השכנות. רק לאחרונה, חתמו מאות מנהיגים עסקיים בולטים על מניפסט הדורש מהממשלה הברזילאית כדי לפעול להשגת שליטה בגל הקורונה הגבוה, המאיים על התאוששות הכלכלה הברזילאית.

התאגידים הגדולים לא חומקים מהנזק

"ברזיל חווה שבר עמוק, הכלכלה שלהם רואה עכשיו את תוצאות ההתנהלות של בולסונארו עם הקורונה", אומר בן דניאל. "ההתכווצות של הכלכלה עד נובמבר הייתה איכשהו תחת שליטה. אף מדינה לא התמודדה טוב, וברזיל התמודדה כמו כולם. עד לפני יומיים, ברזיל ספרה כמעט 4,000 מתים ביום, וחוותה את הקורונה בצורה הכי משמעותית עד עכשיו. זה התחיל להשפיע על המדינה כלכלית - הזן שמתפשט גורם לזה שאנשים לא יכולים לצאת מהבית לעבוד, והכל קורס. אחרי שנה, ההשפעה הכלכלית התחילה להגיע גם לתאגידים ולשכבות המבוססות יותר".

האנשים העניים, הם הראשונים לשלם את המחיר. הממשלה נתנה סיוע כספי זמני לחלק מהאנשים, אך מרגע שהוא נפסק, המצב הכלכלי של אלו שנפגעו באופן הקשה ביותר מהקורונה, החמיר. לחלק גדול מהעניים אין מקרר בבית, והם לא יכולים להרשות לעצמם להיות בסגר וחייבים לצאת לעבודה מדי יום. יתר על כן, לחלק גדול מהם כלל אין חשבון בנק - והם לא יכולים לקבל קצבאות או פיצויים מהמדינה.

טקס מחאה נגד מדיניות הממשלה בריו דה ז'נרו / צילום: Associated Press, Silvia Izquierdo

"בולסונארו. הוא הימר על גישת ה'אין מגפה', ואמר לציבור שאם הוא אתלט, המגפה לא תשפיע עליו. הוא היה פופולרי בעיקר בקרב המרכז והימין הכלכלי שלא היה כל כך אכפת להם שההמונים ימותו, אבל הם התחילו להיות מושפעים כלכלית גם כן מההשלכות של הקורונה. עכשיו, כשהפופולריות של בולסונארו הולכת ודועכת, אז אנשים לא רוצים להיות מזוהים איתו וייתכן שינסו להביא מועמד יותר פופולרי ממנו".

מול בולסונארו, כבר מסתמן מועמד פופולרי למדיי בבחירות הבאות: לואיז אינציו לולה דה סילבה, הנשיא לשעבר, לאחר שבוטלה הרשעתו בשחיתות. כעת, בולסנארו כבר לא מסתמן כפייבוריט או כמועמד בעל הסיכויים הגבוהים ביותר בבחירות הבאות. ייתכן שחזרתו של לולה הפופולרי למרוץ, משפיעה על האופן שבו מנהל הנשיא הנוכחי את ההתמודדות עם הפנדמיה, וההחלטות השלטוניות אותן הוא מקבל. "לולה הוא תמונת המראה של בולסונארו, רק שהוא פחות פופוליסט ממנו, ומאוד פופולרי בצד השמאלי של המפה ובקרב העובדים בברזיל", אומר בן דניאל. "הוא שינה קצת את המדיניות שלו לגבי קורונה: הוא מצטלם עם מסכה, אבל יש גם חששות מפני הפיכה צבאית. ההתנהלות שלו מעלה חששות שהשנה הבאה בברזיל תהיה מסוכנת מאוד".

לפי בן דניאל, המהלכים של בולסונארו מקצינים ככל שהוא רואה שסיכויו להיבחר שנית פוחתים. "בר עכשיו הוא מנסה להוציא הודעות לציבור על סכנות לפיברוק של הבחירות. כשזה קורה בארה"ב - מסתכלים ואומרים שאין לזה סיכוי, מה הם כבר יעשו. אבל במקום כמו ברזיל יש היסטוריה של הפיכות, ומעולם לא באו חשבון עם הדיקטטורה שהייתה שם. הייתרון כרגע, הוא שבולסונארו מבודד בצמרת. הוא כבר לא מצליח להניב לתומכים שלו את הרווח שהם ציפו לו. אבל בברזיל אין תרבות שמתנגדת להפיכות בצורה אידאולוגית. נראה שבולסונארו מנסה לייצר אווירה של חירום, והקורונה גם עובדת לטובתו במובן הזה. אם הוא יבין שאין לו סיכוי בשנה הבאה, הוא יצטרך לקבל החלטה. יכול להיות שיש לו אינטרס עכשיו לא לטפל כמו שצריך בקורונה, גם אם עד עכשיו זו בסך הכל הייתה אידאולוגיה פופוליסטית שהוא חשב שתיטיב איתו. אולי זה הימור כפול על הקורונה: ליצור כאוס של מצב חירום שהוא מנהל. זה יכול להיות דומינו בכל אמריקה הלטינית, זה כבר קרה בעבר".

עוד כתבות

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל