גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נוקלאיקס, המציעה אבחון מוקדם של סרטן ריאות, מגייסת 55 מיליון דולר בהובלת RA Capital

החברה פיתחה תחילה בדיקות למז"פ, אך הבינה שהשוק הרפואה גדול הרבה יותר ● "גילוי מוקדם של סרטן זה כמו לשמוע לחישה בחדר צפוף", אומר המנכ"ל כריס היברד

ארז חיימוביץ, שותף בקרן אורבימד
ארז חיימוביץ, שותף בקרן אורבימד

חברת נוקלאיקס (Nucleix) המפתחת בדיקות סקר לאבחון סרטן ריאות, גייסה 55 מיליון דולר. את הסבב הובילה קרן RA Capital מבוסטון יחד עם הקרנות Blackrock, Lilly Asia Ventures, LYFE Capital , ו-MILFAM. בין המשקיעות הקודמות בחברה נמצאות הקרנות הישראליות אורבימד ואאורום, קרן DCG, קרן OCI Bio Investments וזוהר זיסאפל. החברה נמצאת בשלבים מתקדמים של פיתוח המוצר שלה, ומצפה לראות אותו בשוק ב-2022. 

נוקלאיקס הוקמה על ידי ד"ר דני פרומקין וד"ר אדם וסרשטרום, בוגרי מכון ויצמן. החברה פיתחה טכנולוגיה שיושמה תחילה לתחום המז"פ, ואיפשרה לומר האם תא מסוים שנמצא בזירת הפשע הוא תא עור, שיער, זרע, דם וכדומה. היא עשתה זאת בהצלחה, עם כמויות קטנות מאוד של דגימות מלוכלכות מאוד, ואז הבינה כי באותה הדרך שבה היא בוחנת מאיזו רקמה הגיע התא, היא יכולה גם לזהות אם הוא מראה סימנים שהוא הופך לתא סרטני.

השניים הקימו את החברה יחד עם אילון גנור, אשר ייסד וניהל בעבר את חברת ווקלטק. פרומקין וסרשטרום הכירו את גנור בנסיבות חברתיות, ופנו אליו כשהחליטו לייסד את נוקלאיקס. גנור זיהה את הפוטנציאל בחברה, ונכנס כמנכ"ל. הוא ניהל את החברה עד 2017 והוביל את המעבר שלה לתחום הרפואי.

הטכנולוגיה היא בעצם בדיקה של האפיגנטיקה של התא. אפיגנטיקה היא תהליך שעובר הגנום בכל תא, במסגרתו גנים מסוימים באים לידי ביטוי ואחרים 'כבויים'. כך תאים שונים בגוף יכולים לבצע פונצקיות שונות, למרות שהם כולם בעלי אותו גנום, ולכן האפיגנטיקה אפשרה לנוקלאיקס להבדיל בין רקמות שונות. אבל האפיגנטיקה של התא משתנה גם בעקבות אירועים שקורים לנו בחיים, ועם ההזדקנות, וגם כאשר מתקיימים תהליכים סרטניים.

כאת החברה מפתחת בדיקה לאיתור סרטן ריאות בדגימת דם. "לגלות סרטן מוקדם בדגימת דם זה כמו לשמוע לחישה אחת בחדר צפוף", אומר מנכ"ל החברה, כריס היברד. "צריך להפריד את הסיגנל מהמון רעש רקע, והבדיקה שלנו יכולה לעשות זאת, תוך שימוש בכמויות קטנות מאוד של דגימה. החברה מעריכה את היכולת שלה לזהות סרטן בשלבים מוקדמים מאוד, ברגישות רבה, והיא מעזה להציע את עצמה בתור השלב הראשון של תהליך האבחון: אם היום חלק מהמעשנים שנמצאים בסיכון גבוה נשלחים ישירות לבדיקת CT, נוקלאיקס רוצה להגיע לכמות מעשנים גדולה יותר, או אפילו לכלל האוכלוסיה, ולנתב ל-CT רק את אלה שמדגימים סיכון.

"אנחנו יכולים לכוון את הרגישות של הבדיקה לדרגה המועדפת עלינו לפי הסיטואציה והדרישות הרגולטוריות של כל מדינה", אומר היברד. "אנחנו יכולים להגיע למצב שבו נשלח הרבה חולים ל-CT, ולא נפספס כמעט אף אחד (דיוק של קרוב ל-100%) אבל רק כשליש מהנסקרים יתגלו באמת כחיוביים, או להפחית מעט את הדיוק, ולהסתכן בפספוסים, אבל עם פחות 'חיובי כוזב'. אנחנו מעדיפים את המצב הראשון, כי איתור של סרטן ריאות בשלבים מוקדמים, יכול להיות ההבדל בין ריפוי למוות".

היברד מודה כי לחברה היה קצת קשה לפתח את המוצר ברמה הטכנולוגית, עד שהצליחה להשיג בדיוק את התוצאות שרצתה. תחילה פיתחה את המוצר לתחום הזיהוי של חזרת סרטן שלפוחית השתן, אולם כרגע היא מקווה להעביר את המוצר הזה למסחור על ידי חברה אחרת, ולהתמקד בשוק סרטן הריאות הגדול יותר.

"מלבד בדיוק, היתרון של הבדיקה שלנו הוא שהיא הרבה יותר זולה ממוצרים אחרים שמבוססים על ריצוף גנטי מלא של הדגימה. אנחנו יכולים להריץ את הבדיקה על מכשיר PCR, ולא על מכשירי ריצוף, וכידוע יש היום המון מכשירי PCR זמינים והיו בשנה האחרונה התקדמויות משמעותיות בתחום הזה, בגלל הקורונה. זה יתרון עבורנו". בכל זאת החברה מפתחת גם יכולות נוספות של בדיקה באמצעות ריצוף מלא.

איך אתה הגעת לחברה?
"הייתי בקשר עם ד"ר ארז חיימוביץ' מאורבימד, בחברה הקודמת שהקמתי וניהלת, BioMerieux, שעסקה באבחון מוקדם של התקפי לב ופגיעות בכליה. ארז אמר לי - 'אתה חייב להסתכל על החברה הזו'. אורבימד השקיעו בחברה ב-2014. זו לא החלטה פשוטה לעלות על מטוס כדי לבדוק חברה, אבל עשיתי את זה בקית 2019 וראיתי שהמדענים של החברה כבר בעצם הראו את היכולות של הטכנולוגיה, בסרטן שלפוחית השתן, ושיש לה עוד המון פוטנציאל.

"עשיתי מחקר שוק כדי למצוא את היישום הנכון עבורנו. סרטן הריאות היה התחום שבו הרופאים אמרו לי - פה אנחנו ממש צריכים עזרה. בארה"ב רק כ-10% מהאוכלוסייה מגיעים לבדיקות סקר לסרטן ריאות. בישראל וברוב העולם, לדעתי אין אפילו את זה".

החברה עורכת בימים אלה ניסוי לאשרר את התוצאות שלה באלפי חולים ובינתיים ממשיכה לשפר את המוצר. "אנחנו יכולים לעשות זאת כי ברגע שאספנו מהחולים את הדגימות - זה החלק הקשה. לא נצטרך לאסוף אותן שוב".

ב-2022 צפוי המוצר להגיע לשוק דרך רשתות מעבדות פרטיות, במסלול CLIA לבדיקות אבחוניות, שאינו דורש אישור FDA (רשות המזון והתרופות האמריקאית). את אישור ה-FDA מקווה החברה לקבל תוך שנה נוספת.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: (AP (Vincent Thian ,Armando Franca ,Steve Helber

"השוק מתפוצץ": 8 מניות מומלצות בזמנים של מלחמה

מסוקים, סימולטורים ומערכות תקשורת: בבנק ההשקעות מורגן סטנלי הצביעו לאחרונה על 8 מניות של יצרניות ביטחוניות בחו"ל שצפויות ליהנות מהעלייה בביקושים בעקבות חוסר היציבות הגאו-פוליטית ● בבית ההשקעות הורייזן טוענים כי המלחמה באוקראינה משפיעה על הביקושים בשוק הביטחוני יותר מאשר המערכה בעזה: "מדינות באירופה מגדילות את תקציבי הביטחון בגלל האיום הרוסי"

מנכ''ל חברת נייס ברק עילם / צילום: שלומי יוסף

המנכ"ל עזב והמניה נפלה: האם זה הזמן להשקיע בנייס?

בתוך יומיים לאחר הודעת הפרישה של המנכ"ל ברק עילם, איבדה מניית הטכנולוגיה הישראלית כ־15% ● האנליסטים הופתעו ובג'פריס הפחיתו את מחיר היעד למניה בכ־18% ● באופנהיימר מזהים הזדמנות השקעה "לאור מובילותה של נייס בענן ו־AI"

מרכז נתניה / צילום: איל יצהר

מעל 3.5 מיליון שקל לדירת 4 חדרים: העיר הגדולה שמתברגת בצמרת המחירים, מיד אחרי תל אביב

מחיר ממוצע של דירה שנרכשה ברבעון הראשון היה גבוה בכ–130 אלף שקל מהמחיר ברבעון השלישי אשתקד לפני המלחמה, כשהעליות נרשמו גם בצפון ובדרום ● תל אביב נשארת הכי יקרה, אם כי שם מחיר דירת 4 חדרים דווקא ירד בחצי השנה האחרונה ● הרצליה היא העיר הגדולה הבאה בתור, עם 3.65 מיליון שקל לדירה. ומי העיר היחידה שבה נרשמו ירידות?

ד''ר ענאיה בנא, מנכ''לית ומייסדת עמותת אל־ביאדר / צילום: תמר מצפי

"בעלי הקרקע הפרטית בחברה הערבית מחכים שיזמים יבואו"

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, ד"ר ענאיה בנא, מנכ"לית משותפת ומייסדת עמותת אל־ביאדר, דיברה על הפערים בין החברה הערבית לחברה הכללית בתחום הדיור ● בנא: "85% מהדור הצעיר בתוך היישובים הערביים הוא מחוסר פתרונות דיור"

נתיבות. בעיגול: מירי רגב / צילום: דייגו מיטלמן, מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט)

בלי תוכנית, ללא תקציב ובניגוד לדעת אנשי מקצוע: רגב מקדמת עוד תחנת רכבת בנתיבות

במשרד התחבורה בוחנים הקמת תחנה בעיר הדרומית במרחק 5 ק"מ בלבד מזו הקיימת ● גורמי המקצוע מתנגדים בגלל תחזית נוסעים נמוכה ופגיעה בציבור שזמן נסיעתו למרכז מתארך ● השבוע נחשף בגלובס שגם במוסד רוצים רכבת ישירות למטה הארגון בניגוד לתוכניות המטרו

עו''ד דן גבע, שותף במשרד מיתר / צילום: איל יצהר

משרד עורכי הדין מיתר ממזג אליו את משרד הפטנטים קליגלר

עורך הדין ועורך הפטנטים דניאל קליגלר ינהל את תחום הפטנטים של מיתר, ויחד איתו יצורפו למשרד שותפו יובל שלום ועורכי פטנטים נוספים ● בעקבות המיזוג יכלול צוות הפטנטים של מיתר 18 עורכי פטנטים ועורכי דין

ווסימוזי מדונסלה (מימין), נציג דרום אפריקה בדיון בהאג / צילום: Reuters, Yves Herman

המשטר בדרום אפריקה פותח מערכה לשלילת ההכרה בזכות הקיום של ישראל

עיון באוצר המילים והדימויים של נציגי המשטר הדרום אפריקאי בבית הדין בהאג מראה כי הם מתרחקים במהירות משאלת עזה ועוברים אל שאלת הלגיטימיות של קיום ישראל ● אפשר להגיד שהיחסים עם משטר ה–ANC במדינה הגיעו אל סוף הדרך

בחינות הסמכה של לשכת עורכי הדין / צילום: רוני שיצר

בצל המלחמה: רק 16% מעבר בבחינות לשכת עורכי הדין

מספר הניגשים עמד על 770 בלבד, מאחר שמדובר במועד משלים שנערך בשל המלחמה ● האוניברסיטאות מובילות את טבלאות העוברים, כאשר מבין כלל הניגשים, המוסד האקדמי המוביל הוא האוניברסיטה העברית

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח חברתי כלכלי במגזר המיעוטים / צילום: תמר מצפי

"במסגרת תוכנית החומש לחברה הערבית, אנחנו משקיעים קודם כל בחינוך. הפערים מצטמצמים"

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח כלכלי בחברה הערבית, התייחס בכנס גלובס לאתגרים באוכלוסייה זו ולחשיבותה ● לדבריו, ברקע יישום תוכנית החומש הייעודית, החברה הערבית חוותה שינוי משמעותי: "רוב התלמידים לא היו זכאים לבגרות. היום יש 20% סטודנטים לתואר ראשון"

מנכ''לית קו אימפקט, נוא ג'השאן־בטשון / צילום: תמר מצפי

"מי שרוצה לשלב את החברה הערבית צריך לעבוד בזה"

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, נוא ג'השאן־בטשון, מנכ"לית קו אימפקט, שוחחה על האתגרים בשילוב החברה הערבית בשוק העבודה ישראלי ● ג'השאן־בטשון: "חברות עסקיות שהן גשר בין החברה היהודית לערבית אמנם סבלו מטראומה גדולה בעקבות המלחמה, אבל הצליחו להחזיק את זה"

צעדת ''אחים לנשק'' במחלף שער הגיא / צילום: אביב אטלס

חסימות כבישים ומעצרים עם פתיחת מושב הקיץ של הכנסת: ימי השיבושים חוזרים

המחאה נגד הממשלה הוציאה לפועל שיירות רכבים הנוסעות במהירות איטית מהצפון, מהדרום ומהמרכז ● עימותים בין שוטרים למפגינים שניסו לחסום את כביש 1, 12 מוחים נעצרו ● בין מובילי ההפגנה, ישנן משפחות נרצחים וחטופים, והיא צפויה להמשיך בערב למעון ראש הממשלה ברחוב עזה בירושלים

רסול סעדה, מנכ''ל משותף אל־ביאדר לפיתוח כלכלי חברתי / צילום: תמר מצפי

רסול סעדה: כך עבר הפשע בישראל מגוש דן אל היישובים הערביים

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, סקר סעדה, מנכ"ל משותף באל־ביאדר, את התפתחות הפשיעה בחברה הערבית, וציין: "מאז 2023, אנחנו באובדן מוחלט"

בניין עיריית תל אביב־יפו / צילום: Shutterstock

חשד לשחיתות בהיקף מאות מיליוני שקלים, במעורבות משפחות פשע: עובדים בעיריית ת"א נעצרו

13 חשודים, בהם עובדי אגף התברואה בעירייה, נעצרו בחשד לעבירות שחיתות ציבורית, הלבנת הון וקיזוז חשבוניות פיקטיביות ● מהחקירה עולה כי עובדים בחברות ניקיון המספקות שירותים לעירייה פעלו להטיית מכרזים, תוך מתן שוחד וטובות הנאה לעובדי אגף התברואה ולמקורביהם

אבי לוי, מנכ''ל דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

רווחי בנק דיסקונט ירדו ב-17% ברבעון; שיפור ניכר בהוצאות בגין הפסדי אשראי

הירידה ברווח הנקי מוסברת על ידי הבנק בשינוי בעליית המדד ומצמצום פער הריבית ● הכנסות הבנק ירדו ב-5% ● דירקטוריון הבנק החליט על חלוקת דיבידנד בשיעור של 30%, בסך של 315 מיליון שקל

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בממשלה מפקפקים בסיכוי של סמוטריץ' להטיל מכס של 100% על טורקיה

הצעד שמבקש לקדם סמוטריץ' דורש אישור של הממשלה כולה, וההערכות הן ששני מוקדי ההתנגדות המרכזיים עשויים להיות בלשכת ראש הממשלה ואצל שר הכלכלה ● גורמים במגזר העסקי מפעילים על הממשלה לחץ לסגת מהרעיון, שעלול לגרור עליות מחירים שיתגלגלו לכיס של הצרכן הישראלי

הרכבת הקלה, הקו האדום / צילום: יוסי כהן

הזרים חוששים, והחברות הישראליות בדרך להשתלט על הרכבת הקלה

הוועדה לצמצום הריכוזיות המליצה לאפשר את השתתפותן של אלקטרה ושפיר במכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול של הרכבת הקלה ● מנגד, חברות בינלאומיות חוששות לגשת למכרז על רקע אי הוודאות הביטחונית והכלכלית בישראל

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה אדומה בתל אביב; נקסט ויז'ן ומג'יק צללו בכ-5%

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.2% ות"א 90 השיל מערכו כ-2.1% ● השקל התחזק קלות מול הדולר במהלך השבוע האחרון ● שבוע גדוש בדוחות צפוי בת"א ובוול סטריט, כולל תוצאות ענקית השבבים אנבידיה ● בדיסקונט מעריכים: 2-3 הפחתות ריבית בארה"ב במהלך השנה

ברק עילם, גיא ברנשטיין, צבי אלון / צילומים: שלומי יוסף, יח''צ, טיגו

כך הגיבה מניית נייס בוול סטריט לעזיבה של המנכ"ל

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● מג'יק נסחרה בסוף השבוע במחיר הנמוך בכ-48% מהשיא בעקבות הדוחות ● נייס צללה על רקע עזיבת המנכ"ל ● וטיגו נפלה בחדות לאחר פרסום הדוחות למרות שפרסמה תחזית חיובית

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: Shutterstock

"האייל הזומבי": מחקר חדש מוכיח כי המחלה לא מסוכנת לבני אדם

OpenDNA חתמה על הסכם שיווק עם מקסון, והמנכ"ל סוגר מעגל ● מחקר חדש בארה"ב: "תסמונת האייל הזומבי" לא מסוכנת כרגע לבני אדם ● השבוע בביומד 

דואר ישראל - שירות מיון ארצי / צילום: איל יצהר

למה המדינה הסכימה למכור את הדואר בשליש מהשווי שבו העריכה אותו?

לאחר תחרות בין שני מתמודדים בלבד, קבוצת מילגם זכתה במכרז על דואר ישראל במחיר המהווה שליש מזה שבו הוערכה החברה הממשלתית בעבר ● הזוכה מתכוונת להתמקד בשוק הבנקאות ● וגם: המשפחה שעומדת מאחורי חברת מילגם