גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשת שיכון ובינוי: בכירים בחברה שקלו לדווח על החשדות, אך פיני רובין בלם זאת

בהמשך לפרסום בגלובס כי פרקליט הצמרת זיגזג ביחסו לתביעה שהעלתה חשדות למתן שוחד, מהמסמכים עולה כי בכירים לשעבר בחברה טענו בחקירתם כי הסתמכו על המלצת רובין בהחלטתם שלא לדווח לרשויות • ערב הפרסום שלח רובין לגלובס מכתב ובו ניסה למנוע אותו

עו"ד פיני רובין / צילום: יונתן בלום
עו"ד פיני רובין / צילום: יונתן בלום

לפני כחודשיים הודיעה פרקליטות מיסוי וכלכלה לחברת בינוי ושיכון, לחברה-הבת "SBI תשתיות", לחברה-הנכדה הזרה SBI-שווייץ ולנושאי משרה לשעבר בחברות, כי נשקלת העמדתם לדין, בכפוף לשימוע. זאת, בחשד למתן שוחד לעובדי ציבור זרים כדי לקדם אינטרסים עסקיים של החברה בחו"ל ולעבירות נוספות.

השבוע חשף גלובס תהיות אודות התנהלות היועץ המשפטי החיצוני של החברה, ראש משרד גורניצקי עו"ד פיני רובין, סביב החשדות לשוחד שעלו לפני פרוץ החקירה הגלויה של המשטרה ורשות ניירות ערך בפברואר 2018. כעת אנו מפרסמים תהיות משמעותיות אף יותר בנוגע להתנהלות עו"ד רובין, ועל חלקו באי הדיווח של החברה אודות החשדות החמורים לרשויות.

כזכור, ביולי 2017 הגיש מנהל הכספים לשעבר של שיכון ובינוי-קניה, שי סקף, תביעה בגובה 5.9 מיליון שקל נגד שיכון ובינוי. לטענתו, החברה התעמרה בו על רקע סירובו לשתף פעולה עם תרבות השוחד שלה באפריקה. בין הצדדים התנהל גישור.

מאז הגשת התביעה, פרקליט הצמרת רובין מלווה את החברה באופן אינטנסיבי. בכתבה הקודמת תיאר גלובס את הזיגזג של רובין ביחס לתביעה. לפי מסמכים שהגיעו לידי גלובס, כפי שנחשף, בפגישה של רובין עם בכירי החברה בנובמבר 2017 אמר פרקליט הצמרת כי עדותו של סקף השאירה ספקות שאכן ניתן שוחד והמליץ לחברה לשלם לו 6 מיליון שקל. זאת, למרות שמספר חודשים קודם לכן, באוגוסט 2017, אמר רובין בישיבת דירקטוריון, לפי התרשומות, כי "העניין לא מחזיק מים, גם בהיבט שהתובע בעייתי", כי הסבירות שהטענות של סקף נכונות אינה גבוהה מאוד, וכי אין חובת דיווח; ולמרות טענות החברה ובכיריה כי סקף הוא שקרן, רמאי, זייפן וגנב.

החברה בחרה שלא לדווח על החשדות לרשויות. למעשה, רק ב-20 בפברואר 2018, כשהחקירה הפכה לגלויה, נודע לציבור על התביעה. אולם אין כל ספק כי החברה ידעה אודות הטענות לשוחד, חמישה חודשים לפני פרוץ החקירה הפלילית.
מהמסמכים שהגיעו לגלובס עולים פרטים נוספים לגבי חלקו של רובין לכאורה בהחלטת החברה שלא לדווח.

השחרה בפרוטוקול

ב-20 בדצמבר 2017 התקיימה ישיבה בדירקטוריון שיכון ובינוי, שעסקה בתכנון פעילות החברה לשנת 2018. פרוטוקול הישיבה מספר כי מנכ"ל SBI דאז, רוני פאלוך, נתן סקירה קצרה, וכי "בשלב זה נערכה ישיבה בנוכחות הדירקטורים ....הפרוטוקול בעניין נערך משרד גורניצקי".

הפרוטוקול הושחר ולא סיפר מה נושא הישיבה. ההשחרה צנזרה כי הנושא הוא "תביעת סרגונטי" - שם הקוד הפנימי שניתן בחברה לתביעת סקף. זאת, כדי להקשות על הבנת פרוטוקול הדירקטוריון למקרה שהוא יגיע לידיים הלא נכונות.

בניגוד לכל הישיבה, החלק בפרוטוקול לגבי הדיון בתביעת סקף לא נכתב על-ידי נציג החברה אלא על-ידי המשרד של עו"ד רובין. בהמשך, לאחר שנפתחה החקירה, התנגד עו"ד רובין לחשיפת הפרוטוקול שערך, בטענה לחיסיון עו"ד-לקוח.

השתיקה של פאלוך

גלובס חושף פרט דרמטי מהדיון בתביעת סקף. זאת, על-פי עדויות של בכירים בשיכון ובינוי. על-פי עדותו של סמנכ"ל הכספים דאז, טל רז, שנתמכה בעדויות של גורמים נוספים, הדירקטוריון זימן את פאלוך, כדי לברר איתו אם הטענות של סקף נכונות. על-פי העדויות, פאלוך נשא נאום לוחמני במשך 10-20 דקות, שבהן טען שהכל שקר וכזב ושסקף הוא נוכל וזייפן. אלא שלאחר ההכחשה הנחרצת, נשאל פאלוך על-ידי הדח"צית לילי איילון, אם הוא אישר תשלומים במזומן לגורמים מסוימים. למרבה התדהמה, פאלוך השיב כי הוא מסרב להשיב על-פי עצת עורכי דינו.

גם הדירקטור ניר זכלינסקי אישר בחקירתו את הדו שיח בין איילון לפאלוך. אלא שזכלינסקי מוסיף פרט מדהים נוסף. לאחר שפאלוך סירב להשיב, הוא הוצא מהישיבה. חברי הדירקטוריון שאלו את רובין: "מה עושים עם התהליך הזה? אנחנו במצב שאנחנו רוצים לוודא שאין פה את כל מה שנאמר על-ידי אותו עובד (סקף, א’ ג’) ולא קיבלנו תשובות מספקות".

זכלינסקי שאל את רובין אודות שתיקת פאלוך לגבי נכונות הטענות לשוחד. לטענתו, רובין השיב: "זה לא ה-issue אפילו. כאילו ה-issue של השתיקה לא הפך להיות issue שכאילו הוא מסתיר שוחד. השתיקה היא כי ייעצו לו שמה, זה בכלל לא קשור".

לאחר פרוץ החקירה, הביע חוקר רשות ניירות ערך אודי אבקסיס תמיהה על התנהלות פאלוך ועל כך שזכלינסקי לא הבין שהדברים אינם כשורה. "זכות השתיקה זו זכות במשפט פלילי. אתם דירקטורים. שומו שמיים על מה אתה מדבר, ניר", אמר החוקר לזכלינסקי.

זכלינסקי ניסה להשיב "אבל פיני (רובין) זה שהוא...". החוקר השיב: "עזוב את פיני... אני חוקר אותך. עכשיו אתם לא נמצאים בחדר חקירה, אתם נמצאים בישיבת דירקטוריון, ואני שואל איך אתם מעבירים דבר כזה לסדר היום? מה זה 'שומר על זכות השתיקה' בשאלה כזו? הוא חייב לכם תשובות".

זכלינסקי שב ונתלה בעו"ד רובין: "מה שאני זוכר שפיני הבהיר שזה שפאלוך לא מדבר, זה לא בגלל שהוא מסתיר משהו אלא בגלל שאמרו לו לא לדבר מסיבות כאלה ואחרות". החוקר תמה ואמר שהרי זכות השתיקה נועדה למנוע הפללה עצמית, ואם כך הרי ודאי שהוא מסתיר משהו. לטענת זכלינסקי, רובין אמר שהוא ינסה לברר עוד פרטים עם עורך הדין של פאלוך, ירון ליפשס, ויתקדם עם החקירה העצמאית כדי לברר את העובדות.
אך בכך לא תמה התנהלותו התמוהה של עו"ד רובין בנוגע לשאלה מדוע החברה לא דיווחה על החשדות מיום הגשת התביעה ביולי 2017 ועד פרוץ החקירה בפברואר 2018.

מיד לאחר הגשת התביעה, נדון בחברה ועל-ידי מבקרי החברה הצורך בדיווח מיידי. החברה, באמצעות עו"ד רובין, הכחישה את הטענות, וטענה כי לא נמצאו ראיות וכן העלתה טענות רבות על האמינות המפוקפקת של סקף. הסמנכ"ל רז ומבקר החברה, רו"ח ארז סופר, סירבו לקבל את הטענה שאין צורך בדיווח אלא אם פאלוך יחתום על הצהרה כי טענות סקף שקריות. לטענת רז, הוא איים בהתפטרות אם פאלוך לא יחתום.
פאלוך סירב בתחילה לחתום על ההצהרה המכחישה את הטענות, אך לבסוף הסכים וחתם כאשר עו"ד רובין נמצא ברקע. "ההצהרה אושרה על-ידי פיני, ירון (קריסי, א’ ג’) ומי שהיה בחדר". לדברי רז "היה נוסח שפיני הכתיב לנו שגם אם טענות השוחד נכונות, לא תהיה לזה השפעה מהותית על החברה".

החוקרים תמהו על העובדה שרואי החשבון ואנשי החברה הסתמכו על הצהרות ובדיקות של הפלינג ופאלוך. זאת, לאור ניגוד העניינים החריף בהם הם היו מצויים לאור העובדה כי הטענות של סקף הופנו כלפיהם אישית. החוקר שאל את רז: "אתה נותן לאנשים המואשמים בשוחד לבדוק את עצמם ולהצהיר כי לא עשו זאת?" רז השיב בתגובה: "בהמלצתו של רובין שאישר לי בחתימתו להסתמך על ההצהרה". עוד אמר רז כי "רובין אמר שאני יכול לסמוך על פאלוך".

ההיערכות לדיווח

גלובס חושף שתי עובדות נוספות המלמדות עד כמה ההחלטה שלא לדווח על החשדות לרשות ניירות ערך הייתה תמוהה ובלתי סבירה. הסמנכ"ל רז נשאל בחקירתו אם היו הכנות מה יקרה אם הסיפור ייצא החוצה. הוא השיב כי העניין תפס תאוצה אחרי כניסת דגים לתפקיד המנכ"ל. רז השיב כי החברה הכינה נוסח דיווח מיידי למקרה שהבדיקה בשווייץ הייתה מגלה כי החשדות נכונים. אלא שרז הוסיף כי אף אם סיפור התביעה היה יוצא לעיתונות, היה יוצא גם כן דיווח מיידי לרשות ניירות ערך (יש לציין כי אין כל קשר מבחינה חוקית בין פרסום בעיתונות לבין חובת הדיווח לרשות).

למעשה, ממסמכים שהגיעו לגלובס, עולה כי החברה הכינה חוברת שכונתה "תוכנית ניהול" אשר הודגש בה כי היא "טיוטה לתרחיש קיצון. בבחינת התרחישים הצפויים, הוחלט להתייחס לתרחיש קיצוני שהסבירות להתרחשותו היא אפסית (ואולי לא קיימת כלל)".

בחוברת קיימת "תורת לחימה" שלמה של פעולות מקיפות ומשמעותיות שיש לבצע במקרה שיהיה צורך לדווח על התביעה של סקף, תוך חלוקת המשימות לצוותים השונים. בתוך החוברת נמצאת טיוטת נוסח דיווח מיידי, שעודכנה לאחרונה ב-14 בפברואר 2018. כאשר בראש העמוד הובהר כי מדובר בתרחיש שהסבירות להתרחשותו היא אפסית, ואולי לא קיימת כלל.

בחוברת הובאה גם תוכנית להתמודדות במקרה שהחשדות יפורסמו בתקשורת, שכללה נוסח הודעה לתקשורת נוסח הודעה למשקיעים וכן מייל לכלל העובדים.

רובין: "אי דיוקים"

עו"ד פיני רובין מסר בתגובה: "מחמת החיסיון החל ביחסי עו"ד-לקוח לא יהיה זה נכון להתייחס לדברים לאי דיוקם ולשיבוש המושגים שבהם. ניכר בכתבה שהיא לוקה באי הכרת הנסיבות באי הבנת הדברים ובהקשרם.

"אלמלא החיסיון ניתן להעמיד דברים על היפוכם והפרכתם, הן במהותם והן בהקשרם, ברם חזקה על עו"ד רובין מצוות החיסיון והצורך למנוע תיאומים. כל הטענות שמורות".

עוד כתבות

ליאור אלג'ם, מנהל מחלקת מחקר ניירות ערך בבנק דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

המניות שהגיעו ל"תמחורים גבוהים", והאלטרנטיבה

ליאור אלג'ם, מנהל מחלקת מחקר ני"ע בבנק דיסקונט, צופה שהמגמה החיובית בשוקי המניות בת"א ובוול סטריט תימשך השנה, ומסמן את הסקטורים שיובילו את המהלך ● למשקיעי אג"ח הוא ממליץ להתמקד בממשלתיות ובקונצרניות בדירוג גבוה: "סיכון חפשו באפיק המנייתי"

מתחם ביג גלילות, בשבוע שעבר / צילום: גלית חתן

שנה לביג גלילות, בשוק עדיין מורגשת "רעידת האדמה"

מתחם הענק בגלילות של רשת המרכזים המסחריים ביג עורר עניין עוד לפני הפתיחה, אבל אחרי ההייפ של החודשים הראשונים, הפדיון היומי ירד כצפוי בעשרות אחוזים ● רשימת ההמתנה עדיין קיימת, אך בשוק מספרים גם על תנאים מקלים לשוכרים ● על כמה עומד הפידיון היומי ומה קרה למתחרים?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות עקב מכסי טראמפ; מניות התוכנה והבנקים נפלו

וול סטריט הגיבה לראשונה להעלאת המכסים הגלובליים של טראמפ מ-10% ל-15% ● ה-S&P 500 ירד בכ-1% ● מחירי המתכות היקרות עלו, תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב ירדו ● נובו נורדיסק צללה במעל 15%, לאחר שדיווחה על תוצאות מאכזבות בניסוי של זריקת הרזיה חדשה שלה ● הביטקוין ירד ונסחר סביב רף ה-64 אלף דולר

ספינה של צים / צילום: Lior Patel/jצים

הקלה בשביתה בעקבות מכירת צים: ועד העובדים עובר לעיצומים

יו"ר ועד עובדי צים, אורן כספי, אמר לגלובס כי המנכ"ל אלי גליקמן קיבל מהרוכשת הפג-לויד את המנדט לנהל מו"מ עם העובדים: "לא רצינו למוטט את החברה – זו לא המטרה שלנו" ● בוועד פרסמו הבהרה ולפיה בחברת "צים החדשה" שתהיה בבעלות קרן פימי ייקלטו קרוב ל-100 עובדים - "גם הם ללא כל ביטחון תעסוקתי אמיתי"

השופט דוד מינץ / צילום: שלומי יוסף

בג"ץ נגד המוסכים: "מרוויחים על חשבון המבוטחים"

בג"ץ דחה את עתירת המוסכים לחייב את חברות הביטוח לשלם על חלקי החילוף לפי מחירון של חברות יבוא חלקי החילוף לרכב (חלפים) - שגבוה במאות אחוזים ולפעמים יותר מ"מחיר השוק" ● השופטים תקפו את משרד התחבורה: "כשל שוק. מצב מעוות"

מטוס אל על / צילום: עידו וכטל

אל על בתגובה לייצוגית: לא יכולנו לנצל את כוחנו בגלל כוחות השוק

חברת התעופה הגישה את תגובתה לבקשה לאישור תובענה ייצוגית נגדה בטענה לגביית מחירים מונופולסטיים בתקופת המלחמה ● לטענתה, היא לא הייתה יכולה לנצל את כוחה המונופוליסטי הנטען, כאשר בכל רגע חברות זרות יכלו לחדש את טיסותיהן ארצה ● לפי הבקשה לייצוגית, רווחי אל על זינקו בזמן המלחמה מ־0.9% מהעלות ל־13.3% מהעלות

מלון דן באילת / צילום: באדיבות מלונות דן

האפקט האיראני: הישראלים מזמינים יותר חופשות בארץ, ופחות בחו"ל

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על עלייה של 25% בהזמנת חופשות מקומיות - אך ירידה כוללת בענף התיירות

לורד פיטר מנדלסון / צילום: ap, Ben Birchall

פרשת אפשטיין בבריטניה מסתעפת: גם השגריר לשעבר בארה"ב נעצר

לורד פיטר מנדלסון, לשעבר שגריר בריטניה בארה"ב, נעצר בחשד שהדליף לג'פרי אפשטיין פרטים על המדיניות הכלכלית של בריטניה ● פיטר מנדלסון הוא אחת הדמויות הבכירות ביותר במפלגת הלייבור ● במסגרת חקירת הפרשה, בשבוע שעבר נעצר בממלכה הנסיך לשעבר אנדרו

וול סטריט / צילום: ap, M. Spencer Green

הדוח האפוקליפטי שהפחיד את המשקיעים בוול סטריט

דוח ויראלי של חברת המחקר Citrini Research הצית גל ירידות חריג בוול סטריט והעמיק את חשש המשקיעים כי האצה חדה בהתפתחות הטכנולוגיה והבינה המלאכותית עלולה לערער את השוק

בית זיקוק אשדוד / צילום: רפי קוץ

האסון בבית הזיקוק באשדוד: נעצר חשוד בעבירת רצח באדישות

לאחר מותן של שתי עובדות בית הזיקוק באשדוד ממחסור בחמצן, המשטרה עצרה שותף בחברה המספקת בלוני חמצן בחשד לרצח באדישות ● מנהל הבטיחות במשרד העבודה הזהיר משימוש במכלי החברה, אך כ-15 אלף מהם עדיין נמצאים בשוק

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

נגיד בנק ישראל מגיב לסמוטריץ': "אני לא קם בבוקר, פותח חלון ומחליט מה גובה הריבית"

אמיר ירון התייחס בראיון לגלובס להחלטה להשאיר את הריבית ללא שינוי על רמה של 4%, וכך לקטוע רצף של שתי הפחתות ● הוא התייחס למצב הכלכלה ול"רוחות המלחמה" שהיוו שיקול מרכזי בהחלטת הוועדה, הגיב בתקיפות לדרישתו של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לחזור בו מהחלטתו, וגם סיפר איפה הוא מוכן להתגמש בדיונים בכנסת על רפורמת הבנקים הקטנים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לא רק הפטור ממע"מ: הסדקים בקואליציה מאיימים על הבטחות האוצר

ההפסד בהצבעה על המע"מ מסמן את הקושי הצפוי לסמוטריץ' בקידום צעדיו הכלכליים ● עתיד רפורמות החלב ומס הרכוש תלוי ביכולתו לגייס רוב בוועדות, בעוד ההתנגדות בקואליציה גוברת

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט התאוששה בהובלת מניות התוכנה; AMD זינקה ב-9%

נאסד"ק עלה ב-1% ● מנכ״ל ג'יי.פי.מורגן, ג'יימי דיימון, מזהיר כי האווירה בשווקים מזכירה באופן מדאיג את השנים שלפני המשבר הפיננסי העולמי ● AMD זינקה בעקבות עסקת ענק שחתמה עם מטא ● הביטקוין בדרך לחודש הגרוע ביותר מאז יוני 2022 ורצף של חמישה חודשי ירידות, הארוך ביותר מאז 2018

פאנלים סולאריים מעל שדה חקלאי / צילום: אמיר טרקל

האיום החדש על שדות סולאריים חקלאיים עוד לפני שהוקמו

בדיון בכנסת התגלה שהקמת פאנלים סולאריים מעל שטחים חקלאיים יגרור חיוב בהיטל השבחה, מכיוון שבוטלה הדרישה בהליך תכנוני חדש לשדות ● משרדי הממשלה חלוקים, והחקלאים חושבים מחדש אם הפרויקט משתלם

שמן זית / צילום: דרור מרמור

סמל יוקר המחיה משנה כיוון, ומחירו מאבד 35%

בזמן שסל הקניות הישראלי מתייקר כמעט בכל קטגוריה, מחיר שמן הזית יורד בעקביות בזכות הקטנת המכסים ● למרות עונת מסיק מקומית דלה ומחסורים, התחרות אילצה את היצרניות הגדולות להוריד מחירים ● כדי לאפשר זאת, המדינה סבסדה את החקלאים ב־30 מיליון שקל

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: מירי שמעונוביץ

סמוטריץ׳ חתם על צו חדש: פטור ממע״מ עד 130 דולר בייבוא אישי

סמוטריץ' חתם על הצו לאחר פקיעתו של הצו הקודם שכלל פטור לחבילות עד 150 דולר בעקבות פסילתו על ידי הצבעה בכנסת אמש ● הכניסה לתוקף: מהלילה בחצות ● סמוטריץ': "לא אתן לקומץ קומוניסטים בליכוד ולאופוזיציה חסרת אחריות שנלחמת באזרחי ישראל - לנצח"

ליסה סו, מנכ''לית AMD / צילום: Shutterstock

עסקת הענק עם מטא שהקפיצה את מניית השבבים בוול סטריט

מטא תרכוש שבבי AI ועוצמת מחשוב מ-AMD בהיקף של עד 100 מיליארד דולר ותקבל אופציה להחזיק עד 10% מהחברה ● המהלך נתפס בין היתר כהבעת אמון ביכולת של AMD להתחרות באנבידיה

קניות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

"אנשים גילו בבוקר שהם צריכים לשלם מס שלא לקחו בחשבון"

הכנסת הצליחה לבטל הלילה את הצו של שר האוצר סמוטריץ' להרחבת הפטור ממע"מ ביבוא אישי ל-150 דולר ● מה קורה עם חבילות שכבר הוזמנו, איך נדע אם דרוש חיוב נוסף, ומהי תקרת הפטור עכשיו? ● גלובס עושה סדר

רעיה שטראוס בן דרור / צילום: תומס סולינסקי

שתי ההשקעות שסידרו לרעיה שטראוס 350 מיליון שקל

עסקת הרכישה של קבוצת אקרו והנפקתה הצפויה של ב.ס.ר הנדסה, מניבות ערך נאה עבור המשקיעה הוותיקה בחברות הנדל"ן, שמימשה את מניותיה בקבוצת שטראוס לפני כשני עשורים ● אותן מניות שמכרה שטראוס בן דרור בקבוצת המזון, שוות כיום קרוב ל–2 מיליארד שקל

מחנה ''מטווח 24'' / צילום: חורחה נובומינסקי

נסגר מכרז ל-1,100 דירות ב"שדה דב" של ראשון לציון

שבעת המכרזים הראשונים על הקרקעות ב"מטווח 24" במערב ראשון לציון נמכרו בסך כולל של 1.4 מיליארד שקל ● ענקית הטכנולוגיה אפלייד מטיריאלס חנכה ברחובות מרכז מו"פ חדש, וחברת המינרלים ICL חנכה את בניין המטה החדש שלה בבאר שבע