גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שוק ההון והשקעות

קווים לדמותו של שיאן שכר בבורסה: גבר עם תגמול הוני גבוה שלא תמיד קשור לביצועים

גם משבר הקורונה לא עצר את עליית שכר המנהלים הבכירים בחברות הנסחרות בבורסה, שרשם ב-2020 עלייה בשיעור דו-ספרתי - לרמה של יותר ממיליארד שקל ל-100 מנהלים ● רק שתי מנהלות השתלבו ברשימה הגברית, שבה בולט היקף התגמולים ההוניים שניתן לבכירים

עופרה שטראוס ואהוד ברק / צילום: שי יחזקאל, כדיה לוי
עופרה שטראוס ואהוד ברק / צילום: שי יחזקאל, כדיה לוי

אם היה מי שהניח שמשבר הקורונה והשפעותיו השליליות על הכלכלה המקומית יובילו לירידה בעלויות התגמול של המנהלים הבכירים של החברות הבורסאיות בת"א בסיכומה של שנת 2020 - הרי שהדוחות הכספיים שפורסמו בשבועות האחרונים מלמדים אחרת. כמגמה, עלויות התגמול של שיאני השכר בבורסה המקומית ממשיכים בכיוון אחד - מעלה.

● לרשימת שיאני השכר המלאה לחצו כאן

זה 27 שנה שגלובס עוקב אחר תגמולי הבכירים בבורסה בת"א, ומהנתונים עולה כי גם בתקופת הדוחות השנתיים ל-2020, חרף המשבר העמוק בכלכלה וחוסר הוודאות הגדול, המשיכו התגמולים למנהלי החברות הבורסאיות לשבור שיאים.

אחת הסיבות המרכזיות לכך היו תגמולים הוניים בהיקף גבוה משמעותית מאלו שניתנו בעבר, וחלק גדול מאותם תגמולים מיוחס לבכירי חברות שזה אך הנפיקו את מניותיהן לראשונה בבורסה בתל אביב.

מעבר לכך, משתייכים רוב בעלי השכר הגבוה בבורסה המקומית לחברות גדולות ומבוססות, שהציגו גם בשנה החולפת צמיחה בפעילותן ובמחירי המניות שלהן, למרות האתגרים שהציבה הקורונה בפני המשק. דוגמאות לכך מספקות בין היתר חברות מוטות טכנולוגיה כנייס, אלביט מערכות, חילן ומטריקס, וחברות נדל"ן ותשתיות כאלקטרה, קבוצת מבנה, שיכון ובינוי ואשטרום.

לעומתם ניתן למצוא ברשימת השיאנים גם בכירים בחברות שהתקשו "לספק את הסחורה" בשנה החולפת, ובכל זאת שלחו כבדרך קבע נציגים לצמרת שיאני השכר. דוגמאות לכך מספקות קבוצת הנדל"ן הגלובלית גזית גלוב וחברות הסלולר והקנאביס הציבוריות.

בשונה משנים קודמות, הבכירים שמשכו את נתוני השכר מעלה בשנה החולפת הגיעו דווקא מחברות ישראליות, ולא מהחברות הדואליות (שנסחרות גם מעבר לים) כפי שקורה בדרך כלל. בצמרת השיאנים בולטים כמה שמות חדשים, רובם אלמונים עד לאחרונה מבחינת המשקיעים, וחלקם עדיין כאלה.

אותן "פנים חדשות" כבשו בסערה את טבלת השיאנים בעקבות הנפקת הון ראשונית שביצעו החברות שבניהולם - מהלך שהבטיח להם חבילת תגמול שמנה במיוחד, הכוללת בעיקרה תגמול הוני, וזאת עוד לפני שהמשקיעים בבורסה המקומית זכו ליהנות מביצועי החברה שהם מנהלים.

בראש אלה ניצבים שלושה מנהלים מחברת האנרגיה הירוקה נופר, שבזכות מתן חבילות הוניות מפנקות באופן קיצוני טרם ההנפקה, שברו את שיאי כל הזמנים של תגמולי מנהלים בתל אביב, עם תגמול מצרפי בסכום עתק של קרוב ל-290 מיליון שקל - רובו הגדול (יותר מ-230 מיליון שקל) במניות.

 

16% הוא שיעור הצמיחה בעלות העסקתם המצרפית של 100 שיאני השכר בתל אביב בסיכום 2020. סיכום נתוני השכר השנתיים נעשה טרם פרסום תנאי התגמול של בכירי טבע, ובנטרול תנאי התגמול של בכירי נייס, שלא נכללו בדירוג 2019 משום שפורסמו באיחור.

בנטרול עלות העסקת המנהלים משתי החברות הללו, שתופסים דרך קבע מקום בצמרת הדירוג, הסתכמה עלות העסקתם המצרפית של 100 שיאני השכר אשתקד ב-1.04 מיליארד שקל, לעומת היקף תגמולים מצרפי של כ-900 מיליון שקל של 100 השיאנים ב-2019.

עלות השכר המצרפי של 100 השיאנים ב-2020 כולל בכירי נייס מגיע ל-1.1 מיליארד שקל - ועל כרבע מסכום זה (286 מיליון שקל) אחראים שלושת מנהלי נופר - המנכ"ל נדב טנא, סמנכ"ל הכספים נעם פישר וסמנכ"ל פיתוח עסקי שחר גרשון.

552 מיליון שקל היה התגמול המנייתי מסך עלות העסקתם של מאה שיאני השכר אשתקד - סכום המהווה כמחצית מסך עלות העסקתם והגבוה בקרוב ל-50% מעלות התגמולים הללו ב-2019.

מתוך סכום זה היו אחראים עשרת המנהלים בעלי השכר הגבוה ביותר אשתקד ליותר מ-60% מסך התגמולים המנייתיים - בסכום מצרפי המתקרב ל-350 מיליון שקל. כשני שלישים מסכום זה שייכים לשלושת מנהלי נופר, המוזכרים לעיל.

464 מיליון שקל הייתה עלות ההעסקה המצרפית של עשרת שיאני השכר אשתקד, סכום המשקף תגמול שנתי ממוצע של יותר מ-46 מיליון שקל לכל אחד מהם, ושל קרוב ל-4 מיליון שקל לחודש לכל אחד.

הדומיננטיות של המנהלים הישראלים בדירוג 2020 בולטת גם בנתוני עשיריית השיאנים, מהם המנהל הזר היחיד הוא מורי קסלר, מנכ"ל חברת התרופות פריגו. מבין הישראלים שהתברגו בעשירייה הראשונה, מי שהמשיכו את הרצף מ-2019 היו ברק עילם, מנכ"ל נייס, אייל לפידות, מנכ"ל שיכון ובינוי לשעבר, זוהר לוי, יו"ר סאמיט, ודודו זבידה, מנכ"ל מבנה. איתמר דויטשר, מנכ"ל אלקטרה, שומר על מקום בעשיריית שיאני השכר הישראלים כבר מ-2017.

 

6 הוא מספר המנהלים של חברות ביטוח ובנקים הנכללים במאיית השכר ב-2020. זאת, בדומה למספרם בשנים קודמות, מאז שנכנס לתוקף חוק שכר הבכירים בענף הפיננסים בשנת 2016, ודחק את מנהלי הגופים הללו הרחק מצמרת שיאני השכר, שבה שהו דרך קבע עד אז.

עם זאת, ענף הפיננסים סיפק בדירוג הנוכחי כמה שיאני שכר המועסקים בחברות בנות ואינם כפופים להגבלות החוק, ומרביתם הגיעו ב-2020 מקבוצת הפניקס, ובראשם איציק עוז, שנמנה עם 35 שיאני השכר אשתקד, עם תגמולים שחצו רף של 8 מיליון שקל.

עמיתיו של עוז בהפניקס ברשימת השיאנים היו רן גבעון (6.7 מיליון שקל), מוני פלר וסטו שפירא (5.7 מיליון שקל כל אחד), ונוסף עליהם התברגו לרשימת 100 השיאנים גם אבנר מנדלסון, מנכ"ל חברה בת של בנק לאומי (5.8 מיליון שקל), וזיו בירון, מנכ"ל חברה בת של דיסקונט (5.2 מיליון שקל).

31 הוא מספר המנהלים שהגיעו לרשימת 100 שיאני השכר מחברות נדל"ן, על ענפיו השונים: נדל"ן מניב, בנייה, הנדסה, תשתיות ופרויקטים.

בורסת טכנולוגיה או לא, הדומיננטיות של מנהלי חברות הנדל"ן ממשיכה לבלוט גם בצמרת הגבוהה - עם ארבעה מנהלים מתוך עשיריית שיאני השכר הישראלים שמגיעים מחברות הענף - כולם נכללו בעשיריית שיאני השכר בבורסה גם ב-2019.

אלה כוללים את אייל לפידות, שנפרד אשתקד מקבוצת שיכון ובינוי עם תגמולים בסכום של 21.5 מיליון שקל, ואת זוהר לוי, בעל השליטה בסאמיט, צעד אחריו, עם סכום דומה (21.1 מיליון שקל), וכן את איתמר דויטשר, מנכ"ל אלקטרה (15.4 מיליון שקל) ודודו זבידה מנכ"ל מבנה (14.2 מיליון שקל).

2 בלבד היה מספר הנשים מבין 100 שיאני השכר, מספר הממשיך לשקף את מצבן העגום בכל הנוגע לתגמולים בחברות הנסחרות בבורסה המקומית, בדומה למגמה מהשנים האחרונות, עם נוכחות מצומצמת ודלילה ביותר בצמרת המתוגמלים בין החברות הנסחרות. כבר שנים ארוכות שהנציגות הנשית בין 100 שיאני השכר בבורסה היא חד-ספרתית, עם נציגות בודדות, וב-2020 נראה כי מגמה זו קבעה רמת שפל נוספת.

רק אחת מבין שתי המנהלות שהצליחו להתברג לרשימת 100 שיאני השכר היא ישראלית - עופרה שטראוס, יו"רית קבוצת המזון והמשקאות שבשליטת המשפחה. לפניה בת' גאספיש, סמנכ"לית הכספים של נייס, שעם תגמולים של יותר מ-10 מיליון שקל התברגה בין 25 שיאני השכר ל-2020.

50 מבין 100 שיאני השכר נושאים בתפקיד של מנכ"לי החברות שמהן הם מגיעים (או מנכ"לים לשעבר), בעוד שמספר שיאני השכר שהגיעו לרשימת ה-100 מתפקיד היו"ר מסתכם בכ-10.

מלבד שתי משרות אלה, שיאני השכר היו בדרך כלל מנהלי חברות בנות וסמנכ"לים (וסגנים ומשנים) למנכ"ל בתפקידים שונים (כספים, פיתוח עסקי, תפעול, טכנולוגיות ועוד).

שיאנים אחדים הם מנהלים שסיימו את תפקידם, מה שמייצר להם במקרים רבים פיצויי עזיבה חד-פעמיים גבוהים למדי ("מצנח זהב") בהתאם להסכם העסקתם. הדוגמה הבולטת לכך בשנה החולפת היא של אייל לפידות, שעזב את שו"ב, והתשלומים בקשר לסיום העסקתו התקרבו ל-7.5 מיליון שקל.

מענק מותנה תוצאות ותגמול הוני: ממה מורכב שכר הבכירים

חבילות התגמול של המנהלים ונושאי המשרה בחברות הבורסאיות כוללות שלושה רכיבים מרכזיים - שכר שוטף (או לחלופין דמי ניהול ודמי ייעוץ), מענקים שונים ותגמולים הוניים (הקצאת מניות ואופציות).

בעוד שרכיב השכר הוא קבוע (ובדרך כלל עולה כל כמה שנים), המענקים השנתיים הם רכיב משתנה המתחלק בדרך כלל לשניים - מענקים מותני תוצאות ומענקים בשיקול דעת הדירקטוריון. התגמול ההוני שניתן לבכירים מתפרס על פני שנים, ונועד ליצור זיקה בין התגמול לביצועי החברה.

כל חברה הנסחרת בבורסה נדרשת לאשר מדיניות תגמול, המשרטטת את הקווים המנחים לדרך התגמול של נושאי המשרה והעובדים של אותה חברה ואת סכומי המקסימום שיכולים לקבל מנהליה, גם בשכרם, גם במענקים וגם בחבילות ההוניות המוקצות להם. הללו נבחנים גם ביחס לעלות השכר הממוצע והחציוני של שאר עובדי הקבוצה.

בדרך כלל להגעתה של חברה חדשה לבורסה מתלווה גם שדרוג תנאי העסקת ראשיה שחברת נופר ואחרות הדגימו לאחרונה, עם חבילה הונית מפנקת במיוחד לבכירים.

במסמך מדיניות התגמול שלה לקראת ההנפקה, כותבת נופר כי מטרת מדיניות התגמול היא ליצור איזון בין שני אינטרסים של החברה: האחד, "לתגמל נושאי משרה העומדים ביעדי החברה, לאפשר לחברה לגייס ולשמר נושאי משרה איכותיים לטווח ארוך ולתת להם תמריץ על הצלחתם בהשגת יעדי החברה", והשני. "לאמץ נורמות שכר המבטיחות שמבנה התגמול מתיישב עם האסטרטגיה העסקית והכלל-ארגונית של החברה לאורך זמן, ואינו חורג ממדיניות התגמול שהדירקטוריון סבור כי היא תואמת את מטרות החברה ומאפשרת להשיגן".

עוד כתבות

עלי אקספרס / צילום: Shutterstock

לקראת מבצעי נובמבר: עלי אקספרס משיקה מועדון לקוחות בישראל עם הנחות קבועות

עלי אקספרס משיקה בישראל את מועדון Elite, שאליו יצורפו בחינם ובהזמנה בלבד לקוחות נבחרים על בסיס היסטוריית הרכישות שלהם ● חברי המועדון ייהנו מהנחות נוספות של 5%–8%, מהחזרות חינם בתנאים מסוימים ומשירות לקוחות מסביב לשעון

כוחות צה''ל ברצועת עזה (ארכיון) / צילום: דובר צה''ל

דיווח: צבא ארה"ב יאמץ טכנולוגיות רפואה שפותחו בשדה הקרב בעזה

רשת פוקס ניוז חשפה דוח של פיקוד הרפואה של צבא ארה"ב באירופה ובאפריקה, המפרט מה הצבא האמריקאי יכול ללמוד מחיל הרפואה של צה"ל ● "מלחמות ישראל ממשיכות לשמש 'מעבדת עולם אמיתי' קריטית שיש הרבה מה ללמוד ממנה, ממש כמו במלחמת 1973", נכתב בדוח

דבלין / צילום: Shutterstock

המלון בדבלין שביטל הזמנות לכנס נגד אנטישמיות

כותרות העיתונים בעולם: ארגון שמייצג מיעוט אתני באיראן תוקף כוחות ביטחון בדרום המדינה, חיזבאללה מנסה להוכיח את כוחו, ומלון בדבלין ביטל חדרים למשתתפים בכנס נגד אנטישמיות • גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל  

מהדורת חדשות 12 ביום חמישי האחרון / צילום: צילום מסך מאתר N12

כמה רייטינג השיגה מהדורת חדשות 12? בוועדת המדרוג ידונו בנושא

המהדורה המרכזית של חדשות 12 צנחה ביום חמישי האחרון לרייטינג של 9.8% - אלא שבבוקר שלמחרת החליטה קשת 12 להפיץ לכלי התקשורת נתון גבוה יותר: 10.6% ● הסיבה: המהדורה פוצלה באופן חריג ברישומי הצפייה לשני מקטעים נפרדים ● המהלך עורר תרעומת בקרב הערוצים המתחרים, והנושא הגיע לפתחה של ועדת המדרוג ● אירועים ומינויים

האוניברסיטה העברית בירושלים / צילום: Shutterstock

הגשות בכתב יד ושחזור העבודה בעל־פה: בכירי האקדמיה מול מהפכת ה־AI

איך משכנעים סטודנטים ללמוד, בעולם שבו לחיצת כפתור נותנת את התשובה לכל מבחן? ● מרצים בכירים שמתמודדים עם האתגר מודים כי אין לאוניברסיטאות תוכנית אחידה, וכל מרצה מתמודד לבד

ח''כ יצחק קרויזר בבחירות בכנסת לנציג הקואליציה בוועדה לבחירת שופטים, 12.7 / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ח"כ יצחק קרויזר ייחקר היום בלהב 433 בחשד לתקיפת שוטר

ח״כ יצחק קרויזר (עוצמה יהודית) יתייצב לחקירה בלהב 433 בחשד לתקיפת שוטרים במהלך עימות במצפה יריחו, שבו נפצעו שני שוטרים ● קרויזר מכחיש את החשדות וטוען כי דווקא הותקף בידי השוטרים, וכי יגיש נגדם תלונה למח"ש ● לדבריו, הוא לא יעשה שימוש בחסינותו

כבישים פקוקים / אילוסטרציה: Shutterstock, bibiphoto

כביש 4 נפתח לתנועה, אך עדיין ישנם עמוסים באזור

חרדים קיצוניים מהפלג הירושלמי חסמו את כביש 4, במחלף יבנה, לשני הכיוונים ● אחרי שעה הכביש נפתח לתנועה, אך עדיין קיים עומס ממחלף אשדוד

אסף חרל''פ, יו''ר כלמוביל / צילום: כלמוביל

אירוע הסייבר בכלמוביל נמשך כבר חמישה ימים, והפעילות טרם שבה במלואה

למרות שמערכי השירות והמכירה ממשיכים לפעול, חלק ממערכות המחשוב של קבוצת כלמוביל טרם שבו לפעילות מלאה

חוות שרתים (אילוסטרציה) / צילום: Shutterstock

רשות החשמל קבעה: אלו המגבלות שיוטלו על חוות שרתים

מליאת רשות החשמל קבעה כי כל חוות שרתים חדשה תוגבל ל־200 מגה־וואט, בעוד שסך החיבורים לענף יוגבל ל־1,300 מגה־וואט ● הקריטריונים לחלוקה גיאוגרפית ולהעדפת יזמים עם ייצור עצמי ייקבעו בהמשך בשימוע ציבורי

אילוסטרציה: Shutterstock

כולם רוצים לקחת ביס: כך מרוויחים מנהלי האופציות מהאקזיטים של עובדי ההייטק

מהאקזיטים של עובדי ההייטק בישראל נהנות גם חברות נאמנות, המנהלות את התגמול ההוני שלהם ● הללו גובות עמלות נאות בעת המכירה, ולאחריה מנסות לפתות את המיליונרים החדשים לרכוש שירותים פיננסיים נוספים ● חנה הולנדר, המצטרפת החדשה לתחום לצד בנק לאומי: "עם ה-AI נוכל להציע מוצר ברמה אחרת"

אילוסטרציה: Shutterstock

חשד: ירקן העלים הכנסות בסך 4.5 מיליון שקל

ירקן ממרכז הארץ נעצר לחקירה ע"י רשות המסים בחשד כי העלים הכנסות מהעסק בהיקף של מליוני שקלים, באמצעות הפקדת חלק מההכנסות בחשבון הבנק של קרוב משפחתו

בתי הזיקוק, חיפה / צילום: שלומי יוסף

שבוע אחרי הזיהום החריג: מפעל גדיב של בזן חוזר לעבוד

שבוע לאחר זיהום הבנזן החריג שהוביל להפסקת עבודות התחזוקה בגדיב ולפינוי זמני של שני בתי ספר בחיפה, המשרד להגנת הסביבה אישר לבזן לחדש את העבודות בכפוף לתוכנית פיקוח מחמירה ולמנגנוני עצירה במקרה של עלייה בריכוזי המזהם

אוטובוס של חברת תנופה / צילום: ''תחבורה בדרך שלנו''

דן חתמה על הסכם לרכישת חברת תנופה בכ-150 מיליון שקל

דן ותנופה הודיעו לרשות הארצית לתחבורה ציבורית כי העסקה נסגרה באופן רשמי ● עפ"י המסתמן, דן תקבל את המכרזים של תנופה בפרוזדור ירושלים ובשומרון, לרבות האוטובוסים והנהגים שלה ● ברשות הארצית לתחבורה ציבורית מתכוונים לחייב את דן לקנות 100 אוטובוסים חדשים

שחר צפריר, שותף מנהל בקרן TLV Partners / צילום: עומר הכהן

המשקיע גילה: חברה ישראלית השתמשה בטלוויזיה שלו במשך שנתיים

משחק חינמי שאחד מילדיו של שחר צפריר הוריד לטלוויזיה בסלון אפשר לחברת ברייט דאטה הישראלית להשתמש בחיבור האינטרנט שלו במשך כשנתיים, גם כשהמכשיר לא היה בשימוש ● צפריר מספר לגלובס כיצד גילה את הפעילות בעזרת קלוד, ומדוע הופתע מהקשר לחברה שבה השקיעה בעבר הקרן שבה עבד ● מנכ"ל ברייט דאטה, אור לנצ'נר: "אנחנו לא רואים שום דבר שקורה במכשיר"

ASUS ExpertBook A7 / צילום: יח''צ

המחשב העסקי החדש שאסוס רוצה שתקחו לכל מקום

על הנייר, המחשבים העסקיים מזכירים מחשבים צרכניים רגילים, אך הם נבנו לסביבות עבודה שונות ● ב־ExpertBook A7 של אסוס הדגש הוא על ממדים קומפקטיים, אך תג המחיר גבוה בהתאם לקטגוריה

נתיבי איילון / צילום: Shutterstock

מספר כלי הרכב הוכפל בתוך 20 שנה, והפתרון לפקקים לא נראה באופק

לפי הלמ"ס, בהצטברות כוללת של 20 שנה, מ-2005-2025, סך הנסועה השנתית גדלה ב-66%, ומצבת כלי הרכב יותר מהכפילה את עצמה ● לעומת זאת, באותה התקופה שטח הכבישים גדל ב-31%, ואורך הכבישים גדל ב-43% - כך שהצפיפות גדלה משמעותית

אייל פסו, תומר וינגרטן, יוס (יוסף) שירן / צילום: גאוזי, יח''צ, עינת לברון

מחיקת ערך של 98% בשנתיים וחצי: גלגל ההצלה האחרון של גאוזי

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע • חברת הסייבר של תומר וינגרטן ירדה ביום שישי בצל גיוס אג"ח של 1.25 מיליארד דולר וחשש להתקררות הסקטור ● מניית גאוזי איבדה כ-98% מהנפקתה, כעת המנכ"ל איל פסו מוביל הזרמת 7 מיליון דולר כדי להשאיר את החברה באוויר ● גם: הקרע בגרעין השליטה הפיל את מניית אבן קיסר

צוות OpenWeb

עובדי חד-הקרן אופן ווב דורשים: שלמו לנו שכר מקופת החברה או פרקו את החברה

יותר מ-40 מתוך 55 עובדי אופן ווב בישראל דורשים לקבל את שכרם ואת זכויותיהם הסוציאליות מקופת החברה - אחרת יפעלו לפירוקה ● החברה, שבעבר הוערכה בכ-1.3 מיליארד דולר, נקלעה לחובות של 177 מיליון שקל, על רקע ירידה חדה בהכנסות וסכסוך עם קרן החוב ליקווידיטי

המצאות ישראליות ברשימה של המגזין טיים / צילום: Shutterstock

כלבים שמריחים גידולים סרטניים וכוורות רובוטיות: הישראליות ברשימה היוקרתית של טיים

שלוש חברות ישראליות נכללו ברשימת 100 ההמצאות הגדולות של השנה של מגזין TIME ● סטארט-אפ המפתח זיהוי מוקדם של סרטן באמצעות כלבים ובינה מלאכותית, כוורת רובוטית המנוהלת מרחוק ומערכת שמתגמלת יוצרים על שימוש בתוכן שלהם ביצירות AI

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מטוס שהמריא מישראל לווינה נחת בבולגריה בשל דיווח על חפץ חשוד

מטוס של אוסטריאן איירליינס שהמריא מישראל לווינה נחת בבולגריה בשל דיווח על חפץ חשוד ● עדויות מאיראן: "כולם יודעים שהמלחמה בדרך"; אזרחים איראנים מספרים על פינוי בסיסים ונשק, צווי התייצבות לאנשי הבסיג' ועלייה בהוצאות להורג ● האזרחים מקווים שמלחמה תכין את הקרקע לחידוש המחאה: "כשתיווצר ההזדמנות נשלח את משמרות המהפכה לגיהינום" ● צה"ל הקים פלוגת מג"ב שתעסוק בטיפול ומניעה של אירועי פשיעה לאומנית ● עדכונים שוטפים