גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בולעי הצפרדעים: כמה עלתה לח"כים הערבים הברית עם מפא"י

שיתוף הפעולה האפשרי בין רע"ם לבין הליכוד נראה לרבים כמודל חדש, אבל ברשימה המשותפת מזכירים: היינו שם פעם ● בעשורים הראשונים למדינה, חברי כנסת ערבים ממפלגות הלוויין חתרו להישגים במחיר גיבוי לשלטון ● עם מה הם נאלצו להשלים, ואיך הצדיקו את עצמם? ● המשרוקית של גלובס

סמי אבו שחאדה / צילום: דוברות הכנסת
סמי אבו שחאדה / צילום: דוברות הכנסת

האפשרות שיו"ר רע"ם מנסור עבאס יביא בארבעת המנדטים שלו להקמת ממשלת ליכוד, ולו בהימנעות, נראתה לרבים כנכונות לשיתוף פעולה פוליטי מסוג חדש. עבאס עצמו דיבר בנאומו המתוקשר בנצרת על "הזדמנות לחיים משותפים בארץ הקדושה לשלוש הדתות ולשני העמים". אבל ברשימה המשותפת שרע"ם פרשה ממנה לא מנבאים טובות לשיתוף פעולה כזה.

סמי אבו שחאדה, יו"ר בל"ד וחבר המשותפת, טוען שעבאס רחוק מלהיות הפוליטיקאי הערבי הראשון שחותר להשפיע מבפנים באמצעות חבירה למפלגת השלטון. הפערים לרעת הערבים בישראל מעולם לא נבעו מסירוב להשתתף במשחק - הוא התעקש בראיון לגלי צה"ל. "האמת היא שרוב ההיסטוריה הפוליטית שלנו היינו בדיוק בלב המשחק. המפלגות הערביות הנלוות למפא"י לא רק שהיו במשחק - הן היו והצביעו בעד משטר צבאי! זה לא מנע בזמנו ממפא"י להפקיע אדמות", הוא סיכם, "ולא מנע ממפא"י לבצע מדיניות גזענית".

אבו שחאדה מעלה באוב אפיזודה נשכחת שקיבלה פתאום משמעות אקטואלית. מה באמת היה כרוך בשיתוף הפעולה שכרתו פוליטיקאים ערבים עם מפא"י? ואיזה צפרדעים הם נאלצו לבלוע? חזרנו לדיווחים ולפרוטוקולים מהעשורים הראשונים למדינה.

קמפיין שלא בחל באיומים

מקום המדינה עד 1966 היו תושבי היישובים הערביים בישראל נתונים לממשל צבאי. בן גוריון והנהגת מפא"י נימקו אותו בצורך למנוע מערביי ישראל להתקומם ולסייע ל"מסתננים" מבחוץ. צה"ל הופקד לא רק על פעילות חריגה כמו הריסת בתים והנפקת אישורי תנועה לערבים, אלא גם על ניהול חייהם האזרחיים.

אבל האזרחים שחיו תחת הממשל הצבאי עדיין היו זכאים לבחור לכנסת. זו הייתה החלטה של בן גוריון, והוא השתמש בה כדי להדוף ביקורת. לטענתו, "מצבם הכלכלי והתרבותי של הפועלים הערביים ושל האיכרים הערביים במדינת­ ישראל הוא יותר טוב מאשר בכל ארצות­ ערב". אף שהגבלת התנועה לא נעימה, בלשונו, בנסיבות הביטחוניות ממשל צבאי הוא אפשרי.

בתנאים הפוליטיים המוזרים האלה נולד יצור פוליטי מיוחד. "המפלגות הציוניות לא קיבלו חברים ערבים לרשימותיהן, ולציבור הפלסטיני היה קושי מהותי להצביע לרשימה ציונית", מסביר אדם רז, חוקר במכון עקבות. "כדי לאפשר להם להצביע - יצרו רשימות לוויין".

לרשימות האלה, שנקראו לפעמים "רשימות נלוות", לא היו תשתית ארגונית או אידיאולוגיה מובהקת, והן היו כפופות למפלגת-אם ציונית - בדרך כלל מפא"י. החלוצה הייתה "הרשימה הדמוקרטית של נצרת" שהתמודדה לכנסת הראשונה. היא קיבלה יותר מ-7,000 קולות שהספיקו לשני מושבים בכנסת: לסיף א-דין א-זועבי ולאמין סלים ג'רג'ורה. כמקובל במפלגות לוויין, ראשי הסיעה היו מעין "מוכתרים" שאותרו מתוך המנהיגות המקומית, והתמקדו בדאגה לענייני קהילתם.

רשימות ערביות עצמאיות לא היו אז. הערבי היחיד בכנסת הראשונה שלא נספח למפא"י היה תופיק טובי ממק"י - המפלגה הקומוניסטית הישראלית. מק"י הייתה מפלגה ותיקה עם אידיאולוגיה, עיתון, חברים יהודים וערבים, וסניפים בכל הארץ. היא התנגדה נחרצות לממשל הצבאי.

שיעור ההצבעה בקרב הערבים באותן שנים היה יותר מ-80%, ורובם הצביעו לרשימות הלוויין או למפא"י עצמה. אחד ההסברים לכך הוא הממשל הצבאי עצמו, שנציגיו נהגו להלך אימים על מי שלא התחייבו להצביע למפא"י או למפלגות הלווין. הממשל הצבאי גם תרם לכך "שהרשימה הדמוקרטית" ומפלגות הלוויין הבאות נטו להיות מקומיות. "מניעת התנועה החופשית בין יישובים הקשתה מאוד על יצירת תנועה פוליטית ארצית", מסביר רז.

בבחירות ב-1951 הרחיבה מפא"י את השימוש בטריק מפלגות הלוויין. ל"רשימה הדמוקרטית" שהגדילה את כוחה לשלושה ח"כים הצטרפו "חקלאות ופיתוח" ו"קידמה ועבודה" עם נציג לכל אחת: חמישה מנדטים של הציבור הערבי שגיבו את הקואליציה גם כשזו סירבה להרפות את ההגבלות שהוטלו עליו.

 

ניצנים של עצמאות

איך הצדיקו חברי המפלגות האלה את שיתוף הפעולה עם מפא"י? חשוב היה להם להראות שהם לא מוכרים את עצמם בזול. מעט אחרי שהושבעה הממשלה ב-1953 אמר זועבי, שסיעתו שינתה את שמה ל"רשימה הדמוקרטית הערבית", כי היא "החליטה לחזור בה משיטתה הקודמת, ולהמתין בעניין התמיכה בממשלה עד שנשיג את ההבטחות הדרושות".

אחת הדרישות של זועבי הייתה ביטול הממשל הצבאי. בן גוריון דחה אותה על הסף. למרות זאת, זועבי נותר ברשימת לוויין של מפא"י גם בבחירות לכנסת השלישית ב-1955.

לאורך שנות ה-50 נעשו מדי פעם הקלות בממשל הצבאי. החל באוגוסט 1959 יכלו ערבים לנוע בחופשיות בין כמה מהיישובים הגדולים, עדיין רק בשעות היום. במקביל החלו כמה מפלגות יהודיות לדרוש את ביטולו המוחלט - ובהן מק"י, מפ"ם, אחדות העבודה, וגם חירות של מנחם בגין.

בפברואר 1960 הציע בגין במליאת בכנסת להעביר סמכויות מהממשל הצבאי למשטרה האזרחית. ההצעה נפלה ברוב גדול. חברי מפלגות הלוויין לא הצביעו נגד, אבל בחרו להימנע. יוסף דיאב מ"השיתוף והאחווה" ניסה להסביר את הצעד: "לכאורה ייראה כתמוה כיצד חבר כנסת ערבי נמנע מלתת קולו נגד משטר המגביל את חירותו. בהימנעותנו מההצבעה אין אנו מפגינים השלמה עם קיומו. אל­ נא יתיימרו מגישי ההצעות להתחרות בנו בדאגתם לציבור הערבי". אליאס נח'לה מ"קידמה ופיתוח" הצהיר: "לא תמכנו בסיעות שהגישו הצעותיהן לביטול הממשל הצבאי, כי אין אנו מסכימים­ ולעולם לא נסכים ­שהאינטרסים החיוניים שלנו, עניינינו הצודקים וחירויותינו האישיות יהיו נושא למיקוח, לתעמולה ולהתחרות בין המפלגות ובין הסיעות הפרלמנטריות".

כשיוזמות דומות עלו בכנסת ב-1962, בן גוריון נדרש לפחות לצעד סמלי כדי להבטיח תמיכה מארבעת חברי מפלגות הלוויין. הוא הודיע שזימן אותם אליו "להתייעץ מה הן ההקלות שיש לעשות באופן שלא ייפגעו ענייני הביטחון", ואף הכריז על כמה הקלות. הארבעה נמנעו שוב והממשל הצבאי נשאר.

הביטול היה קרוב עוד יותר בפברואר 1963. ארבע הצעות עלו לקריאה טרומית: מק"י קראה לביטול מהיר; שאר ההצעות הציגו הסרה מדורגת של ההגבלות. הצעת מק"י נפלה ברוב של 56 מתנגדים מול 50 תומכים. שלוש האחרות הוכרעו על חודו של קול: 57 נגד, 56 בעד.

שבעה נציגים ערבים כיהנו אז בכנסת: שניים במק"י, אחד במפ"ם הציונית, וארבעה במפלגות הלוויין. אנשי מק"י ומפ"ם תמכו כדרכם בביטול הממשל הצבאי. רק חבר אחד ברשימת הלוויין - אחמד א-ד'אהר מ"קידמה ופיתוח" - עשה כמוהם. שני חברי "שיתוף ואחווה" אפילו לא נמנעו, אלא הצביעו נגד השינוי. עובייד הסביר שלדידו הממשל הצבאי טוב מהחלופות שיבואו במקומו.

אבל הממשל הצבאי כבר היה אז בדעיכה, ובוטל רשמית שנים ספורות אחר כך, בנובמבר 1966.

לכאורה, תעלומה. מה גרם לרבבות אזרחיות ואזרחים ערבים לשלוח שוב ושוב לכנסת נציגים שאישרו באצבעם את המשך השליטה הצבאית בהם, או לפחות תרמו בשתיקתם להתמשכותו? "הציבור הערבי בישראל היה ציבור מוכה", מסביר רז, "ציבור שההנהגה שלו כבר לא נמצאת בארץ".

סיום הממשל הצבאי בישר את סופן של רשימות הלוויין, ומאז 1981 לא נבחרו לכנסת נציגים ערבים שהיו מסונפים בעקיפין למפלגות-אם ציוניות. את מקומן תפסו בהדרגה מסגרות עצמאיות כמו בל"ד של אבו שחאדה, תע"ל, וגם רע"ם.

לקריאה נוספת:

"הערבים מורדים במפא"י" - "הארץ", 22.1.1953
"הדיון וההצבעה על הממשל הצבאי" - דבר, 21.2.1963
"הממשל הצבאי 1966-1948" - מכון עקבות

עוד כתבות

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר