גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הסטארט-אפים בתחום הבנייה עובדים בסביבה קשה. רוב קרנות ההון סיכון מתקשות להבין את השוק"

מעבדת החדשנות INFRALAB המשותפת לשיכון ובינוי ולקונצרן ENEL העולמי, מייצאת סטארט־אפים מהעיר התחתית של חיפה ● חדשנות בנדל"ן, פרויקט מיוחד

יוגב קציר משיכון ובינוי (מימין) וסימונה קוני  מ־ENEL / צילום: גיא נרדי
יוגב קציר משיכון ובינוי (מימין) וסימונה קוני מ־ENEL / צילום: גיא נרדי

ברובע הנמל בעיר התחתית של חיפה, בחלל תעשייתי שעוצב מחדש, מפתחים מוצרים שישנו את עולמות הבנייה והנדל"ן. זוהי מעבדת החדשנות INFRALAB, המשותפת לחברת שיכון ובינוי ולקונצרן האנרגיה העולמית ENEL.

יוגב קציר, מנכ"ל המעבדה, מספר שהיא הוקמה בעידוד הרשות לחדשנות, שהקציבה להקמת המעבדה בחיפה שליש מעלות ההקמה, עד 4 מיליון שקל. בנוסף, המדינה מממנת כמחצית מהעלויות, עד תקרה של 500 אלף שקל בשנה. המדינה מעניקה גם 85% מעלות הפרויקט של כל סטארט-אפ, ובסך הכול עד מיליון שקל.

הסטארט-אפים שפועלים במסגרת המעבדה הם מהתחומים שבהם שיכון ובינוי ו-ENEL פועלות. קציר: "בנייה, תשתיות, אנרגיה. אלה תחומים מאוד מסורתיים, שמרניים, שלסטארט-אפים מאוד קשה להצליח בהם בלי שיתוף פעולה מצד השחקנים הגדולים".

 

לדבריו, הבחירה למקם את המעבדה בחיפה קשורה לקירבה למפעלים הגדולים: "לא היינו יכולים להתמקם באתר בנייה, ולכן בחרנו להתמקם ליד מפעל לייצור בטון טרומי של סולל בונה. זה חשוב לסטארט-אפים כי יש להם שם זירת ניסויים שלא ניתן לתת בתוך המבנה".

מהם הדברים העיקריים שעובדים עליהם במעבדה?
"הדרך הראשונה נוגעת לכל מה שקשור לעולם התכנון, כלומר תוכנות שרטוט ומידול.
הדרך השנייה היא איך הופכים את הבנייה ליותר מתועשת. כלומר, איך מגיעים למצב שבו מייצרים במפעל חלקים של המבנה, או הדירה, ומרכיבים אותם בשטח. בעולם הבנייה יש כמויות מטורפות של דאטה. הגביע הקדוש של העולם בזה הוא איך לתפוס את הדאטה, לנתח אותו ולהחזיר אותו עם ערך למשתמש הסופי. זה יכול להיות מידע שקשור למיקום הנכון של צינורות, איכות הבטון היצוק ואיך ניתן להקרין את התוכניות על התקרה או הקיר בשביל שהפועלים ידעו איפה להתקין את המיזוג".

תחום נוסף, ומשמעותי ביותר לדברי קציר, הוא נושא התפעול והתחזוקה של מבנים ותשתיות. לדבריו, "זה הזנב הארוך של התחום, כי בסופו של דבר, כשאתה חושב כמה עולים הדברים, כאן נמצא רוב הכסף. יש מעט בתכנון, יותר בביצוע, ובסוף, בתחזוקה, נמצא רוב הכסף.

"תחשוב כמה זמן אנחנו מתחזקים מבנה, גשר, או תשתיות חשמל? עשרות אם לא מאות שנים".

עם זאת, קציר מצנן את הציפייה לקבל בעתיד הקרוב מבנים מוכנים ומהירים, לפחות בישראל: "לפני שש שנים כולם חשבו שאנחנו נדפיס בניינים כמו שאנחנו מדפיסים היום חלקים למכונה. היום מבינים שהנתיב הזה מוביל כרגע למבוי סתום. עד כה לא הצליחו לייצר חומרים ומדפסות שיעמדו בתנאים הקונסטרוקטיביים ויידעו להקים בניינים באופן תעשייתי. חזון של מדפסות תלת-ממד שבונות בניינים באמצע תל אביב כנראה לא יקרה. קצב השינוי בעולם הבנייה שונה מאשר תחומים אחרים".

"אתה מזין להם את התוכניות והם יודעים איפה לחפור"

תחום משמעותי אחר הוא המיכון האוטונומי, וקציר מציג כמה מהחברות החשובות בתחום. "יש חברה אמריקאית שנקראת BUILD ROBOTICS שמפתחת דחפורים אוטונומיים. אתה מזין להם את התוכניות והם יודעים איפה וכמה לחפור. יש חברה ישראלית בשם RodRadar, שעל הדחפור פיתחה רדאר כדי לזהות היכן יש תשתיות תת-קרקעיות. כיום, אף אחד לא יודע מה יש מתחת לקרקע ויש פגיעות במאות מיליוני דולרים. חברה אחרת שנקראת IntSite מפתחת עגורנים אוטונומיים. אלה הכלים החשובים ביותר באתר הבנייה".

אתם פועלים כבר שלוש שנים. האם יצאו מפה איזה חידוש או המצאה לעולם הממשי?
"יש חברה שקוראים לה בלייד ריינג'ר, שפיתחה רובוט שמנקה פאנלים בשדות סולאריים וכבר ביצעה הנפקה בבורסה בתל אביב". החברה נסחרת כיום בשווי של 170 מיליון שקל, ושיכון ובינוי מחזיקה ב-6.7% מהמניות.

"חברה שנייה נקראת SWAPP, הם מפתחים עבור אנשי נדל"ן ואדריכלים בינה מלאכותית שמאפשרת אופטימיזציה של תכנון החללים במבנה. הם גייסו 7 מיליון דולר ומתחילים למכור את המוצר ללקוחות".

אצלכם יש 20 סטארט־אפים. כמה יש בסך הכול בישראל?
"אני מעריך שבעולם יש כמה אלפים ובישראל כמה מאות. צריך להבין שהסטארט-אפים האלה עובדים בסביבה קשה מאוד. רוב קרנות ההון סיכון לא יודעות להבין את השוק הזה. הן מוטות תוכנה או תעשיות שיותר הולכות לעולמות של דברים שקורים באינטרנט. כי שם הרווחים יותר גדולים. הסייקלים של המכירות וההשקעות יותר מהירים. לקרן הון סיכון אין יכולת להעריך סטארט־אפ מתחום הבנייה והתשתיות כי הם לא מכירים את התעשייה הזאת באמת".

"יש לנו שוק של 100 מיליארד דולר"

אחת החברות שפועלת בחממה ונמצאת עכשיו בתחילת תהליך של מסחור היא GREENVIBE, המפתחת חיישנים לבדיקות חוזק ונתוני בטון באתרי בנייה בזמן אמת, ישירות לטלפון הסלולרי.

חיישן הבטון של חברת Greenvibe / צילום: יח"צ שיכון ובינוי

GREENVIBE הוקמה רק לפני שנתיים, ונמצאת כעת בסבב גיוס שני. המייסדים הם אורן וויס, רועי רשף ואולג ניגרטסיק. לדבריהם, החברה כבר מתחילה לעבוד עם חברות בשטח, בהן שיכון ובינוי עצמה וכן, אשטרום, תדהר ועוד.

רועי רשף, המנכ"ל, מסביר שהפוטנציאל בתחום הוא אדיר: "יש לנו שוק של למעלה מ-100 מיליארד דולר. רק בדיקות הבטון בעולם הן 70 מיליארד דולר".

בדיקת חוזק הבטון הרגילה, כך על פי התקן, מחייבת קידוח גליל, או יציקת קוביית בטון ובדיקה פיזית של חוזק במעבדה. לדברי רשף, "הבדיקות האלה הן אופרציה מסובכת. מעבר לזה שהן לוקחות כמה ימים, הן ברמת דיוק של 85%-80% במקרה הטוב. אנחנו מכוונים להיות ברמת דיוק של 95%".

מה הפתרון שלכם?
"אנחנו שמים סנסור בשלב היציקה. הוא מודד את הבטון בזמן היציקה וגם אחר כך ומשדר את הכול בזמן אמת לענן ואז ישירות לטלפון הסלולרי. מעבר לזה, הוא נותן הרבה דברים שהבדיקות היום לא מסוגלות לתת. בחזון שלנו הסנסור יישאר שם עוד 100 שנה ויוכל להגיד אם המבנה המנהרה או הגשר תקינים, או שיש איתם בעיה ומהי. אני מאמין שבתוך חמש שנים נהיה חברה גלובלית".

"יש פה לא רק השקעה, אלא גם אסטרטגיה"

דידי פז, מנהל התפעול הראשי של קבוצת שיכון ובינוי, מסביר שלמעבדה בחיפה יש משמעות פרקטית וכלכלית עבור החברה: "המעבדה מתעסקת עם הדברים הקטנים שיצאו מהאקדמיה. בשיכון ובינוי אנחנו משקיעים סכומים של כ-2 מיליון דולר בחברות שצמחו מהמעבדה וגם בחברות בשלות שלא מתאימות להשקעה במעבדה. הולך ונבנה פה תיק מאוד מגוון ומעניין עם 20 סטארט־אפים, בשלבי התקדמות שונים.

"חברת הרובוטים שבה השקענו (בלייד ריינג'ר) יצאה להנפקה בהערכה של פי חמישה ממה שהשקענו בה, בתוך חצי שנה".

רובוט מנקה פאנלים סולאריים של בלייד ריינג'ר

פז מודה שלחברה יש תוכניות גדולות בתחום ההשקעה בטכנולוגיה: "את אותן השקעות אנחנו נפתח בעתיד הקרוב לקרן שלתוכה נשפוך את הפעילות ונהפוך אותה לציבורית. דרך אחת להסתכל על הפרויקטים האלה היא כעל השקעות הון סיכון. דרך לא פחות חשובה וקריטית היא היכולת שלנו כמשקיע אסטרטגי. יש פה היבט של להכניס את החברה האלה לשוקי הפעילות של שיכון ובינוי באירופה, אפריקה, אמריקה".

פז מסכם את ההתעניינות של החברה בטכנולוגיה: "יש פה מערכת גומלין מאוד מעניינת שלא מתחילה ונגמרת רק בהשקעה. יש פה הרבה אסטרטגיה".

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

5 דברים לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח במגמה מעורבת ויושפע מההתפתחויות הבטחוניות ● השקל התחזק מול הדולר, 3.71 שקלים ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" ● עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ב-5% ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

יפספסו את הריבאונד: מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ״ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל השתלט על מעבר רפיח בצידו הפלסטיני; שני חיילים נהרגו במטולה

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • אחרי הודעת חמאס, צה"ל החל בפעילות ממוקדת במזרח רפיח • לשכת רה"מ: ממשיכים במקביל גם במו"מ • גורם אמריקני: יש לממשל חששות לגבי מבצע גדול ברפיח, אך לא נראה שזה מה שקורה בשלב זה • התרעות בעוטף עזה: 6 רקטות נורו לשדרות, שברי יירוט נפלו בחצר בית; צה"ל תקף את מרחב השיגור • כל העדכונים