גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המנכ"ל, המקורבת ופקיד הבנק החשדן שהוביל לחקירה בסודהסטרים

מנכ"ל סודהסטרים לשעבר דניאל בירנבאום ומקורבתו ועובדת החברה לשעבר איילה שרח-כהן מואשמים, בכפוף לשימוע, בשימוש במידע פנים ● גלובס חושף כיצד פקיד הבנק שבו ניהלה שרח-כהן את חשבונה, החליט לדווח עליה לרשויות

דניאל בירנבאום / צילום: איל יצהר
דניאל בירנבאום / צילום: איל יצהר

מחלקת ניירות ערך בפרקליטות מיסוי וכלכלה הודיעה בשבוע שעבר כי החליטה להעמיד לדין, בכפוף לשימוע, את דניאל בירנבאום, המנכ"ל לשעבר של חברת סודהסטרים, ואת איילה שרח-כהן, עובדת זוטרה לשעבר בחברה ומקורבת לבירנבאום. השניים יואשמו, בכפוף לשימוע, בעבירות של שימוש במידע פנים, שיבוש מהלכי משפט והדחה בחקירה. גלובס חושף כעת את פרטי החשדות וכיצד התפוצצה הפרשה כתוצאה מעירנות של פקיד הבנק, שבו ניהלה שרח-כהן חשבון.

בתחילת 2017 הורתה שרח-כהן לפקיד הבנק לקנות מניות של חברת סודהסטרים בסכום של מאות אלפי שקלים. פקיד הבנק תמה על ההוראה, לאור העובדה כי היא מנוגדת למסגרת ולמתווה ניהול תיק ההשקעות ששרח-כהן עצמה יצרה. שרח-כהן הסבירה לו כי היא יודעת מה היא עושה, וכי אין מה לדאוג. סמוך לאחר מכן, פרסמה החברה דוח כספי מצוין, ושרח-כהן מכרה את המניות ברווח נאה של כ-30 אלף שקל.

בהזדמנות נוספת, בקיץ 2018 קנתה שוב שרח-כהן מניות של סודהסטרים בהיקף של 300 אלף שקל, ולצורך כך אף "שברה" תוכנית חיסכון. בתחילת אוגוסט 2018 פרסמה החברה דוחות כספיים מצוינים, וזמן מה לאחר מכן, ב-20 באוגוסט 2018, הודיעה החברה על אקזיט ענק: חברת פפסיקו תרכוש את סודהסטרים ב-3.2 מיליארד דולר. מניות סודהסטרים זינקו באופן חד, ושרח-כהן הרוויחה מקנייה ומכירה של מניות החברה 150 אלף שקל נוספים. בסך-הכול הרוויחה שרח-כהן משתי העסקאות 180 אלף שקל.

איילה שרח־כהן / צילום: שלומי יוסף

הפקדה חריגה

אצל פקיד הבנק התחילו להתעורר תהיות בנוגע לכשרות העסקאות שביצעה שרח-כהן. זאת, כאשר ב-2019, לאחר ביצוע העסקאות ולכאורה ללא כל קשר אליהן, הופקדו בחשבונה מיליון שקל שקל ללא הסבר - בשתי פעימות: 400 אלף שקל ו-600 אלף שקל. מדובר בסכום חריג בחשבון הבנק של שרח-כהן, ולכן ההפקדות הדליקו נורה אדומה אצל הבנקאי. בנוסף, המפקיד היה לא אחר מאשר מנכ"ל סודה-סטרים בירנבאום, דבר שהוסיף חשד על גבי חשד אצל פקיד הבנק, שנזכר בעסקאות החריגות שביצעה שרח-כהן במניות החברה שאותה ניהל בירנבאום.

פקיד הבנק פנה לשרח-כהן וביקש הבהרות על מהות ההפקדה, על זיקתה לבירנבאום ועל ההשלכות של קניית מניות סודהסטרים. שרח-כהן נלחצה, וקיימה פגישה בהולה עם בירנבאום. לפי כתב החשדות, השניים תיאמו גרסאות בנוגע להסברים שיש לספק לפקיד הבנק. זאת, מתוך כוונה לסכל חקירה של רשויות ניירות ערך בנושא. כמו כן, הורה בירנבאום לשרח-כהן, לפי החשד, למחוק את ההתכתבויות ביניהם. הוא גם הציע, לפי החשד, כי תקנה מניות של חברת אמאזון וגוגל, על מנת לטשטש את החשדות נגדם. בגין פגישה זו מואשמים בירנבאום ושרח-כהן, בכפוף לשימוע, בשיבוש מהלכי משפט.

אולם פקיד הבנק לא השתכנע מתירוצי שרח-כהן. הוא הודיע לה, חרף ניסיונות השכנוע שלה, כי עליו לדווח על ההפקדות בחשבונה לרשויות בשל חשש להלבנת הון ולשימוש במידע פנים.

לגלובס נודע כי עוד טרם פניית פקיד הבנק לרשויות האכיפה, ברשות ניירות ערך נדלקו נורות אדומות בנוגע לפעולות הקנייה והמכירה של שרח-כהן, זאת באמצעות מערכת ניטור זירת המסחר של רשות ניירות ערך, המאתרת באמצעות אלגוריתם פעולות חשודות, זאת ללא ידיעה אודות זהות מבצע הפעולות.

"הבינה לבד"

בירנבאום טען בחקירתו כי לא מסר לשרח-כהן כל מידע פנים. לדבריו, גם לא סביר והגיוני שכדי שמקורבת שלו תוכל להרוויח סכום זניח של 150 אלף שקל, הוא יסכן עסקה עם פפסיקו בהיקף של מיליארדי דולרים, שעליה הוא חייב לשמור בסודיות גמורה. (בירנבאום הרוויח כתוצאה מהעסקה עם פפסיקו 34 מיליון דולר).

עוד טען בירנבאום כי לאור העובדה שהוא עשיר מאוד, לא סביר שאם הוא ירצה לסייע כלכלית לשרח-כהן הוא יעשה זאת באופן פלילי שעלול לגרום לו נזקים אדירים, ולא פשוט להעביר לה סכום כסף. בירנבאום ביקש לחזק את טענתו, בכך שהעביר לה מיליון שקל כדי לסייע לה. יש לציין כי בניגוד לחשד הראשוני, רשות ניירות ערך והפרקליטות לא חושדות או טוענות כיום כי העברות הכספים לחשבונה של שרח-כהן קשורות לחשד לעבירות מידע פנים.

לגופו של עניין, טען בירנבאום כי לא המליץ לשרח-כהן לקנות את מניות סודהסטרים ולא מסר לה מידע פנים סמוך לדיווחי החברה. לדבריו, הוא מאוד האמין בחברה, ולכל אדם שרק היה מוכן לשמוע הוא אמר שמדובר במניה טובה וכדאי לקנות אותה. גם לגבי קניית המלצתו לשרח-כהן לרכוש מניות של אמאזון ושל גוגל - טען בירנבאום בחקירתו כי מדובר בחברות שהוא מאוד מאמין בהן ולכן המליץ לה לקנות את מניותיהן.

כיצד הסביר בירנבאום את העובדה כי שרח-כהן קנתה את המניות דווקא סמוך לדיווחים המצוינים של החברה? ובכן, לטענתו, היא שהתה לצידו לאחר פגישתו בלונדון עם מנכ"ל פפסיקו, וכנראה ראתה אותו שמח באופן מיוחד, היא עשתה לבד את החיבורים, והבינה שכדאי לקנות את מניות סודהסטרים, זאת, לטענתו, ללא שהוא אמר לה זאת.

השבירה בחקירה

אחת הבעיות בגרסתו של בירנבאום היא העובדה כי שרח-כהן נשברה בחקירתה הראשונה ברשות ניירות ערך, ולאחר שהכחישה בהתחלה את הטענות, היא הודתה ומסרה גרסה מפלילה מפורטת. שרח-כהן הודתה לאחר שחוקרת רשות ניירות ערך הפעילה עליה לחץ והזהירה אותה כי מוטב שתשתף פעולה עם החקירה ותפליל את בירנבאום, אחרת הוא זה שיפליל אותה. שרח-כהן הודתה כי בירנבאום מסר לה כי כדאי לה לקנות מניות של סודהסטרים כי המניה צפויה לעלות, ואף חשפה את הפגישה עם בירבנאום שבה לכאורה שיבשו השניים את החקירה. שרח-כהן הוסיפה וסיפרה בחקירתה כי השניים התבדחו על העסקאות שעשתה. כך, למשל, סיפרה כי בירנבאום אמר לה שלאחר הרווח הנאה שלה, הארוחה כעת על חשבונה.

בהמשך חקירותיה, עשתה שרח-כהן "אחורה פנה", התחרטה על ההודאה ושבה להכחיש את כל הטענות נגדה. לטענתה, הודאתה נגבתה בעקבות לחץ פסול שהופעל עליה על ידי חוקרי רשות ניירות ערך. שרח-כהן פנתה מחוץ לאולם הדיונים לעורך דינו של בירנבאום, עמית בכר, וביקשה ממנו למסור לבירבנאום כי היא מתנצלת. זאת, ללא שפירטה בגין מה היא מתנצלת.

התיק נחקר ע"י מחלקת חקירות מודיעין ובקרת מסחר ברשות ניירות ערך. כתב החשדות הוגש על ידי מחלקת ניירות ערך בפרקליטות מיסוי וכלכלה.

מטעמו של בירנבאום לא נמסרה תגובה; עו"ד אייל לביא המייצג את שרח-כהן בחר שלא להגיב לידיעה.

*** חזקת החפות. יודגש כי גם לאחר הגשת כתב האישום נגדם, בכפוף לשימוע, דניאל בירנבאום ואיילה שרח-כהן מכחישים את המיוחס להם, לא הורשעו בביצוע עבירה, ועומדת להם חזקת החפות.

עוד כתבות

זום גלובלי/ צילומים: רויטרס

חזית חדשה מול אוקראינה? הונגריה שולחת חיילים לגבול

שעות לפני המו"מ בז'נבה: איראן בדרך לחתום על עסקת נשק ימי עם סין וארה"ב הטילה סנקציות על טהרן • הונגריה מאשימה את אוקראינה ושולחת חיילים לגבול • ובמקסיקו חוששים: חיסול מנהיג קרטל הסמים עשוי לפגוע באירועי המונדיאל במדינה • זום גלובלי, מדור חדש

סקוט ראסל מנכ''ל נייס / צילום: באדיבות נייס

השכר נחשף: כמה הרוויח מנכ"ל נייס בשנת 2025?

חברת התוכנה נייס פרסמה הלילה את מסמך ה-20F שלה לשנת 2025 וחשפה את עלות שכרו של המנכ"ל שעמדה על 12.7 מיליון דולר, בעיקר באמצעות תגמול הוני ● וכמיטב המסורת של נייס, גם שאר בכירי החברה נהנו משכר גבוה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: Reuters, Anadolu

למה טראמפ העדיף לתקוף דווקא בתזמון הזה?

בחינת התנהלותו של נשיא ארה״ב מצביעה על נטייה ברורה להכריז על צעדים נפיצים כשהבורסה סגורה ● מה עומד מאחורי ״אפקט סוף השבוע״ וכך תהנה ממנו הפעם גם ישראל

קרן שחר / צילום: רונן אקרמן

קרן שחר מכרה השבוע סדרה לאפל: "היו רגעים שחשבתי שזה לא יקרה"

היא חולשת על זרוע קשת אינטרנשיונל, חתומה על עסקאות גדולות מול ענקיות המדיה הגלובליות ונבחרה לאחת הנשים המשפיעות בתעשיית הטלוויזיה העולמית ● בראיון ראשון בתפקיד מספרת קרן שחר על מכירת הסדרה "הבת" לאפל שנסגרה השבוע, על הקשיים כחברה ישראלית בזמן המלחמה, ועל התחרות הגדולה בזמן שהתעשייה העולמית בתקופת קיצוצים

בלי נופים, טיולים ואטרקציות: ברוכים הבאים לחופשות השינה / צילום: Shutterstock

עם 16 שעות שינה ובלי אטרקציות: הכירו את טרנד החופשות החדש

סוכריות גומי עם שמן קנאביס, כריות שזוכרות את מבנה הראש וגם מיטות שמנתחות את איכות השינה ● קבוצה הולכת וגדלה של נופשים חיפשה פתרון לעייפות - ופיתחה טרנד שהיא מכנה sleepcation ● תעשיית האירוח מציעה ועוד ועוד שדרוגים, אבל מומחים מזהירים: "זה אינו פתרון משמעותי לחוסר"

יהלי רוטנברג, החשב הכללי באוצר / צילום: יוסי זמיר

הבכיר לשעבר שבטוח: "אנחנו הכי קרובים להשבתת פעילות הממשלה מאי פעם"

כחשב הכללי באוצר יהלי רוטנברג גייס חוב חסר תקדים, התמודד עם הורדת הדירוג הראשונה של ישראל ונדרש לצנן את הוצאות הביטחון: "אמרתי - אל תאלצו אותי לבחור בין צה"ל לעמידה בתקציב" ● עכשיו הוא חושף את הפינות האפלות שדורשות פיקוח - ומתכנן את הטרק בנפאל

חוקרים במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, אוניברסיטת בן גוריון / צילום: דני מכליס

באיזה אזור בארץ סובלים הכי הרבה מסטרס? התשובה אצל חיידקי הביוב

במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה באוניברסיטת בן גוריון, חוקרים איך אפשר לנצל חיידקים כדי למנוע מפגעים בריאותיים וסביבתיים ● מניבוי אזורי מצוקה בעיר ועד מניעת חורים בשיניים ואפשרות לפתח אנטיביוטיקה מהים

טל דיליאן / איור: גיל ג'יבלי

פרשת הריגול שטלטלה את אירופה: שמונה שנות מאסר למייסד הישראלי

ארבעה בכירים בחברת הסייבר ההתקפי אינטלקסה, ביניהם שני ישראלים, הורשעו בפגיעה בפרטיות ובהאזנות סתר ● כעת, גזר הדין מעוכב עד להכרעה בערעור ומסמן תקדים בינלאומי נגד יצרנית רוגלה

פעמון הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

מיהי חברת הסייבר העולמית שהחלה להיסחר השבוע בתל אביב?

במגילת אסתר מי היה המדתא, מה שמו העברי של הירק קייל, ואיזה אירוע צולם ושודר בטלוויזיה הרומנית בערב חג המולד 1989? ● הטריוויה השבועית

משה סעדה, הליכוד. פרסום ברשתות החברתיות, 24.02.26 / צילום:  דני שם טוב, דוברות הכנסת

מי יחקור את השוטרים? כך הגיעה מח"ש לפרקליטות, וזאת משמעות ההוצאה ממנה

המאבק על הכפיפות של המחלקה לחקירות שוטרים עולה מדרגה - והמשפטנים מזהירים מפני הפיכת המחלקה ל"כלי בידי השלטון" ● אבל למה מלכתחילה מח"ש הגיעה דווקא לפרקליטות המדינה, והאם זה הסדר שיש כמותו בעולם?

הקריה בתל אביב / צילום: Shutterstock

תל השומר בפנים, הקריה עדיין לא: נחתם הסכם לפינוי 11 בסיסי צה"ל

על פי ההסכם, פינוי הבסיסים יאפשר הקמה של כמעט 19 אלף יח"ד על פני כ־2,300 דונמים במרכז הארץ • לגבי פינוי הקריה בתל אביב – תוקם מנהלת משותפת שתקדם תהליך לבחינת היתכנות ההעתקה

מתקן נפט באיראן / צילום: Reuters, Essam Al-Sudani

לאיראן יש מהלך אחד שיכול לטלטל את שוק הנפט

המתיחות הביטחונית מחזירה את פרמיית הסיכון לשוק האנרגיה: אף שחלקה של איראן באספקה העולמית הצטמצם לכ-3% בלבד, שליטתה הגיאוגרפית בסמוך למיצרי הורמוז - דרכם עוברים כ-30% מהנפט המשונע בים - מעניקה לה מנוף השפעה משמעותי על המחירים ● תרחיש של פגיעה בנתיבי השייט עלול לזעזע בראש ובראשונה את אסיה, ובמיוחד את סין, אך גם להקפיץ את מחיר הברנט מעבר לרמות שנרשמו בימים האחרונים

אנשים במקלט ברמת גן, הבוקר / צילום: ap, Oded Balilty

מצב חירום במשק: מי רשאי להיעדר מהעבודה והאם מקבלים שכר

בעקבות המתקפה באיראן הוכרז מצב מיוחד בעורף. באילו נסיבות מותר להישאר בבית, האם המעסיק רשאי לפטר עובד שלא הגיע, והאם ממשיכים לקבל שכר – כולל במפעלים המוגדרים "חיוניים"? ● גלובס עושה סדר

וינרוט, האחים גרטנר והשופט איתן אורנשטיין / צילום: יונתן בלום, איל יצהר

ביהמ"ש קבע: העיזבון של וינרוט ישלם מאות מיליונים. ומה יעלה בגורל היורשים?

לאחר שנים ארוכות של התדיינות, בית המשפט המחוזי בירושלים אישר את פסק הבוררות וחייב את יורשי עו"ד ד"ר יעקב וינרוט לשלם מעזבונם לאחים משה ומנדי גרטנר ● עם זאת, האחים גרטנר דרשו סכום גבוה מהעיזבון, והנושא יעבור, שוב, להכרעת הבורר

ניקולאי טנגן, מנכ''ל קרן העושר הנורבגית / צילום: Reuters, NTB Scanpix/Nina E. Rangoy

אחת המשקיעות הגדולות בעולם חשפה כלי חדש לאיתור סיכונים

קרן העושר הנורווגית הודיעה כי החלה להשתמש בכלי בינה מלאכותית כדי לאתר סיכונים ולקבל החלטות על מכירת אחזקות ● כך היא עושה את זה

שלמה איזנברג / צילום: תמר מצפי

אחרי הקריסה במניה: שלמה אייזנברג פרסם הצעת רכש למזג את מלם תים לחברה האם

בעל השליטה מקפל שכבה, לתוך החברה האם, באמצעות החלפת מניות אחרי שקיבל את אישור רשות המסים שהאירוע לא ייחשב כאירוע מס ● בחודש האחרון מניות חברות ה- IT קרסו בבורסה בעקבות החשש שה- AI עלול להחליף את חברות התוכנה ● מלם תים צללה ביותר מ-30%

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; אנבידיה נפלה ב-5.5%, מניות הקוונטים זינקו

נאסד"ק ירד ב-1.2% ● מניות התוכנה עלו, זה היום השלישי ברציפות ● מניות הקוונטים זינקו בעקבות דוחות טובים של IonQ ודי ווייב ● עלייה קלה במספר המובטלים החדשים בארה"ב ● התשואה על אג״ח ממשלת ארה״ב ל-10 שנים ירדה לשפל של 2026 ● אחרי ההתאוששות אתמול, הביטקוין נסחר סביב 68 אלף דולר

בורסת אחד העם, בימים עברו / צילום: הבורסה

בדקנו: איך השתנתה הבורסה על פני 3 עשורים ומה הטיפ המנצח של גילעד אלטשולר

מחברות החזקה שהתרסקו, דרך ענקיות הפארמה שאיכזבו ועד הזינוק במניות הביטחון והטכנולוגיה: גלובס בדק כיצד השתנתה הבורסה על פני יותר משלושה עשורים ● אלטשולר ממליץ להיצמד למדדים, ש"שמזהים ראשונים את ה'ווינרים' החדשים", וסטפק מחזק: "לא חשוב כמה אתה אוהב את המניה ומעריך את סיכוייה בעתיד - תפזר" ● וגם: איזו חברה פספסה הבורסה, שהייתה יכולה להכפיל את שווייה

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; נטפליקס ופרמאונט זינקו

מדד נאסד"ק רשם את הביצועים החודשיים הגרועים ביותר שלו מאז מרץ 2025 ● נטפליקס קפצה לאחר שענקית הסטרימינג סירבה להעלות את הצעתה על וורנר ● OpenAI משלימה סבב גיוס של 110 מיליארד דולר עם גיבוי של אמזון, אנבידיה וסופטבנק ● נעילה מעורבת בבורסות אירופה ● דל טכנולוג'יס זינקה לאחר דוחות טובים

כבר לא "רוקי" ו"קראטה קיד": לספורטאים בקולנוע היום יש נקודות חולשה

מסימון ביילס ועד הקאמבק של אליסה ליו - מהפכת הספורטאיות של העשור האחרון לא נולדה על הפודיום, אלא בהחלטה לעצור ולחזור לתחרות בתנאים שהן מנסחות לעצמן ● התופעה לא פוסחת על המסך ההוליוודי, שמחליף את הפוקוס מהשאלה "איך הם מנצחים?" ל-"מה נשאר מהם אחרי הניצחון?"