גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חוזה זה לחלשים: מיליוני חיסונים הגיעו לישראל על בסיס הסכמות בעל פה, ובאוצר מתקשים לשלם

החשב הכללי יהלי רוטנברג נזף במשרד הבריאות: החיסונים הוזמנו ללא אישורים מתאימים ● גורמים בממשלה: "כל יום של עיכוב מקרב אותנו לחידוש המגפה בקיץ"

חיסונים של פייזר. החברה לא קיבלה תשלום מלא / צילום: Associated Press
חיסונים של פייזר. החברה לא קיבלה תשלום מלא / צילום: Associated Press

הפלונטר הבלתי נגמר של החיסונים ממשיך להסתבך: אישור התקציב לרכישת החיסונים החדשים מתעכב בשל מחלוקת בזירה הפוליטית, החוזים עם פייזר לא נחתמים ולכן לא ניתן להזמין ולשלם על החיסונים, ואילו פייזר מסתמכת על ההבטחות וההתחייבויות של ראש הממשלה בנימין נתניהו, וממשיכה לשלוח לישראל חלק מהחיסונים שעדיין לא הוזמנו רשמית.

במקביל החליטה החברה לעכב משלוח של 700 אלף חיסונים שהיה אמור לנחות בנתב"ג בקרוב, בדיוק בשל העובדה שלא קיבלה עבורם תשלום. לאחרונה נזף החשב הכללי באוצר, יהלי רוטנברג, במשרד הבריאות על כך שחברות התרופות העבירו לישראל שני משלוחים של כ-3 מיליון חיסונים, על אף שלא נחתם שום הסכם לרכישתם ושלא התקבל כל אישור מהגורמים הרלוונטיים להוציא את הסכום הנדרש לרכישה.

בפייזר מסרבים להתייחס לפלונטר ולמשלוחים. גם מודרנה מתנהלת בצורה דומה מול המדינה וממשיכה לשלוח חיסונים ללא הסכם חתום.

ברקע עומד הרצון של ישראל להבטיח את "מלאי החיסונים" העתידי לאזרחים, במידה ונידרש למנת חיסון נוספת ב-2022, וכן לחיסונים לילדים. ישראל רכשה עד היום 27 מיליון מנות חיסון בעלות של כ-2 מיליארד שקל.

הישיבה שלא הייתה

לפני כחודשיים החל משרד הבריאות, בהובלת נתניהו, לקדם מהלך של היערכות לשנת 2022 מבחינת ההגנה הבריאותית לאזרחים. הכוונה הייתה להביא לאישור הממשלה הצעה ליצירת קופסת קורונה חדשה, בתקציב של 7 מיליארד שקל, שבמסגרתה יאושר גם רכש של יותר מ-30 מיליון מנות חיסון בעלות של יותר מ-3 מיליארד שקל.

גורמי המקצוע במשרד האוצר חשבו שהכמות המבוקשת מופרכת. בנוסף, הם ציינו כי ישנם תקציבים קיימים שכבר אושרו במסגרת קופסאות קורונה קודמות, ולא מוצו הסכומים שהוקצו להם, ומהם ניתן יהיה לקחת את התקציב הנדרש עבור החיסונים החדשים. אבל המהלך לא נחסם באוצר, אלא בזירה הפוליטית.

משרד הבריאות ביקש לכנס ישיבת ממשלה שתעסוק באישור "קופסת קורונה" תקציבית. הישיבה הייתה אמורה להתקיים לפני פסח, אך נדחתה בשל מחלוקת פוליטית בין בני גנץ לנתניהו בנוגע לאי-מינוי שר משפטים קבוע.

גורמים המעורבים בתהליך מסבירים כי בפייזר מסתמכים על ההתחייבות של נתניהו ומשרד הבריאות כי יחתמו על חוזי הרכש החדשים לחיסונים העתידיים, אך מלבד העובדה שאישור התקציב מתעכב בשל המחלוקת הפוליטית, גם היקף הרכש מפייזר עדיין לא אושר סופית על ידי כל גורמי המקצוע.

אותם גורמים מעלים סימני שאלה בנוגע לדחיפותם של אותם חיסונים. לטענתם, אם הרכש כה דחוף, ניתן לקחת את התקציב לטובתו מהתקציבים שכבר אושרו בעבר לטובת תוכנית הסיוע הממשלתית. כך, למשל, בקופסאות הקורונה נותרו תקציבים לא מנוצלים עד לתקרה שהוקצתה, בין היתר בתקציבי הסיוע לעסקים.

בנוסף עולות תהיות בנוגע לכמות שאמורה להירכש מפייזר. ככל הידוע, על פי ההסכם עם פייזר רוב החיסונים העתידיים (30 מיליון) יירכשו ממנה, אך בינתיים לדברי גורמים העוסקים ברכש החיסונים ישנו מלאי של חיסונים של מודרנה שקיים בישראל, אשר ניתן יהיה לנצל לטובת מבצע חיסונים נוסף. כלומר, תידרש רכישה נמוכה יותר מפייזר, כדי שלא להגיע לסיטואציה שבה ייזרקו חיסונים של חברת מודרנה שכבר נרכשו.

מלחמת האשמות

גורמים בכירים בממשלה מזהירים כי המשך העיכוב בחתימת ההסכם השני עם חברת פייזר והתשלום עבור החיסונים מסכן את מבצע החיסונים כולו, ואת מעמדה של ישראל כמדינה מועדפת בסוגיית החיסונים.

במשרד הבריאות ובמשרד ראש הממשלה מאשימים את גנץ כי הוא מונע אישור של ההקצאה לחיסונים, ומתנה זאת במינוי שר המשפטים. גנץ טוען כי נתניהו הוא האשם בעיכוב, בכך שהוא מונע מידע מספק אודות חבילת התקציב המלאה שאמורה להגיע לאישור הממשלה. המשמעות הישירה של העיכוב היא כי אין מספיק מנות חיסון לאוכלוסיית בני הנוער בגילאי 12-16, שאמורים להתחסן בחודש הבא, לאחר קבלת אישור ה-FDA.

לפי גורם ממשלתי המעורב בעניין, מחיר החיסונים ב"סבב השני" יהיה זהה למחיר בסבב הראשון - כ-30 דולר למנת חיסון. מדובר במחיר יקר יותר מזה שמקבלים ארה"ב והאיחוד האירופי, שהשקיעו תקציבים במענקים לפיתוח החיסונים, אך זהה למחיר שמקבלות מדינות אחרות.

גורמים בכירים בממשלה אומרים כי "כל יום של עיכוב מקרב אותנו לחידוש המגפה בקיץ. פייזר תכניס אותנו לרשימת ההמתנה לחיסונים, כמו כל המדינות האחרות בעולם, בשל קעקוע היחסים המיוחדים איתם ושבירת האמון".

בכחול לבן דוחים את ההאשמה, ואומרים כי בנימוק החיסונים - שעלותם כ-200 מיליון שקל - נתניהו מנסה להעביר תקציב ענק של מיליארדים שפרטיו אינם ברורים, ולהימנע ממינוי שר משפטים ומינויים חשובים אחרים בממשלה.

במכתב שנשלח מלשכתו של גנץ למנכ"ל משרד הבריאות ולמנכ"ל משרד האוצר, עם העתק לשרים, נכתב כי "הצעת המחליטים כוללת אישור דברי חקיקה הכורכים בתוכם מספר נושאים שאינם רק נושא רכש החיסונים, כפי שנטען בפומבי, ונעדרות ממנה הבהרות באשר למצב העובדתי הקיים, לתכלית ההצעה ולדחיפותה".

לפי בדיקה שערך גנץ, לאחר הרכש המדובר תיוותר יתרת חיסונים ללא שימוש בעלות גבוהה, מבלי לפרט את הסיבה. כמו כן, ישנה עמימות לגבי היכולת להחליף את החיסונים במקרה של מציאת וריאנטים חדשים.

בלשכת גנץ מציינים כי לא ברורה הדחיפות לאשר תקציבים חדשים שיגדילו את הגירעון, בדגש על נושאים שאינם קשורים לרכש החיסונים ולצורכי מערכת הבריאות. לדבריהם, ככל שתקודם החלטה היא תעסוק בנפרד בנושא החיסונים, ללא קשר לסוגיות אחרות שהוטמעו בה, שאינן סודיות ושאינן דחופות.

מפייזר נמסר בתגובה: "החברה השלימה את כל משלוחי החיסון לישראל במסגרת ההסכם הראשוני, שנחתם בנובמבר 2020. החברה עובדת בימים אלה עם ממשלת ישראל על עדכון ההסכם לאספקת חיסונים נוספים למדינה. לוח הזמנים של המשך המשלוחים עשוי לעבור התאמות, בעוד עבודה על ההסכם נמשכת".

עוד כתבות

אתר בנייה בישראל / צילום: שלומי יוסף

אף אחד לא רוצה ללכלך את הידיים: הכשל שמותיר את ענפי הבנייה והתעשייה עם מחסור בעובדים

העדפת השכלה אקדמית על פני הכשרה מקצועית, לצד צמיחת ההייטק והיעדר עובדים פלסטינים בעקבות המלחמה, יצרו מחסור חריג בעובדי כפיים בישראל ● גם כשהמעסיקים בשטח מציעים שכר יותר גבוה ותנאים משופרים, הבעיה נותרת ללא שינוי ● בכירים במשק מזהירים: "כל עוד לא יהיה שינוי עמוק יותר, המחסור יהפוך לבעיה אסטרטגית לכלכלה"

דני בריקמן / צילום: בן יצחקי

הוא שירת 11 שנה ביחידה מסווגת וסירב להפוך לאל"מ. היום יש לו חברת סייבר

בגיל 8 הוא כבר שיווק מוצרי תוכנה, את הבגרות במתמטיקה סיים בכיתה י', ובצבא הוא שירת 11 שנה - אך סירב להמשיך לאל"מ ● חברת הסייבר שהקים עם השחרור מכניסה היום עשרות מיליוני דולרים, אבל הוא בכלל חולם להקים בית ספר למוזיקה: "רוצה להוריד את המחסומים" ● שיחה קצרה עם דני בריקמן, מנכ"ל Oasis Security

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

משה מזרחי מאוכזב משוק ההון: "יש קשר בין גל הפופוליזם בעולם לבין מה שקרה לאינמוד"

בעיצומו של מאבק שליטה בחברת האסתטיקה הרפואית שהקים, מספר מזרחי על התלאות והמשקיעים שהכבידו עליו בשנים האחרונות: "נהיה לא נעים לנהל את החברה" ● לאחר שמניית אינמוד צללה ב–84% בשל ירידה בעסקיה, והועמדה למכירה, חבר מזרחי למאיר שמיר בניסיון לרכוש אותה ולהפכה לפרטית, "גם כדי להוריד אותם מהגב שלנו" ● לצורך זה הוא מוכן להשקיע את 200 מיליון הדולר שהרוויח בשוק

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

טראמפ הודיע רשמית: זה יהיה יו"ר הפד הבא

הנשיא דונלנד טראמפ הודיע רשמית שקווין וורש, חבר פד לשעבר שהפך במרוצת השנים לאחד ממבקריו המרכזיים, יהיה יו"ר הפד הבא ● יחליף את ג'רום פאוול שיסיים את תפקידו במאי

ג'יימס נסביט ב''הבריחה''. קשר חזק / צילום: Ben Blackall/Netflix

נטפליקס שוב פותחת עונה עם הרלן קובן, הפעם עם סדרה על בנות, אבות ואשמה

נטפליקס שוב פותחת עונה עם הרלן קובן והפעם עם סדרת המתח "הבריחה", שמגוללת את סיפורה של משפחת גרין שנראית מושלמת, עד שהבת הבכורה פייג’ נעלמת ● האב יוצא לחפש אותה בכל מחיר ובדרך חושף את הסיבה לבריחה

טסלה מודל 3 RWD לונג ריינג' / צילום: יח''צ

טסלה 3 החדשה: טווח הנסיעה השתפר, ומה לגבי המחיר?

טסלה מודל 3 המחודש מציג טווח מרשים, קפיצה באיכות הייצור והתנהגות שלא תבייש מכונית ספורט ● שמרנות בהנדסת האנוש והאבזור פוגעת בתחרותיות שלו

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר שירה עפרון / צילום: דיאן בולדווין - ראנד

החוקרת שמסבירה: איך מתכוננים האמריקאים לשלב ב' בעזה ולתקיפה באיראן?

שיחה עם ד"ר שירה עפרון, ראש קתדרת ישראל והמזרח התיכון במכון ראנד ● על הניסיון הבינלאומי לייצב את עזה, המכשולים והסכנות שבדרך

אביעד מייזלס / צילום: צילום מסך יוטיוב

לקרוא שפתיים, להבין כוונות, לחוש את הרגש: המכשיר הישראלי שיהפוך את אפל לקוראת מחשבות

Q.ai עשויה להביא לאפל יכולות הרבה יותר משוכללות מאשר כל חברת בינה מלאכותית אחרת שהיא אי פעם רכשה ● בארבע שנות קיומה הספיקו מייסדי החברה - אביעד מייזלס, ד"ר אבי ברליה וד"ר יונתן וכסלר לרשום לפחות ארבע פטנטים שמציתים את הדמיון

האינפלציה שוחקת את הכסף שבעו''ש. אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

כך "מתאדה" הכסף שלכם בעו"ש: "הסיכון האמיתי הוא מזומן ולא מניות"

1.5 טריליון שקל מכספי הציבור מונחים בחשבונות עו"ש ובפיקדונות ● בשוק מסבירים כי "להשאיר את הכסף בבנק" היא החלטה על הפסד בטווח הארוך, ומייעצים כיצד לשמור על ערכו ואף להרוויח ● מתן שטרית, הפניקס: "הסיכון המרכזי למשקי הבית הוא לאבד כוח קנייה"

המבורגר בסדנא 8 / צילום: שחף סעדון

עם פסקול נוסטלגי: הבר הקטן בקיבוץ שמגיש המבורגר מבשר מקומי

פודטראק בלב כרם על שביל ישראל, ארוחה אתיופית מסורתית, סדנה של אמן יפני, חנות של 15 קיבוצניקיות ובר שמארח תערוכות מתחלפות ● שש תחנות מומלצות בחוף הכרמל ● חגית אברון תופרת יום

איור: Shutterstock

עורך הדין שהפך את התביעות הייצוגיות לפס ייצור של שכר טרחה

עמותת "היבה" הוקמה כדי לסייע למשפחות במצוקה, אך בית המשפט העליון קבע כי נעשה בה "שימוש פיקטיבי" לתביעות ייצוגיות של עו"ד מוחמד ספורי ● כעת מתנהלת נגדו קובלנה משמעתית של ועדת האתיקה ● מודל הפעולה: הגשת עשרות הליכים, הסתלקות שיטתית מוסכמת וקבלת שכר טרחה - בלי דיון מהותי ובלי פיצוי לציבור ● ספורי בתגובה: "אין שחר לטענות, זה ניסיון ניגוח"

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

הגורמים מאחורי הצניחה של הדולר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

קרנות הנאמנות הממונפות הן השקעת אקסטרים: מי השיגה תשואה של 870% ומה קרה למי שהימר נגד השוק ● מנהל ההשקעות שמסמן מניות בארה"ב, ישראל וגרמניה ●  האינטרס של דונלד טראמפ מאחורי הדולר החלש, והמפסידים הגדולים ● וגם: המניות האירופיות שעשויות לנצוץ השנה

השבוע. לנצח את הפחד עבור מעסיק / צילום: באדיבות נטפליקס Skyscraper Live

איך סיכון חיים הפך לפורמט

השבוע נטפליקס שידרה אתגר אקסטרים: המטפס אלכס הונולד טיפס בלייב וללא אמצעי הגנה על מגדל טאייפי 101 שבטיוואן ● הקהל צפה מרותק, אבל מהקריינות ומהספונסרים עבר מסר אחר - לא מדובר בתיעוד של הישג, אלא הפקה שממירה סיכון לפורמט ● בעידן שבו AI יכולה לייצר כל פעלול בצורה מושלמת, נטפליקס מהמרת על הדבר היחיד שעדיין לא ניתן לשכפול: האפשרות לאסון מול המצלמה

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מ־20 שנה לא הייתה פריצת דרך בטיפול בכאב כרוני. האם זה עומד להשתנות?

תרופה אחת שנמצאת בניסויים קליניים מתקדמים כבר הוכרזה כזן חדש לגמרי של משכך כאבים ● האם היא תעשה לשוק הכאב הכרוני מה שעשו תרופות ההרזיה לשוק הטיפול בהשמנה? ומה הסיכוי שהבשורה האמיתית תגיע דווקא מישראל? ● מומחים לכאב מספרים על המוצרים החדשים שבדרך וגם מה יכול לעזור בלי לקחת תרופות

דוחא, קטאר / צילום: ap, Alex Brandon

קטאר נוקמת באיראן, כך זה נראה

UVISION הישראלית ממשיכה להגיע להישגים משמעותיים בשוק האמריקאי ● היעדרות איראנית חריגה מתערוכה ביטחונית יוקרתית בדוחא על רקע המתיחות האזורית ● חשיפת רחפנים וטכנולוגיות חדשות מצד רוסיה והשקעות עתק של סין ביכולות קוונטיות צבאיות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מעבר רפיח / צילום: ap, Sam Mednick

לראשונה מ-7.10: מעבר רפיח ייפתח לתנועה ב-2 הכיוונים

מהדיווחים על פיצוצים מסתוריים - ועד המגעים להתקדמות במו"מ: הסופ"ש המתוח באיראן, והדריכות בישראל ● חמאס מגנה את המשך התקיפות של צה"ל ברצועה וטוען כי ישראל נושאת באחריות לאי-הגעה לפתרון בסוגיית המחבלים שנצורים ברפיח ● עדכונים שוטפים

לסחור בשוק ההון מהבית / צילום: GEMINI-AI

"התחלתי לפני 16 שנה והיום יש לי בית פרטי בהרצליה": האנשים שמתפרנסים ממסחר במניות

הם עזבו משרות אטרקטיביות כדי לשבת בבית ולתת לשוק ההון לעבוד בשבילם ● עכשיו הם יכולים להשקיע במשפחה ובתחביבים ובעיקר לנהל את הזמן של עצמם: "זה החופש האמיתי" ● העליות בבורסה אולי מסבירות את ההייפ, אבל מומחים מזהירים: "רבים מהם יישאר בלי כסף במפולת הבאה"

הספארי ברמת גן / צילום: Shutterstock

לפחות 3 מיליארד שקל רווח: מי דוחף לפינוי הספארי ברמת גן?

הסיכום לגבי הזזת הספארי ממקומו היה פזיז: ראש העיר רמת גן לא יידע את המועצה, מינהל התכנון כלל לא היה שותף, וברמ"י אין מי שיאשר את התוכנית ● עוד הוכחה שכשהקרקע לוהטת, שווה להפריח בלונים

נשיא חברת טבע העולמית, ריצ'רד פרנסיס / צילום: סיון פרג'

מניות בעשרות מיליוני דולרים: התגמול לבכירי טבע על הקפיצה הגדולה

מניית טבע קפצה בקרוב ל-60% בשנה החולפת ובכירי החברה זוכים לתגמול על הביצועים החזקים ● חמישה בכירים יזכו לתגמול בסך 68 מיליון דולר

עוני / צילום: תמר מצפי

דוח העוני: בישראל שני מיליון עניים; עלייה בשיעור הילדים מתוכם

לפי הביטוח הלאומי שיעור העוני בישראל שומר על יציבות בשנים האחרונות למרות העלייה בקו העוני ● ערן וינטרוב, מנכ"ל ארגון לתת: "עדיין לא באות לידי ביטוי במלואן השלכות המלחמה ויוקר המחיה המשקפות מצב חמור הרבה יותר בשטח"