גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רדהיל מתקדמת עם התרופה לקורונה: "תוכל להיות מוצר מוביל בפורטפוליו שלנו"

הוועדה המייעצת החיצונית של רדהיל קבעה כי ניתן להמשיך בניסוי שלה בתרופה לקורונה ● סמנכ"ל התפעול: "יש לנו בפיתוח מוצר נוסף לקורונה, כך שנוכל לבנות פעילות משמעותית בתחום" ● השנה החולפת הייתה הראשונה עם מכירות משמעותיות של התרופה לחיידק ה. פילורי

דרור בן אשר, מנכ"ל רדהיל / צילום: אריק סולטן
דרור בן אשר, מנכ"ל רדהיל / צילום: אריק סולטן

חברת התרופות רדהיל , הנסחרת בנאסד"ק לפי שווי של 341 מיליון דולר, הודיעה לפני מספר ימים כי עברה בדיקה רביעית של הוועדה המייעצת החיצונית שלה, אשר קבעה שוב כי החברה יכולה להמשיך בניסוי שלה בתרופה לקורונה - מאחר שאין תופעות לוואי משמעותיות, ויש סיכוי סביר כי הניסוי יעמוד ביעדי היעילות שלו. הודעה כזו אינה ערובה לסיום מוצלח של הניסוי, אך זהו סימן טוב. אם הניסוי אכן יצליח, החברה עשויה לקבל את האישור לשיווק תרופה לקורונה בעוד חודשים ספורים.

רדהיל הישראלית, שהוקמה ב-2009, עוסקת ברכישת הזכויות, ובפיתוח ושיווק של תרופות, במגוון תחומים, עם דגש על מערכת העיכול. השנה החולפת הייתה שנת המכירות המשמעותית הראשונה של התרופה המובילה שלה, קוקטייל אנטיביוטיקה לטיפול בחיידק ה. פילורי (שגורם אולקוס) - ששיווקה החל זמן קצר טרם פרוץ הקורונה. אחת מהתרופות שהחברה רכשה, טיפול לסרטן בשם Yeliva, נראתה לרדהיל כמתאימה לנגיף covid 19.

גלעד רדאי, סמנכ"ל התפעול בחברה, מספר כי "התרופה מעכבת חומר בגוף בשם sphingosine kinase-2 (SK2), שמעורב בכמה תהליכים של פעילות דלקתית בגוף, וגם של האופן שבו הווירוס משתלט על התאים לטובת שכפול. לכן המוצר הזה מתאים גם לעכב את ההדבקה של התאים בווירוס והתרבותו בתוך התאים, וגם לשלב השני של המחלה, שבו מערכת החיסון מגיבה בתגובה מוגזמת לווירוס, והיא בעצמה פוגעת בגוף".

עד היום, מה היה ידוע על המנגנון הזה?
רדאי: "אנחנו רכשנו את התרופה הזו מחברה אמריקאית קטנה שיצאה מן האקדמיה. המוצר היה בשלב מאוד מוקדם ואנחנו פעלנו מהר. עד היום המנגנון הזה לא שימש שום תרופה אחרת. עוד לפני הקורונה, הכרנו גם את היכולות האחרות של התרופה, ותכננו לפתח אותה למחלות דלקתיות, וגם למחלות זיהומיות. אפילו התחלנו לעבוד על תרופה במנגנון הזה לאבולה, אבל הפסקנו כשמגפת האבולה דעכה. כשהגיעה הקורונה, היה ברור לנו שיש לנו משהו ייחודי".

כיום התרופות האנטי-ויראליות מכוונות בדרך כלל לשלב הראשון של המחלה, והאנטי-דלקתיות - לשלבים המאוחרים יותר של המחלה. לאיזה שלב אתם מכוונים?
"הניסוי שאנחנו עורכים הוא בחולים מאושפזים, עם דלקת ריאות וצורך בחמצן, אבל לא הנשמה מלאכותית. בניסוי הקודם, שנערך ב-40 חולים, הראינו כי תוך 14 יום 52% מהמטופלים לא היו זקוקים לחמצן, לעומת 22% מקבוצת הביקורת, ורבים יותר מן החולים המטופלים השתחררו מבית החולים.

"אנחנו מאמינים שאנחנו יכולים להיות רלוונטיים גם לשלבים מוקדמים יותר, וכך להרחיב את פוטנציאל השוק. המוצר שלנו ניתן בבליעה, כלומר אינו מחייב ביקור בבית החולים, ולכן יכול להיות רלוונטי גם לחולים שעדיין לא מאושפזים. קל וזול יחסית להפיץ אותו".

בניסוי נצפו תופעות לוואי?
"לא היו תופעות לוואי שנחשבו משמעותיות".

"המדינות רוכשות באופן מרוכז"

מה השלב הבא?
"גייסנו כ-75% מהמטופלים הדרושים, מתוך כ-340 חולים שצפויים להשתתף בניסוי. אנחנו מעריכים שנוכל להגיש את התוצאות לאישור תוך חודשים ספורים. האישורים בתחום הקורונה עד כה התקבלו מאוד מהר, בתנאי שהתוצאות יהיו כמו שאנחנו מצפים, כמובן. השיווק לא ייעשה דרך ערוצי ההפצה של המוצרים הקיימים שלנו, אלא בדרך כלל המדינות השונות הן אלה שרוכשות את התרופות באופן מרוכז. מהבחינה הזו השיווק הוא פשוט יותר".

אתם רואים את המוצר הזה מהווה חלק משמעותי מהפעילות שלכם?
"כן. אם המוצר הזה יאושר גם לשלבים מוקדמים יותר של המחלה הוא יכול להיות מוצר מוביל בפורטפוליו שלנו. יש לנו מוצר נוסף לקורונה בפיתוח, שעובד במנגנון אחר, ומיועד לשלבים הראשונים של המחלה, כך שאנחנו יכולים לבנות פעילות משמעותית בתחום הזה".

בתחילת הקורונה ראינו המון פעילות בתחום התרופות, ואז המיקוד עבר, ובצדק, לחיסונים. מה קורה בעולם התרופות כרגע?
"התרופות הקיימות בשוק, התוצאות שלהן מבוססות על מעט מידע יחסית, או על מידע שסותר את עצמו, או שהשפעתן לא מאוד חזקה. המוצר הכי יעיל הוא בעצם הסטרואיד הישן והטוב דקסמתזון. לחלק מהתרופות יש בעיות נגישות, כאמור. צריך לתת אותן בעירוי רק בבתי החולים.

"זה קרה כנראה בגלל המיקוד בחיסונים, שהוביל לכך שלא היה מיקוד מערכתי במציאת תרופה, אלא כל חברה פעלה לבדה. לא הייתה לחברות עזרה במציאת חולים בניסויים, בתעדוף הניסויים. הייתה תחרות רבה בין החברות על החולים".

רדהיל רשמה כאמור ב-2020 הכנסות של 64 מיליון דולר, עם רווח גולמי של 27.5 מיליון דולר. בקופת החברה היו 100 מיליון דולר נכון לסוף הרבעון הראשון של 2021. ההפסד הנקי עמד על כ-72 מיליון דולר. לחברה מוצרים נוספים בפיתוח, כולל מוצר לטיפול במחלת קרוהן, הנמצא לקראת סיום הניסויים הקליניים, ומוצר לטיפול בדלקת ריאות מסוג NTM, הנמצא בשלב III של הניסויים הקליניים.

מדד "תל אביב קורונה" עוד לא הוכיח את עצמו

לא מעט חברות ביומד הנסחרות בבורסת ת"א הודיעו עם פרוץ מגפת הקורונה, כי יפתחו מוצרים לתחום הזה, וזכו בתגובה לעלייה נאה במניותיהן. היה היגיון מסוים בהתנפלות: חלק גדול מן החברות מפתחות מוצרים שיש להם פעילות אנטי-דלקתית, או מוצרים שניתן להסב כך שתהיה להם פעילות אנטי-דלקתית, והדלקת העודפת היא חלק מן המנגנון שמתרחש בקורונה, ומוביל לתחלואה בשלבים המאוחרים.

כל החברות שעוסקות בתחום תאי הגזע, כמו פלוריסטם, בונוס וקדימהסטם, בחנו את הפעילות האנטי-דלקתית של התאים שלהן. חברות שמפתחות תרופות שאנטי-דלקתיות היא חלק ממנגנון הפעולה שלהן, כמו אנלייבקס, כן פייט, קמהדע וגלמד (ישראלית שנסחרת בנאסד"ק), פנו אף הן לכיוון זה. מבין הללו, רק אנלייבקס ובונוס הצליחו לשמר עליות משמעותיות במניה, שהופיעו בעקבות הכניסה לתחום, אם כי גם חלק מן האחרות הצליחו לגייס הון, שאולי לא היה זמין להן בלי חגיגת הקורונה.

מי שנהנו באמת מן המצב היו החברות שמטפלות בכאן ובעכשיו של הקורונה, ולא מציעות מוצר חלום. אלה הן חברות הבדיקות, באטם ואופקו, שהתגייסו במהירות למשימה והפגינו עלייה אמיתית במכירות. גם עם דעיכת הקורונה, הביקוש לבדיקות נראה כממשיך וכצפוי להימשך לפחות במהלך השנה הקרובה.

רדהיל

הוקמה בשנת 2009 ● פעילה בפיתוח ושיווק תרופות בעיקר בתחום מערכת העיכול ● מנוהלת בידי דרור בן אשר ● שלב בפעילות: שנה ראשונה של הכנסות מהמוצר העצמאי הראשון ל-ה. פילורי ● שווי השוק של החברה 341 מיליון דולר ● בשנת 2020 רשמה הכנסות בסך 64 מיליון דולר

עוד כתבות

אחרי טעויות חמורות בדיווח: BBC יבחן מחדש את הסיקור על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: חיזבאללה מסרב להתפרק מנשקו והחזית עם לבנון מתחממת, האנטישמיות בבריטניה נמצאת ברמות שיא, ב-BBC צפויים לבחון מחדש את הסיקור על ישראל אחרי דוח שקבע שהיו טעויות חמורות בדיווח על המלחמה, ושגריר ארה"ב בישראל בראיון לוול סטריט ג'ורנל על החיים בירושלים ● כותרות העיתונים בעולם

אלוף במיל' אלי שרביט / צילום: ישראל הדרי

חברה ביטחונית נוספת בדרך לת"א: רפאל רוצה להנפיק חברה בת בשווי של רבע מיליארד שקל

המועמדת להנפקה: חברת ההגנה התת-ימית DSIT אותה רכשה רפאל לפני עשור לפי שווי של 15 מיליון דולר בלבד ● נשיא החברה הוא האלוף במיל' אלי שרביט, מפקד חיל הים לשעבר, שהיה מועמד לתפקיד ראש השב"כ, אך מינויו בוטל

יותר מאלף עסקאות לרכישת דירות חדשות בוטלו / איור: גיל ג'יבלי

תחילתו של גל? יותר מאלף עסקאות לרכישת דירות חדשות בוטלו

במשרד האוצר חשפו כי 6% מהעסקאות לרכישת דירות חדשות "על הנייר" ב־2023 בוטלו ע"י הרוכשים ● התופעה בולטת בעיקר במחוז הדרום, שמאופיין בשיעור גבוה של מבצעי מימון מצד הקבלנים ● הנפגעים העיקריים הם לרוב לא היזמים אלא הרוכשים עצמם, שלא מסוגלים להשלים את הרכישה ונאלצים לשלם פיצויים גדולים

חנות של ליאור עדיקה / צילום: איל יצהר

"חוק ליאור עדיקה" מגיע להצבעה סופית. איך ייראו הכללים החדשים?

בימים הקרובים תכריע הכנסת האם להחריג רשתות פארם קטנות ובינוניות מהרגולציה הכבדה של חוק המזון ● אבל לצד השאיפה לעודד תחרות מול סופר פארם ו-Be, ישנם לחצים של לוביסטים וחשש מפגיעה בשקיפות המחירים ● גלובס עושה סדר בתיקון שעשוי לשנות את הרגלי הקנייה שלכם

העיתונאי שלומי אלדר / צילום: צילום מסך יוטיוב

אול־אין פונה לחברה הערבית עם מחלקת פודקאסטים חדשה

בית הפודקאסטים אול־אין מקים מחלקה ייעודית לחברה הערבית בעקבות התחזקות ההאזנה בקרב צעירים וביקוש גובר מצד מפרסמים ● המרכז הארצי החדש להצלת צבי הים במכמורת נפתח לפעילות בהשקעה של 30 מיליון שקל ● ושורת מינויים חדשים בבזק, במשרד הפרסום מנצ' ובאיילון ביטוח ופיננסים ● אירועים ומינויים

הבורסה בתל אביב לא ראתה שנה כזו מאז 1992 / צילום: Shutterstock

השיא ה־60: הבורסה בתל אביב לא ראתה שנה כזו מאז 1992. מה קרה אחר־כך?

מדד ת"א 35 שבר ביום ראשון את השיא ה־60 מתחילת השנה. כך, שנת 2025 קטפה את התואר השנה עם הכי הרבה שיאים מאז השקת מדד הדגל ב־1992 ● גלובס בדק מה קרה בהיסטוריה אחרי שנים כל־כך טובות בבורסה. ולמה שיאים לא תמיד מגיעים יחד עם תשואות גבוהות

שר הכלכלה ניר ברקת ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

שר הכלכלה החליט: הגבלה על יבוא אלומיניום. האם האוצר יטיל וטו?

החלטת השר ברקת מגיעה בעקבות תלונות בתעשייה המקומית על יבוא זול מדי שמציף את השוק המקומי ● בענף הבנייה עלולים לסבול מעליות מחירים, וסוכני מכס מתלוננים על פער בין ההנחיות הרשמיות לבין המימוש בפועל ● האם שר האוצר סמוטריץ' יבטל את המהלך, כפי שעשה עם הקנאביס הרפואי?

פרופ' אמיר ירון, נגיד בנק ישראל ובצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: יוסי כהן, נועם מושקוביץ' - דוברות הכנסת

המס החדש על הבנקים מתקרב לחקיקה, אבל גם באוצר לא בטוחים ביתרונות

הצוות הבין־משרדי שהקים שר האוצר בצלאל סמוטריץ' המליץ בדוח הסופי שלו להטיל מיסוי דיפרנציאלי על רווחים חריגים ● בצמרת האוצר חלוקים בין המנכ"ל וסגנו שמקדמים את מהלך המיסוי, לבין אגף התקציבים ובנק ישראל שטוענים כי מדובר בצעד בכיוון הלא נכון

תחנת גלי צה''ל ביפו / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

בממשלה הצביעו בעד סגירת תחנת הרדיו הצבאית גלי צה"ל. מה צפוי עכשיו?

הממשלה קיבלה החלטה דרמטית לסגירה סופית של גל"צ, וזאת בניגוד לחוות הדעת של היועצת המשפטית ● שר הביטחון הורה על הפסקת המיונים לתחנה, שיבוץ מחדש של חייליה, וסיום העסקת האזרחים עובדי צה"ל ● במקביל, שורה של גופים הודיעו כי יעתרו לבג"ץ

איל אפרת / צילום: אורן דאי

לאומי מקים מרכז AI ומקדם את ראש החטיבה הטכנולוגיות איל אפרת לתפקיד מפתח

איל אפרת, המכהן כסמנכ"ל בכיר וראש חטיבת הטכנולוגיות של בנק לאומי, ימונה לראש החטיבה הבנקאית של הבנק ויחליף את אייל בן-חיים ● הבנק הודיע היום על סדרה של מינויי בכירים נוספים הנוגעים למשרות בתחומי הטכנולוגיה וה-AI

החזרי מס / צילום: Shutterstock

כך תבדקו אם מגיע לכם החזר מס לפני שיהיה מאוחר מדי

הזכאות לקבלת החזרי מס בעבור שנת 2019 תפקע בינואר הקרוב ● נכון להיום רק מעטים פונים לרשות המסים, בין השאר מחשש לגילוי חובות קודמים ● מתי הגשת הבקשה רלוונטית, וכיצד ניתן להגיש אותה? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט, תמשיך להיות ירוקה? / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט בעליות קלות; הזהב בשיא חדש

בורסות אירופה בירידות קלות ● הבנק המרכזי של סין הותיר ביום שני את הריבית ללא שינוי ● שוק החוב העולמי: כוחות רבים לוחצים לעליית התשואות הארוכות • אלפאבית מודיעה על רכישה תמורת 4.75 מיליארד דולר ● מחירי הקקאו צנחו השנה בשיעור שיא, למה לא מחירי השוקולד? • לקראת 2026 בוול סטריט: הרבה דברים עלולים להשתבש, זו רשימת הסיכונים

מאגר הגז לוויתן / צילום: אלבטרוס

ניו-מד מחפשת גז בשווי עשרות מיליארדי דולרים ועשויה להפוך לספק מרכזי באירופה

ניו-מד הישראלית החלה בקידוח אקספלורציה בשני מאגרי גז פוטנציאליים בבולגריה, בשווי פוטנציאלי של עשרות מיליארדי דולרים ● במקרה שיימצא שם גז, מעבר להשפעה הכלכלית עבור החברה שעשויה להפוך לספקית משמעותית בשוק האירופי היקר, עשויה להיות לכך גם השפעה גאו-פוליטית

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: ap, Gil Cohen-Magen

היועמ"שית נגד ועדת החקירה שמקדם נתניהו: מתווה רצוף פגמים שלא יאפשר את חקר האמת

עו"ד גלי בהרב-מיארה במתקפה על הצעת החוק של ח"כ אריאל קלנר: "העדפת שיקולים פוליטיים על פני עקרונות של חקירה עצמאית, בלתי תלויה ומקצועית"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters

המכס האמריקאי על ישראל יישאר 15%: "זה האפס החדש"

גובה המכס הכללי שיוטל על סחורות מישראל לא ישתנה לעומת השלב הקודם של תוכנית המכסים האמריקאית ● החידוש בהכרזה צפוי להיות בהחרגות ובהקלות שיינתנו למוצרים מענפים מסוימים - כגון תעשיות ביטחוניות ויהלומים ● בכירה במשרד הכלכלה: "ישראל כבר הלכה כברת דרך גדולה לכיוון האמריקאים; מקווה שנצליח להשיג הקלות נוספות"

טעינת רכב חשמלי / צילום: Shutterstock

מי ימצמץ ראשון? המאבק על מס הקנייה שעלול לעלות ביוקר לבעלי הרכב הצמוד

המחלוקת בנוגע למס הקנייה על רכב חשמלי ושווי השימוש נמשכת ● ועדת הכספים והאוצר מתבצרים בעמדתם, מה שעלול להביא לכך שלמעלה מ-150 אלף עובדים ישלמו החל מינואר 500-1,500 שקל יותר על שווי השימוש החודשי

עופר זיו, מנכ''ל ויתניה הפורש / צילום: דורון סהר

אחרי 16 שנה: מנכ"ל ויתניה עופר זיו עוזב את תפקידו. זה המחליף שלו

עופר זיו יסיים את תפקידו כמנכ"ל חברת הנדל"ן ויתניה בסוף מרץ 2026, ובמקומו ייכנס לתפקיד יריב בר-דעה, ששימש בתפקידו האחרון כסמנכ"ל שיווק ופיתוח עסקי בגב-ים ● מטעם ויתניה לא צוינה הסיבה לסיום כהונתו של זיו כמנכ"ל

מכלית נפט בחופי ונצואלה / צילום: Reuters, Humberto Matheus/Sipa USA

טראמפ מאיים להרוס את "צי הצללים" של ונצואלה, ו־8 מיליארד דולר בסכנה

העימות בין ונצואלה לארה"ב מסלים לאחר שהכוחות האמריקאים מנעו ממכליות נפט להמשיך בדרכן, כחלק מהמצור שהטיל טראמפ ● כלכלנים מזהירים: אכיפה מחמירה תגביר את המחסור במזון ובדלק במדינה ותגרום להחרפת האינפלציה

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

מניית אינטרקיור נפלה על רקע קריסת בזלת, שחייבת לה 27 מיליון שקל

קבוצת החברות בזלת, שהייתה מפעל העיבוד והאריזה של אינטרקיור וגם רכשה ממנה חומרי גלם, נכנסה לאחרונה להקפאת הליכים, והיא חייבת לה 27 מיליון שקל ● מלבד עצם החוב שלא ברור מה יעלה בגורלו, אינטרקיור תצטרך כעת למצוא ספק אחר בתחום האריזה ● ומה קרה לשאר מניות הקנאביס בבורסה בת"א?

בניין גלי צה''ל ביפו / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

הממשלה אישרה פה אחד את ההצעה לסגירת גלי צה"ל

השרים אישרו היום את החלטת שר הביטחון ישראל כ"ץ, לפיה שידורי גלי צה"ל יופסקו עד 1 במרץ 2026 ● ההחלטה התקבלה בניגוד לעמדת היועמ"שית, שקבעה כי ההחלטה אינה חוקית ● מיד לאחר פרסום ההחלטה הוגשו לבג"ץ מספר עתירות בנושא ● כ"ץ הנחה להתחיל בשיבוץ מחדש של חיילי התחנה - "תוך מתן עדיפות לתפקידי לחימה"