גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פקקי תנועה לא רק בכבישים: הנפקות יעוכבו בשל עומס התשקיפים שהוגשו לרשות ני"ע

לנוכח זרם אדיר של 124 בקשות לאישור פרסום תשקיפי הנפקה על בסיס דוחות 2020, הודיעה רשות ני"ע לעשרות חברות כי הטיפול בבקשותיהן מתעכב ● ברבעון הראשון של השנה היו בבורסת ת"א 33 הנפקות של חברות חדשות

פנים בניין הבורסה בת"א / צילום: איל יצהר
פנים בניין הבורסה בת"א / צילום: איל יצהר

הגאות הנוכחית בשוק ההנפקות הראשוניות (IPO) בבורסת ת"א מושכת שורה ארוכה של חברות שרוצות לעלות על הגל. מדובר בתופעה מבורכת כשלעצמה מבחינת שוק ההון המקומי, שסבל עד לפני שנים אחדות מ"יובש" בהנפקות ומירידה הדרגתית במספר החברות הנסחרות. אולם אחת מתופעות הלוואי שלה היא עומס על רשות ניירות ערך, שנקלעה בשבועות האחרונים לצוואר בקבוק שאף גורם לעיכוב בטיפול בתשקיפי הנפקות מתוכננות.

לכך הוביל זרם אדיר של 124 בקשות לאישור פרסום תשקיפים שהוגשו לרשות על סמך הדוחות השנתיים האחרונים. מתוך אלה, למעלה מ-90 חברות מבקשות להנפיק לראשונה את מניותיהן, ובהן חברות טכנולוגיה רבות. לצד בקשות אלה יש עוד כ-20 בקשות שהוגשו קודם לכן, ושעדיין בטיפול.

על כן, כך נודע לגלובס, הודיעה רשות ני"ע לאחרונה לכ-20 חברות שביקשו לפרסם תשקיף על סמך דוחות 2020, כי אין ביכולתה להקצות אנשים שיטפלו בבקשה, ולפיכך הטיפול בתשקיפים שלהן מתעכב. לפי שעה אין מועד ידוע לבדיקת התשקיפים, כשבשוק יש החוששים כי חלק מאותן חברות יידרשו אולי להגיש בקשה מחודשת על פי דוחות מאוחרים יותר.

במכתב ששלחה מחלקת תאגידים ברשות, בניהולה של שרה קנדלר, ושהגיע לידי גלובס, נכתב כי "נוכח הכמות החריגה של בקשות היתר שהוגשו על בסיס הדוח התקופתי לשנת 2020, ובהמשך להודעת סגל הרשות בנושא תשקיפים מיום 21 בפברואר, נעדכנכם כי בשלב זה טרם נקבע הצוות אשר עתיד לטפל בבקשת ההיתר. נודיעכם עם קביעת הצוות המטפל כאמור".

ככל הידוע החברות שקיבלו הודעה על עיכוב בטיפול היו האחרונות להגיש את הבקשות לרשות. עדיין לא ברור מתי הללו ייבדקו, כאשר מבחינת הרשות אין לקצר הליכים, וגם עתה יש לעשות את כל הבדיקות.

מח' תאגידים: "עומס שחורג בהרבה מהרגיל"

לדברי קנדלר, "זה זמן שרשות ני"ע חווה עומס החורג בהרבה מהרגיל ושלא זכור כמותו. ברשות מרוצים מאוד מהגאות בשוק ועושים מאמצים גדולים לבדוק את כל הבקשות לתשקיפים, בדגש על ה-IPO". עוד ציינה כי "במסגרת זו גם הרשות נערכה עם כוח אדם וגייסה למחלקת תאגידים עובדי רשות שהיו בעבר במחלקה ועברו לתפקידים אחרים. ואנו עושים את כל המאמצים כדי לקדם ככל שנוכל את כל הבקשות".

עו"ד שרה קנדלר / צילום: יח"צ

ואולם, למרות ההיערכות השונה מהרגיל של מחלקת התאגידים, הרי שהיקף הבקשות הגבוה מקשה על הרשות לאשר אותן תחת לוחות הזמנים הרגילים. כאמור, ברשות מטפלים כיום ביותר מ-140 בקשות לאישור תשקיפים, לאחר שכבר ברבעון החולף הוגש גל גדול של תשקיפים. כך, ברבעון הראשון של 2021 בוצעו בבורסה 33 הנפקות ראשוניות של חברות, ולצדן עוד שתי הנפקות אג"ח, וזאת לעומת 27 הנפקות בכל 2020.

על רקע זה, כאמור, כבר בפברואר הרשות הבהירה כי לא בטוח שתוכל לעמוד בלוחות הזמנים של טיפול בכל הבקשות, וחלקו יגלוש אל מעבר לרבעון - מה שאכן קרה ועדיין קורה בשל המספר האדיר של הבקשות לאישור תשקיפים. נציין כי בסוף 2020 נסחרו בבורסה המניות של 454 חברות. כלומר, רק היום יש ברשות בקשות לאישור תשקיפים בשיעור של יותר מ-20% ממספר המניות בבורסה בסוף 2020.

אחת המשקולות שמכבידות על הרשות בנוסף למספר הגבוה מלכתחילה של הבקשות לאישור פרסום תשקיפים, היא העובדה שרבות מהחברות שמבקשות להגיע לבורסה הן חברות טכנולוגיה, וחלקן אף ממש "חברות חלום". כך ברבעון הראשון של 2021 היו בבורסה 33 הנפקות ראשוניות של חברות חדשות, ומתוכן 24 של חברות טכנולוגיה ושותפויות מו"פ - שדורשות טיפול מעמיק ולא לגמרי מוכר מבחינת אנשי הרשות.

 

מיולי: שינוי בסיווג של קרנות הנאמנות

בתוך כך, רשות ני"ע פרסמה עדכון לסיווגי קרנות הנאמנות. התיקון מיועד להיכנס לתוקף בתחילת יולי 2021, וברשות רואים בו "צעד ראשון ביישום מתווה הרפורמה להנגשה של קרנות הנאמנות לציבור".

רשימת הסיווג של הקטגוריות השונות בענף קרנות הנאמנות מאפשרת לציבור להשוות בין הקרנות השונות, גם ביחס לאופן ניהול ההשקעות ורמות הסיכון בקרנות השונות. עתה מובילה הרשות צמצום של מספר הכותרות של הקטגוריות ל-57 לאחר העדכון מ-76 כיום.

לא מדובר רק בהפחתת מספר הקטגוריות אלא גם בהפרדה של כמה קיימות, בתקווה "שישקפו באופן מיטבי את ההבדלים בין הקרנות השונות, על מנת לייצר לקרנות המסווגות באותה קטגוריה מכנה משותף מובהק יותר לצורך השוואה", כדברי הרשות. בין היתר מדובר בהרחבת הסימון לחשיפה המרבית למניות - כך שלמדרגות הנוכחיות של עד 10%, עד 20% ועד 30%, יוספו מדרגות של עד 5%, עד 15% ועד 25%.

ככלל מדובר בהתאמת הקטגוריות למוצרים, כאשר הפעם האחרונה שנעשה בשוק שינוי בהיקף כזה הייתה בסוף 2007, והוא נכנס לתוקף ב-2008. בשוק מקווים כי המהלך יביא לשיפור ההומוגניות של הקטגוריות השונות.

עוד כתבות

סניף של מסעדת ''נונו מימי'' / צילום: ליאור ממון

בדרך להנפקה? שתי קבוצות מסעדות מושכות את המוסדיים, למרות הסיכונים בענף

למרות הסיכונים המיוחסים לעסקי המסעדנות, השקעות שביצעו מוסדיים ובעלי הון ברשתות "נונו מימי" ו"קיסו" מעידות על עניין גובר בתחום ● גורם בשוק: "הכול זה ניהול, וכשיש הנהלה איכותית, הביזנס דופק כמו שצריך, והתוצאות יפות" ● וגם: איזה רווח נדרש כדי להנפיק?

תל אביב. מצב המוכרים הוא הגרוע בארץ / צילום: Shutterstock

המוכרים מעדכנים את מחירי הדירות כלפי מטה: באיזו עיר כבר הורידו ב-8%?

נתונים שקיבל גלובס מאתר יד2 מלמדים על המצב הקשה של מי שמנסים למכור דירות יד שנייה: בתל אביב הם יכולים למצוא את עצמם ארבע שנים בשוק, בטבריה מצבם דווקא טוב

אילוסטרציה: Shutterstock

לידיעת בעלי חברות ארנק: ביהמ"ש קובע מתי יחול מס שולי של כ-50% ומתי מס חברות של 23%

רו"ח סיפק שירותים לפירמת ראיית חשבון באמצעות חברה בבעלותו ● ביהמ"ש המחוזי קיבל את ערעורו על קביעת פקיד השומה כי הוא בעל "חברת ארנק", ועל כן יש למסותו במס השולי הגבוה משמעותית ממס החברות ● לפסק הדין יש השלכות על בעלי מקצועות חופשיים הפועלים באמצעות שותפויות וחברות בבעלותם

יו''ר ועדת החוקה ח''כ שמחה רוטמן הבוקר הזה, כאן ב', 30.11.25 / צילום: יונתן בלום

רוטמן מאשים את לפיד שבגללו המחירים עלו בחדות. מה הוא שכח לציין?

טכנית, רוטמן צודק: תחת ממשלת בנט־לפיד נרשמה עליית המחירים השנתית הגבוהה בעשור האחרון ● אבל באותה שנה קרה משהו ששם את הכול בהקשר שונה לגמרי ● המשרוקית של גלובס

ינקי קוינט, מנהל רשות מקרקעי ישראל / צילום: תמר מצפי

בצעד חריג, רמ"י רכשה קרקע בירושלים ב־30 מיליון שקל

רשות מקרקעי ישראל רכשה זכויות בקרקע פנויה בת 17.2 דונם בצפון רמות במכרז של כונסי נכסים, בסכום של 30 מיליון שקל ● הצעד יוצא הדופן מאפשר לקדם תוכניות בניין עיר ולשווק את השטח במכרזים

צ'רלי ג'ביס

כך שכר הטרחה המשפטי של צ'ארלי ג'ביס הגיע ל־74 מיליון דולר: החל מסוכריות גומי ועד עורכי הדין המפורסמים בעולם

צ'ארלי ג'ביס, היזמת שהונתה את ג'יי.פי מורגן וניפחה את מספר המשתמשים בסטארט-אפ שלה "פרנק", נידונה ל-7 שנות מאסר ● כעת חשף ג'יי.פי מורגן את רשימת ההוצאות המשפטיות של עורכי דינה: 530 דולר על סוכריות גומי, מגדל פירות ים ואלפי דולרים על שדרוגי מלונות

מספר עובדי ההייטק בישראל במגמת ירידה / צילום: Shutterstock

הנתון החריג שמראה: מספר העובדים בהייטק הישראלי במגמת ירידה

נתונים חדשים מציגים עלייה בשכר הממוצע בענף הייטק הישראלי ● אלא שמאחורי המספרים מסתתר סיפור מורכב יותר: החל מהתכווצות במצבת כוח האדם, דרך קיפאון בקידומים ועד עלייה במשרות הפנויות ● האם המגמה צפויה להמשיך לתוך 2026?

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

סלייס: נשללו הרישיונות של 7 סוכני פינברט שגייסו חוסכים לקרנות האדומות

הממונה על שוק ההון שלל את הרישיונות של 7 סוכני פינברט בתום חקירה שהצביעה על "תמונה חמורה מאוד המעידה על התנהלות שיטתית של הסוכנים שלא בהתאם להוראות הדין" ● פינברט היא אחד מששת המארגנים שגייסו כספי חוסכים לקרנות השקעה אלטרנטיביות בחו"ל, מהן נעלמו 850 מיליון שקל ● בא-כוח הסוכנים: "ההחלטה יוצרת עיוות מוסרי"

השינויים שצפויים בענף החיסכון ב־2026 / צילום: Shutterstock

מקופות הגמל למדרגות המס: השינויים שישפיעו על הכסף שלנו ב־2026

תקרת ההפקדה לגמל להשקעה תעלה, "חיסכון לכל ילד" ייצא מהקפאה והפטור ממס על הקצבאות לפנסיה יגדל מעט ● הבשורה הרעה: דמי הניהול בחלק מקרנות הנאמנות עשויים לעלות ● כל מה שצריך לדעת לקראת 2026

לא מרוצים: התגובות בטורקיה למפגש של ישראל, יוון וקפריסין

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: איך מסקרים בעולם את הכוונה לסגור את גל"צ, טורקיה לא מרוצה משיתוף הפעולה של ישראל, יוון וקפריסין, ההאקרים האיראנים שהביכו את ישראל, והקבוצה היהודית שמצאה אדם ששלח עשרות מכתבים אנטישמיים ● כותרות העיתונים בעולם

בועז מירוני, מנהל מחלקת המחקר באנליסט / צילום: מרי רון

הבכיר שמזהיר: הסיבות להתרחק מהסקטור הלוהט שטס ב-370%

בועז מירוני, מנהל מחלקת המחקר באנליסט, מאמין בבורסה בת"א, גם אחרי תשואה של 100% בשנתיים ● הוא מעריך שמבין שני הסקטורים המצטיינים של השנה יש הזדמנות רק בבנקים ● ממליץ על מניות אנרגיה: "לא יודע אם ג'מיני ינצח את ChatGPT, אבל שניהם יצטרכו חשמל" ● ולמה כדאי להתרחק ממדד הביטוח?

קניון הזהב בראשון לציון / הדמיה: ולדי קובליוב

אחרי רכישת השליטה בידי מליסרון: קניון הזהב עובר שיפוץ ב-180 מיליון שקל

במקביל להקמת קומה חדשה, גם האגף הוותיק של קניון הזהב עובר חידוש, ובנוסף מתבצע שיפוץ מקיף של כלל חזיתות הקניון ● בהודעת הקניון צוין כי המהלך נועד לשמר ולחזק את מעמדו ולהתאים אותו למציאות הקמעונאית המשתנה

וול סטריט, תמשיך להיות ירוקה? / צילום: ap, Mary Altaffer

S&P 500 ננעל ביום שלישי ברציפות של עליות; הזהב בשיא חדש

המאבק על וורנר ברדרס עולה הילוך והמניה עלתה ● בורסות אירופה ננעלו בירידות ● הבנק המרכזי של סין הותיר ביום שני את הריבית ללא שינוי ● שוק החוב העולמי: כוחות רבים לוחצים לעליית התשואות הארוכות • אלפאבית מודיעה על רכישה תמורת 4.75 מיליארד דולר ● מחירי הקקאו צנחו השנה בשיעור שיא, למה לא מחירי השוקולד? • לקראת 2026 בוול סטריט: הרבה דברים עלולים להשתבש, זו רשימת הסיכונים

מירי מיכאלי, מגישת המהדורה המרכזית ב-i24news / צילום: צילום מסך מערוץ i24news

מענק של עד 20 אלף שקל: תוכנית הפרישה מרצון של i24NEWS נחשפת

בהנהלת i24NEWS מציעים תוכנית פרישה מרצון לעובדים ● עובדים בעלי ותק של בין ארבעה חודשים לשנה יקבלו 10,000 שקל אם יחליטו לפרוש; עובדים בעלי ותק של מעל לשנתיים יקבלו 20 אלף שקל ● בוועד העובדים ציינו כי "למרות שמדובר בפעולה מאוד לא טבעית בעבורנו, אנו מציעים לכם לשקול בחיוב אופציה להיעתר להצעת ההנהלה"

אילוסטרציה של דגימות דם / צילום: Shutterstock

מטופלים במיון יוכלו לתרום דגימות למאגר חדש: הבנק שמצטרף למגמה העולמית במחקר

מאבחון מוקדם של סרטן ועד המלצות איך ללכת - בנקי דגימות הם הדבר החם בקידום מחקרים ● השבוע הוכרז על הקמת מאגר חדש בישראל על ידי חברת MeMed, בשיתוף שלושה בתי חולים והטכניון ● בארץ כבר פועלים כמה מאגרים מרשימים, אז למה שיתוף הפעולה ביניהם מסובך ומה הסיכוי שנראה כאן בנק דגימות לאומי ענק כמו בבריטניה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

ממוצע המשכנתאות בנובמבר - הנמוך ביותר ב-7 החודשים האחרונים

נתוני בנק ישראל מגלים ירידות מסוימות בהיקפי המשכנתא הממוצעת שנלקחה בחודש שעבר, ואף ירידה קלה בהיקף המשכנתאות בפיגור ● ממוצע כלל המשכנתאות שנלקחו בנובמבר הגיע ל-1.023 מיליון שקל, שהוא הנמוך ביותר מאז אפריל השנה

משרדי משרד הבריאות בירושלים / צילום: איל יצהר

קיצוץ בביטוח המשלים של קופות החולים: אילו טיפולים ייצאו?

במשרד הבריאות הורו לקופות החולים להוציא מהשב"ן החזרים לנשים בלידה, כמו דולה, ייעוץ שינה לתינוק וכן עזרה לילדים עם קשיים התפתחותיים שנעזרים ברכיבה, שחייה או ספורט טיפולי ● בין ההתנגדויות: "הטיפולים המשלימים עוזרים יותר מהתרופות"

רה''מ בנימין נתניהו לצד ראשי ממשלת יוון וקפריסין בפסגה המשולשת בירושלים / צילום: Reuters, ABIR SULTAN

ישראל, יוון וקפריסין עלולות למצוא עצמן בהתנגשות עם טורקיה

פסגת ישראל־יוון־קפריסין הובילה להערכות כי העבודות על פרויקט האינטרקונקטור יחלו כבר ב־2026 ● בתכנון: כבל תת־ימי שיחבר את רשת החשמל בישראל לאירופה, ויהווה חלק מ־IMEC ● מנגד, טורקיה טוענת שחלק מהשטח הימי שלה, והמדינות מסתכנות בעימות ישיר

וול סטריט, תמשיך להיות ירוקה? / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; S&P 500 שבר שיא סגירה חדש

הממדים המרכזיים בוול סטריט רשמו עליות קלות, אך נפח המסחר נמוך - לקראת היציאה לחופש ● הפתעה לטובה בצמיחה בארה"ב: הקצב השנתי עלה ל-4.3% ברבעון השלישי ● לאחר שהביטקוין צנח ב-30% מהשיא, מייקל סיילור מכין את סטרטג'י ל"חורף קריפטו" • המדד שעקף את מדדי וול סטריט, ובשוק צופים לו אפסייד נוסף ב-2006

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

4 רפורמות קריטיות: כלכלנים משרטטים את המפתח לצמיחה בשנים הקרובות

על פי תחזית האוצר, הצמיחה ב־2026 צפויה להיות גבוהה מהרגיל, ולאחר מכן לשוב לקצב של 3.5% מהתוצר ● אלא שבמכון אהרון מציגים תמונה פסימית יותר, וטוענים כי ללא רפורמות מבניות במשק - היא תישחק ● על הפרק: גיוס חרדים וקידום השכלה בחברה הערבית