גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההוצאות של הח"כים נחשפות: מי שילם 47 אלף שקל על סרטונים ומי השיאנים

טלפונים משוכללים, חבילות מסרונים וקידום בפייסבוק בעשרות אלפי שקלים: נתונים שהגיעו לידי גלובס מהתנועה לחופש המידע חושפים על מה הוציאו חברי הכנסת את התקציב העומד לרשותם מסעיף הקשר עם הציבור בשנת 2020 ● הנה כמה דוגמאות מעניינות

ברקת, סער, ביטן וקרעי / צילום: איל יצהר, AP, דני שם טוב-דוברות הכנסת
ברקת, סער, ביטן וקרעי / צילום: איל יצהר, AP, דני שם טוב-דוברות הכנסת

טלפונים משוכללים, חבילות מסרונים וקידום בפייסבוק בעשרות אלפי שקלים: נתונים שהגיעו לידי גלובס מהתנועה לחופש המידע חושפים על מה הוציאו חברי הכנסת את התקציב העומד לרשותם מסעיף הקשר עם הציבור בשנת 2020.

על-פי חוק, התקציב השנתי העומד לטובת כל חבר כנסת לטובת קשר עם הציבור עומד על 95 אלף שקל, אולם בפועל בשנה הקודמת הוציאו חלק מחברי הכנסת אף יותר מזה. השיאנים הם חברי הכנסת דוד ביטן, גדעון סער, שלמה קרעי וניר ברקת, שהוציאו כל אחד מהם למעלה מ-100 אלף שקל.

אז איך חברי הכנסת משקיעים בקשר עם הציבור? הנה כמה דוגמאות מעניינות. ח"כ יעקב טסלר הוציא 35 אלף שקל על הדפסת "סדר הדלקת נרות". ח"כ ניר ברקת שילם 47 אלף שקל על סרטונים בפייסבוק. השר אופיר אקוניס השקיע כ-17 אלף שקל בברכות שנה טובה. ח"כ יועז הנדל שילם כ-13 אלף שקל עבור הפקת סרטון תדמית. ח"כ משה גפני שילם 24 אלף שקל על משלוח כרטיסי שנה טובה, וח"כ ישראל אייכלר השקיע 10,500 על עיצוב תהלים ו-8,375 על ברכון חנוכה ומשלוח שלו.

אפשר להשתמש בהוצאות חברי הכנסת כדי להסביר (בדיעבד) מהלכים פוליטיים שיצאו לדרך בשנה הקודמת. כך אפשר לראות את חבר הכנסת לשעבר עפר שלח מזמין סקר באוגוסט 2020 במחיר 32 אלף שקל; בתחילת ספטמבר הוא כבר קרא תיגר על יאיר לפיד ודרש פריימריז לראשות המפלגה. גם ח"כ אלי אבידר מישראל ביתנו, שהפך להיות מהבולטים ביותר במפלגה, שילם 14 אלף שקל על סקר דעת קהל בשנה החולפת. גם יו"ר תקווה חדשה, ח"כ גדעון סער, שילם 21 אלף שקל בחודש אוגוסט לחברה העוסקת בקמפיינים פוליטיים.

בתופעה המיוחדת לחברי המפלגות עם הפריימריז ניתן לגלות לא מעט חברי כנסת שהשקיעו סכומים מופרכים בחבילות מסרונים (או שמא זה ספאם?). כך השקיע ח"כ צחי הנגבי למעלה מ-3,000 שקל בחבילות מסרונים, ח"כ תמר זנדברג השקיעה 1,117 שקל במסרונים ועוד 20 אלף שקל במיילים, וח"כ חיים כץ שילם 1,053 שקל לטובת שליחת מסרונים.

ונעבור לשיאנים: השרה מירי רגב השקיעה כ-17 אלף שקל במסרונים, מרב מיכאלי - כ-14 אלף, ח"כ גדעון סער - 13,800 שקל, השר דודי אמסלם - 8,658 שקל, ח"כ דוד ביטן - 6,949 שקל, ועלה על כולם ח"כ שלמה קרעי, שהשקיע בשנה הקודמת למעלה מ-24 אלף שקל במשלוח הודעות טקסט.

קפסולות קפה וקורס אנגלית

בגזרת ההוצאות המעניינות אפשר למצוא אצל ח"כ חיים כץ השקעה בקורס לאנגלית קלה מבית היוצר של "ג'רוזלם פוסט" בסך 1,179 שקל; קפסולות לקפה שרכש ח"כ אחמד טיבי בשווי 2,800 שקל; הוצאות של 17 אלף שקל על כיבוד של ח"כ דוד ביטן; מעטפות עם לוגו בשווי 6,300 שקל שרכשה השרה רגב; ו-585 שקל שמשלם השר אמסלם לטובת תחזוק האינסטגרם שלו.

תחת הכותרת של "קשר עם הציבור" ניתן למצוא השקעה כבדה ניכרת של חברי הכנסת בעמודי הפייסבוק שלהם, שמגיעה לעשרות אלפי שקלים בשנה. בין הבולטים נמצאים ח"כ לשעבר היבה יזבק עם 45 אלף שקל לפייסבוק מתוך 74,994 שקל - סך כל הכסף שהוציאה לקשר עם הציבור; ויו"ר רע"ם, מנסור עבאס, שהשקיע 43 אלף שקל בפייסבוק מתוך 83,741 שקל בסך-הכול.

סעיף נוסף של הוצאות נועד להפקת סרטונים שונים: כך השקיעה ח"כ קארין אלהרר 4,500 ביצירת סרטון, לעומת נפתלי בנט שהשקיע לא פחות מ-20 אלף שקל לטובת סרטונים, ובמקום הראשון יאיר לפיד שהשקיע בעניין הסרטונים כ-45 אלף שקל.

בתוך ה"קשר עם הבוחר" מסתתרות הוצאות מעניינות על מכשירי סלולר מתקדמים, מחשבים וטאבלטים. המכשיר החביב ביותר על חברי הכנסת בשנה הקודמת היה אייפון פרו 11. חבר הכנסת לשעבר משה (בוגי) יעלון רכש מכשיר שיואומי ב-2,900 שקל, וח"כ משה גפני רכש שני מכשירי נוט כל אחד ב-4,600 שקל ומחשב נייד מיני ב-2,000 שקל.

בנט רכש אייפון 11 פרו מקס ב-5,350 שקל ומחשב נייד ב-5,300 שקל. גם טיבי רכש אייפון 11 פרו ב-5,400 שקל. סער רכש גלקסי S20 ואייפון 11 פרו ב-8,750 שקל בסך-הכול. אבידר רכש פלאפון נוט ב-3,600 והשקיע עוד 1,994 בשדרוג לאייפון 11 פרו. ח"כ מתן כהנא השקיע 2,099 שקל באייפד ועוד 3,879 שקל ברכישת גלקסי נוט. ח"כ אורית פרקש-הכהן רכשה אייפד מיני בכ-5,300 שקל, ח"כ רם שפע רכש גם הוא אייפון 11 ב-3,700 שקל, וח"כ סמי אבו שחאדה שילם 4,900 שקל עבור מכשיר דומה.

בנוסף רשאים חברי הכנסת לשלם מהתקציב הייעודי עבור חפיפת עובדים חדשים. כך הוציאה ח"כ אלהרר למעלה מ-19 אלף שקל לטובת חפיפת עובדים, וח"כ יעקב אשר השקיע בחפיפת עובדיו כ-15 אלף שקל. ח"כ ניצן הורוביץ שילם תחת הכותרת הזו כ-3,500 שקל בלבד.

אלפי שקלים על יועצים

ואם לא די לחברי הכנסת ביועצים בשכר שהם מקבלים מהכנסת, הנה נמצא שימוש נוסף ל"קשר עם הציבור": ייעוץ. ח"כ חמד עמאר העביר 13 אלף שקל לטובת ייעוץ תקשורת. ניצן הורוביץ שילם 26,000 אלף שקל לייעוץ ליריב אופנהיימר ועוד 1,755 לשאול אריאלי, פעיל השמאל, להדרכה בנושא סיפוח. ח"כ מיקי חיימוביץ' שילמה בסך-הכול 25 אלף שקל לייעוץ אסטרטגי מתוך 39,649, ואסף זמיר שילם 45 אלף שקל על ייעוץ מתוך 58,982 שקל שהוציא בסך-הכול בשנה החולפת. ח"כ יאיר גולן שילם 27 אלף שקל למכון מולד עבור ייעוץ.

וכמה מספרים בשורת התכל'ס - כמה הוציאו חברי הכנסת ב-2020? (נבחרו באקראי) ח"כ עמר בר לב - 1,111 שקל, אריה דרעי ובנימין נתניהו, כל אחד 642 שקל בשנה, יעלון - 31,108 שקל, יעקב אשר - 70,012 שקל, גפני - 61,944 שקל, בנט- 64 אלף שקל, צחי הנגבי - 19,821 שקל, טיבי - 73,969 שקל, זנדברג - 72,284, כץ - 40,736 שקל, רגב - 36,782 שקל, ישראל אייכלר - 77,616 שקל , סער -106,139 שקל, ביטן - 108,599 שקל, אבידר - 79,337 שקל, קרן ברק - 103,063 שקל, הנדל - 66,807 שקל, קרעי - 102,016 שקל ואלכס קושניר - 90,730 שקל.

עו"ד אור סדן מהתנועה לחופש המידע ומנחה הקליניקה לחופש המידע במכללה למינהל מסר: "פרסום יזום של התקשרויות חברי וחברות הכנסת ברמת הספק וכן מטרת ההתקשרות הוא סטנדרט שאליו יש לשאוף. זהו הסטדרנט שבו פועלים משרדי הממשלה כיום, ואין כל הצדקה שחברי וחברות הכנסת ינהגו באופן שונה. תקציב קשר עם הבוחר נועד, בסופו של יום, לסייע לחברי ולחברות הכנסת להתחבר לקהלי היעד שלהם, ולציבור עצמו ישנה הזכות לבחון את האופן שבו הם הוציאו את הסכומים הללו, וללמוד מכך על פעולותיהם של נבחרי הציבור. ראוי כי בעתיד פרסום מלא מעין זה יפורסם באופן יזום, מבלי שתידרש כל בקשה מצד גורם זה או אחר".

בקשת המידע הנוכחית הוגשה על-ידי הסטודנט אופיר פרץ מהקליניקה לחופש המידע במכללה למינהל.

עוד כתבות

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

עד לפני יומיים ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-12%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה עברה לירידות

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, עפ"י הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן