גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דירה חדשה, גדולה, רצוי פנטהאוז ואולי בעצם בכפר: אלה הדירות שקנינו השנה

משבר כלכלי? הציבור הישראלי לא רק שחזר לשוק הנדל"ן, אלא התמקד בעיקר ברכישת דירות חדשות ויקרות יותר ● בין ההסברים: העבודה מהבית הגדירה מחדש את הצורך בדירה נוחה ומותאמת ● בקצב הנוכחי תהפוך 2021 לשנת שיא מבחינת היקפי עסקאות

שכונה חדשה בחדרה. החזרה לשוק מוסברת גם בהורדת מס הרכישה ביולי 2020 / צילום: Shutterstock
שכונה חדשה בחדרה. החזרה לשוק מוסברת גם בהורדת מס הרכישה ביולי 2020 / צילום: Shutterstock

ביום העצמאות הקודם נראה היה כי מגפת הקורונה תרסן את שוק הנדל"ן. שיעור הרכישות היה בשפל, המשקיעים נעלמו, אי הוודאות גרמה לאנשים לסגת ממחשבות על עסקאות. שנה עברה, יום העצמאות ה-73 של מדינת ישראל פוגש את שוק הנדל"ן אחרי סגרי הקורונה במקום אחר לחלוטין.

מניתוח גלובס עולה, כי אם קצב ביצוע העסקאות של 2021 יישאר דומה לזה של יוני 2020-ינואר 2021 - שוק הנדל"ן צפוי לרשום היקף שיא שנתי של עסקאות. מה התנאי לכך ששיא כזה יישבר? חתימה מאסיבית של עסקאות במסגרת תוכנית מחיר למשתכן.
בסך-הכול, לפי קצב הרכישות מהתקופה של אחרי תום הסגר הראשון, שוק הדירות צפוי להתייצב על רמה של 107-110 אלף עסקאות בשנה, כשמדובר בשוק החופשי, ועוד אלפי עסקאות שיבוצעו במסגרת מחיר למשתכן. מדובר בקצב גבוה יותר מ-2019, שנת טרום הקורונה, שבה בוצעו כ-109 אלף עסקאות, כולל מחיר למשתכן; וגבוה גם מזה של 2020, שבה בוצעו כ-107 אלף עסקאות, גם זה כולל מחיר למשתכן.

 

נבואות הזעם על קצב הבנייה לא התממשו

עוד לפני שמדברים על שיא, כמה מגמות בולטות שמובילות את שנת הקורונה - ובראשן הזינוק ברכישת דירות חדשות במסגרת השוק החופשי, לעומת גידול מתון בהרבה של שוק הדירות יד שנייה.

ככלל, הקורונה לא חדלה מלהפתיע את הפעילים בשוק הנדל"ן. אם עד לפני כשמונה חודשים, עם היציאה מהסגר הראשון, התחזיות היו קודרות וניבאו ירידות חדות של מחירי דירות ונפילה כבדה של כמות עסקאות, המציאות התבררה כהפוכה. כמות העסקאות עלתה ולוותה במקביל בעלייה במחירי הדירות. גם החשש שקצב הבנייה ייפול הוזם במהלך הזמן - הוא אמנם ירד, אך בשיעורים קטנים.

כאמור, העלייה הגדולה ברכישת דירות באה בעיקר במגזר של הדירות החדשות. שוק הדירות החדשות מהווה באופן רגיל כ-35% מכלל שוק הדירות, כשלושה רבעים מהן נמכרות במסגרת השוק החופשי והיתרה במסגרת "מחיר למשתכן". דירות יד שנייה מהוות כ-65% מהשוק, ושיעור העסקאות בהן יורד בשנים האחרונות בשנים האחרונות בשל תוכנית "מחיר למשתכן" שהפנתה את הזוגות הצעירים לרכוש דירות חדשות במסגרת התוכנית.

על פי הכלכלנית הראשית באוצר, בשמונת החודשים שבין יוני 2020 לינואר 2021 עלתה כמות הדירות החדשות ב-28% ביחס לתקופה המקבילה בשנה שלפני כן. בנוסף, נרשמה גם עלייה במחיר הדירות.

כדי להבין את הטירוף סביב הדירות החדשות, אפשר לקחת את נתוני הלמ"ס החדשים: בתשעת החודשים שבין יוני 2020 לפברואר 2021 נמכרו יותר דירות חדשות מאשר בכל 2019, בכל 2018 בכל 2017, 2016 וכו’. באותם תשעה חודשים נמכרו פי 2 דירות חדשות מאשר בכל 2008, למשל. מדובר בממצאים שמבהירים כי שוק הנדל"ן נמצא היום בליגה אחרת, שלא הכרנו כמותה.

כדי לנתח את העלייה הזאת, במחירי הדירות ובמחירים, דגמנו ביצועים של שלוש מחברות הנדל"ן למגורים הנסחרות בבורסה: חברת פרשקובסקי, שבשליטת משפחת פרשקובסקי, מכרה 379 דירות בשנה שעברה, לעומת 546 דירות ב-2019, ירידה של כ-30%, אבל ב-2020 החברה מכרה דירות במחיר ממוצע גבוה יותר.

מנכ"ל החברה שרון פרשקובסקי מעריך, כי "מחירי הדירות ימשיכו לעלות בין 5% ל-10% בגלל שיווק בחסר של קרקעות בשנתיים האחרונות. מי שמחפש דירה להשקעה ואפילו למגורים, צריך להסתכל על אזורים חדשים ומתפתחים, שכן רכישת דירה בשכונה חדשה היא השקעה נכונה מכיוון שלרוב כאשר מסתיים הפיתוח והשכונה מוכנה לאכלוס - המחירים עולים ללא קשר למצב השוק כולו. במהלך 2021-2022 החברה צופה התחלות בנייה בפרויקטים חדשים ברמלה, ת"א, הרצליה חיפה, אשדוד ולוד".

י.ח. דמרי מכרה שמכרה מגרשים לבנייה עצמית באופקים עשתה זאת במחיר ממוצע גבוה ב-5% לדירה בהשוואה ל-2019.

חברת קרדן נדל"ן דיווחה על גידול של 27% בהכנסות בשנת הודות לגידול במכירת דירות ובזכות קצב ההתקדמות בפרויקטים.

עמוס דאבוש, מנכ"ל קרדן נדל"ן מסר, כי לצד הגידול בהיקף המכירות נרשמה עלייה במחירי הדירות במספר פרויקטים. "להערכתנו מגמה זו תמשך, כתוצאה מהפער המתמשך בין ההיצע לביקוש לדירות ובמיוחד נוכח הירידה בהתחלות בנייה בשנה האחרונה".

מי רוצה דירה ישנה בלי חנייה ומרפסת?

ועדיין, רוב הדירות שנרכשות בישראל הן יד שנייה - ואלה רשמו גידול מתון בהרבה, של כ-8%, ברכישות בתקופה שבין יוני 2020 לינואר 2021, בהשוואה לתקופה המקבילה בשנה שלפני כן. חלק מהעלייה הזו מוסבר בשיבת המשקיעים לשוק, בעקבות הורדת מס הרכישה על ידי שר האוצר ישראל כ"ץ ביולי 2020.

מדוע נוצרה הא-סימטריה הזו בין ביקושים לדירות חדשות לבין אלה לדירות יד שנייה? מדובר בשילוב של מספר הסברים, שהקורונה משחקת בו תפקיד חשוב: הסבר ראשון מחזיר אותנו לשיטות העבודה ההיברידיות והעבודה מהבית, שככל הנראה ילוו אותנו גם אחרי הדברת המגפה. זו אינה חוויה מלבבת למי שנאלצו לעבוד כך מדירות ישנות וקטנות, והקורונה האיצה את הביקושים לדירות גדולות יותר ומרווחות יותר - מה שקשה יותר למצוא בדירות ישנות.

הקורונה והסגרים הדגישו את החשיבות של מרפסת, וכידוע דירות ישנות רבות אינן מצוידות בה; מעבר לכך, בעיות החנייה שגוברות מאוד בשנים האחרונות שולחות אנשים להעדיף לרכוש דירות עם חניות צמודות, דבר שחסר בדירות ישנות.

הדירות שמחיריהן עלו במידה הניכרת ביותר בשנת 2020 (על פי הלמ"ס) היו של 5.5-6 חדרים (עלו ב-2.9%) ולאחר מכן הדירות הקטנות של 1-2 חדרים, שאהודות על משקיעים בעיקר, שעלו ב-2.2%.

תוכנית מחיר למשתכן הפכה לזומבי

תוכנית הדיור מחיר למשתכן הסתיימה ביוני 2020, אבל היא עתידה ללוות את השוק הרבה שנים אחרי סיומה. מתוך כ-76 אלף דירות שהוגרלו במסגרת התוכנית, נמכרו עד כה לפי הכלכלנית הראשית באוצר כ-50 אלף, כך שבשנים הקרובות נמשיך לראות עסקאות שמתבצעות מכוח התוכנית.

קשה לדעת כמה עסקאות יבוצעו השנה במחיר למשתכן, שכן הן נעשות בהתאם לבשלות של כל פרויקט. במידה שכמות העסקאות תהיה דומה לזו של השנתיים האחרונות, וקצב הרכישות בשוק החופשי ימשיך להיות כפי שהוא היום - 2021 עשויה להיות שנת שיא מבחינת היקף עסקאות.

ומה לגבי התוכנית החלופית, "דירות במחיר מופחת"? זו מתנהלת באיטיות יחסית, והגרלות לא ייערכו לפני שהפרויקטים יקבלו היתרי בנייה, דבר שעלול לקחת שנות המתנה נוספות. עם זאת, תוכנית זו אטרקטיבית פחות לרוכשים מאשר מחיר למשתכן שכן היא עתידה לכלול פחות דירות, אבל אלה שיוגרלו יהיו בדרך כלל יקרות מדירות דומות שנמכרו במסגרת מחיר למשתכן. 

מה חיפשו ביד 2: "בית במושב", "קיבוץ נווה ים", "צור הדסה", "פנטהאוז"

מגפת הקורונה, עם המעבר לעבוד מהבית, הובילה את הציבור בישראל לחפש באופן אינטנסיבי יותר אפשרות של חיים בכפר, לצמוד קרקע, בפרבר, או לפנטהאוז.

נתוני אתר האינטרנט יד 2 מעידים על מגמה ברורה בשנה החולפת של ביקוש לבתים צמודי קרקע. מספר הגולשים שהתעניינו בבתים צמודי קרקע באוגוסט 2019 היה 122 אלף, אבל מאז חודש מאי 2020, כמות המתעניינים הממוצעת בבתים צמודי קרקע היא כ-190 אלף. השיא היה בספטמבר-אוקטובר - עם 217 אלף פניות לחודש בממוצע.

כך, נרשמה גם התעניינות גוברת במושבים, קיבוצים וישובים קהילתיים. באוגוסט 2019 התעניינו במגזר הכפרי כ-70 אלף גולשים, אולם בינואר-פברואר 2021 כבר עלה מספר המתעניינים במעבר להתיישבות הכפרית ל-136,500 בחודש.

פירוט הביקושים לבתים בקיבוצים מגלה כי המקומות הפופולריים הם אלו הקרובים לערים הגדולות. בראש הרשימה נמצא קיבוץ נווה ים, ליד חיפה, שם קפצה כמות המתעניינים מ-2,635 בשנת 2019 ל-7,611 בשנת 2020. אחריו נמצא קיבוץ משמר דוד, ליד רחובות, ובהמשך גבעת ברנר, געש ופלמחים.

ביקוש ניכר נרשם גם לישובים הכפריים שליד הערים. בחודשים יולי 2020-פברואר 2021 זינקה ההתעניינות ביישוב צור הדסה שליד ירושלים ב-50% (15 אלף פניות בסה"כ) לעומת בתקופה המקבילה בשנה שלפני כן. באותה תקופת זמן הוכפל גם מספר המתעניינים במעבר לכרמי יוסף (ל-10,150 פניות).

נתוני הביקושים של אתר יד 2 מגלים שלאורך השנה החולפת יש התעניינות הולכת וגדלה למגורים בפנטהאוזים - מ-43 אלף מתעניינים במרץ 2020, ל-122 אלף גולשים בפברואר השנה. עיקר הביקוש לפנטהאוזים הוא בת"א, ראשל"צ ופ"ת.

עוד כתבות

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?