גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דירה חדשה, גדולה, רצוי פנטהאוז ואולי בעצם בכפר: אלה הדירות שקנינו השנה

משבר כלכלי? הציבור הישראלי לא רק שחזר לשוק הנדל"ן, אלא התמקד בעיקר ברכישת דירות חדשות ויקרות יותר ● בין ההסברים: העבודה מהבית הגדירה מחדש את הצורך בדירה נוחה ומותאמת ● בקצב הנוכחי תהפוך 2021 לשנת שיא מבחינת היקפי עסקאות

שכונה חדשה בחדרה. החזרה לשוק מוסברת גם בהורדת מס הרכישה ביולי 2020 / צילום: Shutterstock
שכונה חדשה בחדרה. החזרה לשוק מוסברת גם בהורדת מס הרכישה ביולי 2020 / צילום: Shutterstock

ביום העצמאות הקודם נראה היה כי מגפת הקורונה תרסן את שוק הנדל"ן. שיעור הרכישות היה בשפל, המשקיעים נעלמו, אי הוודאות גרמה לאנשים לסגת ממחשבות על עסקאות. שנה עברה, יום העצמאות ה-73 של מדינת ישראל פוגש את שוק הנדל"ן אחרי סגרי הקורונה במקום אחר לחלוטין.

מניתוח גלובס עולה, כי אם קצב ביצוע העסקאות של 2021 יישאר דומה לזה של יוני 2020-ינואר 2021 - שוק הנדל"ן צפוי לרשום היקף שיא שנתי של עסקאות. מה התנאי לכך ששיא כזה יישבר? חתימה מאסיבית של עסקאות במסגרת תוכנית מחיר למשתכן.
בסך-הכול, לפי קצב הרכישות מהתקופה של אחרי תום הסגר הראשון, שוק הדירות צפוי להתייצב על רמה של 107-110 אלף עסקאות בשנה, כשמדובר בשוק החופשי, ועוד אלפי עסקאות שיבוצעו במסגרת מחיר למשתכן. מדובר בקצב גבוה יותר מ-2019, שנת טרום הקורונה, שבה בוצעו כ-109 אלף עסקאות, כולל מחיר למשתכן; וגבוה גם מזה של 2020, שבה בוצעו כ-107 אלף עסקאות, גם זה כולל מחיר למשתכן.

 

נבואות הזעם על קצב הבנייה לא התממשו

עוד לפני שמדברים על שיא, כמה מגמות בולטות שמובילות את שנת הקורונה - ובראשן הזינוק ברכישת דירות חדשות במסגרת השוק החופשי, לעומת גידול מתון בהרבה של שוק הדירות יד שנייה.

ככלל, הקורונה לא חדלה מלהפתיע את הפעילים בשוק הנדל"ן. אם עד לפני כשמונה חודשים, עם היציאה מהסגר הראשון, התחזיות היו קודרות וניבאו ירידות חדות של מחירי דירות ונפילה כבדה של כמות עסקאות, המציאות התבררה כהפוכה. כמות העסקאות עלתה ולוותה במקביל בעלייה במחירי הדירות. גם החשש שקצב הבנייה ייפול הוזם במהלך הזמן - הוא אמנם ירד, אך בשיעורים קטנים.

כאמור, העלייה הגדולה ברכישת דירות באה בעיקר במגזר של הדירות החדשות. שוק הדירות החדשות מהווה באופן רגיל כ-35% מכלל שוק הדירות, כשלושה רבעים מהן נמכרות במסגרת השוק החופשי והיתרה במסגרת "מחיר למשתכן". דירות יד שנייה מהוות כ-65% מהשוק, ושיעור העסקאות בהן יורד בשנים האחרונות בשנים האחרונות בשל תוכנית "מחיר למשתכן" שהפנתה את הזוגות הצעירים לרכוש דירות חדשות במסגרת התוכנית.

על פי הכלכלנית הראשית באוצר, בשמונת החודשים שבין יוני 2020 לינואר 2021 עלתה כמות הדירות החדשות ב-28% ביחס לתקופה המקבילה בשנה שלפני כן. בנוסף, נרשמה גם עלייה במחיר הדירות.

כדי להבין את הטירוף סביב הדירות החדשות, אפשר לקחת את נתוני הלמ"ס החדשים: בתשעת החודשים שבין יוני 2020 לפברואר 2021 נמכרו יותר דירות חדשות מאשר בכל 2019, בכל 2018 בכל 2017, 2016 וכו’. באותם תשעה חודשים נמכרו פי 2 דירות חדשות מאשר בכל 2008, למשל. מדובר בממצאים שמבהירים כי שוק הנדל"ן נמצא היום בליגה אחרת, שלא הכרנו כמותה.

כדי לנתח את העלייה הזאת, במחירי הדירות ובמחירים, דגמנו ביצועים של שלוש מחברות הנדל"ן למגורים הנסחרות בבורסה: חברת פרשקובסקי, שבשליטת משפחת פרשקובסקי, מכרה 379 דירות בשנה שעברה, לעומת 546 דירות ב-2019, ירידה של כ-30%, אבל ב-2020 החברה מכרה דירות במחיר ממוצע גבוה יותר.

מנכ"ל החברה שרון פרשקובסקי מעריך, כי "מחירי הדירות ימשיכו לעלות בין 5% ל-10% בגלל שיווק בחסר של קרקעות בשנתיים האחרונות. מי שמחפש דירה להשקעה ואפילו למגורים, צריך להסתכל על אזורים חדשים ומתפתחים, שכן רכישת דירה בשכונה חדשה היא השקעה נכונה מכיוון שלרוב כאשר מסתיים הפיתוח והשכונה מוכנה לאכלוס - המחירים עולים ללא קשר למצב השוק כולו. במהלך 2021-2022 החברה צופה התחלות בנייה בפרויקטים חדשים ברמלה, ת"א, הרצליה חיפה, אשדוד ולוד".

י.ח. דמרי מכרה שמכרה מגרשים לבנייה עצמית באופקים עשתה זאת במחיר ממוצע גבוה ב-5% לדירה בהשוואה ל-2019.

חברת קרדן נדל"ן דיווחה על גידול של 27% בהכנסות בשנת הודות לגידול במכירת דירות ובזכות קצב ההתקדמות בפרויקטים.

עמוס דאבוש, מנכ"ל קרדן נדל"ן מסר, כי לצד הגידול בהיקף המכירות נרשמה עלייה במחירי הדירות במספר פרויקטים. "להערכתנו מגמה זו תמשך, כתוצאה מהפער המתמשך בין ההיצע לביקוש לדירות ובמיוחד נוכח הירידה בהתחלות בנייה בשנה האחרונה".

מי רוצה דירה ישנה בלי חנייה ומרפסת?

ועדיין, רוב הדירות שנרכשות בישראל הן יד שנייה - ואלה רשמו גידול מתון בהרבה, של כ-8%, ברכישות בתקופה שבין יוני 2020 לינואר 2021, בהשוואה לתקופה המקבילה בשנה שלפני כן. חלק מהעלייה הזו מוסבר בשיבת המשקיעים לשוק, בעקבות הורדת מס הרכישה על ידי שר האוצר ישראל כ"ץ ביולי 2020.

מדוע נוצרה הא-סימטריה הזו בין ביקושים לדירות חדשות לבין אלה לדירות יד שנייה? מדובר בשילוב של מספר הסברים, שהקורונה משחקת בו תפקיד חשוב: הסבר ראשון מחזיר אותנו לשיטות העבודה ההיברידיות והעבודה מהבית, שככל הנראה ילוו אותנו גם אחרי הדברת המגפה. זו אינה חוויה מלבבת למי שנאלצו לעבוד כך מדירות ישנות וקטנות, והקורונה האיצה את הביקושים לדירות גדולות יותר ומרווחות יותר - מה שקשה יותר למצוא בדירות ישנות.

הקורונה והסגרים הדגישו את החשיבות של מרפסת, וכידוע דירות ישנות רבות אינן מצוידות בה; מעבר לכך, בעיות החנייה שגוברות מאוד בשנים האחרונות שולחות אנשים להעדיף לרכוש דירות עם חניות צמודות, דבר שחסר בדירות ישנות.

הדירות שמחיריהן עלו במידה הניכרת ביותר בשנת 2020 (על פי הלמ"ס) היו של 5.5-6 חדרים (עלו ב-2.9%) ולאחר מכן הדירות הקטנות של 1-2 חדרים, שאהודות על משקיעים בעיקר, שעלו ב-2.2%.

תוכנית מחיר למשתכן הפכה לזומבי

תוכנית הדיור מחיר למשתכן הסתיימה ביוני 2020, אבל היא עתידה ללוות את השוק הרבה שנים אחרי סיומה. מתוך כ-76 אלף דירות שהוגרלו במסגרת התוכנית, נמכרו עד כה לפי הכלכלנית הראשית באוצר כ-50 אלף, כך שבשנים הקרובות נמשיך לראות עסקאות שמתבצעות מכוח התוכנית.

קשה לדעת כמה עסקאות יבוצעו השנה במחיר למשתכן, שכן הן נעשות בהתאם לבשלות של כל פרויקט. במידה שכמות העסקאות תהיה דומה לזו של השנתיים האחרונות, וקצב הרכישות בשוק החופשי ימשיך להיות כפי שהוא היום - 2021 עשויה להיות שנת שיא מבחינת היקף עסקאות.

ומה לגבי התוכנית החלופית, "דירות במחיר מופחת"? זו מתנהלת באיטיות יחסית, והגרלות לא ייערכו לפני שהפרויקטים יקבלו היתרי בנייה, דבר שעלול לקחת שנות המתנה נוספות. עם זאת, תוכנית זו אטרקטיבית פחות לרוכשים מאשר מחיר למשתכן שכן היא עתידה לכלול פחות דירות, אבל אלה שיוגרלו יהיו בדרך כלל יקרות מדירות דומות שנמכרו במסגרת מחיר למשתכן. 

מה חיפשו ביד 2: "בית במושב", "קיבוץ נווה ים", "צור הדסה", "פנטהאוז"

מגפת הקורונה, עם המעבר לעבוד מהבית, הובילה את הציבור בישראל לחפש באופן אינטנסיבי יותר אפשרות של חיים בכפר, לצמוד קרקע, בפרבר, או לפנטהאוז.

נתוני אתר האינטרנט יד 2 מעידים על מגמה ברורה בשנה החולפת של ביקוש לבתים צמודי קרקע. מספר הגולשים שהתעניינו בבתים צמודי קרקע באוגוסט 2019 היה 122 אלף, אבל מאז חודש מאי 2020, כמות המתעניינים הממוצעת בבתים צמודי קרקע היא כ-190 אלף. השיא היה בספטמבר-אוקטובר - עם 217 אלף פניות לחודש בממוצע.

כך, נרשמה גם התעניינות גוברת במושבים, קיבוצים וישובים קהילתיים. באוגוסט 2019 התעניינו במגזר הכפרי כ-70 אלף גולשים, אולם בינואר-פברואר 2021 כבר עלה מספר המתעניינים במעבר להתיישבות הכפרית ל-136,500 בחודש.

פירוט הביקושים לבתים בקיבוצים מגלה כי המקומות הפופולריים הם אלו הקרובים לערים הגדולות. בראש הרשימה נמצא קיבוץ נווה ים, ליד חיפה, שם קפצה כמות המתעניינים מ-2,635 בשנת 2019 ל-7,611 בשנת 2020. אחריו נמצא קיבוץ משמר דוד, ליד רחובות, ובהמשך גבעת ברנר, געש ופלמחים.

ביקוש ניכר נרשם גם לישובים הכפריים שליד הערים. בחודשים יולי 2020-פברואר 2021 זינקה ההתעניינות ביישוב צור הדסה שליד ירושלים ב-50% (15 אלף פניות בסה"כ) לעומת בתקופה המקבילה בשנה שלפני כן. באותה תקופת זמן הוכפל גם מספר המתעניינים במעבר לכרמי יוסף (ל-10,150 פניות).

נתוני הביקושים של אתר יד 2 מגלים שלאורך השנה החולפת יש התעניינות הולכת וגדלה למגורים בפנטהאוזים - מ-43 אלף מתעניינים במרץ 2020, ל-122 אלף גולשים בפברואר השנה. עיקר הביקוש לפנטהאוזים הוא בת"א, ראשל"צ ופ"ת.

עוד כתבות

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● הביטול מגיע אחרי שסגן השר אלמוג כהן התפטר מהממשלה במחאה על התכנון לקדם שדה תעופה בצפון ולא בדרום

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות