גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האיום "הגרעיני" האמריקאי כבר לא רדיואקטיבי - הוא בסה"כ מרכז סליקה בנקאי

ארה"ב כבר אינה מעצמת־העל היחידה, אבל כשזה מגיע לבנקים ולפיננסים היא עדיין משולה לקינג קונג על בניין האמפייר סטייט ● רוסיה חוזרת ומגלה מה עלולות לעשות לה סנקציות פיננסיות אמריקאיות ומודה שאין לה איך להחזיר באותה מטבע

ג'ו ביידן וולדמיר פוטין / צילום: Andrew Harnik/AP, Shutterstock
ג'ו ביידן וולדמיר פוטין / צילום: Andrew Harnik/AP, Shutterstock

תגובת משרד החוץ הרוסי הייתה שוות ערך של צעקה דיפלומטית. "נראה שאיש בוושינגטון אינו רוצה להסתגל בשלום למציאות הגיאופוליטית החדשה, שבה אין מקום לתכתיב מצד מעצמת־על יחידה ולמאמץ פושט־רגל ׳לבלום את מוסקבה׳", אמרה הודעת המשרד.

היא באה שעות אחדות לאחר שהנשיא ביידן הטיל סנקציות על רוסיה. הוא מגרש עשרה דיפלומטים רוסיים, הוא מעניש שורה של יחידים ושל חברות על חלקם בכיבוש חצי האי קרים וחלקים של מזרח אוקראינה; והוא אוסר על אמריקאים לרכוש אגרות חוב של ממשלת רוסיה.

הגירושים והעונשים מכאיבים, בלי ספק, אבל אין בהם שום חדש. רוסיה חוזרת ונענשת מאז 2014, כאשר התחילה לכרסם בשטח אוקראינה ולאיים על עצמאותה. האיסור על רכישת חוב ריבוני נקוב ברובלים הוא עניין אחר. יש בו פוטנציאל לא ידוע של ערעור האמון במטבע הרוסי.

מוסקבה מאמינה שהיא פיתחה תשובות צבאיות ופוליטיות ל"תכתיבים" אמריקאיים, אבל אין לה תשובות כלכליות, בוודאי לא פיננסיות. ארה"ב אמנם אינה מעצמת־‏העל היחידה, אבל כשהדברים באים לפיננסים היא עדיין קינג קונג על בניין האמפייר סטייט.

למרבה העניין, הודעת מוסקבה הודתה בחולשתה הנתונה של רוסיה: "אנחנו כמובן מבינים שמוגבלת יכולתנו לגמול מידה כנגד מידה באמצעות לחץ על כלכלת ארה"ב". זו הייתה לשון המעטה. אין בסט הכלים של רוסיה אף כלי אחד שמסוגל להנחיל לאמריקה אפילו מקצת מן הכאב, שעיצומיה הפיננסיים של ארה"ב מעוללים לרוסיה. רוסיה כה לא חשובה לכלכלת העולם.

"כמו הכרזת מלחמה"

כשלעצמו, האיום על החוב הריבוני של רוסיה לא ימוטט אותה. רוב החוב הזה, כמעט 200 מיליארד דולר מוחזק בידי רוסים, שלא ימהרו למכור אותו. רק 7% ממנו נמצאים בידי אמריקאים.

אבל זה שבע שנים שרוסיה מתייראת מפני מה שאמריקאי אחד כינה פעם "האופציה הגרעינית" נגד רוסיה: ניתוקה מן המיסלקה הבין־בנקאית, SWIFT, המשמשת 11,000 בנקים ב־200 ארצות להעביר מסרים פיננסיים. SWIFT הוא אמנם שירות בבעלות בלגית ולא אמריקאית, אבל בנקים אמריקאיים הם השולטים בו. איראן נותקה ממנו ב־2012, עם תוצאות אנושות לכלכלתה.

זמן קצר ריחף על רוסיה איום קונקרטי של ניתוק. זה היה ב־2015, לאחר שהציתה מלחמה במזרח אוקראינה. ראש ממשלתה בימים ההם, דמיטרי מדבדב, הכריז, שאם רוסיה תנותק מ־SWIFT, תגובתה "לא תדע גבול". ארבע שנים אחר כך, מדבדב אמר על אפשרות של ניתוק, כי היא תהיה שקולה כנגד "הכרזת מלחמה".

עמדת הבכורה של ארה"ב במערכת הפיננסית העולמית היא מקור הרבה יותר חשוב של כוח מאשר חיל־משלוח מצויד מכף רגל ועד ראש. בו בשבוע שארה"ב הענישה את רוסיה, היא הודיעה שבספטמבר תסתיים נוכחותה הצבאית בת 20 השנה באפגניסטן. הנוכחות הזו, שקיצרה את חייהם של 2,500 חיילים אמריקאיים ועלתה קרוב לטריליון דולר, עומדת להניב תבוסה כמעט מלאה. השרירים הצבאיים של ארה"ב עושים הרבה פחות רושם מן השרירים הפיננסיים.

כמובן, הנכונות הגוברת להפגין את השרירים האלה עלולה להחליש אותם. רוסיה וסין מנסות ליצור מערכת מקבילה, שתאפשר למוסדותיהם הפיננסיים לפעול מחוץ לתחום השיפוט של מרכז הסליקה הבנקאית בניו יורק.

שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, ביקר בבייג׳ינג בחודש שעבר, וקרא שם למאמץ להחליש את לפיתת ארה"ב על הסדרי התשלומים של המערכת הבנקאית העולמית. הסינים לא זקוקים להמרצה. הם מאיצים את תהליך הדיגיטיזציה של המטבע שלהם בדיוק כדי שיוכלו לדלג על משוכת הדולר.

זה יקרה יום אחד. אבל אבוי לממשלה המבססת את תכניותיה הכלכליות והפוליטיות על ההנחה שהיום הזה ממשמש ובא.

"סנקציות ללא שיניים"

ג׳ו ביידן אמנם הכריז שאין לו עניין בהסלמה עם רוסיה, ובדעתו להגיב באופן "פרופורציונלי". אבל על פי דיווחים בתקשורת האמריקאית והבינלאומית, לחץ מצד בכירים בבית הלבן כלל את העונש הפיננסי בחבילת הסנקציות. "סנקציות ללא שיניים" חדלו לעשות רושם על ולדימיר פוטין זה כבר. אם בכלל, הן העניקו תוקף לנרטיב הלאומני, אנטי־מערבי שלו. בנרטיב הזה, כוחות נאט"ו שוחרי־הרע תמיד מתקרבים והולכים לגבול רוסיה, כדי לפגוע בעצמאותה ובכבודה.

הסנקציות החדשות נועדו להעניש את רוסיה על דיסאינפורמציה במערכת הבחירות בארה"ב בשנה שעברה, על המשך הכיבוש בקרים ובמזרח אוקראינה; ובמיוחד על ההתקפה המסיבית וחסרת התקדים של האקרים רוסיים על שורה של משרדי ממשלה וחברות בארה"ב, זו המכונה ׳סולאר ווינדז׳, על שם החברה שאת תוכנתה הצליחו הרוסים לפרוץ.

הסנקציות הוכרזו זמן קצר לאחר שהנשיא ביידן התקשר אל פוטין, והציע לו להיפגש אי שם באירופה במהלך הקיץ. אולי הטלפון לפוטין נועד לרכך את מכת הסנקציות, ואולי ביידן השתכנע שהוא יוכל לנהל את היחסים עם רוסיה בתהליך פרללי: לעשות יד אחת לטובת אינטרסים משותפים גם בשעה שהוא מנסה להחליש את רוסיה.

הבעיה הגדולה ביותר בעיצוב המדיניות כלפי רוסיה היא הקושי להבין מה היא בעצם רוצה. הקושי הזה גובר בעצם הימים האלה לנוכח "התמרונים", שצבא רוסיה עורך לאורך הגבול עם אוקראינה ובקרים הכבושה.

כתב בכיר של העיתון "קייב פוסט" פרסם את הנתונים הבאים: 40 אלף חיילים רוסיים פרושים לאורך הגבול המזרחי של אוקראינה עם רוסיה; אלפיים אנשי צבא רוסיים מוצבים בתוך אוקראינה, בחבלי דונייצק ולוהאנסק, שמורדים פרו־רוסיים שולטים בהם בחסות מוסקבה; 32.5 אלף חיילים רוסים בחצי האי קרים.

האם הם נמצאים שם כדי לאיים ולהרתיע? כדי להכין פלישה? כדי להעמיד את ביידן במבחן? או אולי כדי להזכיר לו ולבעלי בריתו באירופה, שכל ניסיון לדחוק את רוסיה אל השוליים יאלץ את רוסיה לצאת מן השוליים, אם צריך גם בכוח?

זמן לדוקטרינת בלימה חדשה?

סגן שר החוץ הרוסי, סרגיי ריאבקוב, אמר ב־13 באפריל, ש"ארה"ב היא אויבתנו". אמנם חלפו הימים שבהם רוסים ואמריקאים קראו אלה לאלה "פרטנרים", אבל "אויבת"?

ביום ו׳, שגריר ארה"ב במוסקבה הוזמן אל משרד החוץ, כדי לשמוע על היקף הסנקציות הנגדיות. הוא גם שמע עצה: ארוז את מזוודותיך וסע לוושינגטון ל"התייעצויות". הוא לא הצטווה להסתלק, אלא רק קיבל עצה. משהו מעין זה קרה בפעם האחרונה כמעט לפני 70 שנה, כאשר סטאלין אסר על שגריר אמריקאי לחזור למוסקבה.

שמו של השגריר היה ג׳ורג׳ קנאן. הוא עלה לגדולה חמש שנים קודם, כאשר כתב מאמר תחת שם בדוי על "מקורות ההתנהגות הסובייטית". הוא הזהיר מפני תאוות ההתפשטות של המשטר הסובייטי והציע "לבלום" אותו. ארה"ב קיבלה את העצה, אימצה "דוקטרינת בלימה", והמלחמה הקרה התחילה. רוסיה אינה חשובה ומאיימת כמו ברית המועצות, אבל איפיוני קנאן הולמים את התנהגותה, ואולי גם הולמים דוקטרינת בלימה חדשה.

רוסיה היא הסחת דעת. האיום האסטרטגי העיקרי על ארה"ב נובע מסין. לפעמים נדמה שעצם המשוואה הזו פוגעת בכבודו של פוטין. הוא רוצה שינהגו בו כאויב אמתי. אולי הוא יקבל את מבוקשו.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes
ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

צה"ל השתלט על מעבר רפיח בצידו הפלסטיני; שני חיילים נהרגו במטולה

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • אחרי הודעת חמאס, צה"ל החל בפעילות ממוקדת במזרח רפיח • לשכת רה"מ: ממשיכים במקביל גם במו"מ • גורם אמריקני: יש לממשל חששות לגבי מבצע גדול ברפיח, אך לא נראה שזה מה שקורה בשלב זה • התרעות בעוטף עזה: 6 רקטות נורו לשדרות, שברי יירוט נפלו בחצר בית; צה"ל תקף את מרחב השיגור • כל העדכונים 

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

״חזירות״: הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

השכירויות שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיעות לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

הבורסות באירופה עולות; מגמה מעורבת באסיה


מדד הקוספי הדרום קוריאני זינק בכ-2%; לאחר 10 ימים של עליות, הנג סנג ירד ב-0.5% ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מועמד חיצוני? נפתחה בורסת השמות להחלפת דב קוטלר

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב וידין ענתבי ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

"נאמנות גבוהה של לקוחות": באופנהיימר מעריכים שמניית האיפור מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

פתיחה ירוקה בתל אביב; מדד הבנקים עולה ב-1.7%, אודיוקודס צוללת ב-15%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.8% ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" ● עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ב-5%

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"הבורסה בת"א אטרקטיבית": מנהל ההשקעות שבעד קמעונאות וביטחון

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"