גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חייבים להחמיר בענישה כלפי הפוגעים בילדים

תעצרו רגע ותבינו - פגיעה בילדים בגיל הרך היא הרסנית, והדרך היחידה להתמודד איתה היא לראות, להגיב ולהעניש בחומרה

להחמיר בענישה כלפי הפוגעים בילדים / צילום: שאטרסטוק
להחמיר בענישה כלפי הפוגעים בילדים / צילום: שאטרסטוק

אני רוצה להתחיל בלומר שאני מצטערת על הכאב שדבריי יביאו להורים ולמשפחות של הילדים שנפגעו. אני מביעה את קולי על-מנת למנוע התרחשות של אי-צדק.

בימים אלה, בהם יש דיון האם התעללות בפעוטות רכים בשנים ראויה להיכנס לזירת העבירות החמורות, חשבנו, אני והשותפות שלי למאבק בנושא - נועה כהן, דוקטורנטית, ומיכל אביעד, סטודנטית לתואר שני בבית הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטת תל אביב - שזה אך מוסרי להשמיע את קול המחקר ולזעוק את זעקת הילדים וההורים שמושתקת.

ההשלכות ההרסניות של התעללות על ילדים בגיל הרך, בטווח הקצר והארוך, מבוססות היטב בספרות המחקר. לצערנו, רווח המיתוס לפיו ילדים בגיל הרך הם צעירים מכדי לזכור, לייחס משמעות או להיפגע מחוויות טראומטיות, על אף ראיות אמפיריות רבות שמפריכות זאת ומעידות כי ההפך הוא הנכון: ככל שהילד צעיר יותר - כך הוא פגיע יותר לנזקים בהיבט הגופני, הקוגניטיבי והרגשי, ובייחוד כאשר הפוגע הוא דמות מטפלת.

בשנים האחרונות, ומי יודע כמה שנים אחורה, ילדים במדינת ישראל מופקרים ובשל היעדר אחריות הם נתונים להתעללות פיזית ומילולית יומיומית ומתמשכת מצד מי שנמצאת עבורם בתפקיד המטפלת העיקרית.

בדבריי אתייחס בקצרה אל ממצאים עקביים בספרות המחקר שמחדדים את הפגיעה העמוקה של טראומה בנפשם ובגופם של ילדים בגיל הרך והוריהם, ואטען להחמרת העונש של מי שהתעללו ויצרו טראומה קשה וצלקת חמורה בגופם ובנפשם של תינוקות ופעוטות רבים.

באופן טבעי, ילדים רכים בשנים תלויים בדמויות המטפלות בחייהם לשם מילוי צרכים בסיסיים כגון ביטחון, הגנה, אהבה, חום והזנה (גרטנר, 2014), כאשר המניע העיקרי של התינוק והפעוט הוא יצירת התקשרות עם הדמות המטפלת. באופן נורמטיבי, קיימת ציפייה התפתחותית של הילד מדמויות מטפלות שיהוו מגן המבטיח את הישרדותו. כאשר דמות זו אינה מגנה ואף פוגעת, ייתכנו שינויים במסלול ההתפתחות הנורמטיבי של הילד, שמטרתם לסייע לו לשרוד את הסיטואציה בה הוא לכוד.

בניגוד לאדם הבוגר, מרבית מחווייתם של תינוקות ופעוטות, לרבות זיכרונם, היא גופנית וחושית במהותה. בהתאם לכך, ההבנה הרווחת בקרב חוקרים ואנשי טיפול היא שבמקרי התעללות בשלבי חיים מוקדמים עבורם הזיכרון המפורש והמילולי חסר, הגוף הוא שזוכר וחי את הטראומה.

ממצאים אמפיריים מלמדים כי חשיפה לאלימות מביאה לפעולה מתמדת של מערכת ניהול דחק ותגובות ה-fight or flight והפרשה מוגברת של הורמוני סטרס, שסופם בנזק להתפתחות המוח. מכיוון שבשנים הראשונות לחיים ההתפתחות הביולוגית היא מהירה, והמוח גמיש, ייתכנו מגוון השלכות התנהגותיות, קוגניטיביות ורגשיות אפשריות אצל ילדים, בטווח הקצר והארוך.

הפגיעה בטווח הקצר עלולה להתבטא כרגרסיה התפתחותית, הפרעות שינה ופגיעה ביכולות קוגניטיביות דוגמת למידה, קשב, זיכרון, שפה ורכישת כישורים חדשים). יתר על כן, עלולה להיות התנהגות רגרסיבית כגון הרטבת לילה אצל ילדים שכבר הפסיקו להרטיב, קשיי דיבור או גמגום, ירידה ביכולת מוטורית שכבר נרכשה, חרדת פרידה, נטייה להצמדות להורים ותלות מוגברת.

בטווח הרחוק, ילדים שחשופים להתעללות עלולים לסבול לאורך חייהם מקשיי ויסות רגשי, חושי והתנהגותי, תוקפנות בין אישית והתנהגות אימפולסיבית, ערך עצמי נמוך, דיכאון וחרדה, אסטרטגיות התמודדות דיסוציאטיביות ונטייה לשימוש בחומרים ממכרים. עוד נמצא כי להתעללות פיזית בילדות יש השפעות ארוכות-טווח על התנהגות אלימה, התנהגות פלילית, בעיות בין-אישיות וקשיים אקדמיים ומקצועיים.

הורים לילדים שנפגעו על-ידי מטפלת עלולים להיפגע אף הם במידה ניכרת ולחוות מצוקה רגשית רבה. פעמים רבות הורים אלה מדווחים על סימפטומים של הפרעת דחק פוסט-טראומטי, כמו מחשבות חודרניות הקשורות להתעללות בילדיהם. תגובות ראשוניות נפוצות של הורים אלה לחשיפת ההתעללות כוללת האשמה עצמית, פחד, הלם, הכחשה, זעם ותחושת בגידה.

ההתעללות בילדים עלולה אף לפגוע בקשר הורה-ילד: בשל גילם הצעיר של הנפגעים, סביר שהחשיפה לאלימות איימה על תחושת הביטחון וההישרדות שלהם עצמם ופגעה בציפייה ההתפתחותית הנורמטיבית שהוריהם יגנו עליהם.

זו, בקצרה, התמונה עליה חייבים להסתכל קובעי מדיניות ואנשי משפט בימים אלה.

זרקו על הילד מגבון לח, והוא המשיך לשחק ולא בכה? זה רק אומר שהוא הבין כבר בגיל כל-כך צעיר שאם הוא יבכה, הוא יקבל מכות כואבות יותר, שיהיה לו מפחיד יותר.

והילדים האלה, שאנחנו הפקרנו במסגרות לא מפוקחות ולא בטוחות, למדו לבכות ללא דמעות, לזעוק ללא מילים, לכאוב מבלי לבטא זאת - וכל זה רק כדי לשרוד.

מעשי הזוועות שאותן נשים ביצעו בתינוקות ופעוטות חסרי ישע הותירו אותם פגועים וכואבים, ואת הוריהם לבד בחזית לאסוף את השברים ולבנות עבורם עולם שלם יותר, מוגן ובטוח יותר. לענישה פה יש אמירה - תינוקות ופעוטות, אתם ראויים להגנה, אתם ראויים לחמלה ולביטחון - ואנחנו? תפקידנו להגן ולתקן, להתריע ולומר בקול חזק וברור: לא עוד.

ואם לא נעשה זאת? אם לא נעשה זאת, אז בגדנו ופשענו - לקחנו את האמון של ההורים שנותרו לבדם בלילות ללא שינה, בזעקות מפרקות הלב של ילדיהם שחווים פלאשבקים של האירועים הטראומטיים, שפנו אלינו, אל החברה והמערכות שבה להגנה ולביטחון, ואמרנו להם שדם ילדיהם הפקר.

הכותבת היא חוקרת ומרצה בבית הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטת תל אביב

עוד כתבות

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נתן ווייל, לע''מ

היועמ"שית: הליך הדחתי על־ידי הממשלה בלתי חוקי ופוליטי לגמרי

גלי בהרב־מיארה הגישה את עמדתה באשר לעתירות שהוגשו לבג"ץ נגד החלטת הממשלה לקדם את הליך פיטוריה, וקבעה כי מדובר במהלך בלתי־חוקי בעליל

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

כתב הגנה למשרדי פרסום בעידן ה–AI - בעקבות הטור של אמיר גיא

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

המספרים שמגלים עד כמה קשה לקנות דירה בתל אביב

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם ובולטת לרעה גם עם מחירי הדיור, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוסף, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א לקראת החלטת הריבית; מניית אמות משילה 5%, אלוט מזנקת ב-10%

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מניית טסלה יורדת ב-7% בטרום מסחר לאחר שאילון מאסק הודיע על השקת מפלגה פוליטית

מגמה מעורבת באירופה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ ● ירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?