גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למשקיעים בת"א נמאס מהנפקות הטכנולוגיה? תראו מי חוזרות לבורסה

נוכח ההפסדים בחלק גדול מחברות הטכנולוגיה הצעירות שהונפקו לאחרונה בת"א, בשוק החיתום מעריכים כי "המשקיעים מעדיפים להיכנס לעסקאות בחברות מבוססות יותר" ● בין החברות האלו נמצאות: אקרשטיין, רב בריח, ורידיס (דלק רכב), ריטיילורס (פוקס) וחברת התשתיות רימון ● שינוי מגמה?

בניין רב בריח אשקלון / צילום: איל יצהר
בניין רב בריח אשקלון / צילום: איל יצהר

על רקע עשרות הנפקות הון ראשוניות (IPO) שמתכננות לבצע חברות טכנולוגיה צעירות בבורסה בת"א בזמן הקרוב, בולטים שמותיהן של כמה חברות ותיקות ומבוססות, המגיעות מתחומי פעילות מסורתיים יותר.

מדובר בין היתר בחברות מוצרי הבנייה אקרשטיין תעשיות ורב-בריח, שכבר נסחרו בבורסה בעבר, בחברת איכות הסביבה ורידיס שבשליטת דלק רכב, בחברת מותגי האופנה ריטיילורס שבשליטת קבוצת האופנה פוקס ובחברת התשתיות רימון. הנפקות אלה, אם ייצאו לפועל כמתוכנן, צפויות להיות בין הגדולות יותר מבחינת היקפי הגיוסים של התקופה הקרובה.

בשוק החיתום היו מי שציינו כי ההתקדמות במהלכי ההנפקות של המוזכרות אינו מקרי, ומתאים לשינוי כיוון המסתמן בשוק, לאחר שענף הטכנולוגיה סיפק את הרוב המכריע בגל הנפקות האקוויטי האינטנסיבי והמפתיע שהחל בשנה החולפת (27 הנפקות IPO) ונמשך ביתר שאת ברבעון הראשון של 2021 (33 הנפקות). 

לדברי אחד החתמים, "יש הפסדים במספר דו-ספרתי של מניות של חברות הטכנולוגיה החדשות שהגיעו לבורסה בגל ההנפקות הנוכחי, ולכן אפשר לזהות שינוי מומנטום. בשל ההפסדים הללו, המשקיעים מעדיפים כעת להימנע מלהשקיע בחברות צעירות ונטולות הכנסות, ולהיכנס לעסקאות בחברות מבוססות יותר". אם כי גם מחברות אלו תידרש התאמה במחיר ההנפקה.

לגבי חברות הטכנולוגיה הצעירות שכבר השלימו את הנפקותיהן ב-2020 ובתחילת השנה הנוכחית בשוק החיתום אמרו, כי "עכשיו רואים שחלק מאותן חברות 'קפצו מעל הפופיק' בכל הנוגע לשוויים בהנפקה. ביניהן, מי שהנפיקה ותהיה זקוקה בקרוב לכסף, עלולה להיתקל במצב שבו יהיה לה קושי לגייס שוב בשוק".

בהתאם למצב הדברים, בשוק החיתום היו מי שהעריכו כי מתוך כ-120 תשקיפים שהגישו חברות לרשות ני"ע לקראת הנפקה, רק עד כשליש מהן ייצאו בסופו של דבר לפועל.

אקרשטיין: הנפקה אחרי שנות צמיחה

מהלך הנפקתה של אקרשטיין תעשיות חוזר כעת לעמוד על הפרק, כשלוש שנים לאחר שבעליה, גיורא אקרשטיין, החל לבחון אפשרות של הנפקה בבורסה במהלך שנת 2018, וכ-18 שנה לאחר שמחק את מניותיה מהמסחר בת"א.

בשנה שעברה, בהשפעת משבר הקורונה, ירדו מהפרק תוכניות למכירת כ-20% ממניות החברה המשפחתית, לזרועות ההשקעה של שני הבנקים הגדולים - לאומי פרטנרס ופועלים שוקי הון - תמורת כ-150 מיליון שקל.

חברת אקרשטיין / צילום: בר - אל

אקרשטיין עוסקת בייצור מוצרי מלט ובטון לענפי התשתיות והבנייה, ומוכרת בעיקר הודות ל"אבנים המשתלבות" שייצרה, אשר מרצפות רחובות רבים בארץ, ושבזכותן פרצה לתודעה הציבורית. במשך השנים הפך המותג אקרשטיין לשם נרדף לרחובות המרוצפים במרצפות אדומות או אפורות.

הנפקתה חוזרת כעת לשולחן אחרי כמה שנות צמיחה בפעילות, בתמיכת הגאות בענפי הנדל"ן והתשתיות בישראל שעבורם היא מייצרת, אשר הובילה אותה אשתקד לרווח נקי שנע על פי ההערכות סביב כ-80 מיליון שקל.

ככל הידוע, את הנפקתה של אקרשטיין שואפת החברה לבצע לפי שווי שינוע סביב כ-1.2 מיליארד שקל, עם גיוס של כ-200 מיליון שקל. זאת לאחר שבשנת 2003 מחק גיורא אקרשטיין את מניות החברה מהמסחר באמצעות הצעת רכש ששיקפה לחברה שווי של כ-150 מיליון שקל בלבד. את ההנפקה מובילה פועלים אי.בי.אי.

עוד חברה העושה צעדי חזרה לבורסה היא יצרנית הדלתות והמנעולים רב בריח שבשליטת שמואל דורנשטיין, שעל פי ההערכות צפויה לבצע את ההנפקה לפי שווי חברה שינוע סביב כ-500-600 מיליון שקל, ולהנפיק כרבע מהונה.

רב בריח נסחרה בעבר בבורסה, ולפני יותר מעשור נקלעה להליך של כינוס נכסים, אחרי שלא עמדה בהתחייבויותיה, אז עברה לידיו של דורנשטיין, שביסס את פעילותה והעביר אותה לצמיחה. את הנפקתה מובילה רוסאריו.

בנין רב בריח אשקלון / צילום: איל יצהר

ורידיס: הנפקה של עד 4.5 מיליארד שקל

הגדולה בין ההנפקות המתוכננות העומדות על הפרק היא זו של ורידיס, העוסקת בתחומי איכות הסביבה, התפלת מים ואנרגיה, והיא צפויה לנוע בטווח של כ-3.5-4.5 מיליארד שקל, ולכלול גם הנפקת מניות חדשות וגם הצעת מכר של מניות קיימות מצדם של בעלי השליטה בה, בראשות יבואנית הרכב שבשליטת גיל אגמון.

דלק רכב מחזיקה כיום ב-70% ממניות ורידיס, שאותן רכשה ביולי 2018 תמורת כ-1 מיליארד שקל, לפי שווי חברה של כ-1.4 מיליארד שקל. באותו מועד רכשה גם חברת הביטוח הראל 10% ממניות ורידיס לפי אותו שווי, וביתרת המניות (20%) מחזיקה קרן תשתיות ישראל (תש"י) שרכשה אותן עוד קודם לכן.

ורידיס / צילום: אתר החברה

עיקר פעילותה של ורידיס מתמקד בענף איכות הסביבה,ובמסגרת זו היא עוסקת באיסוף, במיון, בהטמנה ובטיפול בפסולת מעורבת (ביתית ותעשייתית) וכן בשריפת פסולת אורגנית מסוכנת.

בסיכום 2020 הגיעו הכנסות מגזר האנרגיה של החברה לכ-800 מיליון שקל, בעוד שהכנסות תחום האנרגיה הגיעו לכ-61 מיליון שקל והכנסות התפלת המים שלה הסתכמו ב-25 מיליון שקל. את ההנפקה מובילות פועלים אי.בי.אי, מנורה חיתום ודיסקונט קפיטל.

עוד בין העומדות על הפרק בקשר להנפקה משמעותית, שלא מתחום הטכנולוגיה, היא חברת רימון, הפועלת בתחום התשתיות והפרויקטים. בעלת המניות הגדולה ברימון היא חברה בבעלות ארגוני הקיבוצים, וכעת, ככל הידוע, מקדמת רימון שוב הנפקה, והשווי שלפיו היא מבקשת לבצע את המהלך ינוע סביב כ-1 מיליארד שקל, ובמסגרתו היא מתכננת לגייס כ-200 מיליון שקל. את ההנפקה מובילה אפסילון.

ריטיילורס: הקצאה של 10% לפוט לוקר

עוד בדרך לבורסה גם חברת ריטיילורס, מקבוצת פוקס, שבימים האחרונים חתמה, לקראת ההנפקה, על הסכם להקצאת 10% מהחברה המונפקת לחברת פוט לוקר העולמית, בדרך של הקצאת מניות, וזאת בהנחה שההנפקה תושלם כמתוכנן.

במסגרת ההסכם בין הצדדים נקבע, כי ההקצאה לפוט לוקר תתבצע "במחיר למניה השווה ל-87.5% מהמחיר למניה בהצעה לציבור", ועוד נקבע כי פוט לוקר תמנה דירקטור בחברה המונפקת.

כן הדגישו בפוקס, כי "טרם נקבע מבנה ההצעה לציבור, עיתויה, היקפה ותנאיה (אם וככל ותבוצע)".

ריטיילורס מאגדת את פעילות פוקס בתחום מותגי הספורט, והיא כוללת בתוכה את פעילות חנויות נייקי בישראל, קנדה ואירופה, פעילות פוט לוקר בישראל ובאירופה ופעילות הרשת הרב-מותגית שנפתחה בשנה החולפת - דרים ספורט.

השותפות בין פוט לוקר לריטיילורס מקבוצת פוקס החלה בשנת 2017, עם ההתקשרות בהסכם רישיון בלעדי להפעלת רשת חנויות של פוט לוקר בישראל. ב-2018 נפתחה החנות הראשונה בארץ ונכון להיום לרשת כ-65 חנויות בפריסה ארצית.

ב-2020 הכנסותיה של ריטיילורס הגיעו ל-638 מיליון שקל, והרווח שלה עמד על 51 מיליון שקל. בסך הכול מפעילה ריטיילורס 108 חנויות, מרביתן של פוט לוקר (60%), והיתרה של נייקי (36%) ודרים ספורט (4%).

עוד כתבות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי