גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

להמציא את עצמך מחדש בלי להתפטר

לארגון ביטחוני גדול בארץ הייתה בעיה של שימור עובדים ● הפתרון היצירתי שנקטו נשען על הקונספט של "כלכלת החלטורה" - ואיפשר לאנשים להמציא את עצמם מחדש בתוך הארגון ● האם זו הגישה שתאפשר לארגונים לצמוח מתוך המשבר העולמי?

להמציא את עצמך מחדש בלי להתפטר / צילום: Shutterstock
להמציא את עצמך מחדש בלי להתפטר / צילום: Shutterstock

קחו לדוגמה את א'. בשעות הבוקר הוא פרופסור מכובד באקדמיה. חוקר, מרצה וחונך סטודנטים לתארים מתקדמים. בשעות אחה"צ הוא סאנסיי לאומנויות לחימה ומאמן של נבחרת הנוער בעירו. בסופי שבוע הוא שף אמן, שמכין ארוחות בוטיק לאניני טעם. כל אחת מהמשרות הללו, יכולה להיות קריירה בפני עצמה.

בעבר, המושג "קריירה" הוגדר כנתיב התקדמות באמצעות סדרה רצופה של משרות או תפקידים בעבודה. כיום, התפתחות מקצועית או תעסוקתית אינה בהכרח רצף לינארי של אירועים או תפקידים התלויים או נגזרים זה מזה, אלא אירועים בלתי תלויים, המתרחשים לעיתים במקביל ומשלבים תחומי ידע, כישורים ושאיפות שונות ומגוונות.

בשנים האחרונות התופעה הזו הולכת ומתרחבת. בעולם קוראים לה כלכלת הגיג (Gig Economy), ובארץ - כלכלת החלטורה. הכוונה היא למצב שבו מעסיקים מתבססים על עובדי פרילנס זמניים, ללא התחייבות המעוגנת בהסכם העסקה ארוך טווח. בעברית למילה "חלטורה" יש קונוטציות מזלזלות, אבל לא חייבים לראות את זה כך. המודל צבר תאוצה בשנים האחרונות בעיקר בקרב בני דור ה-Z. אחוז ניכר מהעצמאים מתבססים על משרות פרילנס, וחלקם במקביל לעבודתם כשכירים.

נכון, יש חברות כמו וולט, Fiverr ,UBER או אמזון, שמנצלות מודל גמיש זה להעסקת עובדים ללא זכויות. אבל מנגד, אנשים רבים שמעוניינים בגמישות, אוטונומיה ויכולת למצות תחומי עניין מגוונים מקבלים לכך מענה. באופן מפתיע, במחקר של חברת גאלופ מ-2019, נמצא כי כ-36% מהעובדים האמריקנים משתתפים בכלכלת הגיג כעיסוק ראשי או צדדי, ומתוכם כ-64% ציינו שהם מרוצים מצורת עבודה זו.

מהישרדות לצמיחה

אין ספק שמגפת הקורונה והתרסקותם הכלכלית של עצמאיים רבים יצרה תפנית בעלילה. רבים מהמפוטרים נאלצו למצוא דרכי פרנסה חלופיות והצטרפו לכלכלת החלטורה בעל כורחם. אמנם לרוב התחדד דווקא היתרון של ביטחון תעסוקתי ויציבות שיש לשכירים המועסקים בארגון, אבל לא מעט אנשים גילו שהמודל הזה מספק להם יתרונות כמו גמישות, גיוון ואפשרויות להתפתחות אישית.

מעמדם של מעסיקים במהלך הקורונה התעצב בהתאם למידת האנושיות והאחריות שגילו כלפי עובדיהם. תקופה זו תיזכר לעד כ"בחינות הבגרות" של מנהלים ושל ארגונים. בתוך זה, אחד הגורמים המרכזיים המשפיעים על מחוברות העובדים הוא הזדמנויות ההתפתחות שמציע להם הארגון. באותו מחקר של גאלופ עלה כי 91% מאלה שעזבו מקום עבודה, עשו זאת מכיוון שלא היו להם מספיק הזדמנויות קידום בתוך הארגון.

במרץ האחרון התפרסם הדו"ח השנתי של חברת הייעוץ דלויט, "הארגונים החברתיים בעולם משובש - מהישרדות לצמיחה". אחת המגמות המרכזיות שהוצגה כמאפשרת לארגונים לצמוח מתוך המשבר העולמי היא מה שכינו "לשחרר את פוטנציאל העובדים". לטענתם, ארגונים צריכים לפתח גישה מפתחת ומצמיחה, המאפשרת לאנשים להמציא את עצמם מחדש דווקא בתוך גבולות הארגון.

הם מציעים להחליף את הגישה ההישרדותית הרווחת בגישה מצמיחה. כזו שבה מעודדים את העובדים לקחת אחריות אישית על מימוש הפוטנציאל הגלום בהם באמצעות גילוי ומינוף התשוקות, הרצונות ומגוון הכישורים שלהם, לטובת האתגרים הארגוניים. גישה זו מאפשרת לעובדים לייצר "כלכלת חלטורה" בתוך הארגון.

לחתור תחת הקיבעון

בארגון ביטחוני גדול בארץ הבינו שהשינויים בעולם העבודה משפיעים מאוד על יכולתם לשמר את מנהלי דרג הביניים שלהם, בעיקר במקצועות שיש להם ביקוש בשוק. המנהלים חוו תחושה של קיבעון, שהשפיעה על איכות הניהול ועל שביעות הרצון. כדי לתת מענה יצירתי וגמיש, נדרש הארגון לעשות מהלך שנוגד את הדנ"א הארגוני שלו, ולפתח תוכנית חתרנית, שבה אפשרו לאותם אנשים ליצור לעצמם תוכנית התפתחות אישית ותעסוקתית בתוך הארגון. התוכנית לא הבטיחה להם קידום בקריירה או בשכר, אלא רק הזדמנות צמיחה והתפתחות.

בתהליך מובנה ומסודר, הזמינו אותם למסע גילוי אישי, שבו ביררו מה הם הכישורים הייחודיים שלהם, החוזקות וגורמי המוטיבציה האישיים שלהם. הם מיפו את צרכיהם בשלב זה בחייהם: כלכליים, פיזיים, משפחתיים, חברתיים, אקדמאיים ואחרים. בסיוע של מנטורים שהוכשרו לכך במיוחד מקרב מנהלים בדרג הבכיר בנו תוכנית התפתחות אישית. זו כללה התנסויות מקצועיות מגוונות, קורסי הכשרה או לימודים גבוהים, לאו דווקא בתחום העיסוק, כמו גם הזדמנויות לקחת חלק בכנסים, בכתיבת מאמרים, מחקרים או פרויקטים.

התוכנית שהחלה כפיילוט תפסה תאוצה והתפשטה בארגון. העובדים הוזמנו לקחת אחריות על התפתחותם האישית והארגון מצדו התחייב לגלות פתיחות, גמישות והלך רוח מאפשר ומצמיח. תוך כדי התהליך ראינו כיצד מתן אוטונומיה ובחירה לעובדים אפשר להם להתאים עצמם במהירות לשינויים, ליזום, לחדש ולשתף, וגם לסגל חיוביות ואופטימיות. זה תנאי הכרחי להמשך הצמיחה של כל ארגון, במיוחד במציאות המשובשת שבה אנו חיים.

איך עושים את זה?

1. משחררים הנחות מגבילות. מוותרים על תפיסה מקובעת של אחריות, סמכות ומבנה ארגוני. מאפשרים מסלולים לא שגרתיים של התפתחות.

2. יוצרים "זירת מסחר" של הזדמנויות. פלטפורמה המאפשרת לתקשר ולהנגיש לכולם מגוון של הזדמנויות להתפתחות מקצועית, פרויקטים, הכשרות, כנסים, רשת קשרים ועוד.

3. בונים תוכניות פיתוח אישי ועיסוקי. תוכניות המרחיבות את היכולות של המשתתפים למגוון תפקידים ומותאמות לרצונות ולצרכים שלהם.

4. מקימים קהילות פנים ארגוניות. סביב נושאי ידע, תחומי עשייה או תחומי עניין. אלה מאפשרות לאנשים לצמוח, להתפתח ולחזק את תחושת השייכות המקצועית, התעסוקתית והאישית.

5. יוצרים מערך מנטורים. המתמחים בצמיחה תעסוקתית ובפיתוח קריירה. תפקידם ללוות, לכוון, להעצים ולתמוך במסע ההתפתחות האישית. 

סמדר תדמור היא יועצת ארגונית בכירה, מנכ"לית ConnAction HR, מומחית בפיתוח מנהיגים וארגונים

עוד כתבות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון