גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  משפט

מתגרשים בתקופת הקורונה? בחנו אם כושר ההשתכרות שלכם ירד באופן שישפיע על החבויות הכספיות בגירושים

אחת הזירות המשפטיות המשמעותיות והמוכרות בהן עולה לקדמת הבמה המונח "כושר השתכרות" היא זירת הגירושים ● מה ההשפעה של הירידה בכושר ההשתכרות? איך מחשבים את כושר ההשתכרות בתקופה שבה מאות אלפי עובדים הוצאו לחל"ת ולאבטלה בעקבות הקורונה? ומה המשמעויות של המצב בהליכי הגירושים?

גירושים / אילוסטרציה: Shutterstock, Burdun Iliya
גירושים / אילוסטרציה: Shutterstock, Burdun Iliya

למשבר הקורונה, אשר כפה על המשק סגרים ומגבלות, עלולות להיות - ויש גם בפועל - השפעות שליליות על ההכנסות השוטפות של רבים מהעובדים במשק, וכתוצאה מכך גם על תוצאות הליכים משפטיים אשר יעמדו להכרעה שיפוטית בחודשים ובשנים הבאות. ישנם הליכים משפטיים רבים שבהם לכושר ההשתכרות יש משמעות דרמטית - וביניהם תביעות נזיקין, הליכי הוצאה לפועל, חדלות פירעון ואחרים, אך אחת הזירות המשפטיות המשמעותיות והמוכרות בהן עולה לקדמת הבמה המונח "כושר השתכרות" היא זירת הגירושים.

אדם יכול להיות שף מפורסם, מפיק אירועים מצליח או אפילו קברניט של מטוס - שלושתם בעלי כושר השתכרות מוכח וגבוה בימי שגרה, אולם הקורונה שיבשה את מקור פרנסתם, ואין ודאות מתי ימצאו פרנסה חלופית, בוודאי בגובה שאליו הורגלו. אותו שינוי בכושר השתכרות בתקופת הקורונה יכול להשפיע באופן ניכר בהליכי גירושים, אשר במספריהם נרשמת מגמת עלייה בימים אלה.

מה ההשפעה של הירידה בכושר ההשתכרות? איך מחשבים את כושר ההשתכרות בתקופה בה מאות אלפי עובדים הוצאו לחל"ת ולאבטלה בעקבות הקורונה? ומה המשמעויות של המצב בהליכי הגירושים? רו"ח אהוד שושן מ-LETTERA ייעוץ כלכלי נותן טיפים איך להתמודד עם המצב ומה צריך לעשות כדי להוכיח ירידה בכושר ההשתכרות.

מה זה כושר השתכרות בהליכי גירושים?

כושר ההשתכרות הוא נכס בר חלוקה בעת גירושים. כאשר קיימים פערים מהותיים בין יכולות ההשתכרות של הבעל והאישה, ניתן לעתור להתחשב בפער זה במסגרת חלוקת הרכוש, ולקבל פיצוי או איזון אחר בנכסים שנצברו במהלך הנישואים. מדובר למשל במצבים בהם האישה או הבעל פיתחו את הקריירה, את המוניטין ואת "הנכס" של יכולת ההשתכרות שלהם בעוד הצד השני לא עבד או עבד במשרה פחות תובענית ועם היציאה מהנישואים צד אחד יכול להמשיך להשתכר סכומים נכסים מעסקיו או מקצועו והצד השני יתקשה למצוא עבודה או יישאר בעבודה שבה הכנסתו נמוכה מאוד. כאשר הפערים בהשתכרות הצדדים או ביכולת שלהם להשתכר משמעותיים מאוד ובלתי הוגנים - בית המשפט יכול "לאזן" את המצב באמצעות חלוקה לא שווה של שאר הרכוש שנצבר, לטובת הצד המקופח.

לדברי רו"ח שושן, "הסדרים כלכליים במסגרת גירושים מתבססים במידה רבה על כושר ההשתכרות של כל אחד מבני הזוג. לזוגות הנמצאים או ימצאו את עצמם בתהליכי גירושים מוסיף המשבר קושי משמעותי של חוסר ודאות נוגע לכושר השתכרות עתידי. תחשיבי מזונות, מדור, ואף שוויים של נכסי קריירה עלולים להיגזר מנתוני עבר, אשר ייתכן שלא יהיו רלוונטיים עוד".

איך מחשבים כושר השתכרות בימי שגרה?

ככלל, כאשר עולה מחלוקת בנוגע לכושר ההשתכרות של אחד מבני הזוג בהליכי גירושים - ההכרעה בשאלה זו מועברת למומחה. שושן: "להכרעה בסוגיות הקשורות לקביעת כושר השתכרות, כמו הערכת שווי של נכסי הקריירה, המוניטין ונכסים אחרים השייכים לזוג נוהגים בתי משפט לענייני משפחה למנות מומחה כלכלי אשר מעריך את כושר ההשתכרות תוך בחינה של נתוני השתכרות אובייקטיביים בתקופה שקדמה למועד הקרע ונתונים עדכניים אשר בכוחם להשפיע על כושר השתכרות בעתיד, ככל שיוצגו בפניו".

איך מחשבים כושר השתכרות בימי קורונה?

בימים אלה עולה אל קדמת הבמה השאלה כיצד יתייחס מומחה כלכלי לכושר השתכרות של מי שאיבד את עבודתו, אף באופן זמני, בעקבות משבר הקורונה. לדברי רו"ח שושן, "לאירועים זמניים, אף אם הם מטלטלים כמו זה שאנו חווים כיום, ייתכן שלא תהיה השפעה מהותית על החישוב. לעומת זאת, ככל שמומחה מטעם בית משפט ישתכנע, כי לא מדובר באירוע זמני, סביר שישקול להפחית את כושר ההשתכרות של אותו אדם".

כלומר, אדם שאיבד את עבודתו בתקופת הקורונה ומצא את עצמו מחוסר עבודה לאורך שנה, והענף בו הוא מועסק לא חזר לשגרה, יכול לשכנע את המומחה וביהמ"ש כי כושר ההשתכרות שלו נפגע משמעותית, ואינו עומד על הסכומים שאפיינו את המקצוע שלו בתקופה שקדמה לקורונה. כך למשל אדם שהועסק בתחום התיירות, בעלי של עסק בתחום או שכיר, שמצא את עצמו ללא עבודה בשל סגירת הענף יכול לשכנע כי הענף והעוסקים בו נפגעו במידה שלא תאפשר לו לחזור לכושר ההשתכרות שאפיין אותו טרם הקורונה.

איך מוכיחים ירידה קבועה בכושר ההשתכרות בעקבות הקורונה?

לדברי רו"ח שושן, "כמומחים כלכליים, אנו נותנים משקל רב לנתוני העבר, ולכן חזקה על מי שטוען לירידה פרמננטית בכושר ההשתכרות שלו - להציג ראיות לכך".

על-מנת לשכנע את המומחה שמדובר על ירידה כזו, ממליץ רו"ח שושן לאסוף נתונים, ראיות ומסמכים בנוגע לנתוני הענף, נתוני המעסיק הספציפי ונתונים אישיים המשפיעים על ההכנסה.

"עצוב אמנם לראות עסקים בענף המזון סגורים אך סביר להניח כי חלקם יפתחו מחדש ויחזרו לפעול כפי שפעלו ערב המשבר וחלקם יתחלפו בעסקים חדשים, ולפיכך שף מפורסם, ככל הנראה, יממש את כושר השתכרותו כשף שכיר או יועץ קולינרי. לעומת זאת, כושר השתכרות של יזם בענף המזון שעסקיו קרסו עלול להיפגע כיוון שאיבד את ההון הנדרש להקמה של עסקיו ולהפעלתם", מסביר שושן. "דוגמאות נוספות לענפים בהם חלו שינויים מהותיים: ענף התעופה השרוי במשבר עמוק, ענף המלונאות שעלול להיפגע בשנים הקרובות, ענף הקמעונאות וענפים נוספים העלולים להיפגע מירידה בביקוש או מהאצת השימוש בטכנולוגיה. נתונים המעידים על מצבו של הענף מסייעים בהוכחת הירידה בכושר ההשתכרות".

באשר לנתוני המעסיק, מסביר רו"ח שושן כי "עלייה באבטלה יוצרת תחרות קשה יותר על כל משרה. חלק מהחברות נאלצות לבצע קיצוצי שכר רוחביים כחלק מתכניות ההבראה שלהן - כלומר תיתכן ירידה בכושר השתכרות גם כאשר אדם לא פוטר ממשרתו, אלא נאלץ להסכים לתנאי העסקה פחותים מבעבר. במקרה זה יבחן מומחה מטעם בית משפט את תנאי ההסדר הספציפי ובעיקר האם מדובר על הסדר זמני או קבוע. תעדו את ההתנהלות מול המעסיק".

לדברי שושן, ישנם מבחנים נוספים שיכולים להצביע על פגיעה קבועה בכושר ההשתכרות, ובהם נתונים אישיים כמו גיל ומחלות רקע, וגם שאלת המאמץ למציאת מקור פרנסה חלופי. לדבריו, "ככל שישתכנע המומחה כי אותו אדם מתקשה למצוא מקור פרנסה חלופי ולשחזר את רמת ההכנסה שלו לפני המשבר כך הוא יטה להכיר בירידה פרמננטית בכושר ההשתכרות. מומלץ לתעד מסמכים רפואיים-תעסוקתיים, ואת המאמצים למציאת מקור פרנסה חלופי ההולם את כישורי המועמד, או לחילופין, את הוויתורים על-מנת לשמור על מקום עבודה קודם".

מבחנים נוספים הם: האם במקרה של פיטורין צפוי פיצוי במסגרת תכנית לפרישה מוקדמת או פיצוי אחר, ובמקרה של שינוי תנאי העסקה - האם מדובר על הסדר קבוע או זמני.

"עם זאת, מנגד, במקרה שמי שאיבד את מקור פרנסתו היה מועסק על-ידי קרוב משפחה או חבר - כדאי לבחון האם לא מדובר על מהלך טקטי במסגרת גירושים", מזכיר שושן.

עוד כתבות

הסכמה לקבצי עוגיות / צילום: צילום מסך

מטיב טעם ועד מגדל: המסמך העמום שהצית גל תביעות נגד החברות הגדולות במשק

מסמך שפרסמה הרשות להגנת הפרטיות, שנועד להסביר מתי ואיך מותר לאסוף מידע על גולשים באמצעות שימוש ב"עוגיות" (Cookies) בעת כניסה לאתרים, הפך לבסיס לשורת תביעות נגד חברות גדולות במשק ● כעת, בענף עריכת הדין מזהירים כי גילוי הדעת החדש יוביל לנטל כלכלי כבד על עסקים

הבינה המלאכותית הופכת משקיעים פרטיים לקרנות קטנטנות / איור: Shutterstock

הבינה המלאכותית הופכת משקיעים פרטיים לקרנות קטנטנות

אמריקאים משתמשים ב"וייב קודינג" כדי לבנות אלגוריתמים למסחר ומפקידים את תיקי המניות שלהם בידי סוכני בינה מלאכותית ● ברוכים הבאים לעולמו של המשקיע הקמעונאי הרובוטי

תערוכת MSPO שנה שעברה / צילום: מתוך מצגת האירוע

צרפת לא רוצה? היעד החדש של החברות הביטחוניות באירופה

הזינוק הדרמטי בהוצאות הפנטגון הגיע לשיאים חדשים ● לא פחות מ־21 חברות ביטחוניות ישראליות מציגות השבוע בתערוכה גדולה בפולין ● דוח שפרסמה לאחרונה מזכירות ההגנה האמריקאית ממחיש את המשמעויות של רכישת ה-F-35 על ידי סינגפור ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

הסטארט-אפ החדש של קשת טעמים: קופונים דיגיטליים לעסקים קטנים

הקמעונאית משיקה את Chipper, פלטפורמה לניהול קופונים דיגיטליים מבוססי דאטה ● המיזם יאפשר לעסקים לשלם רק על מימוש בפועל וירחיב את פעילות הרשת מעבר לקמעונאות המזון

הפגנה להחרמת ישראל בלונדון / צילום: Shutterstock

הסנקציות האירופיות: הנזק הישיר מוגבל אבל בממשלה חוששים מתרחיש אחד

בממשלה מעריכים כי הנזק הישיר של הסנקציות הכלכליות החדשות על יו"ש יסתכם בעשרות מיליוני דולרים ● עם זאת, החשש הוא שיבואנים יתקשו להבחין בין חברות הפועלות מעבר לקו הירוק לאלו הפועלות בישראל ● "מדובר בסיכון גדול שאנחנו נערכים אליו", אומרים בענף

צבי סטפק, עידו קוק, לב שמואל, אלי לוי, גילעד אלטשולר, יאיר לפידות / איור: גיל ג'יבלי

לא רק אלטשולר ומיטב: "קרנות זרות מסתובבות בשוק ומחפשות"

על רקע הגאות בשוק ההון, בחלק מבעלי בתי ההשקעות המקומיים בוחנים מכירה של מניותיהם ● בעוד שהאחים ברקת מקדמים מימוש מניותיהם במיטב לאחר זינוק של יותר מ–900%, באלטשולר שחם בחינת מכירת השליטה מגיעה לאחר קריסה של 60% במניה ● ברקע זה, לגלובס נודע כי מספר הצעות רכישה כבר הוגשו לשורת בתי השקעות מקומיים

אוטובוס של מטרופולין / צילום: איל יצהר

"תהליך הונאה שיטתי": המאבק בין משרד התחבורה למפעילות התחב"צ מחריף

15 חברות תחבורה ציבורית טוענות שהוטלו עליהן קנסות בניגוד להסכמים ותובעות ממשרד התחבורה 34.6 מיליון שקל ● משרד התחבורה טוען כי בידיו ראיות להונאה שיטתית מצד המפעילות ● מספר המקרים שבהם אוטובוסים לא עצרו בתחנות עלה משמעותית

אסדת כריש / צילום: איל יצהר

אנרג'יאן חתמה על חוזה למכירת גז לתחנת הכוח שורק בכ־1.4 מיליארד דולר

במקביל לפרסום התוצאות, אנרג'יאן דיווחה על רווח נקי של 160 מיליון דולר במחצית הראשונה, זינוק של 45% לעומת התקופה המקבילה אשתקד ● ההפקה ירדה ב־10% ל־124 אלף חביות שוות-ערך נפט ביום, אך תזרים המזומנים החופשי עלה ב־35% ל־250 מיליון דולר

תמיר כהן וצחי אבו / צילום: סיון פרג', יונתן בלום

הקופון של תמיר כהן: יקבל 6 מיליון שקל על תיווך בעסקת הנדל"ן של צחי אבו

אבו בדרך לרכוש 25% ממניות חברת הנדל"ן ווי–בוקס יחד עם כהן, מנכ"ל שיכון ובינוי לשעבר, לפי שווי של 300 מיליון שקל לחברה ● כהן יקבל מימון לרכישה ודמי ייעוץ בסכום כולל של 16 מיליון שקל ● בעתיד, צפוי אבו לפעול כדי לבסס את שליטתו בחברה

הבינה המלאכותית תהרוג את כולנו? / אילוסטרציה: Shutterstock

חוקר ה-AI התפטר במחאה: "עלולה להרוג אותנו עד סוף העשור"

ג'ייקוב קוקסון, מדען מאנתרופיק שלפני כן עבד גם ב־OpenAI, הודיע על התפטרותו מאנתרופיק וטען כי שתי החברות דוהרות לפיתוח בינה מלאכותית שתוכל לשפר את עצמה, בלי להבטיח שתישאר בשליטה אנושית ● לדבריו, גם מי שמפתחים את הטכנולוגיה חוששים מהשלכותיה, אך התחרות דוחפת אותם להמשיך קדימה ללא בקרה

אנתרופיק / צילום: Shutterstock

אנתרופיק חושפת מקרה רביעי שבו קלוד פרץ למערכות מחשוב

אנתרופיק פרסמה כי היא מצאה מקרה נוסף שבו קלוד פרץ ללא אישור למערכות מחשוב של חברות אמיתיות במהלך מבחני סייבר ● זהו למעשה המקרה הרביעי שמודל של קלוד מבצע פעולה שכזו ללא אישור, והחברה מודה כי כשלי ההתנהגות של המודלים היו חמורים מכפי שדווח בתחילה

תל אביב / צילום: Shutterstock

הבנייה של אחד המגדלים הגבוהים בישראל נתקעה. זו הסיבה

רשימת בקשות לטיהור הקרקע שעליה עמד מפעל תע"ש בכניסה לת"א נשלחה מהמשרד להגנת הסביבה ב–2017 - אבל העבודות טרם הושלמו ● העירייה אישרה את הקמת מגדל המשרדים שיהיה מהגבוהים בישראל, כמעט עשור לאחר שהמגרש נמכר ליזמים, אך הבנייה עוד רחוקה

אייפון / צילום: Shutterstock

המוצר שאפל עשויה להשיק היום לראשונה אי פעם

לקראת האירוע השנתי של אפל שייערך הערב, כלי התקשורת הבינלאומיים והאנליסטים הבכירים מציפים את הרשת בהערכות, הדלפות ודיווחים ● איך ייראו השדרוגים של אייפון 18, שצפוי לכלול שלושה מכשירים? צללנו לדיווחים

טיל Anthem של חברת Covenant, צילום צד בעת טיסה / צילום: Covenant

עם 250 מיליון דולר וחוזה עם הפנטגון: חברת החימושים הסודית יוצאת לאור

חברת החימושים המעופפים קובננט, שהוקמה בארה"ב ע"י היזם מייקל קאופמן, חושפת לראשונה מערכת נשק לטווח ארוך בשם Anthem, הסכמים עם מערכת הביטחון האמריקאית, מפעל חדש בדאלאס וסך גיוסים של 250 מיליון דולר ממשקיעים כמו פלנטיר, אנודריל וקלע

יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן, וראש ממשלת פקיסטן שהבז שריף לאחר החתימה על הסכם ההגנה בספטמבר / צילום: ap

השפעות המצור החות'י: יצוא הנפט של סעודיה בשפל של עשור

ערב הסעודית קיוותה שברית הגנה חדשה עם טורקיה ופקיסטן תסייע לה להתמודד עם האיום החות'י ● בשטח, הלחץ בבאב אל־מנדב ממשיך, מסלול הסחר לאסיה מתארך, ומנהיגת העולם הסוני לא מצליחה לאושש את קצב ייצוא הנפט שלה

יהודה אליהו / צילום: תמונה פרטית

אוברולינג לשר: נתניהו הודיע - מנכ״ל רמ״י לא יפוטר

היחסים בין שר הבינוי והשיכון חיים כץ לבין מ"מ מנהל רמ"י יהודה אליהו עכורים מזה תקופה, אולם השר הצדיק את הפיטורים בעיקר בתלונות שהגיעו אליו מצד ועד עובדי רמ"י - ובהן גם תלונה על ביטול אירוע עובדים עקב שירת נשים ● מטעם הליכוד נמסר: ראש הממשלה נתניהו אישר את מינויו של יהודה אליהו, והוא לא יפוטר ● כץ: מכלול הדברים ייבחן במסגרת השימוע, שייערך בלב פתוח ובנפש חפצה ובהתאם לכללי המינהל התקין

מתקן טעינה לרכבים חשמליים / צילום: רפי דלויה

מכירות הרכבים החשמליים צנחו וזה עולה למדינה מיליארדים

במסמך מדיניות חדש שמפרסם משרד האנרגיה והתשתיות, עולה כי הצניחה במכירות הרכבים החשמליים בישראל חריגה בהשוואה למגמה העולמית, וצפויה לעלות למשק מיליארדים ● בעקבות הדוח, המשרד מעלה שורת המלצות, ביניהן להטיל על יבואני הרכב "מכסות מינימום" לשיווק רכב חשמלי

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Gerald Herbert

האזהרה החריגה של שר האוצר האמריקאי: אל תהמרו נגדי

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט לא מתכנן להפסיק להתערב בשווקים ● "יש לי מושג די טוב מה היפנים עומדים לעשות", אמר השבוע ● בחודש האחרון בסנט התערב בשוק המט"ח, כדי להגן על אגרות החוב הממשלתיות של ארה"ב

סניף קרפור סיטי בדיזנגוף, תל אביב / צילום: בר לביא

קרפור מתקרבת לבורסה: הגישה תשקיף לקראת הנפקה

אלקטרה מוצרי צריכה הגישה לרשות ני"ע טיוטת תשקיף ראשונה לקראת הנפקה אפשרית של רשת קרפור בבורסה בת"א ● ככל שתצא לפועל, ההנפקה צפויה אחרי החגים, כנראה במהלך נובמבר ● לאחרונה נחשף בגלובס כי קרפור החליטה לא להמשיך לחצי שנה נוספת את מהלך "הסל של ישראל"

גילעד אלטשולר / צילום: סם יצחקוב

האם אלטשולר שחם לקראת מכירה? התגובה הרשמית של החברה

על רקע דיונים על מכירת השליטה באלטשולר שחם, מניית בית ההשקעות זינקה בקרוב ל-15% ● המייסדים גילעד אלטשולר וקלמן שחם מחזיקים ב-55% מהחברה, לאחר שנים של יציאת כספים מאסיבית וצלילה של יותר מ-60% במניה מאז השיא ב-2021 ● מטעם החברה נמסר: "בוחנים מעת לעת הצעות והזדמנויות שמגיעות אליהם ביחס לאחזקותיהם"