גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעלי מסעדות: אם לא תדאגו לבריאות הסועדים, המחוקק יכריח אתכם

בעלי המסעדות וחברות הביטוח צריכים להיות מודעים לכך שהם עשויים להכניס את היד עמוק לכיס כאשר הלקוח מתפנה לבית חולים, ובטח ובטח כשהמקרה מסתיים בצורה מצערת ● החזקת אפינפרין גם עשויה להציל את חייו של הלקוח הבא, ובמקרה שתוגש תביעה נגד בעל המסעדה, זה יקטין את מרכיב הרשלנות ואת הנזק הפיצויי אליו הוא חשוף

מסעדה / צילום: תמר מצפי
מסעדה / צילום: תמר מצפי

הטרגדיה המצערת שבה אושר דרעי ז"ל, שקיפחה את חייה ביום העצמאות, הוא לצערי לא הראשון ולא האחרון של מוות מיותר של סועד שמפתח תגובה אנפילקטית כתוצאה מאכילת מזון אליו הוא רגיש. במקרה כזה בעלי המסעדות, השף ואפילו המלצר חשופים לתביעת נזיקין ולתשלום של סכומי עתק, גם כאשר הלקוח נאלץ להתפנות לבית חולים, בטח ובטח כאשר מדובר במקרה שמסתיים במוות. שינוי התנהגות של בעלי המסעדות יאפשר למנוע את המקרה הבא.

אושר דרעי בת ה-23 הייתה אלרגית לחלב ברמה מסכנת חיים. משפחתה סיפרה כיצד אושר נזהרה כל חייה ושמרה על עצמה ממוצרי חלב. ביום חמישי האחרון אושר הזמינה קינוח פרווה. עובד המקום שהתרשל הגיש לה קינוח חלבי, ואושר פיתחה תגובה אלרגית קשה שהסתיימה במותה המצער.

במשרד הבריאות מערכים כי בין 0.05% עד 2% מכלל האוכלוסייה ילקו בתגובה אנפילקטית, תגובה מסכנת חיים לפחות פעם אחת במהלך חייהם, כשהגורם השכיח ביותר לתגובה זו בילדים, מתבגרים ומבוגרים צעירים היא רגישות אלרגית למזון. מדובר בסיכון כלכלי גדול עבור המסעדות וחברות הביטוח.

כדי למנוע את המקרה הבא, הגיע הזמן לחייב מסעדות להחזיק אפינפרין. מסעדות שמגישות אוכל צריכות לקחת בחשבון שיש אנשים שעשויים לפתח אלרגיה קשה למנות שהם מגישים. אני לא בהכרח מדברת על רשלנות קשה שבה הלקוח התריע בפני המלצר על אלרגיה מסוימת, והוא קיבל מנה שמכילה מרכיב כזה. בכל מסעדה המטבח עובד על כמה מנות במקביל, הסכין או הכף שהטבח השתמש בה עשויה לשמש אותו לא רק במנה שהלקוח הזמין אלא גם בהכנת מנות אחרות, והמנה עשויה להכיל עקבות של מוצרים שהלקוח אלרגי אליהם, וזה מספיק בשביל שהלקוח יפתח אלרגיה קשה.

כיום אין כל חובה בחוק שמחייבת מסעדות להחזיק מזרק אפינפרין, זריקה שהייתה מצילה את חייה של אושר דרעי ז"ל. עד היום רק ארגונים פרטיים ועמותות ניסו לעורר את המודעות לנושא האלרגיות, בעיקר סביב סביבה נקייה מאוכל אלרגני בבתי הספר, אבל לצערי זה לא מספיק, ומסעדות רבות אינן ערוכות לתרחיש כזה. כשזה המצב, נדרש שינוי חקיקתי - אחרת המקרה של אושר דרעי עשוי לחזור על עצמו שוב.

השבוע הוגשה הצעת חוק של ח"כ ינון אזולאי, שתחייב מסעדות להחזיק במזרק מציל החיים כתנאי לרישיון המסעדה, כפי שהם נדרשים לאישורים מכיבוי אש, ממשרד הבריאות וכו'. נכון, זה אולי יערים קשיים על בעלי המסעדות בקבלת רישיון עסק, אבל לדעתי זהו צעד נכון, כשבכל שנה מקרים כאלה שמסתיימים בטרגדיה חוזרים ונשנים. לצערי, למרות הכותרת הגדולות, ייקח עוד זמן רב וגלגולים רבים עד שהחוק של ינון אזולאי ייכנס לספר החוקים של מדינת ישראל.

בינתיים בעלי המסעדות וחברות הביטוח צריכים להיות מודעים לכך שהם עשויים להכניס את היד עמוק לכיס כאשר הלקוח מתפנה לבית חולים, ובטח ובטח כאשר המקרה מסתיים בצורה מצערת. החזקת אפינפרין גם עשויה להציל את חייו של הלקוח הבא, ובמקרה שתוגש תביעה נגד בעל המסעדה, זה יקטין את מרכיב הרשלנות ואת הנזק הפיצויי אליו הוא חשוף.

בנוסף, הייתי ממליצה לכל בעלי המסעדות לפרט את כל מרכיבי המנה ואת העקבות של המוצרים האלרגנים האחרים שעשויים להיות במנה, כמו אגוזים, חלב, בוטנים, שומשום וכיוצא בזה. מי יודע, אולי המקרה של אושר דרעי ז"ל יעורר יותר מודעות לנושא, ובעלי מסעדות ידאגו לנקוט את כל אמצעי הזהירות. אולי הם יורידו לעצמם את מחיר הביטוח שהם משלמים, ואולי הצורך בחקיקה יתייתר, והמקרה של אושר דרעי לא ישוב על עצמו.

ולאלרגנים חשוב לדעת שתעודת כשרות היא לא תעודת ביטוח: המקרה של אושר דרעי ז"ל מוכיח כי תעודת כשרות למסעדה בשרית היא לא תעודת ביטוח נגד קיומם של מוצרים חלביים במוצר. אומנם במקרה של אושר דרעי ז"ל מדובר במקרה של רשלנות פושעת בה הוגש לה קינוח חלבי ממש, אבל גם במוצרים שמוגדרים פרווה עשויים להיות עקבות של חלב.

לפני כחמש שנים פנתה אליי לקוחה שהתארחה באחד המלונות בארץ. גם לה הייתה אלרגיה ברמה מסכנת חיים למוצרי חלב. על אף שהארוחה הייתה בשרית, והמלון החזיק בתעודת כשרות בהשגחת הבד"ץ, כשאכלה את אחד קינוחים שהיו בחזקת פרווה שהוגשו בחדר האוכל, היא החלה לפתח תגובה אלרגית קשה שהסתיימו באשפוזה בבית חולים. המוצר, הסתבר, החיל חלבון חלב בהיקף קטן מאוד, שלא הפך את הקינוח לחלבי מבחינה הלכתית, אבל היה מסכן חיים עבורה. התביעה שהגשתי בשם אותה לקוחה הסתיימה בפשרה ובפיצוי בהיקף של 130 אלף שקל.

הכותבת היא שותפה במשרד חדד רוט שנהר ושות' וראש מחלקת דיני ניזיקין במשרד

עוד כתבות

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

בוול סטריט בונים על עוד שנה של עליות, אבל 7 דברים יכולים להשתבש ב-2026

הדרך לשנה רביעית ברציפות של עליות בוול סטריט, עוברת דרך שורה של דברים שעלולים להשתבש ● בין היתר: מלחמת הסחר, השקעות העתק, החובות שלקחו חברות כדי להדביק את מרוץ ה-AI, והחשש ממיתון עולמי

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באירופה; הזהב בשיא חדש

הבנק המרכזי של סין הותיר ביום שני את הריבית ללא שינוי ● שוק החוב העולמי: כוחות רבים לוחצים לעליית התשואות הארוכות • מחירי הקקאו צנחו השנה בשיעור שיא, למה לא מחירי השוקולד? • לקראת 2026 בוול סטריט: הרבה דברים עלולים להשתבש, זו רשימת הסיכונים

מפעל ייצור חברת ''על בד'' / צילום: איל יצהר

המושב הדתי מצטרף לגל המימושים בבורסה: משואות יצחק מכרה מניות עלבד ב-33 מיליון שקל

אחרי זינוק של מעל 80% בשנה האחרונה, בעלת השליטה ביצרנית המגבונים עלבד החליטה לממש 6% ממניותיה וירדה להחזקה של כ-60% ● במשואות יצחק מציינים כי מדובר בסגירת מעגל, לאחר שלפני שלוש שנים רכש המושב שיעור דומה של מניות בעת שהחברה נקלעה לסחרור

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

רוחות מלחמה: הפרויקט שאיראן בחרה להתמקד בו בשיקום

משפחות "מועצת אוקטובר" פתחו בקמפיין נגד ועדת החקירה הפוליטית שמקימה הממשלה לאירועי ה-7 באוקטובר, על רקע הדיון שיתקיים מחר על המנדט שלה ● בצה"ל נערכים להרחבת המערכה בלבנון: "חשבון פתוח עם חיזבאללה" ● דיווח: זוהו "תנועות יוצאות דופן" של יחידות צבאיות במשמרות המהפכה ● צה"ל השלים את פירוז הרצועה בתחומי הקו הצהוב ● מנהיגי ישראל, יוון וקפריסין יתכנסו מחר בירושלים במטרה לחזק ברית אסטרטגית מול טורקיה ● עדכונים שוטפים

גיא נתן / צילום: תומר שלום

הוא רק בן 27, אבל כבר גורו של מעל 100 אלף עוקבים: "אנשים רואים שכל ירידה נמשכת חודש, וזו בעיה"

חמוש בטריקו ושרשרת עם שור מזהב, הפך גיא נתן לגורו של משקיעי ריטייל, עם למעלה מ־100 אלף עוקבים באינסטגרם, פודקאסט מצליח וקרן גידור ● בראיון לגלובס הוא מספר איך פציעה בצבא שינתה לו את המסלול; מה מנהלי השקעות מסורתיים מפספסים: "כבר אין מנטליות של קח את הכסף וזהו"; וממה הוא חושש: "אנשים יאבדו הרבה מאוד כסף וילמדו את השיעור הכי קשה של החיים"

חדשות הביומד / צילום: Shutterstock

גלולת ההרזיה החדשה שמגיעה לישראל בשבוע הבא

סטארט־אפ ישראלי צעיר נחשף עם גיוס חריג של 165 מיליון דולר לפיתוח תרופות פסיכיאטריות ● אינסייטק מפצלת פעילות ומעבירה פיתוח לחברה חדשה שתנסה להקל על תרופות לחדור למוח ● אפיטומי פותחת את השלב המסחרי בישראל עם גלולת הרזיה שתגיע לחנויות בשבוע הבא ● סטארט־אפ קטן מדווח על תוצאות מעודדות לאפליקציה שעוזרת לנפגעי טראומה לישון טוב יותר ● וגם: חילופי ההנהלה בסיסרם מדיקל ● השבוע בביומד

יו''ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד / צילום: דוברות ההסתדרות, שלומי יוסף

ביהמ"ש קיבל את בקשת המשטרה: ארנון בר-דוד יורחק מההסתדרות עד מרץ 2026

לטענת המשטרה, ארנון בר-דוד רקם מנגנון שוחדי שמטרתו לעשות במשאבי ההסתדרות כבשלו ● השופטת דורית סבן-נוי קבעה כי החזרתו לתפקידו כיו"ר ההסתדרות תקל עליו לבצע עבירה דומה, ויהיה בה כדי לאפשר השפעה על עדים ושיבוש של החקירה ● עוד ציינה השופטת כי התשתית הראייתית שנאספה עד כה היא "בעוצמה רבה מהרף הנדרש בשלב זה של ההליך"

יוסי אבו / צילום: ענבל מרמרי

רגע אחרי שהממשלה אישרה את עסקת הענק למצרים - ניו-מד רוצה לתת למנכ"ל עוד 8 מיליון שקל

המחזיקה הגדולה במאגר לוויתן, ניו-מד אנרג'י של קבוצת דלק, רוצה להעניק למנכ"ל החברה יוסי אבו אופציות בהיקף של 8.1 מיליון שקל, כשהמנה הראשונה היא כבר "בתוך הכסף" ● כזכור, ניו-מד כבר ביצעה "אובר-רולינג" פעמיים בשנים האחרונות כדי לאשר לאבו תגמול למרות התנגדות אסיפת בעלי המניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: תמר מצפי, Shutterstock

פילאטיס, מענקי הישארות וימים קצרים: משרדי עריכת הדין במרוץ על המתמחים

עונת ראיונות העבודה למתמחים החדשים מתקרבת, ובעוד השכר דומה ברוב המשרדים - ההבדלים בהטבות המוצעות מגיעים לאלפי שקלים ● מענקים גבוהים, הכנה למבחני הלשכה, סבסוד ארוחות וגמישות בזמן העבודה - כך מנסים המשרדים הגדולים למשוך את דור המתמחים הבא

מכלית נפט בחופי ונצואלה / צילום: Reuters, Humberto Matheus/Sipa USA

טראמפ מאיים להרוס את "צי הצללים" של ונצואלה, ו־8 מיליארד דולר בסכנה

העימות בין ונצואלה לארה"ב מסלים לאחר שהכוחות האמריקאים מנעו ממכליות נפט להמשיך בדרכן, כחלק מהמצור שהטיל טראמפ ● כלכלנים מזהירים: אכיפה מחמירה תגביר את המחסור במזון ובדלק במדינה ותגרום להחרפת האינפלציה

עופר זיו, מנכ''ל ויתניה הפורש / צילום: דורון סהר

אחרי 16 שנה: מנכ"ל ויתניה עופר זיו עוזב את תפקידו. זה המחליף שלו

עופר זיו יסיים את תפקידו כמנכ"ל חברת הנדל"ן ויתניה בסוף מרץ 2026, ובמקומו ייכנס לתפקיד יריב בר-דעה, ששימש בתפקידו האחרון כסמנכ"ל שיווק ופיתוח עסקי בגב-ים ● מטעם ויתניה לא צוינה הסיבה לסיום כהונתו של זיו כמנכ"ל

החזרי מס / צילום: Shutterstock

רגע לפני סוף השנה: כך תבדקו אם מגיע לכם החזר מס לפני שיהיה מאוחר מדי

הזכאות לקבלת החזרי מס בעבור שנת 2019 תפקע בינואר הקרוב ● נכון להיום רק מעטים פונים לרשות המסים, בין השאר מחשש לגילוי חובות קודמים ● מתי הגשת הבקשה רלוונטית, וכיצד ניתן להגיש אותה? גלובס עושה סדר

חנות של ליאור עדיקה / צילום: איל יצהר

"חוק ליאור עדיקה" מגיע להצבעה סופית. איך ייראו הכללים החדשים?

בימים הקרובים תכריע הכנסת האם להחריג רשתות פארם קטנות ובינוניות מהרגולציה הכבדה של חוק המזון ● אבל לצד השאיפה לעודד תחרות מול סופר פארם ו-Be, ישנם לחצים של לוביסטים וחשש מפגיעה בשקיפות המחירים ● גלובס עושה סדר בתיקון שעשוי לשנות את הרגלי הקנייה שלכם

שר הכלכלה ניר ברקת ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

שר הכלכלה החליט: הגבלה על יבוא אלומיניום. האם האוצר יטיל וטו?

החלטת השר ברקת מגיעה בעקבות תלונות בתעשייה המקומית על יבוא זול מדי שמציף את השוק המקומי ● בענף הבנייה עלולים לסבול מעליות מחירים, וסוכני מכס מתלוננים על פער בין ההנחיות הרשמיות לבין המימוש בפועל ● האם שר האוצר סמוטריץ' יבטל את המהלך, כפי שעשה עם הקנאביס הרפואי?

אילון מאסק / צילום: ap, Jae C. Hong

האיש הראשון בעולם ששוויו חצה את רף ה-700 מיליארד דולר

ההון של מאסק קפץ לאחר שבימים האחרונים הפך בית המשפט העליון בדלאוור פסיקה קודמת והשיב לו חבילת תגמול הונית מבוססת אופציות בשווי כ־139 מיליארד דולר שאושרה ב־2018 ● במקביל - רק השנה אושרה לו חבילת שכר נוספת שעשויה להגיע לטריליון דולר

אילוסטרציה: Shutterstock, Rita Kapitulski

הרצליה היא שיאנית השכר הממוצע. ומי אחריה ברשימה?

עפ"י דוח השכר של ביטוח לאומי, השכר הממוצע בישראל עמד על 15,098 שקל לחודש במחצית הראשונה של 2025 ● הדוח מספק תמונה שונה מזו של הלמ"ס, שם הסכום עמד על 14 אלף שקל ● 9% מהשכירים בישראל מועסקים ביותר ממשרה אחת, וזו סיבה משמעותית לפער

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

מניית אינטרקיור נפלה על רקע קריסת בזלת, שחייבת לה 27 מיליון שקל

קבוצת החברות בזלת, שהייתה מפעל העיבוד והאריזה של אינטרקיור וגם רכשה ממנה חומרי גלם, נכנסה לאחרונה להקפאת הליכים, והיא חייבת לה 27 מיליון שקל ● מלבד עצם החוב שלא ברור מה יעלה בגורלו, אינטרקיור תצטרך כעת למצוא ספק אחר בתחום האריזה ● ומה קרה לשאר מניות הקנאביס בבורסה בת"א?

יוסי חסון / צילום: באדיבות מייטאון

"אני אופטימי – הדברים יחזרו לעצמם": היזם שעזב את עולם ההייטק, והקים חברת נדל"ן

מנכ"ל ויו"ר מיי טאון, יוסי חסון, היה בין המשקיעים הראשונים ב־Waze - ובשלב מסוים החליט "לחתוך" מעולם ההייטק וההשקעות אל הנדל"ן ● היום הוא מקווה להפוך את מיי טאון לאחת המובילות בהתחדשות עירונית, מודה כי בדיעבד היה נכנס לעולם הפינוי־בינוי מוקדם יותר, ומלין על הבירוקרטיה המכבידה: "תב"ע ובקשה להיתר בתוך חמש שנים? צריך להיות הודיני"

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: ap, Gil Cohen-Magen

היועמ"שית נגד ועדת החקירה שמקדם נתניהו: מתווה רצוף פגמים שלא יאפשר את חקר האמת

עו"ד גלי בהרב-מיארה במתקפה על הצעת החוק של ח"כ אריאל קלנר: "העדפת שיקולים פוליטיים על פני עקרונות של חקירה עצמאית, בלתי תלויה ומקצועית"

מה צפוי למשכירי הדירות / צילום: Shutterstock

משכירים דירה? מה צריך לדעת על חובת הדיווח על שכירות

התוכנית של משרד האוצר להקים רשם שכירויות ולחייב את כל משכירי הדירות במדינה לדווח על כך, חזרה שוב לטיוטת חוק ההסדרים ● איך זה יעבוד, ועל מי זה יחול? ● גלובס עושה סדר