גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מיוצר בהודו: כך הופכת המדינה לבית לחברות טכנולוגיה

בין 2012 לבין 2019 היקף ייצור רכיבי האלקטרוניקה בהודו יותר מהכפיל את עצמו ● הסיבות לכך הן שורה של תוכניות תמריצים שיזמה ממשלת הודו וכן זמינות כוח אדם מיומן במחירים תחרותיים ● בשנה שעברה הושקו עוד ארבע תוכניות כאלה, שעשויות להיות אטרקטיביות גם לחברות ישראליות

Neolync הודו / צילום: Neolync
Neolync הודו / צילום: Neolync

הכתבה בשיתוף שגרירות הודו בישראל

אחת השאלות המרכזיות שעומדות בפני חברות טכנולוגיה גלובליות וישראליות, נוגעת למיקום מרכזי הייצור שלהן. בעוד שהמטה המרכזי של החברה נמצא במדינה מסוימת, מרכז הייצור שלה יכול לפעול במדינה אחרת וליהנות מיתרונות מגוונים: הקלות מיסוי, עלות העובדים נמוכה יותר, וכן תמריצים שונים בדמות מענקים שנותנת מדינת היעד - שמעוניינת לעודד, למשל, ייצור טכנולוגי בתחומה.

בהיבט זה, אחת המדינות שחלקה בייצור הטכנולוגיה עולה בהתמדה עם השנים היא הודו. במהלך השנה האחרונה השיקה ממשלת הודו ארבע תוכניות תמריצים הנוגעות לייצור חומרה, שבבים ומפעלי אלקטרוניקה. זאת במטרה למשוך חברות טכנולוגיה לייצר במדינה.

עבור חברות ישראליות, השוק ההודי מהווה כר רחב ופורה לצמיחה. על פי נתוני הממשל ההודי, מאות אלפי מהנדסים יוצאים מדי שנה לשוק, מה שהופך את המדינה לאחת המשכילות במגזר הטכנולוגי. בשנים האחרונות חברות ישראליות רבות, ביניהן נס טכנולוגיות, חברות נוספות בתחום הסייבר ומספר סטארט-אפים קטנים, העבירו את מרכזי הייצור להודו. זאת בין היתר בעקבות תמריצי המיסוי, ההשתתפות בהוצאות הפיתוח השונות והאיכות הגבוהה של עובדי הייצור, לעומת עלות ההעסקה שלהם.

כשבוחנים את המספרים הנוגעים לייצור טכנולוגיה בתת-היבשת עולים נתונים מעניינים. עד 2012 עמד הנתח הגלובלי של הודו בייצור טכנולוגיה על 1.3% בלבד. באותה שנה החליטו במדינה להפוך את הגדלת הייצור הטכנולוגי ליעד לאומי והשיקו מספר תוכניות תמריצים. במסגרת התוכניות הוענקו הטבות מס לחברות טכנולוגיה שונות ואפילו השתתפות של הממשל ב-25% מהוצאות ההקמה של מערך הייצור במדינה. שנתיים לאחר מכן, ב-2014, הורחב תקציב תוכניות התמריצים. התוצאות לא איחרו לבוא: ב-2019 עמד נתח הייצור של הודו בעולם על 3.6%, יותר מפי שניים מאשר ב-2012, עם חברות כמו IBM, Apple ו-STMicro שהקימו מפעלים לייצור שבבים ברחבי הודו.

תוכניות התמריצים: תגמולים בשווי אחוזים מהייצור

אבל בהודו לא עצרו, ארבע תוכניות תמריצים נוספות שהושקו ב-2020, אמורות לגשר בין כמה פערים הקיימים בהודו לבין היתרונות הגלומים בה, ובכך, להגדיל את האטרקטיביות שלה לייצור אלקטרוניקה. כך, למשל, תוכנית התמריצים הראשונה, Modified Electronics Manufacturing Clusters Scheme (EMC 2.0) מיועדת להתמודד עם שורת סוגיות שונות ופערים אשר קיימים בתשתיות בהודו. סוגיות אלו יוצרות בסופו של דבר פערי כדאיות לחברות. כלומר, הן מגדילות את ההוצאות של אותן חברות, שנדרשות להשקיע יותר כסף בתהליך הייצור. עם זאת, הסיבסוד שמעניקה הממשלה וההשתתפות בעלויות הייצור ביחד עם הטבות מיסוי ועלות ההעסקה נוחה, מעלים את הכדאיות לחברות השונות. במסגרת תוכנית התמריצים המדוברת יוענק סכום כולל של 519 מיליון דולר לתקופה של 8 שנים לכל החברות שיתקבלו לתוכנית - כדי לייצר תשתית איכותית ליצרני אלקטרוניקה בהודו, להפחית את עלויות הלוגיסטיקה של החברות ולקצר את הזמן מייצור המוצרים עד להגעתם לשוק.

שתי תוכניות תמריצים נוספות שהושקו במדינה ב-1 באפריל 2020, פונות בעיקר לחברות שמייצרות רכיבים/מוצרים אלקטרוניים ושבבים בהיקפים גדולים (תוכנית ראשונה), ולאלו שמייצרות מחשבים ניידים, טאבלטים ושרתים (תוכנית שנייה). על מנת להגדיל את כמות הייצור במדינה ולמשוך משקיעים, מציע הממשל ההודי תגמולים בשתי התוכניות השונות. בתוכנית הראשונה התמריצים הם בשווי של ארבעה עד שישה אחוזים משווי המכירות המצטברות של מוצרים כגון טלפונים סלולריים, וכן מוצרי אלקטרוניקה שונים (שבבים, חיישנים, רכיבים מיקרו וננו אלקטרוניים ועוד) למשך חמש השנים הקרובות; התוכנית השנייה מציעה תמריצים בשווי של שניים עד ארבעה אחוזים על ייצור של מחשבים ניידים, טאבלטים ושרתים למשך ארבע השנים הקרובות.

סנג'יב סינגלה, שגריר הודו בישראל / צילום: שגרירות הודו בישראל

"בשנה הבאה, הודו תציין 75 שנה לעצמאותה. אומר סנג'יב סינגלה, שגריר הודו בישראל. "הרפורמות הכלכליות הנרחבות שלנו שמות את הודו כמרכז ייצור עולמי משמעותי. למשל, תכנית התמריצים PLI הביאה חברות כמו Apple להקים בהודו את תהליך ייצור האלקטרוניקה שלהן ומיצבו את המדינה כמובילה גלובלית בייצור של סגמנטים שונים של אלקטרוניקה ו-IT", הוא מוסיף.

לדברי סאורב גאור, נציג ממשלה בכיר, המוביל את תוכניות התמריצים מטעם משרד האלקטרוניקה והתוכנה בהודו, "התוכנית הללו הן חלק מהחזון של ראש הממשלה מודי להפיכת הודו למדינה שמסתמכת על עצמה". בהקשר זה יש לציין כי על פי הערכות המשרד, עד 2025, היקף הביקוש המקומי למוצרי מחשוב ואלקטרוניקה בהודו יעמוד על שווי של כ-400 מיליארד דולר. בהיעדר היערכות מתאימה, הדבר יגרור עלייה בייבוא ובשל כך גם הגדלה של הוצאות מטבע חוץ - מצב שהודו מבקשת להימנע ממנו. על כן, התוכניות הללו להגברת הייצור מיועדות לתת מענה חלקי גם לביקוש העולה. "כדי לעודד יותר חברות להעביר את מרכזי הייצור למדינה, הורדנו את רף הכניסה לתוכניות וכן הגדלנו את ההשקעה בהן לכ-5.5 מיליארד דולרים", מוסיף גאור.

לבסוף, התוכנית הרביעית ממוקדת בטכנולוגיות ותעשיות שונות שהודו מבקשת לקדם. למשל, ייצור של רכיבים אלקטרוניים ואריזת מוליכים למחצה. באמצעות תוכנית תמריצים שמעניקה עד 450 מיליון דולר לפעילות בתחום המוליכים למחצה במדינה, מקווה הממשל ההודי לקדם את הנושא ולהפוך את תת-היבשת למרכז פיתוח הייטק.

רובי שייבל, מייסד Neolync / צילום: רובי שייבל

"תוכנית התמריצים מחזקת את הקשר בין ישראל להודו"

רובי שייבל, לשעבר נשיא לשותפויות אסטרטגיות בחברת פלקס המספקת שירותי ייצור אלקטרוניקה וכיום מייסד יצרנית האלקטרוניקה Neolync, הוא אחד האנשים שזכו לקחת חלק בתוכנית התמריצים של הממשל ההודי. הסיפור שלו ממחיש את היתרונות שגלומים בתוכנית. "לפני שבע שנים בקירוב עבדתי בעמק הסיליקון, והובלתי את השותפויות האסטרטגיות של אחת החברות הגדולות באזור. כשנכנסתי לתפקיד ראיתי שלמרות שאנחנו פועלים בהודו כבר קרוב לעשור, מחזור המכירות שלנו שם זניח", הוא נזכר. לדברי שייבל, הוא היה נחוש להיכנס לעובי הקורה ולהבין מדוע; הוא נסע למומבאי, למד על תוכניות התמריצים השונות שהוצעו אז לחברות, והחליט לשתף פעולה עם הממשל.

"תוך זמן קצר הגדלנו את ייצור הטלפונים הניידים שלנו בהודו לעשרות מיליונים ואת המכירות במיליארדים של דולרים", מספר שייבל על שיתוף הפעולה שלו עם הממשל ההודי. "ב-2019 נכנסתי להודו עם החברה החדשה שלי, Neolync, ובספטמבר 2020 יחד עם עוד ארבע חברות זרות נוספות, נבחרנו לקחת חלק מתוכנית התמריצים החדשה של הממשלה. עבורנו התוכנית מספקת תמריצים משמעותיים ובנוסף, גם מחזקת מאוד את הקשר בין ישראל להודו, שיילך וייגבר בזכותן", מדגיש שייבל.

לסיכום, הנתונים מראים כי נפח הייצור בהודו גדל בהתמדה, ובאופן ספציפי בתחום האלקטרוניקה. יחסי ישראל והודו ידעו עליות רבות בשנים האחרונות וארבע תוכניות התמריצים המדוברות - בהחלט יכולות לחזק את הקשר האסטרטגי בין המדינות. הן ברמה הדיפלומטית והן ברמה של שיתופי פעולה כלכליים - שימשכו השקעות בזכות הגדלת שרשרת הערך של ייצור אלקטרוניקה.

עוד כתבות

מייסדי איילנד , מייק פיי (משמאל) ודן אמיגה / צילום: MKJ photography

השווי הוכפל בתוך חצי שנה: חד הקרן איילנד מקבל תג מחיר של 3 מיליארד דולר

חברת איילנד מגייסת לפי שווי של 3 מיליארד דולר ● החברה עוסקת באבטחת מידע לדפדפנים, בעיקר כרום, במקומות עבודה ● רק לפני חצי שנה גייסה איילנד לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר.

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון הכתה את צפי הרווח וההכנסות אבל מורידה תחזית; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה עמדו על 143 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה זינק ב-216% לעומת הרבעון המקביל ● החברה מצפה לצמיחה של 7%-11% ברבעון הבאה, לעומת צפי של 12% ● המניה מזנקת בכ-4% במסחר המאוחר

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

קרנות 'ארק' הפופולריות של קתי ווד שוקעות במהירות

המשקיעים משכו השנה 2.2 מיליארד דולר מהקרנות הפעילות של ARK השנה, יותר מהתזרים של כל 2023

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

חניה בכל מקום: כך זינק מספר תווי הנכה ב-55% בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מחר ישולמו תגמולי המילואים: כמה תקבלו ומי זכאי למענק מיוחד?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום ב-1 במאי, כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

שוק המשכנתאות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוק המשכנתאות בחודש מרץ חזר לרמות מלפני המלחמה

מנתוני בנק ישראל עולה כי בחודש מרץ נלקחו משכנאות בהיקף של 6.23 מיליארד שקל ● היקף משכנתה ממוצעת שנלקחה במרץ הגיע ל-918 אלף שקל

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ויקטורי ערכה חיפוש בקניות של לקוחה, איזה פיצוי היא תקבל?

אישה שרכשה מוצרים בויקטורי ונדרשה להתלוות לקצין הביטחון לבדיקת הרכישה, תבעה את הרשת על לשון הרע המדינה נדרשת להשיב מדוע לא נקבעה הוראת תשלומים למערכת הבריאות ● אם ביקשה לעבור לעיר מרוחקת עם בנה בן ה־9 ואביו, בן זוגה לשעבר, התנגד. מה קבע בית המשפט? ● 3 פסקי דין בשבוע

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה ירוקה בבורסה המקומית; טבע עלתה ב-6%, נייס ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.3% ● השקל זינק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

פרויקט TLV במתחם השוק הסיטונאי בת''א, על קרקע שתנובה מכרה / צילום: טל איז׳ק

מבית שמש ועד צומת מורשה: הכירו את האקזיטים הנדל"ניים המפתיעים

מכירת קרקעות על ידי חברה תעשייתית חושפת לרוב ערך חבוי, הגבוה לעיתים אף מזה של פעילותה המסורתית – מה שמוביל לא פעם לזינוק במניה ● אנליסט נדל"ן: "בעסקה שכזו מקבלת המוכרת תזרים מזומנים משמעותי שיכול לסייע לה בהגדלת הייצור, ואף לבצע רכישות" ● סיור בין אקזיטים נדל"ניים מפתיעים שנרשמו בבית שמש, ירושלים, לוד, תל אביב ובצומת מורשה

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים, אך עדיין יש כמה שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזיג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל ● יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק בכ-2% מול המטבעות הזרים; אלו הסיבות

ברקע למגעים בעסקת החטופים השקל מתחזק בחדות הבוקר (ג'), בהמשך למגמה אמש ● למרות האופטימיות, הכלכלנים הבכירים מזהירים כי התנודתיות בשוק המט"ח המקומי צפויה להימשך

דרכון ישראלי / צילום: Shutterstock

מהיום: אפשר לחדש דרכון ותעודת זהות באינטרנט. כך זה יעבוד

לאחר שבשנה שעברה נרשמו "פקקים" חסרי תקדים בדרך להנפקת דרכונים ותעודות זהות, חוק חדש שנכנס לתוקף מאפשר לבצע את התהליך באופן מקוון ● כיצד זה יעבוד, ולמי הדבר יתאפשר? ● גלובס עושה סדר

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון