גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאחר הביקורת, בג"ץ מורה לנתניהו לנמק מדוע לא מאוישים כל תפקידי השרים

שופטי בג"ץ ביקרו בחריפות את עמדת היועמ"ש מנדלבליט, שביקש לדחות את הדיון בנושא מינוי שרים, ובראשם שר המשפטים, לחודש מאי ● בג"ץ הוציא צו על-תנאי לנתניהו ולממשלה המורה להם לנמק מדוע לא מאוישים כל תפקידי השרים

נשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות / צילום: אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות"
נשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות / צילום: אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות"

שופטי בג"ץ, הנשיאה אסתר חיות, ניל הנדל ועוזי פוגלמן, ביקרו היום (ה') בחריפות את עמדת היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, שביקש לדחות את הדיון בנושא מינוי שרים, ובראשם שר המשפטים, לחודש מאי. זאת לאחר שהיעדר מינוי שר משפטים הוביל לכך שהחל מהיום אסירים ועצורים מובאים לבתי המשפט, ולא מתקיימים דיונים מרחוק באמצעות שיחת וידאו.

בשעות הערב, לאחר הדיון, בג"ץ החליט להוציא צו על-תנאי לנתניהו ולממשלה המורה להם לנמק מדוע לא מאוישים כל תפקידי השרים. תשובה תוגש עד ליום ראשון 25.4 ויתקיים דיון.

הדיון החל בשעה 10 בבוקר, במהלכו נערכה הפסקה למשך 4 שעות לאחר שהושמעה ביקורת השופטים, על מנת שראש הממשלה בנימין נתניהו יעדכן מתי תתקיים ישיבת ממשלה בנוגע למינוי השרים. היועץ המשפטי לממשלה התבקש להתייחס למצב שבו לא תהיה הסכמה בישיבת הממשלה לזהות השר ולהצעה של התנועה לאיכות השלטון לפיה כל סיעה תמנה את שריה בהתאם לחלוקה בהסכם הקואליציוני.

לאחר ההפסקה הארוכה, נציגי היועמ"ש העבירו את עמדת נתניהו לפיה עד יום ראשון בשעה 12:00 יוצג מתווה בכדי לפתור את הקושי בקיום דיונים בנוכחות עצירים ואסירים. לחלופין הציעו שתובא לדיון בממשלה ביום ראשון הצעה למינוי שר משפטים.

"החלל השלטוני מביא למצב של חוסר סבירות קיצוני. יש חוות-דעת רפואית שאומרת שאי-אפשר לחזור למצב של הבאת עצורים ואסירים לבתי משפט כי רק 9% מהם מחוסנים. אתם מסכנים את הציבור", אמרה הנשיאה חיות לנציגת המדינה ממחלקת הבג"צים, עו"ד מוריה פרימן, במהלך הדיון.

חיות הוסיפה כי עמדת המדינה לא ברורה: "אתם כותבים 'לאלתר', אבל אי-אפשר להבין מה אתם טוענים. אי-אפשר לכתוב 'לאלתר' ולבקש לחכות למאי". 

השופט פוגלמן הוסיף: "צריך להתכנס להחלטה. המכתב שלכם מדיר שינה. אי-אפשר להשאיר את זה פתוח". לדבריו, "מינויי השרים זה לא עניין פוליטי, זה עניין חוקתי ומשטרי מובהק". 

גם השופט הנדל הצטרף לביקורת ותקף את נציגת המדינה. "יש סיכון בריאותי", אמר. "מה יהיה בשבוע הזה? ייגרם הרבה נזק". 

עו"ד אביה אלף מהתנועה לטוהר המידות אמרה במהלך ההפסקה בדיון: "לא ממנים שר משפטים בגלל ניגוד עניינים של ראש ממשלה. זה מצב שערורייתי שנגוע בשיקולים זרים".

לדבריה, "כרגע העצורים והאסירים יכולים להגביר את התחלואה ומהווים מחולל הדבקה גדול בגלל אי-מינוי שר משפטים". 

"פגיעה חמורה בעיקרון הבסיסי של משטר דמוקרטי" 

הדיון מתקיים בעתירות של התנועה לאיכות השלטון והתנועה לטוהר המידות, הדורשות לחייב את הממשלה למנות שרים במינוי קבע, ובראשם שר המשפטים. "אנחנו למעלה מחודש במצב של חלל וריק שלטוני. המשמעות היא פגיעה חמורה בעיקרון הבסיסי של משטר דמוקרטי. אין גורם מינסטרלי שיורה למשרד כיצד לפעול", טען ראש התנועה לאיכות השלטון, עו"ד אליעד שרגא.

מנכ"ל התנועה לטוהר המידות עוה"ד עומר מקייס טען בדיון: "מדובר במצב חסר תקדים שמחייב התערבות שיפוטית, כשהנזק הנגרם מאי-כהונת שרים הוא עצום ומתפרש על שורה ארוכה של תחומים, ובראשם נושא האסירים והסיכון לבריאותם".

מתחילת החודש אין שר משפטים בישראל. זאת לאחר שכהונתו של ראש הממשלה החליפי בני גנץ, ששימש כממלא-מקום שר המשפטים, פקעה ב-1 לאפריל, ולא ניתן להאריכה לפי חוק יסוד הממשלה, הקובע תקופת מילוי מקום מקסימלית לשלושה חודשים.

המשמעות המעשית היא שהממשלה פועלת ללא סמכויות חשובות לציבור באופן הפוגע באינטרס הציבורי. בהיעדר שר משפטים אין אפשרות לקדם תזכירי חוק, להתקין תקנות ולקבוע הוראות מסוימות.

כתוצאה כך החל מהיום העצורים והאסירים יובאו לבתי המשפט לצורך קיומם של הדיונים, לאחר שהוראה הקובעת כי ניתן לקיים דיונים מרחוק באמצעות שיחת וידאו פקעה, ובאין שר משפטים, לא ניתן להאריכה. הבאת העצורים והאסירים לבתי משפט מנוגדת לעמדת משרד הבריאות, שסבור כי הבאתם של אלפי אסירים לבתי המשפט תפגע בבריאות הציבור.

בנוסף, בהיעדר שר משפטים לא ניתן לקבל החלטות בוועדת השרים לביטחון לאומי, הוועדה לשירות הביטחון הכללי וועדת השרים להתמודדות עם הקורונה. הקבינט המדיני ביטחוני יכול לקבל החלטות רק במקרים חיוניים.

גם מינויים בכירים הדורשים את אישור שר המשפטים לא ניתן לבצע - בהם מינויים הצפויים להסתיים בחודשים הקרובים - הסנגור הארצי יואב ספיר שהודיע על פרשתו; ממלא-מקום פרקליט המדינה עמית איסמן שכהונתו הוארכה עד ליולי; וממלאת-מקום מנכ"לית משרד המשפטים.

פגיעה נוספת בפעילות מערכת אכיפת החוק היא היעדר האפשרות להסגיר עבריינים לחו"ל והיעדר האפשרות להעביר ישראלים שנאסרו בחו"ל למאסר בישראל.

העתירה מופנית גם נגד אי-מינוי שר התקשורת, השר למשאבי מים והשכלה גבוהה והשר לשוויון חברתי.

בג"ץ הורה על קיום הדיון הדחוף בעתירה בניגוד לעמדת היועץ המשפטי לממשלה, שביקש לדחות את המענה לבג"ץ לחודש מאי, לאור הבטחה מראש הממשלה בנימין נתניהו כי מינוי השרים יובא לממשלה עד תום חודש אפריל.

בעתירה נטען כי הימנעות הממשלה ממינוי שרים מנוגדת לדין ופוגעת באופן קשה באינטרס הציבור, כאשר הממשלה פועלת ללא שרים מכהנים, ללא קבינט מדיני-ביטחוני מתפקד וללא יכולת להפעיל סמכויות חשובות לציבור.

יו"ר התנועה לאיכות השלטון, עו"ד אליעד שרגא מסר אחרי הדיון: "אנחנו מכירים את השחקנים. יהיה דיון ולא תהיה שום החלטה. יש פה נאשם בפלילים שמנסה להימלט מאימת הדין ולכן יעשה הכל על מנת לא למנות שר משפטים. גם אם יהיה פסק דין עם צו מוחלט למנות שר משפטים - לא ימונה שר משפטים".

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

פרשת השחיתות החדשה: איך התגמול של סוכני הביטוח שוב במרכז

תגמול סוכני הביטוח נמצא במוקד פרשת השחיתות הגדולה "יד לוחצת יד", שנחשפה הבוקר ● עפ"י החשד, בעלים של סוכנות ביטוח העניק הטבות שונות בתמורה להעברת לקוחות לסוכנות שלו ● על שולחן האוצר נמצאת רפורמה שאמורה להסדיר את הענף ולמנוע ניגודי עניינים, אך היא כנראה לא תקודם בשל לחצים פוליטיים

Jaecoo 7 צ'רי / צילום: יח''צ

מהפך בשוק הרכב: קבוצת צ'רי הסינית עקפה את המסירות של טויוטה

קבוצת צ'רי הסינית טיפסה למקום השני במסירות הרכב מתחילת השנה עם המותגים צ'רי וג'אקו, תוך שהיא עוקפת את טויוטה שנמצאת כעת במקום השלישי בחלוקה ליצרניות ● יונדאי מוטורס שומרת עדיין על ההובלה עם כ־52 אלף מסירות מצטברות ● בענף הרכב מצפים כי בחודשים הבאים ימשכו מבצעי ההנחות על רכבי "אפס קילומטר"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

שר האוצר: "בתקציב 2026 יוטל מיסוי חדש על הבנקים"

השר בצלאל סמוטריץ' מציג את עקרונות תקציב 2026; הציב יעד גירעון מתון יחסית של 3.2% לשנת 2026 ● הכלכלן הראשי הפחית את תחזית הצמיחה ל-2025, אך הביע אופטימיות לגבי השנה הבאה ● מנכ"ל האוצר אילן רום תקף את ההתנהלות התקציבית של צה"ל במלחמה: "יש בזבוזים גדולים שגובלים בפלילים"

יו''ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד / צילום: דוברות ההסתדרות

"אחת הפרשות הגדולות שנחקרו בארץ": החשדות, הנחקרים והמעצר של יו"ר ההסתדרות

שוחד, מרמה והפרת אמונים - פרשת "יד לוחצת יד" מטלטלת את המשק ● יו"ר ההסתדרות ארנון בר־דוד נעצר בחשד שקיבל לכאורה כסף וטובות הנאה מסוכן הביטוח עזרא גבאי ● ביהמ"ש קבע כי בר־דוד יישאר במעצר עד 10 בנובמבר מחשש לשיבוש חקירה ● המשטרה: מדובר ב־13 פרשיות שחיתות, שכל אחת מהן יכולה לעמוד בפני עצמה, עם מעל 300 נחקרים ומעורבים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; אמזון ואנבידיה הובילו את הנאסד"ק לעליות

הנאסד"ק עלה בכ-0.5% ● אמזון חתמה על עסקת ענק בגובה 38 מיליארד דולר עם OpenAI ● מיזוג ענק בארה"ב: קימברלי קלארק תרכוש את קנוויו תמורת 48.7 מיליארד דולר ● וול סטריט: שבע המופלאות מהוות כבר כ-40% מ-S&P 500, "ביג שורט" מזהיר מבועה ו"מלך האג"ח" מוכר אג"ח ארה"ב ● ההיסטוריה מלמדת: סבירות של 86% שגם נובמבר ודצמבר יסתיימו בעליות בניו יורק

יפעת תומר-ירושלמי / צילום: דובר צה''ל

ההסתבכות של הפצ"רית: העבירה שעל הפרק, ומה הבעיה במינוי המחליף?

בנוסף לחשד להדלפת הסרטון משדה תימן, האלופה יפעת תומר־ירושלמי עשויה להיות מואשמת בדיווח "בעייתי" לבג"ץ ● דיווחי כזב לביהמ"ש לא הביאו להרבה הרשעות, אבל בכל זאת יש תקדים מפורסם ● ולמה צריכים לשים לב לפני שממנים את המחליף?

קים קרדשיאן / צילום: יח''צ

סקימס של קים קרדישיאן בדרך לישראל בשותפות עם קבוצת אירני

השותפות עם קבוצת אירני מהווה צעד נוסף בהתרחבות הגלובלית של סקימס, ותאפשר לצרכנים בישראל לרכוש בארץ את המותג ● בשוק טוענים כי ההשקעה של קבוצת אירני במהלך תגיע לכ-65 מיליון שקל

בנין הוועד הפועל של ההסתדרות בת''א / צילום: עינת לברון

ההסתדרות, הג'ובים והדירקטורים: כך נוצרה הקרקע לצמיחת השיטה שנחשפה

ההסתדרות זוכה למעמד יוצא דופן שמאפשר לה לא רק למנות את הדירקטורים בגופים שתחתיה, אלא גם דריסת רגל משמעותית בחברות הממשלתיות ● האירועים הנוכחיים מצטרפים לביקורת החריפה ולניסיונות להגביל את הכוח הזה באמצעות חקיקה

יו''ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד / צילום: דוברות ההסתדרות

מה אומרת חוקת ההסתדרות על מעורבות היו"ר בפלילים?

לפי חוקת ההסתדרות, במקרה ש"הוגש כתב אישום נגד יו"ר ההסתדרות בגין עבירה שיש עמה קלון, יפנה יועמ"ש ההסתדרות לראשות השיפוט בתביעה להשעייתו" ● לפיכך, כרגע אין מניעה מיידית מבר-דוד להמשיך לשאת בתפקידו בגדר נחשד בפרשה; תהליך כזה יתחיל אם וכאשר יוגש נגדו כתב אישום בשחיתות שתוגדר כעבירה שיש עמה קלון

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

כצמן מבצר את השליטה במדינות הנורדיות: קונה מניות סיטיקון בפרמיה של 36% על מחיר השוק

חברת המרכזים המסחריים ג'י סיטי נדרשת לפי החוק בפינלנד להגיש הצעת רכש על סיטיקון בעקבות עלייתה בשיעור האחזקה בה ● בנוסף מקדם כצמן הנפקת נכסים בפולין

משחתת אמריקאית מפליגה מפורט־אוף־ספיין על רקע מתחים גוברים באזור בין ארה''ב לוונצואלה / צילום: Reuters, Andrea de Silva

נפט וקרטלי סמים: ארה"ב בדרך לעימות חזיתי ראשון זה שנים

על רקע החרפת המאבק בקרטלי הסמים, בעולם מדווחים על היערכות אמריקאית למבצע צבאי נגד משטר מדורו ● בעוד טראמפ טען כי אין כוונה לתקוף, בוונצואלה נערכים צבאית ופונים לרוסיה בבקשה לעזרה ● וגם: איך העימות הפוטנציאלי ישפיע על שוק הנפט העולמי?

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

לפי שווי של 1.45 מיליארד שקל: לאומי פרטנרס רוכשת 10% מקבוצת יוסי אברהמי

זרוע ההשקעות הריאליות של בנק לאומי חתמה על עסקה לרכישת 10% בחברת הנדל"ן היזמי יוסי אברהמי תמורת 144 מיליון שקל ● כניסתה של לאומי לחברה נעשית כחלק ממהלך לקידום הנפקת החברה והרחבת פעילות המגורים שלה בישראל

תאת טכנולוגיות / צילום: איור: גיל ג'יבלי, צילום: מתוך אתר החברה

האם יש עוד הזדמנות במניה הביטחונית שזינקה 100% בשנה?

מדור מיוחד של גלובס מנתח פעם בשבועיים מניה אחת. והפעם: תאת טכנולוגיות היא אחת מחברות התעופה והביטחון הוותיקות בבורסה עם חוזים מול ענקיות כמו לוקהיד מרטין ובואינג השוק שלה צומח בקצב מסחרר, המניה עלתה 300% בשנתיים, והתמחור עדיין לא יקר ביחס לענף ● מדור חדש

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

ירידות בתל אביב; מדד הבנקים נופל בכ-2%

מדד ת"א 35 יורד בכ-0.5%, לאחר שהבורסה המקומית רשמה אתמול שיאים חדשים ● ירידות נרשמות גם בבורסות ברחבי העולם, לאחר שדוחות חזקים במיוחד של חברת התוכנה פלנטיר חידדו את חששות המשקיעים מפני הערכות שווי קיצוניות בוול סטריט ● וגם: האם חברת השבבים שזינקה ב־100% השנה בדרך לראלי חדש?

הטבות המס לחברות הייטק / איור: Shutterstock

יש לכם חודשיים לבצע את תכנון המס הזה, והוא יכול לחסוך לכם הון

פחות מחודשיים לסוף השנה, גלובס יוצא בסדרת כתבות על ההטבות והתכנונים שיעזרו לכם לחסוך במס על ההשקעות שלכם. והפעם - קיזוז הפסדי הון ● איך הפסדים בהשקעה אחת יכולים לחסוך במס בהשקעה אחרת, על אילו נכסים ההטבה חלה, ועד מתי אפשר לממש את הזכאות? ● כתבה ראשונה בסדרה

שינויים בתקציב / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

בימים אלה ממש הכנסת מעבירה מיליארדי שקלים. למה?

הכנסת מעבירה כספים מיד ליד, והרוחות מתלהטות - אבל למה זה בכלל קורה? ● העיניים נשואות לתקציב המדינה, אבל בסוף השנה הוא בדרך־כלל נראה שונה מאוד ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

אילוסטרציה / אילוסטרציה: Shutterstock, olesia_g

3,000 עסקים ישראלים ישתתפו בשופינג IL שיתקיים השבוע

שליש מהעסקים באירוע שיזמה גוגל גם מייצרים בישראל - הנתון הגבוה ביותר בשנים האחרונות ● כ-100 מצהירים על סכנת סגירה מיידית בשל המלחמה

ווסטרן דיגיטל, סיגייט, סנדיסק משולב במכשיר נייד / צילום: Business Wire ,מצגת סנדיסק

400% תשואה: גם אנליסטים מנוסים לא עומדים בקצב של הטרנד החדש בוול סטריט

עליות של מאות אחוזים מתחילת השנה במניות שלוש חברות הפועלות בתחום אחסון המידע, מיוחסות לייצור שבבי זיכרון שנהנים מביקוש גובר משוק הבינה המלאכותית ● ברקע, התחום סבל שנים מתמחור חסר ומיעוט השקעות ● ויש גם תזכורת מהיסטוריה ישראלית

המועמדים לראשות עיריית ניו יורק, מימין לשמאל: זוהרן ממדאני, קרטיס סליווה ואנדרו קואומו / צילום: Reuters, Angelina Katsanis/Pool

הבחירות בניו יורק: טראמפ חוצה את הקווים ותומך באנדרו קואומו

נשיא ארה"ב הודיע כי הוא תומך באנדרו קואומו, יריבו לשעבר מהמפלגה הדמוקרטית, על פני המועמד הרפובליקאי קרטיס סליווה שמפגר בסקרים: "אם הבחירה היא בין קומוניסט לדמוקרט רגיל, אני אעדיף את הדמוקרט" ● הזהיר כי אם המועמד הדמוקרטי סוציאליסטי זוהרן ממדאני ינצח בבחירות בניו יורק, הוא "ישקול למנוע תקציבים פדרליים מהעיר"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בתל אביב; בנק לאומי הגיע לשווי שוק של 100 מיליארד שקל

מדד ת"א 35 קפץ בכ-1% ● ג'י סיטי רכשת 8% ממניות חברת הבת הפינית, סיטיקון ● שפיר הנדסה מכניסה שני גופים מוסדיים לפרויקטי הזכיינות לפי שווי של כמיליארד שקל ● סיגמא קלריטי: הזינוק במניות הבנייה, מוגזם, ההזדמנויות בת"א הן לא בענף הזה ● ה-OECD נותן לישראל תחזית פיסקאלית ארוכת טווח יחסית חיובית