גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רעידת אדמה של החלפת ריביות הליבור: בריביות החדשות אין עתיד

רפורמת ריביות הבנצ'מרק, שבמסגרתה יוחלפו ריביות הליבור בריביות חסרות סיכון חדשות, מהווה רעידת אדמה בשווקים הפיננסיים ● עקומי הריבית והיכולת לצפות תשלומי ריבית בעתיד ייעלמו בסוף 2021 במטבעות רבים ● המעבר הצפוי לחישוב ריביות בדיעבד, סמוך למועד התשלום, צפוי ליצור אתגרים חדשים ולחייב שינוי חשיבתי

מעתה לא תוכלו לקבוע מראש מחירי מוצרים / צילום: Pexels
מעתה לא תוכלו לקבוע מראש מחירי מוצרים / צילום: Pexels

דמיינו שיום אחד ייטלו מכם את כלי העבודה העיקרי ששימש אתכם לתמחור מוצרים ולניהול סיכונים. מעתה, לא תוכלו לקבוע מראש מחירי מוצרים, אלא רק לחשב אותם בדיעבד, במבט לאחור על המחירים ששררו לאורך התקופה.

נשמע מופרך? הרפורמה בריביות הבנצ'מרק, שבמסגרתה מוחלפות ריביות הליבור בריביות חסרות סיכון חדשות, דורשת מהשוק להיגמל משימוש בעקומי ריביות צופי עתיד. בעולם הריביות החדשות, לא ניתן יהיה לדעת תשלומי ריבית מראש. מרבית תשלומי הריבית יחושבו רק סמוך למועדי התשלום, "במבט לאחור" על הריביות ששררו בכל אחד מהימים לאורך התקופה.

זהו שינוי טקטוני, שצפוי להשליך דרמטית על תמחור נגזרים, איגרות חוב, הלוואות, משכנתאות ואיגוחים.

חולשות משמעותיות בריביות הליבור

ביולי 2017 הכריזה רשות ניירות ערך הבריטית (ה-FCA), המפקחת על ריביות הליבור, שבכוונתה להפסיק בסוף 2021 את פרסומן.

הכרזת ה-FCA נבעה מכך שזוהו בריביות הליבור חולשות משמעותיות. בעיקר מדובר בחשיפה להטיות, מאחר שריביות אלו התבססו על הערכות סובייקטיביות של בנקים לגבי עלויות המימון שלהם, ולא על עסקאות בפועל בשווקים נזילים ועמוקים.

מכיוון שריביות הליבור מהוות בסיס לתמחור מכשירים פיננסיים בהיקף של 350 טריליון דולר, הרגולטורים ראו בהמשך השימוש בהן סיכון מערכתי משמעותי.

ואכן, בחודש שעבר הכריזה ה-FCA שפרסום ריביות הליבור בליש"ט, באירו, בפרנק שוויצרי ובין יפני יופסק מסוף 2021. ריבית הליבור הדולרית תפסיק להתקיים ביוני 2023.

ריביות הליבור יוחלפו בריביות "חסרות סיכון" חדשות, המבוססות על עסקאות בפועל, בשווקים נזילים ויציבים.

שני סוגי ריבית זוהו כמתאימים. הראשון הוא ריביות בגין הלוואות בין מוסדות פיננסיים איתנים, לתקופה של לילה אחד (OIS). למשל, ריבית SONIA, שמחליפה את הליבור בליש"ט, ריבית ESTR האירופית וריבית TONA בין יפני.

סוג הריבית השני הוא ריביות משוק המימון המובטח באג"ח ממשלתיות (ריפו) ללילה אחד. לדוגמה, ריבית SOFR הדולרית, המבוססת על עסקאות ריפו באג"ח ממשלת ארה"ב, וריבית SARON בפרנק שוויצרי.

 

קושי מתודולוגי בפיתוח עקומים

משום שהריביות החדשות מבוססות על עסקאות יומיות, קיים קושי מתודולוגי לגבש מהן עקום ריביות צופה פני עתיד לטווחי זמן ארוכים יותר. למשל, לחודש, לשלושה חודשים ולשנה. הקושי מתגבר ככל שמשך הזמן ארוך יותר.

אתגר נוסף טמון בכך שהנזילות במרבית הריביות החדשות נמוכה, ואינה מאפשרת לבסס עקום ריביות יציב, המבוסס על עסקאות בפועל לטווחי זמן שונים. להמחשה, המסחר בריבית SOFR הדולרית מהווה כ-3% בלבד מהמסחר בליבור דולר.

בהיעדר עקום, נוצרת מוסכמה חדשה: שימוש בריביות כפי שהצטברו בדיעבד לאורך התקופה הרלוונטית, עד מועד התשלום.

במצב הקיים נקבע התשלום הבא באג"ח או בהלוואה בריבית משתנה כבר בראשית התקופה, על בסיס הריבית המתאימה לתקופה בעקום הריביות. לדוגמה, באג"ח המשלם מדי שלושה חודשים, הקופון ייקבע כבר ביום הראשון בתקופת התשלום, לפי עקום הריבית לשלושה חודשים. גם את התשלומים הבאים ניתן יהיה להעריך מראש, לפי עקום הריביות לתקופות מאוחרות יותר, וכך לתמחר את שווי האג"ח.

ברם, משום שבריביות החדשות אין עקום, לא ניתן לעשות זאת. בדוגמה שהבאנו, הריבית תחושב באופן מצטבר, כמכפלת הריביות ששררו בפועל לפי הריביות היומיות החדשות, בכל יום, לאורך שלושת החודשים הרלוונטיים. לכן, הריבית לתקופה כולה תיקבע סופית רק סמוך למועד התשלום - לדוגמה, יומיים לפני מועד התשלום הסופי - כדי שהגורם המשלם יוכל להיערך.

מעניין במיוחד שבבריטניה, שבה הנזילות ב-SONIA כבר גבוהה מזו שבריבית הליבור בליש"ט, והתפתח שם עקום ריביות איכותי יחסית (המבוסס על עסקאות עתידיות לתקופות שונות על ריבית ה- SONIA), הרגולטורים עדיין קוראים לשוק להגביל את השימוש בעקום, ולהתרגל לעבוד עם ריבית מצטברת לאחור.

נימוקי הרגולטורים הם שהריביות המצטברות יציבות יותר, מבוססות על שוק נזיל יותר וששימוש רחב בהן ישמור על עקביות בין מכשירי חוב ונגזרים.

לדוגמה, הבנק המרכזי בבריטניה מעריך שהשימוש ב-SONIA מצטברת ישים בכ-90% מהמכשירים נושאי הריבית. החריגים המצריכים עקום צופה פני עתיד הם, בין היתר, הלוואות עסקיות לחברות בינוניות וקטנות, הלוואות צרכניות, מימון הון חוזר, מימון סחר וכן נגזרים המגדרים מכשירים אלה.

גם יתר הרגולטורים בעולם משדרים לשווקים שעליהם ללמוד לפעול ללא עקומי ריבית. לדוגמה, בארה"ב פרסמה לאחרונה קבוצת העבודה למעבר לריבית SOFR, כי לנוכח תנאי הנזילות לא יהיה ישים לפתח עקום SOFR, וקראה להשתמש בריביות מצטברות בדיעבד. גם בשווייץ פורסמה עמדה דומה.

ההשלכות המהותיות של החלפת הריביות

היעדר עקומי ריבית החל מסוף 2021, והתפתחות קונבנציות המבוססות על ריביות מצטברות בדיעבד, צפויים ליצור שינויים משמעותיים באופן שבו מכשירי חוב ונגזרים מתומחרים.

ראשית, משקיעים יצטרכו לתמחר איגרות חוב והלוואות ללא ריבית צופה פני עתיד. תזרימי המזומנים בגין קופונים ייקבעו מספר ימים לפני מועד התשלום. כתמונת ראי לכך, חברות שנטלו הלוואות במט"ח בריבית משתנה לא תדענה את תשלומי הריבית בהלוואות ואג"ח עד סמוך למועד התשלום, ולא תוכלנה לנהל במדויק מראש את תזרים המזומנים הצפוי.

שנית, מוסדות פיננסיים, בדגש על הבנקים, יידרשו לתמחר מוצרים פיננסיים ללא עקום ריביות נזיל שיאפשר להעריך תזרימי מזומנים עתידיים בהתאם למוסכמה מקובלת. בפרט, התמחור של נגזרים ואג"ח בריבית משתנה לטווחי זמן ארוכים יהפוך מורכב יותר.

האתגר העתידי מתעצם, היות שבכל ריבית צפויות להתאפשר גישות שונות לחישוב ריבית מצטברת. בפרט, אפשרויות שונות לקביעת תקופות "הסתכלות לאחור", התייחסות לסופי השבוע ומועד קיבוע הקופון לפני התשלום.

לדוגמה, בריבית SONIA קיימות עשר חלופות לחישוב הריבית המצטברת. הדבר עלול ליצור מורכבות אדירה בתמחור, ואתגרים מיכוניים כבדים.

לבסוף, יידרשו שינויים והתאמות משמעותיות באופן שבו מנוהלים סיכוני הריבית, המבוססים כיום ברובם על ציפיות לעתיד המגולמות בעקומי הריבית.

רו"ח ועו"ד איתי רושקביץ ודרינה רזניקוב הם מנכ"ל ויועצת בכירה, בהתאמה, בחברת הייעוץ הפיננסי CoAF - Complex of Alternative Finance. הגורמים בטור זה עשויים להשקיע בניירות ערך או מכשירים, לרבות אלה המוזכרים בו. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות, המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בלי קלון: הסדר הטיעון המסתמן של שר האוצר לשעבר משה כחלון

שר האוצר לשעבר משה כחלון, שנחשד כי בתפקיד יו"ר יונט קרדיט פעל במרמה ועבר על חוק ני"ע, צפוי לחתום על הסדר עם הפרקליטות ● תנאי ההסדר יאפשרו כנראה לביהמ"ש לקבוע כי לא נפל קלון במעשיו של כחלון ובכך להשאיר את הדלת לקאמבק פוליטי פתוחה

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה מניית ג'י סיטי יורדת?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 20% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור