גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכירו את עובדי הארכיון הזעירים של כדור הארץ

רוצים לדעת מה קרה לדינוזאורים או כיצד נראו מחזורי האקלים לפני מיליוני שנים? תשאלו את הפורמיניפרים, יצורי ים מיקרוסקופיים שהשלדים שלהם מתעדים כל שינוי שהתרחש כאן ● פרופ' סיגל אברמוביץ', מאוניברסיטת בן גוריון, גילתה שאנחנו יכולים לגייס אותם גם למלחמה בזיהומים סביבתיים

פורמיניפרים. מחקר שישפיע גם על העתיד / צילום: חן קניגסברג
פורמיניפרים. מחקר שישפיע גם על העתיד / צילום: חן קניגסברג

דמיינו שיום אחד היינו מוצאים הארד דיסק שמתעד כל מה שקורה לאקלים ולחומרים שעל פני כדור הארץ. לא היינו צריכים לנחש מתי היה כאן חם יותר או קר יותר, מה היו הטמפרטורה ורמת הזיהום באוויר כשנכחדו הדינוזאורים, ומה היה ריכוז החמצן בים כשהדגים יצאו ליבשה. ובכן, מתברר שיש לנו ארכיון כזה, והוא יכול לספר לנו משהו גם על ההווה ואפילו על העתיד.

פרופ' סיגל אברמוביץ', מהמחלקה למדעי כדור הארץ באוניברסיטת בן גוריון, חוקרת יצורים מיקרוסקופיים חד-תאיים בשם פורמיניפרים (חוריריות בעברית, אבל היא לא אוהבת את השם הזה), שהופיעו לראשונה בכדור הארץ לפני מאות מיליוני שנים ומאז מתעדים את המתרחש בו.

פרופ' סיגל אברמוביץ' / צילום: דני מכליס - אונ' בן גוריון

הכול התחיל משאלה על דינוזאורים

"מאז ועד היום התפתח מגוון עצום של פורמיניפרים, וכל אחד מהם הוא שונה", אומרת אברמוביץ'. "כל פורמיניפר יוצר שלד מסידן, אך ההרכב המדויק שלו תלוי בתנאים הסביבתיים. לדוגמה, אם יש שינוי בטמפרטורה, הם ישתמשו לפעמים במגנזיום במקום בסידן, או שיהיה בשלד שלהם ריכוז גבוה יותר של איזוטופ מסוים של חמצן ופחות מאיזוטופ אחר. במעבדה, אנחנו חוקרים מה קורה למין כזה בתנאים שונים. אחר כך, כאשר אנחנו מוצאים אותו בטבע ובוחנים את ההרכב שלו, אנחנו יכולים לדעת מה היה מצב כדור הארץ באותו זמן.

"בעצם, כל הסלעים הלבנים בים או במקומות שבהם היה פעם ים, הם ערימות שלדים של פורמיניפרים. כל פורמיניפר חי כמה חודשים עד שנה, כך שבאזורים מסוימים בנגב, שהיו בעבר חלק מים טתיס, או בים התיכון, אוכל לאסוף בעומק שלושה מטרים דגימות המתעדות רצף של מיליוני שנים, ולהשוות בין זמנים שונים במקומות שונים".

 

אברמוביץ' החלה את דרכה המחקרית כפלאונטולוגית של הים. "כשאומרים פלאונטולוג, מתכוונים בדרך כלל למישהו שחוקר דינוזאורים ואת היצורים של תקופתם, איך נראה הדינוזאור, איך הוא אכל ונשם. אלה שאלות מעניינות, אבל גם אנקדוטליות. כשאני עובדת על פורמיניפר מאובן, אני בעצם לא חוקרת אותו, אלא את ההיסטוריה של כדור הארץ דרכו.

"לפורמיניפרים יש רגישות מאוד גבוהה לסביבה, ולכן אפילו בשינוי של מעלה אחת במים סוג אחד יפרח וסוג אחר יצטמצם או ייעלם. למדנו עם השנים לזהות א המינים השונים, עד לרמת הניואנסים הזעירים".

אברמוביץ' הגיעה אל מחקר הפורמיניפרים בתואר השני, וההתחלה הייתה דווקא כן משאלה על דינוזאורים. "עבדתי באוניברסיטת פרינסטון אצל חוקרת ששאלה מה הכחיד אותם. זו הייתה אחת מחמש הכחדות משמעותיות בכדור הארץ, אחוזים מטורפים של מה שחי בים או ביבשה נכחדו, ומעניין לדעת אם זה קרה ביומיים או עשרת אלפים שנה.

"התיאוריה השלטת היא שהם נכחדו בגלל נפילת מטאוריט על כדור הארץ, אך ישנה השערה שלמרות שאותו מטאוריט גרם נזק גדול, הוא לא היה גורם הנזק היחיד, ואולי ההכחדה לא הייתה מיידית אלא הדרגתית. ראינו שההיכחדות של היצורים הימיים שלנו החלה כמה מאות אלפי שנים לפני היכחדות הדינוזאורים, כנראה בגלל פעילות געשית ששינתה את הרכב האטמוספירה והשפיעה על הכימיה של הים".

איך נראה הים של פעם? היו בו דינוזאורים ימיים?
"אנחנו יודעים המון על הים של פעם בזכות העובדה שהרבה יצורי ים השאירו אחריהם שלדים. לא היו דינוזאורים בים, אבל היו הרבה זוחלים ימיים ענקיים בשם מזוזאורוסים. המדינה שלנו היא פארק גיאולוגי עצום של ים טתיס הפרה-היסטורי. רוצה לדעת מה קרה לפני 30 מיליון שנה? 100 מיליון שנה? 76 מיליון שנה? לכל שאלה כזאת יש תשובה במקום אחר בארץ. ומה שאנחנו רואים הוא באמת התחממות והיעלמות של מינים שלא אוהבים חום".

מה אנחנו יכולים ללמוד מזה על מה שקורה היום?
"אנחנו יודעים שבכדור הארץ יש גם שינויי אקלים מחזוריים וגם שינויים קטסטרופליים. אנחנו נכנסים ויוצאים מעידני קרח במחזוריות לאורך מאות אלפי או מיליוני שנים. אנחנו כבר 11,000 שנה במחזור של התחממות בין עידני קרח, אבל אנחנו יודעים גם שההתחממות היא לא רגילה ביחס למחזורי קרח רגיל. הפורמיניפרים עזרו לנו לתעד בצורה די מדויקת את דפוסי ההתחממות בעבר, וזה אושש גם בכלים מדעיים רבים נוספים.

"ההשלכות הן כמובן משמעותיות. אנחנו תלויים במזונות מסוימים שגדלים בטמפרטורה מסוימת. הערים שלנו אינן בגובה, והתהליך הזה מאיץ את עצמו, ומעבר לסף מסוים ההתחממות תהיה אקספוננציאלית. משמעותי מאוד לדעת איך משפיע הדבר על מי הים, משום שהם המווסתים העיקריים של הטמפרטורה בכדור הארץ".

הים התיכון, מרכז המחקר של אברמוביץ', מתחמם ומשתנה במהירות אפילו בתוך שנים ספורות. "משנות ה-80 של המאה הקודמת הוא התחמם במעלה. התגובה הביולוגית להתחממות הזאת הייתה מדהימה. פתאום אנחנו רואים פלישה מטורפת של מינים דרך תעלת סואץ, על חשבון מינים שאכלסו בעבר את הים התיכון.

"אנחנו מכירים את המדוזות שהגיעו בפלישה הזאת, אבל נוסף עליהן הגיעו אלפי מינים פולשים שנהנים מהמים החמים. קוראים להם 'מינים לספסיים' על שם פרדיננד דה לספס שהוביל את חפירת תעלת סואץ. זה אירוע פלישת המינים הכי גדול בהיסטוריה המודרנית של כדור הארץ. מהמינים החדשים שאנחנו ממשיכים לראות, שלא היו כאן לפני עשור, מבינים שהטמפרטורה ממשיכה לעלות".

הזיהום שיצור זעיר זיהה והמדינה פספסה

כך הגיעה אברמוביץ' גם למחקר הנוכחי שלה, באזור תחנת הכוח בחדרה. "זה היה רעיון מבריק של קולגה מאוניברסיטת חיפה. אנחנו צוות חוקרים גדול שעובד על הבעיות האלה. תמיד קל לשכנע אנשים להצטרף לקבוצת המחקר שלנו, כי אנחנו הולכים לים", היא צוחקת.

ככל שמתקרבים לתחנת הכוח, מי הים חמים יותר, וממש בקרבת התחנה הם חמים יותר ב-10 מעלות זה כ-18 שנה. אברמוביץ' וצוותה רצו לבדוק אם הפורמיניפרים שורדים בחום כזה, ומה מאפיין את השורדים. איך עתיד חם יותר ישפיע על מגוון החיים בים?
"חשבנו שהפורמיניפרים יהיו רגישים לחום, בעיקר כי כדי לשרוד הם חייבים לחיות בסימביוזה עם מין של אצה, שעושה פוטוסינתזה בתא של הפורמיניפר".

הקבוצה גילתה שיש מינים פולשים של פורמיניפרים שלא מתקרבים לאזור החם סביב התחנה, חלקם נהנים מאוד מהמים החמים במרחק מסוים מהתחנה, "ובעשר מעלות התחממות, שם חשבנו שלא נמצא כלום, אבל הפלא ופלא - שני מינים היו שם. הם חיים גם באקסטרים הזה". אפילו נראה שהם חיים יפה. מבנה השלד שלהם לא העיד על כך שהם בסטרס קיצוני.

ואז קרה עוד דבר מעניין. "כשבדקנו את הרכב החומר של השלדים שלהם, דנה טייטלבאום מהקבוצה שלי גילתה שאריות של מתכות כבדות שלא אמורות להיות שם. עופרת, אבץ מנגן. דוחות ניטור המים של ישראל לא העלו שיש ליד תחנת הכוח מתכות כאלה. הבנו שזיהינו זיהום שלא עלה בניטור, חותמת מאוד ברורה של התעשייה באזור. מצאנו מתכות כאלה, בריכוזים יותר נמוכים, גם בדגימות שאספנו בנחשולים. כלומר, יש מקור של זיהום גם בשמורת טבע".

לא מדובר ברמות מסוכנות של זיהום או בכמות מתכות מעבר לתקנים. הדבר החשוב מבחינת אברמוביץ' הוא שהניטור היקר והמסובך של מדינת ישראל פספס את זה והפורמיניפר לא. "הבנו שבלי לשים שום חיישן, את יכולה לדעת מה הייתה רמת הזיהום המצטברת לאורך כמה חודשים באמצעות הפורמיניפר", אומרת אברמוביץ'.

"כשהתחלנו לחפש את הסימנים הללו, זיהינו למשל את העלייה בריכוזי הליתיום בכל קיץ, כנראה בגלל העלייה בצריכת החשמל. חוקרי פורמיניפרים לרוב חוקרים את העבר, והנה אנחנו משתמשים בהם כדי לחקור את ההווה. ואפילו ראינו שהם שורדים היטב בריכוזים גבוהים של מתכות כבדות, פי אלף מהתקן, כך שזו עבודה שהם יכולים לעשות. כמה מינים לא שרדו, אבל כל השאר? חיות רעות".

אז זה מה שאנחנו נאכל בעתיד האפוקליפטי?
"אני לא חושבת שיהיה עתיד אפוקליפטי. אני חושבת שהאנושות תתעשת ותעשה את השינוי לפני שיהיה מאוחר מדי. אבל כן, נראה התחלפות מינים, והמינים השורדים לא יצליחו להחליף 90% מהמינים שלא שורדים בחום. כיוון שהם יוצרים את הסלעים בים תהיה ירידה ביצירה של הסלעים, וזה לא רק אומר שלא יהיו סלעים יפים. ליצורים האלה יש תפקיד מאוד חשוב, הם נועלים את הפחמן, שומרים על האיזון. אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו ש-90% מהם יתחלפו".

מה ראיתם אחרי זיהום הזפת?
"מיררתי בבכי כשבית הגידול שאנחנו חוקרים כוסה כולו בזפת. ייקח עשור עד שהוא ישתקם. זה אולי לא משפיע עדיין על כמה מצרכים יהיו לנו בסופר, אבל זו שמורת טבע שהושחתה באופן שאי אפשר לדמיין בכלל. זה חיסל את החיים שם, כמו התפרצות של הר געש שמכסה את כל האזור באפר וולקני. זה מה שהזפת עשתה לבתי גידול ימיים ישראליים. החופים הצפוניים נפגעו קשה מאוד.

"אנחנו נגיע מדי חודש לקחת דגימות, בתקווה לראות את החיים מתאוששים. זה לקח לבאות, כמה זמן לוקח להתאושש מקטסטרופה כזאת ואם זה בכלל הפיך".

"הם פשוט יצורים יפהפיים"

אברמוביץ' רואה בעצמה היום חוקרת מפוצלת: מצד אחד פלאנטולוגית שחוקרת את העבר דרך מאובני הפורמיניפרים, ומצד אחר ביולוגית, שחוקרת את הביולוגיה של הפורמיניפר לעומק, כדי לדעת איך תנאים מסוימים משפיעים עליו ברמה המולקולרית, ואז לנחש לאחור את התנאים שבהם חי. "זה נחמד לא לשים את עצמך ברובריקות", היא אומרת. "אני לא רק פלאנטולוגית או ביולוגית, אני פורמיניפרולוגית מכל מיני כיוונים".

את מרגישה שאת מכירה את היצורים האלה באופן אינטימי?
"כן, לגמרי. יש כאלה שזזים בצורה מטורפת. איפה שתשימי אותם לא תמצאי אותם. ויש כאלה שלא זזים, לא משנה מה את עושה. ויש כאלה שמלוכלכים כמו הילדות שלי כשהיו חוזרות מהגן, איך שלא תנקי אותם הם מצליחים לחזור להתלכלך. הם פשוט יצורים יפהפיים. כולם יודעים שביימים שבהם אני צופה בהם במיקרוסקופ, צריך לבטל לי את כל הפגישות".

כינים, סוחרי סמים וההרפתקאה הבאה של פרופ' סיגל אברמוביץ'

כאשר פרופ' סיגל אברמוביץ' עשתה את התואר השני שלה בפרינסטון, היא עבדה עם פרופ' גרטה קלר, שלקחה אותה למסע עולמי. "הבנתי מיד שלא אוכל להביא ילדים בתנאים האלה, כי בכל חודש היינו במדינה אחרת, בעבודות שטח. עבדנו במקסיקו באזור שנשלט על ידי סוחרי סמים, היינו במדגסקר, בטורקיה, ביוון, בתוניס, בסיני. בכל מקום חטפנו כינים".

"במקסיקו נפל עליי קן של קרציות"

"לתוניס הגעתי באישור מיוחד, כישראלית. לקחו לי את הדרכון ואמרו לי, 'תקבלי אותו כשתצאי'. אז לא נלחצתי. היום אני אמא והכול מלחיץ אותי. הגענו לאתר חדש לגמרי שלא היו בו חוקרים אחרים, ויום אחד מישהו עם חמור בא ופשוט גנב לגרטה את המצלמה, עם תיעוד מחקר שעלה עשרות אלפי דולרים. מה שהיה מדהים הוא הרוגע שלה. היא אמרה, 'אל תדאגי, אני אסביר כבר ל'נשיונל ג'יאוגרפיק' (מממני המסע - ג"ו).

"במדגסקר גרטה שברה את הרגל, משהו נתקע וממש עשה לה חור ברגל. היה לי תיק עזרה ראשונה ותפרתי אותה. עשיתי לה את הצלקת הכי מכוערת שיש. ואז, באותו מסע היא נפלה ושברה את כף הרגל. במקסיקו נפל עליי קן של קרציות. זה מין של קרציות שמזהה יונק מתחתיו ואז מפיל את עצמו עליו. התמלאתי באלפי קרציות, עמדתי שם, וכל הקולגות פלו אותי. היה לי חום, וכשגילחתי את הרגליים במלון הקרציות נכנסו לתוך העור. לקחתי די הרבה אנטיביוטיקה כשחזרתי לפרינסטון. זה היה באמת לא נעים".

"מתמחים בכל התחומים הרלוונטיים"

היום המחקר שלה אמנם רגוע ולוקאלי יותר, אבל עדיין עם שאיפות גבוהות. "נשיא האוניברסיטה החליט להקים גוף שמאגד את כל חוקרי הסביבה שלה, עם דגש על משבר האקלים, ושמו בית הספר לקיימות ושינויי אקלים באוניברסיטת בן גוריון. זה משהו שחלמתי עליו. כבר סיימתי להתקדם בדרגות, והיום אני רוצה שהתובנות שלנו יגיעו למקבלי ההחלטות ושישראל תהיה מגדלור לנושאי סביבה, מדינה שאסון כמו אסון הזפת לא יוכל לקרות בה.

"אנחנו צריכים להיות מובילים כי אנחנו מתמחים בכל התחומים הרלוונטיים. בקבוצת המחקר המשולבת שלנו יש אנשי חקיקה, אנשי אקטיביזם ומדיניות, אנשי בריאות, וחוקרים שבודקים את השלכות ההתחממות על ביטחון המזון.

"המטרה היא לא להביא עוד 100 סטודנטים לאוניברסיטה. אנחנו רוצים לעזור למקבלי החלטות, להנגיש את המדע שלנו לקהל הרחב, ללכת לכנסת ולדפוק על שולחנות, להיות חלק ממיזמים בינלאומיים. בישראל יש המון אנשים עם מודעות סביבתית מדהימה, אבל צריך להתאחד כדי לתת להם כוח".

פרופ' סיגל אברמוביץ'

בת 51, ראשת המעבדה לפורמיניפרים במחלקה ללימודי כדור הארץ והסביבה באוניברסיטת בן גוריון • תואר ראשון ושני בגיאולוגיה ולימודי הסביבה באוניברסיטת בן גוריון • דוקטורט ופוסט-דוקטורט במחלקה לגיאופיזיקה בפרינסטון • נשואה לאורי עבדו, פרופ' במדעי החיים, "שעובד כרגע על פריצת דרך משמעותית בשינוי מין בתרנגולות", ואמא לרומי (16) ואמה (13) • כיום היא חלק מקבוצת מחקר רב-תחומית שמטרתה להנגיש תובנות בנושאי סביבה למקבלי החלטות בישראל

עוד כתבות

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר