גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאחר 106 שנה, נשיא ארה"ב משמיע את המילה הנכספת: ג'נוסייד

ההכרה הרשמית של ממשלת ארה"ב בהשמדת מיליון וחצי ארמנים בידי טורקיה מנחמת את הארמנים, ומעמידה את טורקיה על רגליה ● מה היא תעשה? מה היא יכולה לעשות?

משתתפים  בטקס הזיכרון השנתי לשואת הארמנים בקליפורניה היום / צילום: Reuters, David Swanson
משתתפים בטקס הזיכרון השנתי לשואת הארמנים בקליפורניה היום / צילום: Reuters, David Swanson

הארמנים המתינו ליום הזה בחיל ורעדה במשך עשרות שנים. הם חזרו והפצירו בנשיאים אמריקאיים להכיר בחורבן עמם על אדמת טורקיה. הם נמצאו שם 2,500 שנה או יותר, כאשר הקיסרות העות'מנית השמידה או גירשה את כל האוכלוסיה הארמנית.

נשיאים אמריקאיים הביעו לא פעם רגשי חמימות כלפי הארמנים, וגילו הבנה לדרישתם. אבל היחסים עם טורקיה במאה השנה האחרונות היו תמיד חשובים יותר מעשיית הצדק עם הארמנים.

טורקיה, תחת ממשלות שונות, חילוניות או דתיות, נהגה להזהיר את ארה"ב שהכרה בהשמדת הארמנים תזיק לקשרים הדו-צדדיים. טורקיה היא חברה בברית נאט"ו, ויש לה הצבא השני בגודלו בברית לאחר ארה"ב. האמריקאים ערבו לקיומה של טורקיה לאחר מלחמת העולם השנייה, כאשר ברית המועצות גילתה עניין גובר בפירוקה. בסיסים חיוניים של צבא ארה"ב, בייחוד של חיל האויר האמריקאי, הורשו להתקיים על אדמת טורקיה.

היחסים עומדים בסימן הצטננות זה כמעט 20 שנה, מאז עליית הניאו-איסלאמיסטים לשלטון, ב-2002. טורקיה הידקה את קשריה הצבאיים עם רוסיה, נגד רצון בעלות בריתה בנאט"ו. היא פועלת בחלקים אחרים של המזרח התיכון נגד אינטרסים אמריקאיים, או לפחות מתעלמת מהם.

הארמנים מתייחדים עם זכר הנספים אחת לשנה, ב-24 באפריל. התאריך הזה נעשה מוקד של שתדלנות ארמנית, ובמרוצת השנים נעשו נסיונות חוזרים לציין אותו רשמית בוושינגטון. אבל רק היום בקעה המלה "ג'נוסייד" מפי נשיא ארה"ב.

"בכל שנה ביום הזה אנחנו מתייחדים עם זכרם של אלה אשר מתו בג'נוסייד הארמני של התקופה העות'מנית, וחוזרים ומתחייבים למנוע זוועה כזאת מלחזור ולהתרחש אי פעם בעתיד", אומרת הכרזת ביידן. "אנחנו עושים כן שלא על מנת להטיל אשמה, אלא כדי להבטיח שמה שקרה לא יקרה עוד".

שר החוץ של טורקיה, מבלוט צ'אבוסואולו, מיהר לדחות את ההכרזה. הוא ידע זה ימים אחדים שהיא ממשמשת ובאה. "איש אינו יכול ללמד אותנו דבר על עברנו", הוא צייץ. "אופורטוניזם פוליטי הוא הבגידה הגדולה ביותר בשלום ובצדק". הוא הוסיף: "אנחנו דוחים מעיקרה את ההצהרה הזו, המיוסדת אך ורק על פופוליזם".

מיליון וחצי ארמנים נרצחו 

הכרה בהשמדת העם הארמני מפעמת כדיבוק ביחסי ארה"ב-טורקיה עוד מסוף שנות ה-80. אז שלטו בטורקיה ממשלות חילוניות. איסלאמיסטים ישבו בכלא, או היו מחוץ לחוק, או נחשבו לשוליים לחלוטין.

אבל בעיני טורקיה המודרנית, זו שקמה לאחר מלחמת העולם הראשונה, השימוש במושג 'השמדת עם', או 'ג'נוסייד' באנגלית, היה שקול כנגד קריאת-תיגר על עצם הלגיטימיות של קיומה.

זה עניין קצת מוזר, בהתחשב בזה שאשמת הג'נוסייד מוטלת על משטר שחדל להתקיים ב-1918; משטר, שטורקיה עשתה ככל יכולתה להתנער ממורשתו כמעט בכל מובן אפשרי, לפחות עד עליית טאייפ ארדואן. אבל כל הזכרה של הארמנים הניבה עוויתות עצבניות, לפעמים קולניות, לפעמים לא-רציונליות. העוויתות האלה גברו בשנות ה-70 וה-80, כאשר קיצונים ארמניים ניהלו מסע טירור רצחני נגד דיפלומטים טורקיים בחו"ל.

ישראלים הכירו היטב את הרגישות הטורקית. הממשלה באנקרה נהגה להגיב בכעס ובאיומים, כאשר שמעה ישראלים, אפילו לא-רשמיים, מדברים על ג'נוסייד. ממשלות שמאל וימין בארץ נהגו להפציר בתקשורת להימנע מן השימוש. לא פעם, ראיונות טלוויזיה ורדיו צונזרו. ועידה על רצח עם בירושלים, ב-1982, נאלצה לבטל סדנה על הארמנים תחת לחץ של ממשלת טורקיה. הדובר הראשי בה עמד להיות אלי ויזל, אבל הוא נכנע להפצרות של יהודי טורקיה.

ב-1989 הוגשה הצעה לסנאט של ארה"ב להכריז על יום התייחדות עם רצח העם הארמני. את ההצעה הגיש סנאטור בכיר מאוד, בוב דול, רפובליקן, לימים מועמד מפלגתו לנשיאות. טורקיה ביקשה אז מישראל ומן הקהילה היהודית בטורקיה להתגייס למאמץ נגד ההצעה. הרב הראשי של יהודי טורקיה שלח פאקס לכל חברי הקונגרס בגנות הארמנים. סגל השגרירות הישראלית בוושינגטון, כולל השגריר דאז משה ארד, השתדלו בקונגרס נגד ההצעה. היא הוסרה מסדר היום על פי בקשת הנשיא דאז, ג'ורג' בוש האב.

מאורעות 1915 בקיסרות העות'מנית התרחשו בעיצומה של מלחמת העולם הראשונה. הטורקים טוענים, שצריך להבין אותם בהקשר של מלחמה כוללת, והארמנים לחמו לצד אויבי טורקיה. זה נכון במידת מה. צבאות רוסיה אמנם פלשו לטורקיה, וארמנים תמכו בהם.

אבל הגירוש המלא של כל האוכלוסייה הארמנית אל המדבר הסורי נופל תחת הקטגוריה של השמדת-עם במשפט הבין לאומי, אף כי הקטגוריה הזו כשלעצמה לא הייתה קיימת לפני 106 שנה.

ישבו באסיה הקטנה, או אנטוליה, 1,500 שנה לפני שהגיעו אליה הטורקים מצפון-מזרח אסיה. ממלכה ארמנית חזקה השתרעה מן הים הכספי עד הים התיכון, והגיעה אל שיא התפשטותה במאה הראשונה לפני הספירה. היה לה אפילו גבול משותף עם ממלכת החשמונאים. מדינה ארמנית קטנה בהרבה הייתה קיימת בימי הביניים בקיליקיה, הפינה הדרום מזרחית של חוף הים התיכון, סמוך לגבול המודרני עם סוריה.

בזמן הגירוש של 1915, הארמנים היו מיעוט בארצם. כורדים וטורקים אתניים היו הרוב. אבל חותמם של הארמנים היה טבוע על הגיאוגרפיה ועל האדריכלות של מזרח טורקיה. הערכות מעמידות את מספר הארמנים שחוסלו בשנים הבאות על מיליון וחצי.

שגריר יהודי של ארה"ב בטורקיה, הנרי מורגנת'ו (מורגנטאו), היה מן הראשונים שהזעיקו את דעת הקהל העולמית לנוכח רדיפת הארמנים. ב-1920, ארה"ב שקלה בקשה לקבל עליה מנדט לכונן מדינה ארמנית, בדומה למנדט הבריטי בארץ ישראל. אבל רגשי הבדלנות בארה"ב גברו על כל מחויבות מוסרית.

הג'נוסייד של 1915 יצר פזורה ארמנית ניכרת בארצות המערב. שתי הקהילות הגדולות ביותר התהוו בארה"ב ובצרפת, וארמנים התחילו למלא תפקידים בולטים בחיי המסחר והפוליטיקה של הארצות האלה. צרפת הקדימה להכיר בג'נוסייד, ואפילו להעניש היסטוריונים שהכחישו אותו. אחד מהם היה ההיסטוריון היהודי הבולט של המזרח התיכון, ברנרד לואיס.

בארה"ב, השפעת הארמנים ניכרה בייחוד בקליפורניה. ב-1982 נבחר אמריקאי-ארמני למושל המדינה, ג'ורג' דוקמג'יאן. אמריקאי-ארמני אחר, אדוארד דג'רג'יאן, היה שגריר ארה"ב בישראל בימי ביל קלינטון הראשונים.

נשיאים אמריקאיים נהגו להעלות מס שפתיים לזכר הג'נוסייד, כאשר התמודדו על הנשיאות. אבל 'ריאל-פוליטיק', זאת אומרת הצרכים המעשיים של הדיפלומטיה ושל הפוליטיקה, הביאו אותם להשתמט ממילוי הבטחות. רגישותה של טורקיה הכריעה את הכף, בעיקר בימים שבהם היחסים בין ארה"ב לטורקיה היו טובים, או סבירים.

הערכות כי הנזק ליחסים יהיה מוגבל

הצטננותם ההדרגתית של היחסים מקילה כמובן על הנשיא ביידן לנקוט עמדה פומבית, שאיש מקודמיו לא העז לנקוט. אבל היא לבדה אינה יכולה להסביר את הכרזת הנשיא.

הטורקים מתארים אותה כ"פופוליזם". רוצה לומר, הנשיא ביידן קורץ לקהילה הארמנית. זה הסבר מסופק, בהתחשב במספרים הקטנים למדי של ארמנים באמריקה. הערכה מקובלת מעמידה אותם על חצי מיליון, אם כי ארמנים אמריקאיים טוענים למספרים גבוהים יותר, אולי מיליון. ריכוזיהם הגדולים ביותר הם בדרום קליפורניה ובמרכזה. אבל קליפורניה אינה שדה מערכה. היא מצביעה לטובת הדמוקרטים פעם אחר פעם ברוב עצום.

ארדואן וביידן בפגישה ב-2016 / צילום: Reuters, oshua Roberts

אולי הטורקים רומזים לרגשות אנטי-מוסלמיים, או לרגשי סולידריות של נוצרים אמריקאים עם הארמנים. בימים הבאים נשמע אל נכון יותר על הגדרת ה"פופוליזם".

כיוצא בזה נשמע גם ספקולציות על מניעי ביידן. ייתכן שהסיבה החשובה ביותר קשורה במאמץ עצום הממדים של ממשלו להתנער לא רק ממדיניותו של קודמו, אלא בייחוד מן הדימוי הבינלאומי שדבק באמריקה תחת דונלד טראמפ: של אנוכיות, ציניות ואדישות לזכויות אדם.

מן הסתם, הממשל גם הגיע למסקנה שהנזק ליחסים עם טורקיה יהיה מוגבל. חולשתה הכלכלית והאסטרטגית של טורקיה כנראה תגביל את תגובת הנגד שלה.

אבל "פופוליזם", ששר החוץ שלה טופל על ביידן, הוא עיקרון פעולה המנחה דווקא את הנשיא ארדואן. הפיתוי להסיח את דעת הקהל הטורקית ממשבר רפואי, כלכלי ופוליטי עשוי להיות גדול מנשוא. ארדואן כבר עשה כן לא פעם, לטובת מניותיו הפוליטיות, אם גם לרעת מעמדה הבין לאומי של ארצו.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com ובhttps://tinyurl.com/yoavkarny
ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בבורסת ת"א; רב בריח מזנקת ב-10%, אמות משילה 4%

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד