גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מסעדני באר שבע במחאה נגד תן ביס: "די לעמלות המופקעות"

המסעדנים מבקשים לשפר את תנאי ההתקשרות שלהם עם תן ביס, החברה הדומיננטית בבאר שבע, והכריזו על "יום בלי תן ביס" ● המסעדן אילן זיגדון: "אנחנו מתמודדים עם חוזה דרקוני"

שליח של תן ביס. "עמלות מופקעות" / צילום: שלומי יוסף
שליח של תן ביס. "עמלות מופקעות" / צילום: שלומי יוסף

מסעדני באר שבע יוצאים במחאה נגד שירות המשלוחים תן ביס, והכריזו על "יום בלי תן ביס - די לעמלות המופקעות".

בבאר שבע פועלות כ-170 מסעדות עם אפליקציית המשלוחים של תן ביס. המסעדנים מבקשים לשפר את תנאי ההתקשרות שלהם עם תן ביס, החברה הדומיננטית בעיר, תוך דגש על שלושה נושאים: גובה העמלות שמשלמות המסעדות, תנאי התשלום וסוגיית השירות אל מול הלקוחות.

המסעדן אילן זיגדון, בעלי מסעדת "סבא ג'בטו" בבאר שבע, מפרט: "לחברות המשלוחים יש שליטה מוחלטת בשוק המשלוחים. למסעדנים אין ברירה אלא להעלות מחירים בגלל העמלות הגבוהות. אנחנו מתמודדים עם חוזה דרקוני שקובע למשל שאסור לי למכור במחיר זול יותר ממה שמוצע באפליקציה.

"המסעדות הן רק בורג במערכת שהצרכן התמכר אליה. מסעדה בתל אביב שלא נמצאת באפליקציה היא בבחינת לא קיימת. בבאר שבע המסעדנים לא רוצים להגיע למצב כזה, אבל המצב הוא שאנחנו במלכוד, והשאלה האם להיכלל באפליקציות הופכת לנושא שלא נתון לשיקול-דעתי, כי ככה הצרכן התרגל להזמין אוכל ממסעדות. תן ביס ו-וולט הן האמזון והגוגל של ענף המסעדות. זה כמו שלא אהיה בפייסבוק או לא אשתמש בווייז; אין לי אפשרות אחרת, והחברות מנצלות את המצב הזה". 

מסעדני באר שבע במחאה נגד תן ביס

כאמור, שלושת הנושאים העיקריים שבגינן צמחה המחאה מתחילים בעמלה שמשולמת לתן ביס/וולט, העומדת על 27% לפני מע"מ. סוגיה שנייה נוגעת לתנאי התשלום של תן ביס: לטענת זיגדון, החברה משלמת למסעדנים רק אחרי 45 ימים ממועד העסקה, ולשיטתו העברה צריכה להתבצע בתוך 7 ימים ממועד העסקה. הנושא השלישי נוגע למשולש היחסים מסעדה-אפליקציה-צרכן, שלדבריו מזיז הצידה את המסעדה בתחום שירות הלקוחות: "אם יש מחלוקת על מנה למשל, תן ביס תחליט לזכות את הצרכן על חשבוני, מבלי שיהיה לי בכלל שיקו-דעת. גם הדאטה בייס של הצרכנים הולך אליה, ואנחנו ממודרים מנושא השירות".

זיגדון גם התייחס לעמלות שגובה תן ביס עבור כרטיסי ארוחות שמספקת תן ביס למפעלים ולחברות. לדבריו, "על התיווך הזה מסעדנים משלמים 5%-10%, כשלמעשה זו עמלת סליקה. אין חברת סליקה שגובה עמלה כזו".

מאז תחילת מרץ המסעדות חזרו לפעול, המשמעות היא שאתם תלויים פחות במשלוחים. 
"נכון שהמטולטלת זזה, ורואים היום את הרצון לבלות, אבל רבים הורגלו להזמין משלוחים, וזה פוגע דרמטית במחזורים. כיום יש עדיין התלהבות, אבל זו בועה שמשקפת סטייה של 30% מהמציאות. ככל שיחלוף הזמן, היא תתאזן".

זיגדון שואף לקיים שיח עם תן ביס במטרה לשנות את תנאי החוזה. הוא פחות נרגש מכניסת שחקנים חדשים לתחום, שבשלב ראשון ממילא מתמקדים בתל אביב. "הפתרון היחיד הוא שהמסעדנים יקימו פלטפורמה לעצמם, ובסוף זה מה שיקרה בבאר שבע. יש קבוצה של מסעדנים שמתאגדת לשירות שיהיה בבעלות המסעדנים".

מעבר לאתגר הטכנולוגי נכנס אתגר שיווקי. בחברות המשלוחים חוזרים ומדגישים שהעמלה שאתם משלמים משקפת את עלויות השיווק. 
"זה נכון, ובהיבט הזה אנחנו מברכים על קיומן של חברות כמו תן ביס ווולט, אבל אנחנו רוצים חוזה הוגן עם עמלה שפויה ותנאי תשלום הוגנים, ושתוחזר למסעדנים יכולת נתינת השירות. באר שבע היא מיקרו-קוסמוס למה שקורה בארץ ובעולם, והחברות צריכות להבין שעם תום הסגרים, תקופת הניצול צריכה להסתיים. אי-אפשר להרוויח כשמשלמים עמלה של 32%. מסעדנים עסוקים בלשרוד מיום ליום, ואם לא תהיה ברירה, נקים מערך משלנו".

אגב, לא מדובר במחאה ראשונה שמוביל זיגדון - מחאה אחרת התרחשה בלב הקורונה, לקראת סוף 2020, כשוולט ניסתה להיכנס לבאר שבע.

צומת דרכים בתחום המשלוחים 

תחום המשלוחים נמצא בצומת דרכים. מחד, המסעדות שבו לפעול, מה שהוביל באופן טבעי לזליגה החוצה של מסעדות שמלכתחילה לא היו בתחום המשלוחים, ובכללן מסעדות שף או מסעדות יוקרה.

סוגיה אחרת שהמסעדנים מתמודדים איתה נוגעת למחסור בעובדים, גם לאור מודל החל"ת, במצב כזה, כשרבות המסעדות שלא יכולות לפתוח בווליום מלא, הן ממשיכות להישען על משלוחים (שדורשים רק את עובדי המטבח).

לכך מצטרף השינוי בהרגלי הצריכה של הצרכנים שהתמכרו להזמנות, ומתקבלת משוואה לפיה היקף הירידה הצפויה בווליום המשלוחים מתונה יחסית, או כפי שהגדיר גורם בענף, "הירידה נמוכה מהשיעור שציפינו לו". לתוך המשוואה הזו נכנסים גם מקומות העבודה שמאכלסים כיום יותר עובדים שחזרו להזמין אוכל למשרדים - גם מזה נהנות החברות במשוואה שתורמת לאיזון בפעילותן.

למרות ועל אף התזמון הנוכחי, השוק מנסה לעורר תחרות עם שחקניות חדשות: Take, שמשלבת גם משלוחי מזון ממסעדות לנזקקים ומציעה למסעדנים מודל תשלום הגון יותר כהגדרתם; ו-NOW של "משלוחה", שמציעה לצרכנים מודל של צבירת כסף למימוש עתידי (קש-בק) לצד עמלות מופחתות, לפחות בשלב ראשון למסעדנים. גם יאנגו עתידה להשיק שירות משלוחים שיכלול גם מסעדות, והמסעדנים אכן מחכים לפעול בדומה לשווקים באירופה למשל, עם ריבוי שחקנים ועם תחרות טבעית שתפעל לטובתם.

גם השחקניות הקיימות לא נחו על זרי הדפנה: בתקופת הקורונה, תן ביס הכפילה את אזורי הפעילות שלה ל-12 ערים;ואילו וולט נכנסה לתחום של משלוחים של מוצרי מכולת ומוצרים משלימים בקטגוריה שהיא מגדירה "וולט מרקט".

"ההשפעה של שחקנים חדשים תלויה בסופו של דבר בטראפיק שהם יכולים לייצר", אומר שי ברמן, מנכ"ל איגוד המסעדות. "ככל שתהיה להן חשיפה שמתקרבת לזו של וולט, יש פה פוטנציאל לתחרות שתוכל לסדר את השוק".

ברמן סבור כי עשרות מסעדות כבר יצאו מהאפליקציות הגדולות, ועשרות אחרות עברו לאפליקציות החדשות. ב-NOW של "משלוחה" יש כ-100 מסעדות המרוכזות בתל אביב.

"מסעדות שמוותרות על רעיון המשלוחים הן כאלה שלא מוכנות לעבוד במודל הפסדי וכאלה שהמוצר שלהן לא מתאים למשלוח, והן נכנסו לזה רק מכורח המציאות, אבל יש גם עסקים אחרים שעדיין מעדיפים משלוחים על קבלת קהל", אומר ברמן.

לדבריו, "אנחנו תומכים במחאה וסבורים שהיא יכולה לשנות את המצב. חברות המשלוחים מוטרדות מהפעילויות האלה לצד הנטישה, טבעית ככל שתהיה, של מסעדנים. שחקנים בולטים שעוזבים את האפליקציות פוגעים להן בתדמית".

גם תומר מור, מנכ"ל "מסעדנים חזקים ביחד", מביע תמיכה במחאה ומציין כי הנושא האקוטי נעוץ בשיטת התשלום של תן ביס למסעדנים. לדבריו, "לא ייתכן שהמסעדות צריכות להיות חברת המימון של תן ביס. הצפנו את הנושא גם מול גופים ממשלתיים. המצב כיום הוא שמסעדן משלם לספק שלו לפני שהוא קיבל כסף. בוולט תנאי התשלום הוא פעם בשבוע, מה שאומר שזה אפשרי".

על גובה העמלה שמשולמת לאפליקציות אומר מור: "זו עמלה גבוהה מאוד ולמרות שהיא כוללת ערכים שיווקים היא לא פרופרציונלית ומביאה מסעדנים לעבודה עם האפליקציות בהפסד שזה לא מקובל עלינו. במשבר הקורונה פעלנו והצלחנו להוריד את העמלה של וולט ב-7% למסעדנים לתקופה של 5 חודשים, ובזכות המהלך השארנו מיליוני שקלים בכיסם של המסעדנים".

מור סבור כי "למרות פתיחת המסעדות ויציאה של מסעדות מהאפליקציה, כמות המשלוחים נשארה ותישאר גבוהה ממה שהיא הייתה לפני הקורונה, והיא אף תעלה. זה קשור להרגלי צריכה שלא פוסחים על הצרכנים הצעירים. התמהיל שהיה למסעדות לפני הקורונה הקיף 60%-70% מהפעילות בהושבה, 5%-10% בטייק אוויי ו-20%-30% במשלוחים. אני מעריך שהנתח של המשלוחים יגדל". 

מחברת תן ביס נמסר בתגובה: "תן ביס עובדת מול מאות מסעדות בישראל בהצלחה ובשותפות, ובזכותה מסעדות שבחרו בנו מצליחות להגדיל את הכנסותיהן ולהגיע לקהלים נוספים. התשלום עבור מערך השירותים שלנו כולל, בין היתר, מערך משלוחים, תשלומי מעסיק, תחזוקה שוטפת של הכלים, פלטפורמה שיווקית משמעותית וקידומים פרסומיים. בתקופת משבר הקורונה תן ביס סייעה למסעדנים במגוון של הטבות ותוכניות תמיכה". 

עוד כתבות

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; טסלה מזנקת ב-10% במסחר המוקדם

עליות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● השקל מתחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76
שקלים ● פיליפס מזנקת ב-37% ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי דונלד טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

אנתוני בלינקן / צילום: Associated Press, Evelyn Hockstein

שר החוץ האמריקני: ההצעה שעומדת בפני חמאס "נדיבה בצורה יוצאת דופן"

צה"ל תקף הלילה יעדי טרור בדרום לבנון - חמאס שיגר בתגובה מטח רקטות לעבר יישובי הגליל העליון • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • החות'ים תקפו ספינת מכולות שעשתה את דרכה לסעודיה, ככל הנראה בשל קשריה עם ישראל • עדכונים בולטים

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון