גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך קרה שדווקא בנושא מורכב כמו דת ומדינה הצליחו להגיע בגוש השינוי להסכמה

ראשי המפלגות בגוש השינוי החליטו על אימוץ הגישה של ארגון צהר, שמגיע מהזרם האורתודוקסי אך נחשב מתון יחסית, והחלת שינויים משמעותיים בתחומים שבהם לרבנות הראשית יש שליטה מוחלטת ● אלא שכל זה עשוי להיות לא יותר מאיתות לחרדים להצטרף לממשלה

בית הקפה קדוש בירושלים. בחרו בכשרות של צהר במקום של הרבנות הראשית / צילום: איל יצהר
בית הקפה קדוש בירושלים. בחרו בכשרות של צהר במקום של הרבנות הראשית / צילום: איל יצהר

שבוע להחזרת המנדט לנשיא על ידי נתניהו, יו"ר ימינה נפתלי בנט ויו"ר תקווה חדשה גדעון סער עדיין עוסקים בהעלאת מחירים בגוש השינוי. "הם מטפסים על עצים", מאשימים אותם בכירים בגוש, אולם לא סוגרים את הדלת על האפשרות להרכיב ממשלה יחד איתם. במקרה שבימים הקרובים אכן יצליחו לגשר על הפערים ביניהם בנושאי חלוקת התיקים והנהלת הכנסת, הסכמות בנושא אחד - ודווקא מורכב מאוד - כבר הושגו: דת ומדינה.

הסדרת הנושא נעשתה ברוח ארגון רבני צהר. מי שמוביל את היוזמה הזו כבר שנים אחורה הוא יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן, שדורש מינוי רבנים ראשיים מהציונות הדתית וגיור על ידי רבני ערים על פי מתווה נסים. כעת, בממשלה הנרקמת כשהחרדים צפויים לשבת באופוזיציה, נראה שבשלה העת להוציא את התוכנית לפועל בתמיכת בנט ולפיד.

ארגון צהר הוקם מיד אחרי רצח רבין, במטרה לקרב בין דתיים וחילוניים. ברקע הקמתו עמדו גם הפרסומים באותה התקופה על הטיפים השמנים לעורכי החופה מטעם הרבנות. הארגון החל את פעולתו בתחום הנישואים, ועם הזמן עבר לעסוק גם בנושאי כשרות, הכשרת רבנים ואפילו הכנת ניירות עמדה למקבלי ההחלטות בכנסת ובממשלה בנושאי דת ומדינה.

אימוץ הרעיונות של ארגון צהר מותיר את נושא הדת בידיים אורתודוקסיות, אך מוביליו מבקשים למעשה להוציא את השליטה מידיים חרדיות ולהעבירה לידי הציונות הדתית המתונה. זו הסיבה גם שיש הרואים בהצהרה על תמיכה במדיניות צהר כאיתות לחרדים על ידי בנט ולפיד להצטרף לממשלה, כדי למנוע פגיעה במאחזים שתפסו בשירותי הדת בישראל. זו, כמובן, תפיסה שליברמן אינו שותף לה, שכן הוא הצהיר שלא יכהן בממשלה שבה יושבות גם ש"ס ויהדות התורה.

בראש ארגון רבני צהר עומד הרב דוד סתיו, והארגון נהנה מתקציב שנתי של 28 מיליון שקל. 90% מהסכום מגיעים מתרומות (בעיקר קטנות וקבועות מאנשים פרטיים, כך אומרים בארגון), והשאר מדמי תשלום עבור שירותים שהארגון מעניק. 60% מהתרומות מקורן בארץ, והיתר מחו"ל. בגזרה הפוליטית מי שפועלים יחד עם צהר (מהממשלה העתידית של גוש השינוי) הם חברי הכנסת יוליה מלינובסקי שמרכזת את נושא דת ומדינה בישראל ביתנו, ומתן כהנא מימינה, שאף הקים בכנסת את השדולה לשיפור שירותי הדת.

מתוך הביקורת על הרבנות הראשית והתנהלותה מבקשים בצהר להפוך את הגוף לרגולטורי בנושא הכשרות, לבטל את המועצות הדתיות ולהפוך אותן לאגף במועצה המקומית, לפתוח את אזורי קבלת הכשרות לאזורי רישום (כפי שנעשה בתחום הנישואים), וכן לשנות את הרכב הגוף הבוחר לרבנות כך שיכיל יותר נשים, ולבסוף יוביל לבחירה של רבנים ראשיים מהציונות הדתית ולא מהאגף החרדי. בארגון לא עוסקים בנושא הגיור, אולם הרב סתיו תומך בגיור על ידי רבני ערים - נושא שמבקשים לקדם בממשלה החדשה, אם תקום ללא החרדים (שהטילו וטו על העניין).

לאורך השנים פעל צהר בשתי זרועות עיקריות: הענקת שירותים לצרכני דת, בעיקר חילונים, כמו לימודי בר בת מצווה, קריאות מגילה, תיקון ליל שבועות ונישואים. נושא הכשרות חדש לארגון, וזו הפעם הראשונה שהוא נותן שירותי דת לדתיים; הזרוע השנייה היא השפעה על מדיניות. במסגרת התפיסה הזו, בצהר נפגשים כל הזמן עם פוליטיקאים כדי לנסות להשפיע. "הפרסומים על אימוץ מדיניות צהר הגיעו אלינו בהפתעה", הודו בכירים בארגון, אך בירכו על שיתוף הפעולה האפשרי.

בממשלת גוש השינוי מבקשים לפעול ברוח צהר בשלושת הנושאים הבאים:

נישואים: 5,000 חתונות בשנה

באוקטובר 2013 אושר חוק צהר של הח"כ לשעבר איתן כבל, שאפשר לראשונה רישום לנישואים שלא במקום מגוריהם של אחד מבני הזוג. החוק פתח את האפשרות להינשא דרך רבנויות ערים שונות (ויצר תחרות), וכן את האפשרות של צהר להעניק שירותים דומים. מאז, מתוך כ-30 אלף טקסי נישואים יהודיים בשנה, הארגון עורך כ-5,000.

כשרות: מאות מסעדות הצטרפו

לפני ארבע שנים, בתגובה לתלונות מצטברות על כך שהרבנות גם מפקחת וגם מנהלת את נושא הכשרות, דרש הארגון להפוך את הרבנות הראשית לגוף רגולטורי בנושא. במקביל, מי שיעניקו את שירותי הכשרות ויעסיקו את המשגיחים יהיו ארגונים שיאושרו לפעול על ידי הרבנות, מה שיצור תחרות בתחום הענקת הכשרויות ויעודד מתן שירותים יעיל וזול יותר.

עד שזה יקרה, ובהינתן פסיקת בית משפט שאף ארגון זולת הרבנות הראשית אינו יכול להעניק "תעודת כשרות", מעניקים בצהר לבעלי עסקים הבוחרים בכך "תעודת פיקוח מזון". כיום יש מאות מסעדות שמקבלות את הכשרות של הארגון, ומעסיקות את משגיחי הכשרות שלו באופן ישיר. לאחרונה עשו זאת בבית הקפה "קדוש" בירושלים, לאחר שהרבנות הראשית ביקשה מהם לסמן כל אחד מהקרואסונים שלהם תחת התווית "חלבי".

על פי המודל של הארגון, הפקח עובד אצל צהר ולא במסעדה, והוא מפעיל אפליקציה מהרגע שנכנס למסעדה ועד שהוא יוצא. כך, על פי שעות העבודה שלו בפועל הוא מקבל תשלום חודשי. בניגוד לתשלום לרבנות, לא נדרש תשלום נוסף על התעודה עצמה. משגיחי הכשרות של צהר מרוויחים 73 שקל לשעה ברוטו, כאשר לכל עסק תמחור עצמאי לפי היקף העסקה. בצהר מעריכים את היקף הפעילות שלהם בנושא הכשרות במחזור עסקים של 3 מיליון שקל.

גיור: להקל במקום להחמיר

ארגון רבני צהר לא מעניק שירותי גיור ולא עוסק בנושא, שכן כיום מוסמכת רק הרבנות הראשית לטפל בנושא. אולם בדף מדיניות של הארגון ולגישת הרב סתיו יש לאפשר לרבני ערים לגייר, בדומה לנעשה בעבר בקהילות יהודיות, כדי לייעל את המערך בהתאם לרוח של דוח משה ניסים בנושא.

"מועצת רבני צהר תומכת בהענקת סמכות לרבני הערים לעסוק בגיור, ולבחור בעצמם את הרכב בתי הדין לגיור על פי קריטריונים שאינם גורעים מן הקריטריונים המקובלים היום בבתי הדין הממלכתיים לגיור", נכתב בדף המדיניות. "הנהלת רבני צהר תעשה מאמץ לבוא להסכמה עם הרבנים הראשיים".

במקום לקדם מדיניות שבה מבקשים ברבנות הראשית לגייר כמה שפחות, מבקשים בצהר להפוך את הגיור לתהליך מסביר פנים יותר לבאים בשעריו. במקום להחמיר - להקל, ובכך להסיר חסמים בפני המבקשים להתחיל בתהליך. עד כה, מי ששמו חסמים בפני יישום דוח נסים בנושא היו נציגי המפלגות החרדיות. בהיעדרם ובתמיכת ליברמן ובנט, תוכל הממשלה לקדם גיור על ידי רבני ערים ולאמץ את הדוח שהגיש ניסים לממשלת נתניהו כבר ב-2018.

עוד כתבות

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מתחזקות העליות בוול סטריט; נאסד"ק קופץ ביותר מ-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עולה ביותר מ-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ●  לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו