גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך לצלוח פרויקט תמ"א 38 רגע לפני שהתכנית מסתיימת?

לקראת סיומה של תכנית תמ"א באוקטובר 2022 עו"ד עמית ניסים מסביר איך לתפוס את הרכבת האחרונה של תמ"א 38 ומאילו מלכודות להיזהר

פרויקטים של תמ"א 38 בקריית ביאליק / צילום: פאול אורלייב
פרויקטים של תמ"א 38 בקריית ביאליק / צילום: פאול אורלייב

בעוד כשנה וחצי מגיעה לסיומה תכנית המתאר הארצית תמ"א 38. התכנית, שאושרה ע"י ממשלת ישראל ב-2005, מאפשרת ליזמים ודיירים לפעול לחיזוק ועיבוי או פינוי ובינוי חדש של מבנים ישנים (שניבנו לפני 1980). לתוכנית, שנועדה במקור לחזק מבנים מפני רעידות אדמה והפכה עם השנים לאמצעי פופולרי להתחדשות עירונית, היה רווח ברור עבור בעלי הדירות שקיבלו דירות מוגדלות, במבנה מחודש, עם מעלית וחניות. הביקורת העיקרית על התוכנית הייתה על כך שמטעמי כלכליות היא לא יושמה בכל חלקי הארץ ושלא פעם, התחדשות המבנים הנקודתית לא הייתה מותאמת עם תשתיות הסביבה העירונית כמו מבני חינוך, שטחים ירוקים ותחבורה.

על פי החלטת הממשלה בסוף אוקטובר 2022 תסתיים התוכנית, ובימים אלה מחפשים גופי התכנון תחליף מתאים לתכנית שישרת את אותן מטרות.

בינתיים, נותרו לבעלי הדירות בבניינים שמעוניינים לעבור התחדשות עירונית מספר חודשים כדי לנסות ולהיכנס בשערי התכניות - תמ"א 38/1 או תמ"א 38/2. הגם שמדובר בתכנית פופולרית, לא תמיד הצליחו דיירים בבניינים ברחבי הארץ להיכנס לשעריה. "במהלך השנים מאז יצאה לדרך תכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים אמנם יצאו אל הפועל מאות פרויקטים, אך מאידך בניינים רבים לא הצליחו לקדם פרויקט מסיבות מגוונות, לא פעם בגלל חוסר תכליתיות של בעלי הדירות, ניהול תהליך כושל, חוסר גמישות וחתירה לסיום המו"מ", מסביר עו"ד עמית נסים שותף במשרד עו"ד מינצר כרמון, המתמחה בפרויקטים של התחדשות עירונית- פינוי-בינוי ותמ"א 38. לדבריו, "כדי להספיק ולעלות על הרכבת שיצאה כבר מהתחנה יש לפעול באופן ממוקד, יעיל ותכליתי".

הכניסה בשערי פרויקט תמ"א 38 מחייבת הסכמה של רוב דיירי הבניין והתגברות על "דיירים סרבנים", בחינה של כדאיות העסקה לקבלן ולדיירים, חתימה על הסכם שכל פרט בו מהווה פוטנציאל למחלוקת, מעבר דירה לתקופות ארוכות בחלק מהמקרים ועוד ועוד. כדי לסייע במשימה הזאת - חתימה על הסכם תמ"א לפני אוקטובר 22' - ריכז עו"ד נסים כללי מפתח שיעזרו לקידום הפרויקט, בייחוד בסד זמנים לחוץ וקצר מועד.

טיפ ראשון: בדיקה מקדימה מונעת בעיות בהמשך

לפני שצועדים את הצעד הראשון בכל פרויקט משמעותי, ובוודאי כזה שמערב הרבה דיירים ודעות, רצוי מומלץ לבדוק אם הבניין שלכם בכלל מתאים לפרויקט תמ"א 38. אם לא, חבל על כל הוויכוחים שיגיעו בהמשך. "בחנו ברמה עקרונית האם הבניין מתאים לביצוע פרוייקט תמ"א 38 מבחינה תכנונית ומבחינה כלכלית", מסביר עו"ד נסים. לדבריו, "כדאי שהבחינה שתעשה באמצעות כללי אצבע פשוטים, כגון מס' דיירים, גודל המגרש, היקף הבנייה המותר, האם הבניין במצב הקיים בנוי למקסימום או שיש זכויות בנייה נוספות".

עמית ניסים עו"ד / צילום: שלומי יוסף

נסים מסביר, כי "ככלל פרוייקטים של תמ"א 38/2 על פי תכנית הרבעים בתל אביב כלכליים אם ניתן לקבל יחידה חדשה על כל יחידה שנהרסת. בכל עיר ואף בכל אזור, יש את יחס ההמרה (יחס היחידות הקיימות אל מול היחידות החדשות) הנדרש לצורך הכלכליות הנדרשת".

טיפ שני: ישנה חשיבות מכרעת לנציגות של הפרויקט

בכל פרויקט תמ"א נבחרת נציגות מדיירי הבניין שאמורה לפעול לטובת שאר הדיירים לקידום החוזה. תפקידי הנציגות וסמכויותיה בשלב הטרום חוזי חשובים ביותר להצלחתו של התהליך ולכן הבחירה בנציגים המתאימים היא אחת החשובות לקידומו. "עיקר תפקידה של הנציגות בשלב זה, הוא במתן מעטפת ארגונית יעילה ונכונה לתהליך הדרוש לשם התקשרות בהסכם עם היזם, ובראש ובראשונה מינוי עו"ד ומפקח בניה. בהמשך תהווה הנציגות גורם המקשר בין כל הגורמים", מסביר עו"ד נסים.

נסים מבהיר כי "הנציגות אינה מוסמכת לחתום בשם בעלי הדירות על ההסכם שיגובש, ולכל בעל דירה תהא האפשרות לבחון את ההסכם על כל ההסדרים הכלולים בו. עם זאת, לחברי הנציגות יש מנדט לפעול לשם קידום העסקה בשם כלל הבעלים, ובכלל זה לרכז הצעות לביצוע הפרויקט, לבחון את היזמים המציעים, לנהל מו"מ ראשוני ולהציג בפני כלל הבעלים את ממצאי הבדיקות שערכו חברי הנציגות לרבות המלצתם לגבי היזם עמם, וכן סמכויות לנציגות לאיתור ובחירה של אנשי מקצוע ויועצים (עו"ד, מפקח, אדריכל) הדרושים לבעלים לקידום העסקה".

מצד הנציגים יש לוודא כי הם מוגנים משפטית ולא חשופים לתביעות נגדם: "בהינתן כי הנציגות פועלת כגוף וולונטרי שאינו גוף מקצועי, ובשים לב לתפקידיה וסמכויותיה של הנציגות, יש להגן על הנציגות מפני תביעה בגין פעולותיה ותפקידה כנציגות, ולכלול גם בכתב מינוי הנציגות וכמובן בגוף ההסכם הוראת חסינות המונעת הגשת תביעה כנגד הנציגות, למעט במקרים קיצוניים ביותר של מעילה באמון ופעולה חסרת תום לב".

טיפ שלישי: בחרו רק אנשי מקצוע עם יכולת מוכחת וניסיון

הניסיון מלמד כי פרויקטים רבים שניסו להתרומם נתקלו בקושי בשל זהות אנשי המקצוע שנבחרו - היזם, הקבלן, המפקח עו"ד וכדומה. בנקודה הזאת, רצוי מאוד, אם לא קריטי, לבחור אנשי מקצוע בעלי ניסיון. "אין לכם זמן להתנסות עם אנשי מקצוע שלא מסוגלים לספק את הסחורה במהירות וביעילות. בחרו בעלי מקצוע כגון עו"ד, או מפקח עם ניסיון מוכח לקידום פרוייקטים בלוחות זמנים קצרים באופן יעיל", מסביר עו"ד ניסים.

איך עושים את זה? לדברי עו"ד נסים יש לנהל זאת כמו שגוף עסקי בוחר בעלי מקצוע - לקיים מכרז. "נהלו מכרז יזמים ממוקד, מצומצם, עם יזמים שיש להם ניסיון מוכח בהוצאת היתרי בנייה. מגבלת הזמן אינה מאפשרת 'מתיחה' של התהליך וריבוי אינסופי של משתתפי המכרז. יש לבחור 3-4 יזמים לניהול מכרז ולהתקדם בצורה תכליתית מולם, תוך קביעת לוחות זמנים סבירים אך ברורים כדי להתכנס ולנהל את התהליך".

טיפ רביעי: גמישות ותכליתיות במו"מ

אחד מתנאי הסף לתחילתו של פרויקט תמ"א כיום הנה העובדה כי אין זמן. הספירה לאחור למועד סיום התכנית החלה, ומי שעוד לא חתם על חוזה לתחילת הפרויקט לא יכול לקחת את הזמן בשלבים המקדמיים. "כאשר אין מגבלה של זמן, ואין סיכון שחלוף הזמן יאיין את התוכנית, ניתן לעיתים, למצוא צידוק להתעקשות במו"מ, חלף תכליתיות, יעילות וקיצור לוחות זמנים", מסביר עו"ד נסים. לדבריו, "בנסיבות כיום יש לשקול התגמשות בנושאים שאינם בעלי ערך כלכלי משמעותי ולקדם את התהליך שעתיד לפקוע בעוד מס' חודשים. הרי אין חולק כי אם התעקשות בנוגע לפריט במפרט שערכו הוא אלפי שקלים נסוגה ובטלה בשישים לאיבוד האפשרות לקדם פרוייקט".

טיפ חמישי: תנו אמון בבעלי המקצוע

לא פעם נשמעות טענות של דיירים בנוגע לזהות אנשי המקצוע שנבחרו ומתפתחת מחלוקת האם הם האנשים הנכונים או לא והאם הצעד הזה או האחר שנעשה על ידם הוא הצעד הנכון. לפעמים העלאת סימני השאלה במקומה, אך במקרים רבים מדובר ברעשי רקע שעלולים לסכל פרויקט. לדברי עו"ד ניסים, "אם החלטתם להתקשר עם בעלי המקצוע וחתמתם על חוזה איתם - תנו בהם אמון. חשדנות תעכב את הפרויקט. בעלי המקצוע מנהלים ומובילים את הפרוייקט עבורכם. הליך בחירתם הוא הליך משמעותי בחיי הפרוייקט, אולם מרגע שמסרתם את שרביט ההובלה להם, ועד שהם יוכיחו אחרת, תנו להם להוביל ולקדם את הפרוייקט בהתבסס על הניסיון שהם רכשו".

עוד כתבות

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד